İran: Çin ile stratejik bir ortaklık anlaşması için müzakereler yürütüldüğü sır değil

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif. (EPA)
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif. (EPA)
TT

İran: Çin ile stratejik bir ortaklık anlaşması için müzakereler yürütüldüğü sır değil

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif. (EPA)
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif. (EPA)

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif bugün milletvekillerinin önünde, yuhalanmalar eşliğinde yaptığı açıklamasında İran’ın Çin ile uzun vadeli bir stratejik ortaklık anlaşması için müzakerede bulunduğunu ve bunun “bir sır” olmadığını söyledi. Zarif “Güven ve inançla çeşitli sektörlere yatırımlarda bulunulmasına ilişkin Çin ile 25 yıllık stratejik bir anlaşma imzalanması için müzakerelerde bulunuyoruz” dedi.
Çin, İran’ın ilk ticaret ortağı ve ABD İran’ın enerji sektörüne petrol ihracatının büyük ölçüde düşmesine sebep olan yaptırımları yeniden dayatmadan önce İran’dan petrol satın alan en önemli müşterilerden biriydi.
Eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad 27 Haziran’da yaptığı açıklamasında halkın içeriğinin ne olduğunu bilmediği “yabancı bir ülke ile 25 yıllığına yeni bir anlaşma imzalamak” amacıyla devam etmekte olan müzakereleri eleştirmesinin ardından birkaç gündür İran’daki sosyal medya sitelerinde tartışmalar yaşanıyor.
Ahmedinejad, kendi yerine göreve gelen Hasan Ruhani hükümetine düzenli olarak eleştiriler yöneltiyor.
AFP’ye göre Zarif milletvekillerine Pekin ile yürütülen müzakerelerde “gizli bir şey yapılmadığını” ve “anlaşmaya varıldığında” ülkenin bilgilendirileceğini söyledi. Zarif, 2016 yılının ocak ayında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Tahran’ı ziyaret ettiği bir sırada bu müzakerelerin yapılacağını duyurduğunu da sözlerine ekledi.
İki ülke, söz konusu dönemde yaptıkları ortak açıklamada “taşımacılık, limanlar, enerji, sanayi ve hizmetler” gibi çeşitli sektörlerde “karşılıklı yatırımlar yapılmasını” öngören “25 yıllık kapsamlı bir iş birliği anlaşması yapmak” üzere müzakerede bulunma sözü vermişti.
İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney yaptığı bir açıklamada “İran hükümet ve halk olarak her zamanki gibi Çin gibi bağımsız ve güvenilir ülkelerle ilişkilerini geliştirmek için çaba harcıyor” ifadelerini kullanarak Çin-İran projesini “tamamen doğru ve akıllıca bir” olarak değerlendirdi ve “stratejik kapsamlı bir ortaklık” diye niteledi.
Zarif, yeni parlamentodaki muhafazakarları kontrol altına alması ile sonuçlanan şubat ayında yapılan yasama seçimlerinin ardından mayıs ayının sonunda yeni Şura Meclisi göreve başladığından beri milletvekillerinin önünde yaptığı söz konusu ilk konuşmasında yuhalandı.
Muhafazakar blok, ​​Zarif’in 2015 yılında ülkesi adına imzaladığı ve ABD’nin Tahran’a sert ekonomik yaptırımlar uygulamadan önce 2018 yılında tek taraflı olarak geri çekilmesinden bu yana çökme tehdidi altında olan İran’ın nükleer programına ilişkin uluslararası anlaşmayı defalarca şiddetli bir şekilde protesto etmişti.



Avrupa Konseyi Başkanı, İrlanda'daki insansız hava aracı uçuşlarının arkasında Moskova'nın olduğunu iddia etti

Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa (AFP)
Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa (AFP)
TT

Avrupa Konseyi Başkanı, İrlanda'daki insansız hava aracı uçuşlarının arkasında Moskova'nın olduğunu iddia etti

Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa (AFP)
Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa (AFP)

Avrupa Konseyi Başkanı António Costa, dün yaptığı açıklamada, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin aralık ayındaki resmi ziyareti için İrlanda'ya gelen uçağında görülen insansız hava araçlarının arkasında Rusya'nın olduğunu iddia etti.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre Costa, İrlanda Başbakanı Micheál Martin ile düzenlediği ortak basın toplantısında şunları söyledi: "Ne yazık ki, geçen hafta Dublin'de yaşananlar, Rusya'nın Avrupa topraklarındaki saldırı ve tehditlerinin bir başka örneğidir."

Martin bu görüşü destekleyerek, Rus büyükelçisinin ülkesinin olaya karışmadığı yönündeki inkârını reddetti.

Irish Times, Rus büyükelçiliğinden yapılan bir açıklamayı aktararak, olayı Rusya'nın müdahalesi olarak gösterme girişimlerini kesin bir dille reddettiğini ve bu tür iddialar için hiçbir dayanak olmadığını belirtti.

İrlanda Başbakanı şunları söyledi: “Rus büyükelçisiyle aynı fikirde değilim. Aynı büyükelçinin 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etme niyetinde olmadığını bize temin ettiğini hatırlatmak isterim ve olayların nasıl sonuçlandığını gördük.”

Martin sözlerine şöyle devam etti: “Antonio'nun da söylediği gibi, insansız hava aracı olayı, diğer Avrupa ülkelerinde meydana gelen benzer olaylar dizisinin bir parçasıdır diye düşünüyorum.”

İrlanda polisi cuma günü insansız hava aracı saldırısıyla ilgili soruşturma başlattığını duyurdu.

