Suriye: Rusya, İran’a karşı 15 bin Sünni milisi kendisine bağlıyor

Suriye’nin güneyinde Rus askerleri taşıyan bir tanker (Şarku’l Avsat)
Suriye’nin güneyinde Rus askerleri taşıyan bir tanker (Şarku’l Avsat)
TT

Suriye: Rusya, İran’a karşı 15 bin Sünni milisi kendisine bağlıyor

Suriye’nin güneyinde Rus askerleri taşıyan bir tanker (Şarku’l Avsat)
Suriye’nin güneyinde Rus askerleri taşıyan bir tanker (Şarku’l Avsat)

Rusya destekli Beşinci Kolordu, Suriye’nin güneyinde yaklaşık 15 bin yeni unsuru saflarına katmayı planlıyor.
Suriye’nin güneyindeki Dera bölgesinde bulunan özel kaynaklar, uzlaşı gruplarının oluşturduğu ve Rusya tarafından desteklenen Beşinci Kolordu’ya bağlı Sekizinci Tugay’ın, güney bölgesindeki halk arasından, kendi saflarına yeni unsurlar eklemek için güney bölgesine yeni davetler gönderdiğini belirtti.
Bölgede tugaya mensup eski bir unsura, Beşinci Kolordu’ya katılmaları için halka kapıların açılması talimatı verildi. Aynı şekilde son günlerde Dera’nın doğu kırsalındaki el-Harak ve batı kırsalındaki Inhil bölgelerinde yaşananlara da dikkat çekilirken, Beşinci Kolordu kapsamındaki Sekizinci Tugay’ın ‘daha önce çözüme karşı gelen muhalif gruplara, güney bölgeleri halklarından yeni unsurlar dahil etmek istediği’ belirtildi.
Kaynaklar, Suriye’nin güneyindeki Beşinci Kolordu’nun önerdiği son genişlemenin, yaklaşık bir ay önce başladığını söylerken, Dera’nın batı, doğu ve kuzey kırsallarındaki şehir ve kasabalardan yaklaşık 5 bin gencin, yakın zamanlarda Kolordu’ya katıldığını vurguladı. Gençlerin, biri güneyde kolorduya mensup kuvvetlerin ana eğitim kampı olmak üzere, kamplarda eğitim aldığını ve savaşçı, bekçi, piyade ve diğer gruplara belirli sayılarda savaşçı olarak gönderildiklerini belirtti. Kolorduya katılma kapılarının açılması sonrasında ise büyük sayılar kaydedildiği aktarıldı.
Gelişme, Beşinci Kolordu liderliği ve güneyde müzakere edecek olan merkezi komiteler, sivil faaliyetler, yerel elitler ve Rus tarafıyla koordineli olarak çözüm anlaşması kapsamındaki grup liderleri arasında sağlanan bir anlaşmanın ardından yaşandı.
Dera’daki Kolordu kuvvetleri komutanı Ahmed el-Avde, Kahil kasabası yolu üzerindeki bombardımanda ölen bir unsurun cenaze töreni sırasında, “Havran yakın zamanda, Havran’ı korumak için tek bir beden ve tek bir ordu olacak. Aynı şekilde tüm Suriye’yi korumak için de en güçlü araç olacak” dedi.
Suriye’nin güneyindeki aktivistlere göre kolordu kuvvetleri, Suriye’nin güneyinde büyük bir halk desteğine sahip ve İran’ın bölgeden çıkışını ve güvenlik kolunun kaldırılmasını talep eden gösterilerin yanı sıra, bölgede Rusya destekli çözüm anlaşmasının ihlalini önlemek için çabalıyor. Aynı zamanda kuvvetler, bölgede uzlaşının çökmesine, bölgenin yeniden işgaline yol açacak herhangi bir suiistimali önlemek, Rusya’nın Suriye’nin güneyindeki çıkarlarına hizmet edecek büyük bir askeri güç elde etmesini sağlamak ve güney bölgesinin gençleri kazanmak için diğer ülkelerin karşısında durmasını önlemek için çabalıyor.
Askeri uzmanlar, güney bölgesinin tanık olacağı yeni oluşumun, ‘Suriye’nin güney sınırlarını korumak ve kontrol etmek üzere Arap ülkeleri, ABD ve Rusya arasındaki koordinasyon bağlamında geliştiğini’ söyledi. Uzmanlar, “Son günlerde kolorduya katılan büyük sayılardaki unsurlara göre güney bölgesi halkının takip ettiği seçenek, Rusya’nın doğrudan sorumlu ve çözüm anlaşmasının garantörü olduğu göz önüne alındığında Beşinci Kolordu’nun seçimidir” ifadelerini kullandı. Kolordu, Rusya tarafından, Suriye’nin güneyindeki en büyük muhalif gruplardan biri olan ‘Sünni Gençlik’ güçleri komutanı Avde ile koordineli şekilde kuruldu.
Suriye’nin güneyindeki muhalif gruplardan oluşan, Rusya destekli Beşinci Kolordu’nun 3 üyesi, 27 Haziran’da kuzeybatıdaki Dera kırsalının Mahca kasabasında Suriye rejimine bağlı Devlet Güvenlik şubesi üyeleriyle çatışmalar sonrasında hayatını kaybetti.
Aynı şekilde 20 Haziran’da 9 üye, kolorduya bağlı Sekizinci Tugay kuvvetlerinden yaklaşık 40 unsurun bulunduğu bir otobüsü hedef alan bombardımandan sonra öldü. Cenaze töreni sırasında Busra eş-Şam şehrinde çok sayıda kişinin katılımıyla bir gösteri düzenlendi. Gösteri sırasında İran’ın Suriye’den ayrılması çağrısı yapılırken, Hizbullah karşıtı sloganlar da atıldı.



