Irak, koronavirüse karşı mücadelesini 20 yeni hastane ile güçlendirdi

Ninova’daki El-Hamdaniya Hastanesi'ndeki yoğun bakım merkezi açıldı. (Twitter-Irak Sağlık Bakanlığı)
Ninova’daki El-Hamdaniya Hastanesi'ndeki yoğun bakım merkezi açıldı. (Twitter-Irak Sağlık Bakanlığı)
TT

Irak, koronavirüse karşı mücadelesini 20 yeni hastane ile güçlendirdi

Ninova’daki El-Hamdaniya Hastanesi'ndeki yoğun bakım merkezi açıldı. (Twitter-Irak Sağlık Bakanlığı)
Ninova’daki El-Hamdaniya Hastanesi'ndeki yoğun bakım merkezi açıldı. (Twitter-Irak Sağlık Bakanlığı)

Irak hükümeti, 20 yeni hastane ile koronavirüse karşı mücadelesini  güçlendirirken dün yaptığı açıklamada 2 bin 170 yeni vaka kaydedildiğini, bin 623 vakanın iyileştiğini ve 103 kişinin ise yaşamını yitirdiğini duyurdu.
Irak Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Casim el-Fellahi dün Irak Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, bakanlığın koronavirüs hastaları için yatak kapasitesini arttırmayı planladığını belirterek Sadr şehrinde, Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi'nin Barış Tugayları tarafından inşa edilen El-Ataa Hastanesi’ni yakın zamanda açtığına dikkat çekti.
Gelecek dönemde hizmete girecek 20 yeni hastane olduğunu belirten Fellahi, yatak kapasitesini de artıracağını ifade etti.
Fellahi, özel tıbbi kliniklerin iki haftalık bir süre için kapatılması kararıyla ilgili yaptığı açıklamada bazı kliniklerin koronavirüs hastalarını almaya başladığını ve bunun da talimatları ihlal ettiğini vurguladı. "Yüksek Komite'nin talimatlarına bağlılığın olmadığının ve aynı zamanda halk sağlığı prosedürlerine uyulmadığının gözlemlendiğini" söyledi.
Açıklamasının devamında özel kliniklerin koronavirüs bulaşmış veya şüphesi olan kişiler için uygun olmadığını, kapatma kararının amacının doktorların ve diğer hastaların güvenliği için alındığını beliren Fellahi salgını engellemek için vatandaşları sağlık kuralları, kişisel hijyen ve sosyal mesafe talimatlarına uymaya çağırdı.
Bakanlık dün yaptığı açıklamada, “dün Irak'taki tüm uzmanlaşmış laboratuarlarda 11 bin 809 testin incelendiğini ve böylece Irak'ta salgının görülmesinden bu yana yapılan  toplam test sayısının 649 bin 36’ya yükseldiğini duyurdu.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:
“Sağlık ve Çevre Bakanlığı laboratuarları bugün Irak'ta 2 bin 170 vaka kaydetti. İllere göre vaka sayıları şu şekilde sıralandı: Bağdat-Rusafa 292, Bağdat-el-Karkh 308, Tıp Şehri 38, Necef 88, Süleymaniye 208, Erbil 57, Duhok 29, Kerbela 141, Kerkük 113, Diyala 86, Vasit 137, Basra 131, Maysan 90, Babil 93, Divaniye 145, Zi Kar 49, el-Enbar 22, el-Musanna 100, Ninova 22, Salahaddin 21.
Bakanlık dün iyileşen kişi sayısının bin 623 olduğunu belirtti. İllere göre iyileşen vaka sayısını da şöyle sıraladı:
Bağdat-Rusafa 264, Bağdat- el-Karkh 146, Tıp Şehri 3, Necef 102, Süleymaniye 34, Erbil 101, Duhok 5, Kerbela 76, Kerkük 51, Diyala 74, Vasit 131, Basra 100, Maysan 147, Babil 99, Divaniye 95, Zi Kar 150, Anbar 7, Ninova 15, Salahaddin 23.
Koronavirüsten ölen 103 kişinin illere göre dağılımı ise şu şekilde oldu:
Bağdat-Rusafa 21, Bağdat-el-Karkh 6, Tıp Şehri 2, Necef 6, Suleymaniye 7, Erbil 4, Kerbela 3, Kerkük 4, Vasit 4, Basra 12, Maysan 4, Babil 3, Divaniye 7, Zi Kar 17, Ninova 1, Musanna 1, Selahaddin 1.
Sağlık Bakanlığı dün yaptığı açıklamada şu ana kadar kayda geçen toplam koronavirüs bilançosuna ilişkin de bilgi verdi. Toplam vaka sayısının 69 bin 612, iyileşenlerin 39 bin 502, yatan hasta sayısının 27 bin 228, yoğun bakımda olanların 415 ve ölenlerin sayısının da 2 bin 882 olduğunu açıkladı.



