Vakaların yarım milyonu geçtiği Hindistan tecrite geri dönüyor

Mumbai (Bombay) sakinlerine teşhis testi uygulayan sağlık çalışanları (EPA)
Mumbai (Bombay) sakinlerine teşhis testi uygulayan sağlık çalışanları (EPA)
TT

Vakaların yarım milyonu geçtiği Hindistan tecrite geri dönüyor

Mumbai (Bombay) sakinlerine teşhis testi uygulayan sağlık çalışanları (EPA)
Mumbai (Bombay) sakinlerine teşhis testi uygulayan sağlık çalışanları (EPA)

Dünya genelinde 10 milyon 90 bin yeni tip koronavirüs vakasının kaydedildiği bir dönemde, ülkelerdeki salgın durumları ve alınan sağlık önlemlerine gösterilen iltizam farklılık gösteriyor. Amerika kıtalarında en yüksek vaka oranları kaydedilirken Asya ülkelerindeki hızlı artış ise endişeye neden oluyor.
Epidemiyologlar, toplamda 530 bin 924 koronavirüs vakası ve 16 bin 124 can kaybının kaydedildiği Hindistan’da salgının henüz zirve noktaya ulaşmadığını düşünüyor. Bir gün içerisinde 18 bin 500 yeni vaka ve 385 can kaybı kaydedildi. Vaka sayısının Temmuz ayında bir milyonu aşması bekleniyor. 25 Mart’ta uygulanmaya başlanan izolasyon tedbirleri ekonomiye verdiği zarar dolayısıyla hafifletilirken, bazı eyalet yöneticileri ise tedbirleri yeniden uygulamaya koyma olasılığı üzerine duruyor.
Bilhassa en kalabalık Hint şehirleri etkisi altına alan salgın, başkent Yeni Delhi’de yaklaşık 80 bin kişiye bulaştı. Hükümet, vaka sayısının aslında Temmuz ayında yarım milyonu aşacağını bekliyordu. Otel ve özel salonlar üzerindeki yükün hafifletilmesi için koronavirüs vakaları tren vagonlarında tedavi ediliyor. Uzmanlar, yeteri kadar test yapmadığı için eleştirilen Hindistan hükümetini gerçek vaka sayısını gizlemekle suçluyor.
Yeni Delhi yetkilileri, 33 bin sağlık çalışanından yaklaşık 20 milyon nüfuslu şehrin hemen hemen 2 milyon sakinini test etmelerini istedi. Hindistan, vaka sayısında ABD, Brezilya ve Rusya’nın ardından geliyor. 1,3 milyar nüfuslu ülke, önümüzdeki haftalarda gerçekleşmesi mümkün olan yeni bir salgın dalgasına hazırlanıyor.
Halk sağlığı uzmanı Anant Bhan, AFP’ye verdiği demeçte, “Mesafe kurmaya yönelik sıkı bir mekanizma veya izolasyon uygulamadıkça, vaka oranlarının artmaya devam edeceği bir duruma giriyoruz gibi görünüyor. Salgın, Vuhan ve diğer birkaç şehrinde nisbi yoğunlaştığı Çin'in aksine, Hindistan'da daha geniş bir şekilde yayılıyor. Bu durum, sağlık sistemi omuzlarındaki yükü daha da ağırlaştırıyor. Salgın, ülkemizde önümüzdeki aylarda zirve noktaya varabilir” ifadelerini kullandı.

Endonezya’da da salgın yükselişte
Endonezya’da bir gün içerisinde en yüksek vaka sayıları kaydedildi. Reuters’ın haberine göre, Sağlık Bakanlığı yetkilisi Ahmed Yurianto, bin 385 vaka ve 37 yeni can kaybının kaydedildiğini, böylece toplam vaka sayısının 52 bin 812’ye, can kaybının ise 2 bin 720’ye çıktığını doğruladı.
Yerel yetkililerin ifade ettiğine göre, Endonezya'dan Kamboçya'ya inen bir uçaktan 9 kişide, teşhis testine tabi tutulmalarının ardından, koronavirüs tespit edildi. Bu kişiler arasından 1’inin Endonezyalı olduğu bildirildi.

