Irak, koronavirüse karşı mücadelesini 20 yeni hastane ile güçlendirdi

Ninova’daki El-Hamdaniya Hastanesi'ndeki yoğun bakım merkezi açıldı. (Twitter-Irak Sağlık Bakanlığı)
Ninova’daki El-Hamdaniya Hastanesi'ndeki yoğun bakım merkezi açıldı. (Twitter-Irak Sağlık Bakanlığı)
TT

Irak, koronavirüse karşı mücadelesini 20 yeni hastane ile güçlendirdi

Ninova’daki El-Hamdaniya Hastanesi'ndeki yoğun bakım merkezi açıldı. (Twitter-Irak Sağlık Bakanlığı)
Ninova’daki El-Hamdaniya Hastanesi'ndeki yoğun bakım merkezi açıldı. (Twitter-Irak Sağlık Bakanlığı)

Irak hükümeti, 20 yeni hastane ile koronavirüse karşı mücadelesini  güçlendirirken dün yaptığı açıklamada 2 bin 170 yeni vaka kaydedildiğini, bin 623 vakanın iyileştiğini ve 103 kişinin ise yaşamını yitirdiğini duyurdu.
Irak Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Casim el-Fellahi dün Irak Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, bakanlığın koronavirüs hastaları için yatak kapasitesini arttırmayı planladığını belirterek Sadr şehrinde, Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi'nin Barış Tugayları tarafından inşa edilen El-Ataa Hastanesi’ni yakın zamanda açtığına dikkat çekti.
Gelecek dönemde hizmete girecek 20 yeni hastane olduğunu belirten Fellahi, yatak kapasitesini de artıracağını ifade etti.
Fellahi, özel tıbbi kliniklerin iki haftalık bir süre için kapatılması kararıyla ilgili yaptığı açıklamada bazı kliniklerin koronavirüs hastalarını almaya başladığını ve bunun da talimatları ihlal ettiğini vurguladı. "Yüksek Komite'nin talimatlarına bağlılığın olmadığının ve aynı zamanda halk sağlığı prosedürlerine uyulmadığının gözlemlendiğini" söyledi.
Açıklamasının devamında özel kliniklerin koronavirüs bulaşmış veya şüphesi olan kişiler için uygun olmadığını, kapatma kararının amacının doktorların ve diğer hastaların güvenliği için alındığını beliren Fellahi salgını engellemek için vatandaşları sağlık kuralları, kişisel hijyen ve sosyal mesafe talimatlarına uymaya çağırdı.
Bakanlık dün yaptığı açıklamada, “dün Irak'taki tüm uzmanlaşmış laboratuarlarda 11 bin 809 testin incelendiğini ve böylece Irak'ta salgının görülmesinden bu yana yapılan  toplam test sayısının 649 bin 36’ya yükseldiğini duyurdu.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:
“Sağlık ve Çevre Bakanlığı laboratuarları bugün Irak'ta 2 bin 170 vaka kaydetti. İllere göre vaka sayıları şu şekilde sıralandı: Bağdat-Rusafa 292, Bağdat-el-Karkh 308, Tıp Şehri 38, Necef 88, Süleymaniye 208, Erbil 57, Duhok 29, Kerbela 141, Kerkük 113, Diyala 86, Vasit 137, Basra 131, Maysan 90, Babil 93, Divaniye 145, Zi Kar 49, el-Enbar 22, el-Musanna 100, Ninova 22, Salahaddin 21.
Bakanlık dün iyileşen kişi sayısının bin 623 olduğunu belirtti. İllere göre iyileşen vaka sayısını da şöyle sıraladı:
Bağdat-Rusafa 264, Bağdat- el-Karkh 146, Tıp Şehri 3, Necef 102, Süleymaniye 34, Erbil 101, Duhok 5, Kerbela 76, Kerkük 51, Diyala 74, Vasit 131, Basra 100, Maysan 147, Babil 99, Divaniye 95, Zi Kar 150, Anbar 7, Ninova 15, Salahaddin 23.
Koronavirüsten ölen 103 kişinin illere göre dağılımı ise şu şekilde oldu:
Bağdat-Rusafa 21, Bağdat-el-Karkh 6, Tıp Şehri 2, Necef 6, Suleymaniye 7, Erbil 4, Kerbela 3, Kerkük 4, Vasit 4, Basra 12, Maysan 4, Babil 3, Divaniye 7, Zi Kar 17, Ninova 1, Musanna 1, Selahaddin 1.
Sağlık Bakanlığı dün yaptığı açıklamada şu ana kadar kayda geçen toplam koronavirüs bilançosuna ilişkin de bilgi verdi. Toplam vaka sayısının 69 bin 612, iyileşenlerin 39 bin 502, yatan hasta sayısının 27 bin 228, yoğun bakımda olanların 415 ve ölenlerin sayısının da 2 bin 882 olduğunu açıkladı.



İsrail, Filistinli teknokratların Gazze’ye girişini engelliyor

Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
TT

İsrail, Filistinli teknokratların Gazze’ye girişini engelliyor

Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)

İsrail yönetimi, ABD'nin barış planı kapsamında kurulan komitedeki Filistinli teknokratların Gazze'ye girişine izin vermiyor.

Adlarının paylaşılmaması koşuluyla Haaretz'e konuşan Filistinli yetkililer, İsrail yönetiminin Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi üyelerinin Gazze'ye girişini engellediğini söylüyor.

Komite üyelerinin, Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah kapısından geçerek bölgeye girmek istediği ancak Tel Aviv yönetiminin buna izin vermediği aktarılıyor. İsrail, tüm taleplere rağmen sınır kapısını da henüz açmadı.

Kaynaklar, komite üyelerinin Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya gelip görüşmeleri sürdürdüğünü ifade ediyor.

