BAE’de yeni vakalarla iyileşenler arasındaki oran azalıyor

Resü'l-Hayme polisi, “Toplumsal sağlığınız için koruma ve emniyet” kampanyası çerçevesinde trafikte bilinçlendirme uygulamaları başlattı. (WAM)
Resü'l-Hayme polisi, “Toplumsal sağlığınız için koruma ve emniyet” kampanyası çerçevesinde trafikte bilinçlendirme uygulamaları başlattı. (WAM)
TT

BAE’de yeni vakalarla iyileşenler arasındaki oran azalıyor

Resü'l-Hayme polisi, “Toplumsal sağlığınız için koruma ve emniyet” kampanyası çerçevesinde trafikte bilinçlendirme uygulamaları başlattı. (WAM)
Resü'l-Hayme polisi, “Toplumsal sağlığınız için koruma ve emniyet” kampanyası çerçevesinde trafikte bilinçlendirme uygulamaları başlattı. (WAM)

Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE)  aktif vakaların 11 bin 73’e, iyileşenlerin ise yaklaşık 36 bin 411’ye yükselmesiyle birlikte koronavirüs vaka sayısı ile iyileşenlerin sayısı arasındaki fark azaldı. 437 yeni vakanın kaydedildiği ülkede düne kadar toplam 47 bin 797 bulaş vakası kaydedildi.
Sağlık ve Toplum Koruma Bakanlığı, yeni tip koronavirüs sebebiyle iki kişinin öldüğünü ve ülke genelinde yaşamını yitirenlerin sayısının 313’e ulaştığını duyurdu. Bakanlık ayrıca Kovid-19 hastalarından 577’sinin hastanedeki tedavileri tamamladıktan sonra hastalığın tüm semptomlarından kurtularak iyileştiğini ve taburcu edildiklerini açıkladı. Resü'l-Hayme’deki Şeyh Halife İhtisas Hastanesi kendi bünyesindeki koronavirüs vakalarının sıfırlandığını ve şu an hastalarından hiçbirinin koronavirüs taşımadığını bildirdi.
BAE hükümet Sözcüsü Dr. Amine eş-Şemsi, yeni normale kademeli bir şekilde dönüşle birlikte en büyük ve en önemli sorumluluğun vatandaşlara ve ülkede ikamet edenlere düştüğünü belirtti. Başarının devam etmesi için önceki dönem boyunca yürütülen tüm çabaların boşa gitmemesinin ve emeklerin zayi olmamasının vatandaşların talimatlara ve önlemlere uyması ile başarılabileceğini vurguladı.
Dr. Şemsi, koronavirüs gelişmeleri hakkında hükümet medyasına yaptığı açıklamada, ulusal sterilizasyon programının sona erdiğinin duyurulması ve faaliyetlere geri dönülmesinin, normal hayata tam dönüş anlamına gelmediğini belirtti. Dr. Şemsi, bunun daha ziyade dikkatli ve temkinli bir biçimde ihtiyati tedbirlerin uygulanmasıyla kademeli bir dönüş olduğunu belirterek, BAE ülkesinin tüm fertlerinin başta kendi canları olmak üzere kurumları ve ülkeyi korumaktan sorumlu olduğunu vurguladı.
BAE Başsavcılığı’na bağlı Ulusal Acil Durum Kriz ve Afet Yönetimi Kurumu (NCEMA) Başsavcı Vekili Salim ez-Zaabi, başsavcılığın ülkenin elde ettiği kazanımları ve başarıları koruma konusundaki kararlılığına dikkat çekti. Başsavcılığa bağlı Ulusal Acil Durum Kriz ve Afet Yönetimi Kurumu’nun, başsavcılık tarafından daha önce resmi kanallardan ilan edilen kararla para cezalarını ve idari yaptırımları uygulama devam ettiğini vurguladı.
Zaabi, ulusal sterilizasyon programının sona erdiğinin ilan edilmesinin ardından, son birkaç gündür yetkili makamların koruyucu ve önleyici tedbirlere kayıtsızlıkta ve kural ihlallerinde belirgin bir artış gözlemlediğine dikkat çekti.
Yapılan aile ziyaretlerine de dikkat çeken Zaabi, söz konusu ziyaretlerin sadece birinci dereceden akrabalarla sınırlandırıldığını, özellikle yaşlı ve kronik rahatsızlığı olan yakınların ziyaretinde sosyal mesafenin korunması gerektiğini kaydetti.
Zaabi, Başsavcı’nın kararına göre kuralları ikinci kez ihlal edenlere verilecek para cezasının iki katına çıkarılacağını, kuralları üçüncü kez ihlal edenlerin haklarında ise ceza davası açılması için Ulusal Acil Durum Kriz ve Afet Yönetimi Savcılığı tarafından mahkemeye sevk edileceğini bildirdi. Mahkemeye sevk edilenler hakkında 6 aya kadar hapis cezası ve/veya 100 bin dirhem (27 bin dolar) para cezası verileceği konusunda uyardı.
Zaabi, ulusal sterilizasyon programının sona erdiğinin ilan edilmesinin normal hayata yeniden dönüş için önemli bir adım olduğuna dikkat çekerek salgından tamamen kurtuluncaya kadar toplumun tüm fertlerinin kamu sağlığını ve toplumsal güvenliği korumak için ilgili makamlar tarafından verilen kararlara ve talimatlara tam uyumunun önemini vurguladı.