Çin tekrar teyakkuzda
Salgının geçen Aralık ayında ortaya çıktığı Çin’deki durum ise farklılık gösteriyor. Salgını kontrol altına aldığı zaferini ilan eden ülkenin başkenti Pekin’de yeni vakalar kaydediliyor.
Ülkede, dört gün içindeki en yüksek koronavirüs vakaları kaydediliyor. Ulusal Sağlık Komisyonu’nun bildirdiğine göre Çin anakarasında Perşembe günü 11’i Pekin’de olmak üzere 13, Cuma günü 17’si Pekin’de olmak üzere 21, dün ise 17 koronavirüs vakası kaydedildi. Ülkedeki vaka sayısı 83 bin 500’e yükselirken, can kaybı ise Mayıs ayından bu yana 4 bin 634’te sabitlenmiş durumda. Birçok uluslararası, resmi ve sağlık tarafları, Çin tarafından açıklanan rakamlara şüpheyle yaklaşıyor.



İsrail ordusu: Refah'ta bir tünelden çıkan 6 militanı hedef aldık

Gazze Şeridi'nin Refah kentindeki İsrail askerleri (Arşiv- Reuters)
Gazze Şeridi'nin Refah kentindeki İsrail askerleri (Arşiv- Reuters)
TT

İsrail ordusu: Refah'ta bir tünelden çıkan 6 militanı hedef aldık

Gazze Şeridi'nin Refah kentindeki İsrail askerleri (Arşiv- Reuters)
Gazze Şeridi'nin Refah kentindeki İsrail askerleri (Arşiv- Reuters)

İsrail askeri sözcüsü Avichay Adraee, İsrail güçlerinin bu sabah Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta altı militanı hedef aldığını açıkladı. Militanların bölgedeki bir yeraltı tünelinden çıktıklarına inanılıyor.

Adraee, güçlerin bölgedeki arama operasyonlarını sürdürdüğünü de ifade etti.

cfg
İsrail askerleri, Gazze Şeridi sınırına yakın güney İsrail'de konuşlu bir tank taretinin tepesinde duruyor (AFP)

Şarku’l Avsat’ın çeşitli medya kuruluşlarından aktardığına göre İsrail güçlerinin 10 Ekim'den bu yana yürürlükte olan ateşkes anlaşması kapsamında yeniden konuşlandırıldığı Filistin topraklarının bir bölümü olan Refah'ta bulunan tünellerde 200 kadar Hamas savaşçısı mahsur kalmış olabilir.


Hong Kong'da yüksek katlı konut kompleksinde yangın: En az 4 Kişi hayatını kaybetti

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP
TT

Hong Kong'da yüksek katlı konut kompleksinde yangın: En az 4 Kişi hayatını kaybetti

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP

Hong Kong’daki bir yüksek katlı konut kompleksinde bugün (Çarşamba) çıkan büyük yangında dört kişi hayatını kaybetti. Kentin İtfaiye Hizmetleri Dairesi, olayda dört kişinin öldüğünü ve üç kişinin yaralandığını açıkladı. Polis ise daha önce sekiz kişinin etkilendiğini bildirmişti; sayılardaki farkın nedeni henüz netlik kazanmadı.

Hong Kong medyası, yaşamını yitirenler arasında bir itfaiyecinin de bulunduğunu öne sürdü, ancak bu bilgi resmi olarak doğrulanmadı.

g
Fotoğraf:  AP

Yangın, kentin Tai Po bölgesindeki binanın dış cephesine kurulan bambu iskelesi boyunca hızla yayılarak gökyüzüne yoğun duman yükseldi. Olay yerinden aktarılan canlı görüntülerde, itfaiye ekiplerinin merdivenli araçlardan yüksekten su sıkarak alevlere müdahale ettiği görüldü.

