Mısır'ın Hartum Başkonsolosu Ahmet Âdli İmam, Kahire'nin Etiyopya'da yaşanan şiddet olaylarıyla bağlantısı olmadığını vurguladı.
Başkonsolos pazar günü yaptığı açıklamada, Mısır'ın Etiyopya'da yaşanan etnik temelli çatışmalarla hiç bir ilgisinin olmadığını ve ülkenin dış siyasete yönelik krizleri yorumlamak yerine kendi iç meselelerine yoğunlaşması gerektiğini söyledi.
Nahda Barajı meselesine ilişkin de açıklamalarda bulunan Ahmet Âdli İmam, Etiyopya'nın baraj üzerinden kalkınma hakkı bulunduğu gibi kendi ülkesinin de aynı hakka sahip olduğunun altını çizdi. Çözümün ancak üç kıyıdaş ülkenin (Mısır, Sudan ve Etiyopya) haklarını garanti eden yasal yükümlülüklere uyulmasıyla gerçekleşebileceğini ifade etti.
Açıklamada, Kahire yönetiminin Güney Sudan'da askeri üs kurmaya yönelik hazırlıklar içinde olduğuna dair çıkan haberlerin ise asılsız olduğu kaydedildi.
Etiyopya son günlerde, Şarkıcı Hachalu Hundessa'nın öldürülmesinden sonra 166 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan kanlı gösterilerle gündeme geldi.
Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmet, şarkıcının ölümünün ardından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
Hachalu’ya yönelik suikast dış güçlerin hazırladığı ve iç güçlerin uyguladığı plan doğrultusunda gerçekleşmiştir. Asıl hedef, Nahda Barajı'nın tamamlanmasını engellemektir.”
Başbakan açıklamasında ayrıca Etiyopya'nın istikrarını sarsmaya çalışan düşmanların asla istedikleri hedefe ulaşamayacağını vurguladı.