Mısır yönetimi, ABD'yle ortak çalışarak Filistinli teknokratların ay sonuna kadar Gazze'ye girmesini sağlamak istiyor.  

Gazete, İsrail Başbakanlık Ofisi ve İsrail Savunma Bakanlığı'na bağlı Bölgelerdeki Hükümet Faaliyetleri Koordinatörlüğü'nün (COGAT) yorum taleplerine yanıt vermediğini aktarıyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, 20 maddelik Gazze planının ikinci aşamasının başlatıldığını 14 Ocak'ta duyurmuştu.

Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi'nde Witkoff'un yanı sıra Trump'ın damadı ve eski başdanışmanı Jared Kushner, eski Birleşik Krallık Başbakanı Tony Blair, girişimci Marc Rowan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşik Arap Emirlikleri Uluslararası İşbirliği Bakanı Reem el-Haşimi, Katarlı diplomat Ali el-Havadi, Mısır Genel İstihbarat Servisi Direktörü Hasan Reşad, Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu elçisi Nickolay Mladenov, İsrailli girişimci Yakir Gabay ve BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Sigrid Kaag var.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 17 Ocak'ta sosyal medyada yaptığı paylaşımda Trump'ın resmi mektup göndererek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Barış Kurulu'na kurucu üye olarak davet ettiğini de bildirmişti.

Trump, Witkoff, Kushner Blair ve Rowan'ın yanı sıra Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga ve ABD Başkanı'nın ulusal güvenlik danışman yardımcısı Robert Gabriel'ın yer aldığı Barış Kurulu ise Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi'nin faaliyetlerini denetleyecek.

Diğer yandan Tel Aviv yönetimi, Türkiye ve Katar'ın bu oluşumlardan çıkarılmasını, bu ülkelerin Gazze'de güvenliği sağlamak üzere konuşlandırılacak Uluslararası İstikrar Gücü'ne (ISF) katılmasına yönelik planların da iptal edilmesini istiyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dünkü açıklamasında "Gazze Şeridi'nde Türk ya da Katarlı askerlere yer yok” demişti.

New Arab'ın aktardığına göre Netanyahu yönetimi, Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi üyelerinin Gazze'ye girişini, bu gelişmelere karşı bir hamle olarak kullanıyor.

Yahudi yerleşimcilerin saldırıları artıyor

Öte yandan İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ve İsrail iç güvenlik teşkilatı Şin Bet'in verilerine göre Yahudi yerleşimcilerin Batı Şeria'daki saldırıları 2025'te, bir önceki yıla göre yüzde 25 arttı.

Times of Israel'in derlediği verilere göre radikal sağcı Yahudi yerleşimciler geçen yıl 867 ırkçı suç işledi. Bu rakamın 2024'te 682 olduğu belirtiliyor. Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği Aksa Tufanı operasyonuyla Gazze savaşını başlattığı 2023 yılındaysa 1045 saldırı kaydedilmişti.

2025'teki saldırılarda toplamda 300 ırkçı Yahudi yerleşimcinin yer aldığı aktarılıyor. Bu kişilerin çoğu Batı Şeria'daki 42 yasadışı yerleşim bölgesinde yaşıyor.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te konuşlandırılan askeri birimlerden sorumlu İsrail Merkez Komutanlığı'ndaki (Pikud Merkaz) yetkililerin, şiddet olaylarının azaltılamamasından rahatsızlık duyduğu savunuluyor.  

ndependent Türkçe, Haaretz, Times of Israel, New Arab


Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak
TT

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu bugün, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kampı korumaktan çekilmesinin ardından, iç güvenlik güçleriyle birlikte el-Hol kampına girerek kampın güvenliğini sağlayacağını duyurdu. SDG daha sonra kamptan "zorla" çekildiğini açıkladı.

Kürdistan İşçi Partisi (PKK) Suriye Kürtlerini terk etmeyeceğine dair söz verirken, Kürt özerk yönetiminden bir yetkili bugün Suriye hükümeti ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasındaki müzakerelerin "tamamen çöktüğünü" doğruladı.

Bu arada, Suriye Savunma Bakanlığı Rakka'daki El-Aktan cezaevi civarında çatışmalar olduğuna dair haberleri yalanladı.


Sisi ve Trump, Davos Forumu'nun oturum aralarında bölgesel gelişmeleri görüşecekler

ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
TT

Sisi ve Trump, Davos Forumu'nun oturum aralarında bölgesel gelişmeleri görüşecekler

ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, "Diyalog Ruhu" temasıyla 19-23 Ocak tarihleri ​​arasında düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak üzere bugün İsviçre'nin Davos kentine hareket ediyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Muhammed el-Şennavi bugün yaptığı basın açıklamasında, forumun gündeminde devlet başkanları, uluslararası ve bölgesel örgüt başkanları ve büyük özel sektör kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşecek bir dizi etkinlik bulunduğunu belirtti.

El-Şennavi, forum oturumlarında uluslararası iş birliğinin güçlendirilmesi, küresel refah yollarının desteklenmesi, büyümenin itici gücü olarak teknoloji ve inovasyona olan bağımlılığın artırılması ve insan sermayesine yatırım yapılması gibi konuların ele alınacağını ifade etti.

Sözcü, Mısır Cumhurbaşkanı'nın forumun oturum aralarında Amerikalı mevkidaşı Donald Trump ile bir araya gelerek, ortak ilgi alanlarına giren son bölgesel ve uluslararası gelişmeleri görüşeceğini belirtti. Liderler, her iki ülkenin çıkarlarına hizmet edecek ve bölgesel ve uluslararası istikrarı teşvik edecek şekilde Mısır ile Amerika Birleşik Devletleri arasında iş birliği ve koordinasyonu artırmanın yollarını ele alacaklar.