“Vatan Kalkanı" güçleri Aden'deki konuşlanmalarını takviye ediyor

Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi üyeleri, Suudi Arabistan Savunma Bakanı Halid bin Selman ile bir görüşmede (Saba)
Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi üyeleri, Suudi Arabistan Savunma Bakanı Halid bin Selman ile bir görüşmede (Saba)
TT

“Vatan Kalkanı" güçleri Aden'deki konuşlanmalarını takviye ediyor

Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi üyeleri, Suudi Arabistan Savunma Bakanı Halid bin Selman ile bir görüşmede (Saba)
Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi üyeleri, Suudi Arabistan Savunma Bakanı Halid bin Selman ile bir görüşmede (Saba)

Yemen hükümetine bağlı "Vatan Kalkanı" güçleri, Suudi Arabistan'ın Yemen hükümetine yeni mali destekle eş zamanlı olarak, Yemen'in geçici başkenti Aden'deki organize konuşlanmalarını sürdürüyor.

Vatan Kalkanı Güçleri, hazırlık seviyelerini yükseltmeyi ve Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi ile uluslararası alanda tanınan hükümetin vatandaşları koruma ve toplumsal barışı sağlama çabalarını desteklemeyi amaçlayan iyi planlanmış konuşlandırmanın devamı olarak Aden'e yeni askeri birliklerin geldiğini duyurdu.

Suudi Arabistan, eş zamanlı olarak devlet çalışanlarının maaşlarını ödemek için Yemen hükümetinin bütçesine acil mali destek sağlayacağını açıkladı.

Suudi Arabistan'ın Yemen Büyükelçisi Muhammed el Cabir, desteğin ayrıca meşru hükümeti destekleyen koalisyon içindeki Yüksek Askeri Komite'ye bağlı askeri ve güvenlik güçlerinin maaşlarının ödenmesini de içerdiğini belirtti.

Bu gelişme, Riyad'ın kurtarılan Yemen vilayetlerinde yarım milyar dolarlık kalkınma projelerine fon sağlayacağını açıklamasının ardından geldi. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre diğer yandan Suudi Arabistan'ın himayesinde Riyad'da düzenlenecek Güney-Güney Diyalog Konferansı için hazırlıklar da devam ediyor.