Batı Şeria'da "savaş suçu"

Batı Şeria'da "savaş suçu"
TT

Batı Şeria'da "savaş suçu"

Batı Şeria'da "savaş suçu"

İsrail dün Batı Şeria'daki saldırılarını artırarak, iki yıl boyunca kuzeye yoğunlaştırdığı saldırılarını Batı Şeria'nın orta ve güney kesimlerine de genişletti.

BM İnsan Hakları Ofisi dün, yerleşimcilerin, İsrail güvenlik güçlerinin desteği ve katılımıyla Filistinlilerin geniş bölgelerden zorla göç ettirilmesine yol açtığını ve bunun "savaş suçu teşkil ettiğini" belirterek uyarıda bulundu.

Birleşmiş Milletler İşgal Altındaki Filistin Toprakları İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi Direktörü Ajith Sunghay, “İşgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilerin zorla yerinden edilmesi bir savaş suçudur ve insanlığa karşı suç teşkil edebilir” dedi.

Bu arada, Hamas kaynakları Şarku’l Avsat'a, ABD de dahil olmak üzere arabulucular aracılığıyla Refah sınır kapısının bu hafta içinde açılacağına dair güvenceler aldıklarını ve bugünün (Perşembe) en muhtemel tarih olduğunu vurguladı.

Ancak İsrail'deki haberler açılış tarihi konusunda çelişkili; İsrail Yayın Kurumu bugün açılacağını doğrularken, Walla web sitesi açılışın önümüzdeki pazar günü gerçekleşeceğini belirtti.


Filistinli bir genç Beytüllahim yakınlarında İsrail'in açtığı ateşle öldürüldü

Batı Şeria'da bir İsrail polis kontrol noktası (AFP)
Batı Şeria'da bir İsrail polis kontrol noktası (AFP)
TT

Filistinli bir genç Beytüllahim yakınlarında İsrail'in açtığı ateşle öldürüldü

Batı Şeria'da bir İsrail polis kontrol noktası (AFP)
Batı Şeria'da bir İsrail polis kontrol noktası (AFP)

Filistin Sağlık Bakanlığı dün, Batı Şeria'nın en büyük vilayeti Hebron’a bağlı Aş-Şuyuk kasabasından genç bir Filistinli gencin Beytüllahim yakınlarındaki Tüneller kontrol noktasında İsrail güçleri tarafından vurularak öldürüldüğünü açıkladı.

Filistin Haber Ajansı'na (WAFA) göre, Filistin Sağlık Bakanlığı, "İsrail işgal güçleri tarafından Beytüllahim yakınlarında vurulan 28 yaşındaki Kusay Mahir Ismail Halayka'nın ölümüne ilişkin Genel Sivil İşler Otoritesi tarafından bilgilendirildiğini" belirtti.

İsrail yetkilileri, dün bir Filistinlinin, bir kontrol noktasında İsrail güçlerini bıçaklamaya çalışırken vurularak öldürüldüğünü bildirdi.

İsrail polisi ve sağlık görevlilerine göre Kudüs ile Beytüllahim arasındaki "Tüneller Kontrol Noktası"nda meydana gelen saldırıda hiçbir İsrail gücü mensubu yaralanmadı.

Şarku'l Avsat'ın Times of Israel'den aktardığına göre polis, kontrol noktasında görevli memurların "Batı Şeria'dan yaya olarak gelen şüpheliyi fark ettiklerini ve rutin bir arama sırasında şüphelinin kimlik kartını gösterdikten sonra bir bıçak çıkardığını" belirtti.