Olayı ilk duyuran İrlanda'nın günlük gazetesi The Journal, olayın 1 Aralık'ta yerel saatle 23:00 civarında, Zelenskiy'nin uçağı Dublin Havalimanı'na iniş yapmak üzereyken meydana geldiğini belirtti.

Ziyaret nedeniyle oluşturulan uçuşa yasak bölgeye, planlanan uçuş rotalarını izleyen birkaç insansız hava aracı girdi; uçak ise planlanandan biraz daha erken gelmişti.

Son haftalarda Avrupa'daki hassas tesisler üzerinde insansız hava aracı uçuşları birkaç kez rapor edildi ve politikacılar bu operasyonların arkasında Rusya'nın olduğunu iddia etti.


Trump, Ukrayna'da yeni seçimler yapılması çağrısında bulundu

Trump, Avrupalı ​​liderlerle birlikte 18 Ağustos'ta Beyaz Saray'da Ukrayna savaşı hakkında görüştü (Arşiv-Reuters)
Trump, Avrupalı ​​liderlerle birlikte 18 Ağustos'ta Beyaz Saray'da Ukrayna savaşı hakkında görüştü (Arşiv-Reuters)
TT

Trump, Ukrayna'da yeni seçimler yapılması çağrısında bulundu

Trump, Avrupalı ​​liderlerle birlikte 18 Ağustos'ta Beyaz Saray'da Ukrayna savaşı hakkında görüştü (Arşiv-Reuters)
Trump, Avrupalı ​​liderlerle birlikte 18 Ağustos'ta Beyaz Saray'da Ukrayna savaşı hakkında görüştü (Arşiv-Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna'da yeni seçimler yapılması çağrısında bulundu ve Avrupa'yı Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı sona erdirmemekle suçladı. Dün Politico'ya verdiği röportajda Trump, "Seçimlerin zamanı geldiğini düşünüyorum" diyerek Kiev'i seçimlerden kaçınmak için "savaşı kullanmakla" suçladı.

Trump, pazar günü Ukrayna Devlet Başkanı hakkında yaptığı eleştirileri tekrarlayarak, Ukrayna Devlet Başkanı'nın Ukrayna'daki savaşı sona erdirme planını okumadığını iddia etti. ABD Başkanı sözlerine şöyle devam etti: "Birçok insan ölüyor. Bu yüzden, okuması gerçekten iyi olurdu." Trump ayrıca Rusya'nın askeri olarak "üstün" olduğunu ve rakibinden "çok daha büyük" olduğunu da öne sürdü.

Trump ayrıca Avrupa'ya sert bir saldırı başlatarak, Avrupa'yı "zayıf insanlar" tarafından yönetilen "yozlaşmış" ülkeler grubu olarak nitelendirdi.


Trump, Zelenskiy'ye ABD'nin barış teklifine günler içinde yanıt vermesi için süre verdi

ABD Başkanı Donald Trump, Lahey'deki NATO zirvesi kapsamında Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir araya geldi (DPA)
ABD Başkanı Donald Trump, Lahey'deki NATO zirvesi kapsamında Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir araya geldi (DPA)
TT

Trump, Zelenskiy'ye ABD'nin barış teklifine günler içinde yanıt vermesi için süre verdi

ABD Başkanı Donald Trump, Lahey'deki NATO zirvesi kapsamında Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir araya geldi (DPA)
ABD Başkanı Donald Trump, Lahey'deki NATO zirvesi kapsamında Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir araya geldi (DPA)

Financial Times dün, ABD Başkanı Donald Trump'ın Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'ye, ABD'nin belirsiz güvenlik garantileri karşılığında Ukrayna'nın topraklarından vazgeçmesini öngören barış teklifine yanıt vermesi için günler verdiğini bildirdi.

Gazete, bilgilendirilmiş kaynaklara atıfta bulunarak, Ukrayna Cumhurbaşkanı'nın cumartesi günü Trump'ın özel temsilcisi Steve Witkoff ve ABD Başkanı'nın damadı Jared Kushner ile yaptığı iki saatlik telefon görüşmesinde, hızlı bir karar vermesi için baskı gördüğünü Avrupalı ​​mevkidaşlarına söylediğini belirtti.

Bilgilendirilmiş bir kaynak, Trump'ın "Noel'e kadar" bir anlaşmaya varmayı umduğunu söyledi.

Yetkililer, Zelenskiy'nin Amerikalı elçilere, Washington'ın önerisine yanıt vermeden önce diğer Avrupalı ​​müttefiklerle görüşmek için zamana ihtiyacı olduğunu söylediğini bildirdi. Kiev, ABD'nin Avrupa'nın onayını almadan ilerlemesi durumunda, Batı birliğinin zayıflayabileceğinden endişe ediyor.

Dün Politico'da yayınlanan bir röportajda ABD Başkanı, Avrupa'ya saldırdı ve onu "zayıf insanlar" tarafından yönetilen "yozlaşmış" uluslar grubu olarak tanımladı.

Trump, geleneksel ABD müttefiklerini küçümseyerek, göçü kontrol altına alamamak ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı sona erdirememekle suçladı. Ayrıca, kıta için kendi vizyonuyla örtüşen Avrupalı ​​siyasi adayları destekleyeceğine dair imada bulundu.

Trump, Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmayla ilgili olarak Avrupalılara hiçbir güvence vermedi, bunun yerine Rusya'nın açıkça daha güçlü bir konumda olduğunu belirtti. Ülkesinde yolsuzluk skandalıyla karşı karşıya olan Ukrayna cumhurbaşkanına yönelik bir başka meydan okumada Trump, Ukrayna'nın yeni seçimler yapması çağrısını yineledi.