Washington: Hizbullah Lübnan medyasını susturmaya çalışıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Washington’daki binası (Reuters)
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Washington’daki binası (Reuters)
TT

Washington: Hizbullah Lübnan medyasını susturmaya çalışıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Washington’daki binası (Reuters)
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Washington’daki binası (Reuters)

Lübnan’da bir mahkemenin ABD’nin Beyrut Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamaların yayınlamasını ve Hizbullah hakkında yaptığı açıklamalar nedeniyle ABD’li Büyükelçiyle herhangi bir röportaj yapılmasını yasaklayan bir karar çıkarmasının ardından ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada Hizbullah'a yönelik sert ifadeler yer aldı.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Hizbullah'ı ‘Lübnan medyasını susturmaya çalışmakla’ suçladı. Bunun ‘acınası bir durum’ olduğu belirtilen Bakanlık açıklamasında, “Yargıyı ifade ve basın özgürlüğünü susturmak için kullanmayı düşünmek dahi gülünç. Hizbullah'ın ülkeyi kontrol etmesine karşı Lübnan halkının yanındayız” ifadeleri yer aldı.
Bu arada Lübnan Ulusal Bilgi Ajansı, Lübnan Dışişleri Bakanı Nasif Hitti’nin, yarın ABD'nin Beyrut Büyükelçisi Dorothy Shea ile son açıklamalarına ilişkin bir toplantı yapacağını bildirdi.
Lübnan’ın Sur şehrindeki mahkemenin hakimi Muhammed Mazih, “Görsel, işitsel, yazılı veya elektronik olarak Lübnan topraklarında faaliyet gösteren yerel veya yabancı medya kuruluşlarının bir yıl boyunca ABD’nin Beyrut Büyükelçisi ile röportaj yapması veya onun herhangi bir açıklamasını aktarması yasaklanmıştır” şeklinde bir karar çıkardı.
Karar metnine göre bu yasağa uymayan medya kuruluşlarının bir yıl boyunca yayın yapmasının engellenmesi ve aynı zamanda iki yüz bin dolara kadar para cezasına çarptırılması öngörülüyor.
Mahkeme bahse konu kararı, Büyükelçi Dorothy Shea’nın Suudi Arabistan merkezli televizyon kanalı Al-Hadath’a verdiği röportajın ardından alırken Shea verdiği röportajda, “ABD, terör örgütü olarak sınıflandırdığı Hizbullah’ın rolü konusunda son derece endişeli” ifadelerini kullanmıştı.
İran destekli Hizbullah'ı ‘Lübnan ekonomisinin son derece ihtiyaç duyduğu ekonomik reformları önlemekle’ suçlayan Büyükelçi Shea, Büyükelçiliğin resmi Twitter hesabından şunları yazdı:
“İfade özgürlüğüne ve özgür basının ABD ve Lübnan'da oynadığı önemli role kuvvetle inanıyoruz. Lübnan halkının yanındayız.”
Lübnan’ın resmi haber ajansı Ulusal Bilgi Ajansı tarafından yayınlanan mahkeme açıklamasında “Shea’nın açıklamaları olağan ve alışılmış diplomatik normlardan sapıyor. Birçok Lübnanlının hislerini incitiyor. Bununla birlikte bu tür açıklamalar, Lübnan halkını bir araya getirmeye ve Hizbullah’ın temsil ettiklerine katkıda bulunurken mezhepsel ve politik gerilimleri de kışkırtabilir” ifadeleri yer aldı.
ABD’nin Beyrut Büyükelçiliği Sözcüsü Casey Bonfield da yaptığı açıklamada mahkemece alınan kararı eleştirdi. Bonfield, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Amerikalıların ifade özgürlüğüne güçlü bir şekilde inandığını vurgulayarak, “Lübnan'ın içinde bulunduğu büyük ekonomik zorluklara rağmen bazı insanların huzursuzluk çıkarma eğiliminde olması oldukça sinir bozucu” şeklinde konuştu.
Bonfield, ifade özgürlüğüne ve medyaya büyük önem veren Lübnan halkını desteklediğinin altını çizdi.
Öte yandan Lübnan Enformasyon Bakanı Menal Abdussamed, mahkeme kararının önemini vurgulayarak, “Bazı diplomatların ülkenin iç işlerine müdahalesinin vatanın güvenliğine zarar vermesini engelleme çabalarını anlıyorum. Ancak hiç kimsenin haber alma ve medya özgürlüğünü kısıtlama hakkı yoktur. Herhangi birinin medyayla ilgili bir sorunu varsa bu sorunun Enformasyon Bakanlığı, Lübnan Basın Sendikası Konseyi’nin danışmanlığında çözüme ulaşılması gerekir” ifadelerini kullandı.
Diğer yandan mahkeme kararı sosyal medyada da yoğun eleştiri aldı.
Bu arada Lübnan’ın yerel kanallarından LBC televizyonu, ‘bağlayıcı ve uygulanabilir olmadığını’ vurguladığı karara uymayacağını duyururken karara itiraz edeceğini belirtti.
MTV Lebanon televizyonu ise kararı çiğneyerek ‘Lübnan halkının ifade özgürlüğü korunmalı’ sloganıyla ABD’nin Beyrut Büyükelçisi Shea’yı dün akşam konuk etti.