Suudi Arabistan, Yemen'de 1,9 milyar riyal değerinde kalkınma projeleri başlattı

Suudi Arabistan Savunma Bakanı'nın Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı ile yaptığı görüşmeden
Suudi Arabistan Savunma Bakanı'nın Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı ile yaptığı görüşmeden
TT

Suudi Arabistan, Yemen'de 1,9 milyar riyal değerinde kalkınma projeleri başlattı

Suudi Arabistan Savunma Bakanı'nın Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı ile yaptığı görüşmeden
Suudi Arabistan Savunma Bakanı'nın Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı ile yaptığı görüşmeden

Suudi Arabistan dün, Yemen’in çeşitli vilayetlerinde toplam 28 proje ve girişimden oluşan bir kalkınma paketi başlattı. Projelerin toplam değeri 1,9 milyar Suudi riyali olup, tüm temel ve hayati sektörleri kapsıyor. Bu girişimlerin amacı, Yemen halkı için istikrar ve kalkınmayı desteklemek olarak açıklandı.

Projeler, Suudi Arabistan’ın Yemen halkına verdiği desteğin bir uzantısı olarak hayata geçirildi. Uygulama, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın talimatları doğrultusunda yürütülürken, Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman tarafından da yakından takip edildi.

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, sosyal medya platformu X’te yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan’ın Yemen’in Kalkınması ve İmarı Programı çerçevesinde sağlanan desteğin, ülkenin güvenlik ve istikrarı güçlendirme konusundaki kararlılığını yansıttığını ve Yemen halkı için daha iyi bir gelecek inşa etmeye katkı sağladığını belirtti.

Prens Halid bin Selman dün, Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı, Konsey üyeleri, Başbakan ve Aden Valisi ile görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede iki ülke arasındaki kardeşlik ilişkileri değerlendirildi.

Toplantıda, Yemen krizinin kapsamlı bir siyasi çözüm çerçevesinde sona erdirilmesine yönelik çabalar ve gelişmeler ele alındı. Ayrıca Güney Yemen meselesi için Riyad Konferansı aracılığıyla adil bir çözümün oluşturulmasının önemi vurgulandı.

Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Dr. Reşad el-Alimi, Prens Halid bin Selman ile gerçekleştirdiği görüşmeyi ‘verimli’ olarak nitelendirdi. El-Alimi, görüşmede ulusal durumdaki gelişmeler ile Suudi Arabistan’dan gelen desteğin ele alındığını ve bu desteğin Yemen halkının devlet kurumlarını yeniden inşa etme, güvenlik, istikrar ve barış taleplerini karşılayan stratejik bir ortaklık çerçevesinde sunulduğunu ifade etti.

xcsdfrgt
Suudi Arabistan Savunma Bakanı ile Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı ve Konsey üyeleri arasındaki görüşmeden

El-Alimi, sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşımda, “Farklı vilayetlerde açıklanan kalkınma projeleri, iyileşme ve yeniden inşa süreci için temel bir dayanak teşkil ediyor. Bu projeler, hizmetlerin iyileştirilmesi ve yaşam fırsatlarının artırılması için daha geniş programların öncüsü niteliğinde olup, Suudi Arabistan’ın Yemen devletini her düzeyde destekleme kararlılığını yansıtıyor” dedi.

El-Alimi, Suudi Arabistan’a, özellikle Kral Selman ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’a, Yemen halkı ve siyasi liderliği yanında sergiledikleri ‘içten ve samimi tutumları’ nedeniyle şükran ve takdirlerini iletti.

Suudi Arabistan’ın Yemen Büyükelçisi ve programdan sorumlu yetkili Muhammed el-Cabir, Suudi Arabistan’ın ekonomik desteğinin liderlik talimatlarıyla yönlendirildiğini vurguladı. El-Cabir, yeni projelerin günlük hizmetlerin ve altyapının iyileştirilmesiyle doğrudan bağlantılı sektörlere odaklandığını, bunun Yemen’in istikrarını güçlendireceğini, iyileşme ve kalkınma sürecini tüm vilayetlerde destekleyeceğini ve Yemen halkı için somut ve kalıcı etkiler yaratacağını belirtti.