İsrail ordusu ise kontrol noktasında konuşlanmış bir askeri polis birliğinin "saldırgana ateş açtığını" açıkladı.

Filistin Yönetimi Sivil İşler Genel Müdürlüğü'ne göre şüpheli öldürüldü ve İsrail cesedine el koydu.


Hamas, Gazze’ye 10 bin polis konuşlandırmak istiyor

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısı 71 bini aştı (Reuters)
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısı 71 bini aştı (Reuters)
TT

Hamas, Gazze’ye 10 bin polis konuşlandırmak istiyor

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısı 71 bini aştı (Reuters)
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısı 71 bini aştı (Reuters)

Hamas, Gazze'de kurulacak geçiş yönetimiyle işbirliği içinde bölgeye 10 bin polis konuşlandırmak istiyor.

Kimliklerinin paylaşılmaması şartıyla Reuters'a konuşan yetkililer, Hamas yönetiminin örgüt üyelerine pazar günü gönderdiği mektupta, 40 binden fazla memur ve güvenlik görevlisinin, ABD'nin barış planı kapsamında kurulan Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi'yle ortak çalışmasını istedi. 

Kaynaklar, yaklaşık 10 bin kişilik polis gücünün de bu rakama dahil olduğunu söylüyor. 

Hamas sözcüsü Hazım Kasım, Reuters'a gönderdiği açıklamada örgütün Gazze'nin yönetimini komiteye devretmeye hazır olduğunu söyledi. 

Sözcü, 40 bin nitelikli personele komite tarafından iş sağlanmasını talep ettiklerini belirtti. 

Yetkililer, Hamas'ın komitenin Gazze'deki bakanlıkları yeniden yapılandırmasına ve bazı çalışanları emekliye ayırmasına açık olduğunu da söylüyor. Diğer yandan toplu işten çıkarmaların kaosa yol açabileceği uyarısında bulunuyorlar. 

Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi'nin başkanlığını eski Filistin Ulaştırma Bakan Yardımcısı Ali Şaas yürütüyor. Şaas'la Hamas yöneticilerinin henüz buluşmadığı belirtiliyor. 

Diğer yandan Gazze'nin geleceğinde Hamas'ın söz sahibi olmamasını isteyen İsrail yönetiminin böyle bir adıma nasıl yaklaşacağı bilinmiyor. 

Washington yönetimi, Gazze'de barış anlaşmasının ikinci aşamasına geçildiğini 14 Ocak'ta duyurmuştu. Bu kapsamda Hamas'ın silah bırakması da öngörülüyor. Beyaz Saray, silah bırakmaları karşılığında örgüt üyeleri hakkında af çıkarılabileceğini de söylemişti. 

Adının paylaşılmaması şartıyla konuşan Filistinli bir yetkili İsrail, Katar, Mısır ve Türkiye gibi tarafların da dahil olduğu silahsızlanma mekanizmalarını görüşmek için ABD'nin Hamas'la irtibata geçtiğini belirtiyor. 

Yetkiliye göre örgüt, 5 yıl ya da daha uzun süreli bir ateşkese hazır olduğunu söylemiş. Diğer yandan kaynak, örgütün bağımsız Filistin devletinin kurulmasına yönelik sürecin başlatılmasını istediğini de vurguluyor. Tel Aviv yönetimi iki devletli çözüme yanaşmadığını defalarca bildirmişti.

Öte yandan iki Hamas yetkilisi, Washington'ın ya da arabulucu ülkelerin somut bir silahsızlanma önerisi sunmadığını ifade ediyor. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dünkü açıklamasında Hamas silah bırakmadan Gazze'nin yeniden inşasına başlanmayacağını söylemişti. 

Netanyahu, İsrail ordusunun bölgeden çekilmesinin silahsızlanma sürecine bağlı olduğunu belirterek, Gazze ve Batı Şeria'daki “güvenlik önlemlerini” sürdüreceklerini ifade etmişti. 

Independent Türkçe, Reuters, Times of Israel