Azerbaycan'da doğrudan Suriye-İsrail görüşmesi

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Bakü'de bir araya geldi. (AP)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Bakü'de bir araya geldi. (AP)
TT

Azerbaycan'da doğrudan Suriye-İsrail görüşmesi

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Bakü'de bir araya geldi. (AP)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Bakü'de bir araya geldi. (AP)

Suriyeli bir yetkili, Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera'nın Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye yaptığı ziyaret çerçevesinde İsrailli bir yetkiliyle görüştü. Şam'dan bilgi sahibi bir kaynağa göre, Esed rejiminin devrilmesinin ardından İsrail güçlerinin Suriye'nin güneyine girmesi konusunun ele alındığı görüşmeye eş-Şera katılmadı.

Şam'daki diplomatik bir kaynak dün, Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera'nın Azerbaycan ziyareti çerçevesinde Bakü'de Suriyeli bir yetkili ile İsrailli bir yetkili arasında doğrudan bir görüşme gerçekleştiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre eş-Şera, Bakü'ye resmi bir ziyarette bulunarak Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. Azerbaycan, Suriye'ye Türkiye üzerinden gaz ihraç etmeye başlayacağını duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan bilgi sahibi bir kaynak yaptığı açıklamada, Suriyeli bir yetkili ile ismi açıklanmayan İsrailli bir yetkili arasındaki görüşmeyi doğruladı, ancak Suriye Cumhurbaşkanı'nın bu görüşmeye katılmadığını söyledi.

Diplomatik kaynağa göre, görüşmelerde Suriye'deki yeni İsrail varlığı ele alındı. Bu, İsrail güçlerinin yedi aydan uzun bir süre önce Beşşar Esad rejiminin devrilmesinden bu yana Suriye'nin güneyine sızdığı bölgeleri kapsıyor.

Şam resmi olarak doğrudan görüşmeler yapıldığını duyurmasa da, Tel Aviv'in geçen yılın sonunda Beşşar Esed rejiminin devrilmesinin ardından Suriye'nin askeri cephaneliğine yüzlerce saldırı düzenlemesi ve ülkenin güneyine girmesinin ardından artan gerilimi kontrol altına almayı amaçladığını söylediği İsrail ile dolaylı görüşmeler yapıldığını kabul etti.

Şam, İsrail ile dolaylı müzakerelerin hedefini, çatışmaların durdurulması ve iki taraf arasındaki askerden arındırılmış bölgenin bir Birleşmiş Milletler (BM) gücü tarafından denetlenmesi açısından 1974 tarihli Ayrılma Anlaşması'na geri dönülmesine bağlıyor.

Bu ayın başlarında Suriye, anlaşmaya geri dönülmesi için Washington ile iş birliği yapmaya hazır olduğunu açıkladı.

Suriye devlet televizyonunun resmi bir kaynaktan aktardığına göre İsrail, Dışişleri Bakanı Gideon Saar tarafından yapılan açıklamalarda hem Suriye hem de Lübnan ile ilişkileri normalleştirmeye ilgi duyduğunu ifade etti. Ancak Şam, İsrail ile bir barış anlaşması imzalanması yönündeki açıklamaları ‘erken’ olarak nitelendirdi.

Geçtiğimiz pazartesi günü Lübnan'ı ziyaret eden ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, ‘Suriye ile İsrail arasında diyaloğun başladığını’ ifade etti.

Eş-Şera mayıs ayında Riyad'a yaptığı ziyaret sırasında ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmüştü. Trump o dönemde eş-Şera'nın normalleşmeye açık olduğunu söylemiş ve gazetecilere eş-Şera'nın istikrar sağlandığında İbrahim Anlaşması'na katılmaya açık olduğunu belirtmişti.

Eş-Şera iktidara geldiğinden bu yana Suriye'nin komşularıyla bir gerginlik ya da çatışma istemediğini vurgulamış ve daha sonra uluslararası topluma İsrail'e saldırılarını durdurması için baskı yapması çağrısında bulunmuştu, zira iki taraf 1948'den bu yana resmi olarak savaş halinde.