Sağlık, enerji, eğitim ve ulaştırma başta olmak üzere temel ve hayati sektörleri kapsayan destek, Yemen halkının güvenlik, istikrar ve kalkınmasını güçlendirmeyi; Aden, Hadramut, el-Mehra, Sokotra, Marib, Şebve, Abyan, Dali, Lahic ve Taiz vilayetlerinde temel hizmetlerin kalitesini artırmayı amaçlıyor. Program, Yemen hükümeti ve yerel otoritelerle koordineli olarak yürütülüyor. Ayrıca 27 yeni kalkınma projesi ve girişimi, 2026-2027 yıllarında tamamlanacak ve 2018’de programın kurulmasından bu yana hayata geçirilen 240 proje ve girişime eklenmiş olacak.

Aden vilayeti, Suudi Arabistan destekli kalkınma programı kapsamında çeşitli nitelikli projeler ve girişimlerden yararlanacak. Bu kapsamda, Veliaht Prens Muhammed bin Selman Hastanesi’nin önümüzdeki üç yıl boyunca faaliyet göstermeye devam etmesi sağlanacak; böylece sağlık sektörü ve tıbbi hizmetlerin kapasitesi artırılacak. Ayrıca program, Yemen’de türünün ilk örneği olacak bir su arıtma tesisi kuracak; bu tesisle tatlı su kıtlığı azaltılacak, su kaynaklarının tükenmesi önlenecek ve su güvenliği güçlendirilecek.

Program, Aden Havalimanı’nın rehabilitasyonu projesinin ikinci ve üçüncü aşamalarını da başlatıyor. Projede pist yeniden inşa edilecek, navigasyon ve iletişim sistemleri sağlanacak. Böylece hava taşımacılığı hizmetleri iyileştirilecek, ekonomik ve sosyal bağlar güçlendirilecek, yolculara sunulan hizmetlerin kalitesi artırılacak ve uluslararası hava taşımacılığı şirketlerinin sefer düzenlemesi kolaylaşacak.

Hükümet binası ve Cumhurbaşkanlığı kompleksi projeleri, Yemen’de kalkınma sürecine katkı sağlamayı ve devlet kurumlarının işlevlerini güçlendirmeyi hedefliyor. Ayrıca deniz yolu inşaat ve genişletme projeleriyle vilayette ulaşım altyapısının kalitesi artırılacak.

Hadramut’ta el-Abr-Seyun yolu rehabilite edilecek ve kapasiteleri yükseltilecek. Bölgede Hadramut Üniversitesi’ne bağlı yeni bir üniversite hastanesi inşa edilecek, böylece sağlık hizmetlerine erişim ve tıbbi ihtiyaçlar karşılanacak. Hadramut ve Seyun üniversitelerinde iki yeni bilgisayar ve bilişim fakültesi kurulacak; ayrıca Tarım Veteriner Teknik Enstitüsü’nün geliştirilmesi projesi hayata geçirilecek.

El-Mehra vilayetinde, Kral Selman Tıp ve Eğitim Şehri üç yıl süreyle hizmet verecek. Tesisin tüm inşaat işleri tamamlandıktan sonra faaliyete geçmesiyle Yemen’de sağlık sektörünün kapasitesi artırılacak ve sağlık hizmetlerinin kalitesi yükseltilecek. Ayrıca tesise bağlı olarak Sağlık Bilimleri Fakültesi kurulacak.

Sokotra’da program projeleri arasında, Sokotra Hastanesi’nin işletmeye alınması, Teknik Enstitü ve Eğitim Fakültesi’nin kurulması bulunuyor. Bunlar, eğitim çıktılarını artırmayı ve tıbbi hizmetlerin sürekliliğini desteklemeyi amaçlıyor. Ayrıca bölgede birkaç okul inşası gerçekleştirilecek.

Abyan vilayetinde ise program kapsamında bir hastane kurulacak ve donatılacak; böylece sağlık hizmetlerine erişim artırılacak. Bölgede ayrıca model okul projeleri hayata geçirilecek.

Şebve vilayetinde program kapsamında Şebve Hastanesi işletmeye alınacak, eğitim alanında model okullar kurulacak ve tarım sektörünü desteklemek için Tarımsal Değer Zinciri Güçlendirme programı hayata geçirilecek. Taiz vilayetinde ise program, 30 megavat kapasiteli bir elektrik üretim tesisi inşa ederek elektrik kapasitesini artıracak. Ayrıca el-Muha Hastanesi’nin işletmeye alınmasıyla sağlık hizmetlerinin devamlılığı sağlanacak.