Yetkililer, yangının ardından Hong Kong’daki ikinci en yüksek alarm seviyesi olan dört numaralı yangın alarmını devreye aldı.

s
Fotoğraf:  AP

Polis, olayın yaşandığı binalarda mahsur kalan kişiler olduğuna dair birçok ihbar aldıklarını açıkladı.

sdf
Fotoğraf:  AP

Tai Po, Hong Kong’un Yeni Topraklar olarak bilinen kuzey bölgesinde, Çin anakarasındaki Shenzhen kentine yakın bir yerleşim alanı olarak biliniyor.


Tayvan Devlet Başkanı savunma harcamalarına 40 milyar dolarlık ek bütçe önerisinde bulunacak

Hsinchu'daki Hokou Askeri Üssü'nde Tayvan'ın ilk Abrams tank taburunun açılış töreninde yer alan Brave Tiger ve Abrams M1A2T tankları (Reuters)
Hsinchu'daki Hokou Askeri Üssü'nde Tayvan'ın ilk Abrams tank taburunun açılış töreninde yer alan Brave Tiger ve Abrams M1A2T tankları (Reuters)
TT

Tayvan Devlet Başkanı savunma harcamalarına 40 milyar dolarlık ek bütçe önerisinde bulunacak

Hsinchu'daki Hokou Askeri Üssü'nde Tayvan'ın ilk Abrams tank taburunun açılış töreninde yer alan Brave Tiger ve Abrams M1A2T tankları (Reuters)
Hsinchu'daki Hokou Askeri Üssü'nde Tayvan'ın ilk Abrams tank taburunun açılış töreninde yer alan Brave Tiger ve Abrams M1A2T tankları (Reuters)

Tayvan Devlet Başkanı Lai Ching-te, adayı olası bir Çin işgalinden korumak için hükümetinin birkaç yıl boyunca savunma harcamalarına 40 milyar dolarlık ek bütçe önerisinde bulunacağını duyurdu.

Lai, dün Washington Post’ta yayınlanan makalesinde, “Pekin'in güç kullanımıyla ilgili karar alma sürecine daha yüksek maliyetler ve belirsizlikler ekleyerek caydırıcılığı artırmayı amaçlıyoruz” dedi. Pekin, Tayvan üzerinde egemenlik iddia ediyor ve adayı kontrol altına almak için askeri seçeneği de göz ardı etmiyor; bu da Tayvan'ı güçlü askeri, ekonomik ve diplomatik baskıya maruz bırakıyor.

Bu hamle, Tayvan'ı kendi toprağı olarak gören Çin'in, Taipei'nin şiddetle reddettiği iddialarını savunmak için beş yıldır askeri ve siyasi baskıyı artırmasıyla birlikte geldi.

Lai daha önce ABD'nin bu konudaki taleplerine yanıt olarak, savunma harcamalarını 2026'da gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 3'ünden fazlasına ve 2030'da yüzde 5'e çıkarma planlarından bahsetmişti. Lai makalesinde, “Bu büyük paket sadece ABD'den yeni silah alımlarına önemli ölçüde finansman sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda Tayvan'ın yeteneklerini önemli ölçüde geliştirmeye de katkıda bulunacak” ifadelerini kullandı.

Tayvan hükümeti, savunma harcamalarının 2026 yılında 949,5 milyar Taylan dolarına (30,25 milyar dolar) ulaşmasını öneriyor. Hükümet rakamlarına göre GSYİH'nin yüzde 3,32'sini temsil eden bu rakam, 2009'dan bu yana ilk kez yüzde 3'lük eşiği aşıyor.

Ancak Pekin ile daha yakın ilişkiler kurmak isteyen muhalefet partisi Kuomintang Partisi, müttefiki Halk Partisi ile birlikte finansmanı kontrol ettiği için, hükümetin parlamentodan onay alması zor olabilir. Yeni seçilen Kuomintang lideri Cheng Li-wun, Tayvan'ın ‘bu paraya sahip olmadığını’ söyleyerek Lai'nin savunma harcamaları planlarına karşı çıktı.