Marib’de program, el-Abr Yolu’nun genişletme ve rehabilitasyon projesinin son aşamasını başlatacak. Daha önce tamamlanan 90 kilometrelik ilk iki aşamanın ardından, yol güvenliği, ticari ve ekonomik hareketlilik desteklenecek. Ayrıca kız öğrenciler için tüm donanımlarıyla bir eğitim kompleksi kurulacak.

Dali’de kırsal hastane ve model okullar inşa edilecek; öğretmenlerin kapasitesini artırmaya yönelik eğitim programları da yürütülecek. Lahic vilayetinde ise program kapsamında Anne ve Çocuk Merkezi kurulacak. Program, Hadramut, Aden, Lahic, Abyan, Dali, Şebve ve Sokotra’da yılda 10 okul olmak üzere toplam 30 okulun inşası ve donatılmasını da kapsıyor; bu sayede eğitime erişim artırılacak ve eğitim kalitesi güçlendirilecek.

Suudi Arabistan tarafından sağlanan yeni bir hibe kapsamında, Yemen’in tüm vilayetlerindeki elektrik santrallerinin işletilmesi için petrol ürünleri temin edilecek. Bu destek, hastaneler, sağlık merkezleri, yollar, okullar, havaalanları ve limanlar gibi altyapılarda elektrik güvenilirliğini artıracak, sanayi faaliyetlerini destekleyecek ve ticari hareketliliği güçlendirecek.


Suudi Arabistan, Yemen'de çeşitli kalkınma projeleri başlattı

Suudi Arabistan Savunma Bakanı ile Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı ve üyeleri arasındaki toplantıdan bir kare
Suudi Arabistan Savunma Bakanı ile Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı ve üyeleri arasındaki toplantıdan bir kare
TT

Suudi Arabistan, Yemen'de çeşitli kalkınma projeleri başlattı

Suudi Arabistan Savunma Bakanı ile Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı ve üyeleri arasındaki toplantıdan bir kare
Suudi Arabistan Savunma Bakanı ile Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı ve üyeleri arasındaki toplantıdan bir kare

Suudi Arabistan dün, Yemen’in çeşitli vilayetlerinde, tüm temel ve hayati sektörleri kapsayan, 1,9 milyar Suudi Arabistan riyali değerinde 28 proje ve girişimden oluşan bir dizi kalkınma projesini başlattı.

Suudi Arabistan’ın Yemen halkına verdiği desteğin bir uzantısı olan bu projeler, Kral Selman bin Abdulaziz ve Başbakan Veliaht Prens Muhammed bin Selman bin Abdulaziz'in rehberliğinde ve Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman'ın takibi ve yoğun ilgisiyle başlatıldı.

Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman dün yaptığı açıklamada, “Yemen'in Kalkınması ve Yeniden Yapılanması için Suudi Arabistan Programı” aracılığıyla sağlanan bu desteğin, ülkesinin güvenliği ve istikrarı teşvik etme ve Yemen ve halkı için daha iyi bir gelecek inşa etmeye katkıda bulunma konusundaki kararlılığını yansıttığını vurguladı.

Prens Halid bin Selman dün Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi, konsey üyeleri, Başbakan Ahmed Avad bin Mübarek ve Devlet Bakanı ve Aden Valisi Abdurrahman Şeyh el-Yafei ile bir araya geldi. Görüşmede iki ülke arasındaki kardeşçe ilişkiler ele alındı.

Toplantıda, Yemen'de güvenlik ve istikrarın sağlanması için kapsamlı bir siyasi çözüm çerçevesinde Yemen krizini sona erdirmeye yönelik gelişmelere ve çabalara değinildi. Ayrıca, adil çözümler için kapsamlı bir vizyon bulmak amacıyla Riyad Konferansı aracılığıyla güney meselesinin geleceği için çabaların sürdürülmesinin önemi vurgulandı.