Yemen Liderlik Konseyi Başkanı el-Alimi, Savunma Bakanı’nı görevden aldı

Yemen Savunma Bakanı Orgeneral Muhsin ed-Daari (Şarku’l Avsat)
Yemen Savunma Bakanı Orgeneral Muhsin ed-Daari (Şarku’l Avsat)
TT

Yemen Liderlik Konseyi Başkanı el-Alimi, Savunma Bakanı’nı görevden aldı

Yemen Savunma Bakanı Orgeneral Muhsin ed-Daari (Şarku’l Avsat)
Yemen Savunma Bakanı Orgeneral Muhsin ed-Daari (Şarku’l Avsat)

Yemen Liderlik Konseyi Başkanı ve Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Reşad el-Alimi, yayımlanan başkanlık kararıyla Savunma Bakanı Korgeneral Muhsin ed-Daari’yi görevden alarak emekliye sevk etti.

Siyasi ve askeri kaynaklara göre ed-Daari’nin görevden alınması, Güney Geçiş Konseyi (GGK) güçlerinin başta Hadramut ve Mehra olmak üzere kurtarılmış bazı vilayetlerde gerçekleştirdiği asker gerilim karşısında yetersiz kaldığı ve birlikleri disiplin altına almak, devlet otoritesi dışında fiilî durumlar oluşturulmasını engellemek için kararlı adımlar atamadığı gerekçelerine dayandırdı.

Kararın, kurtarılmış vilayetlerde devlet otoritesini güçlendirmek ve askerî ile güvenlik alanlarında düzeni yeniden tesis etmek amacıyla, hızlanan siyasi ve güvenlik gelişmeleri çerçevesinde alınan bir dizi önlemin parçası olduğu belirtildi.

El-Alimi, çarşamba akşamı da GGK’nin isyan girişimlerine destek verdikleri gerekçesiyle Hadramut, Mehra ve Aden’de bazı askerî ve sivil yetkilileri görevden almıştı.

Bu kapsamda Aden Valisi ve Devlet Bakanı Ahmed Lamlis görevden alınarak soruşturmaya sevk edilirken, yerine Abdurrahman el-Yafii atandı. Ayrıca İkinci Askerî Bölge Komutanı Korgeneral Talib Bargash ile Mehra’da el-Ghayda Ekseni Komutanı ve askerî polis tugayı komutanı Tümgeneral Muhsin Mersaa görevden alınıp soruşturmaya gönderildi.

Kararlarda, Tümgeneral Muhammed el-Yemini’nin İkinci Askerî Bölge Komutanlığına, Tuğgeneral Salim Baslum’un aynı bölgenin kurmay başkanlığına, daha önce Mukalla’daki askerî polis şubesinin komutanı olan Albay Murad Bahila’nın rütbesi tuğgeneralliğe yükseltilerek İkinci Bölge askerî polis tugayı komutanlığına atanması yer aldı. Ayrıca Salim Kedde el-Ghayda Ekseni Komutanlığına rütbesi tuğgeneralliğe yükseltilerek atanırken, Tuğgeneral Halid el-Kathami de Cumhurbaşkanlığı Özel Muhafızları 2. Tugayı Komutanlığına getirildi.


Suriye ordusu Halep'in bazı mahallelerinde sokağa çıkma yasağı ilan etti... SDG sivilleri hedef almamaları konusunda uyarıda bulundu

 Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinden ayrılmak için araçlarla yollara dökülen Suriyeliler (AP)
Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinden ayrılmak için araçlarla yollara dökülen Suriyeliler (AP)
TT

Suriye ordusu Halep'in bazı mahallelerinde sokağa çıkma yasağı ilan etti... SDG sivilleri hedef almamaları konusunda uyarıda bulundu

 Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinden ayrılmak için araçlarla yollara dökülen Suriyeliler (AP)
Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinden ayrılmak için araçlarla yollara dökülen Suriyeliler (AP)

Suriye resmi haber ajansı SANA, ordunun bugün Halep’te Şeyh Maksud, Eşrefiye ve Beni Zeyd mahallelerinde saat 13.30’dan itibaren ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan ettiğini bildirdi. Yasağın, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) unsurlarına yönelik saldırılar kapsamında uygulamaya konulduğu belirtildi. SDG ise operasyona karşı uyarıda bulunarak, bunun sivilleri evlerinden zorla göç ettirmeye yönelik bir girişim olduğunu savundu.

Şarku’l Avsat’ın SANA’dan aktardığına göre, Suriye Ordusu Harekât Komutanlığı, sivillere SDG’ye ait tüm noktalardan uzak durmaları çağrısında bulundu ve sokağa çıkma yasağının başlamasıyla birlikte SDG mevzilerine yönelik ‘nokta atışı operasyonlar’ başlatılacağını duyurdu.

Suriye devlet televizyonu da ordunun, Eşrefiye ve Şeyh Maksud’da beş bölgeyi gösteren haritalar yayımladığını ve bu bölgelerde yaşayanlardan, hedef alınacakları gerekçesiyle derhal tahliye olmalarını istediğini aktardı.

SDG, yayımladığı açıklamada, Suriye Ordusu Harekât Komutanlığı’nın, sivillerin yaşadığı mahalleleri hedef alma tehdidini ‘doğrudan bir yıldırma, zorla yerinden etme girişimi ve savaş suçu’ olarak nitelendirdi.

Açıklamada, sivillere, mülklere ve sivil altyapıya gelebilecek her türlü zarardan Suriye hükümeti ile ona bağlı kurumların sorumlu tutulacağı vurgulandı.

Suriye devlet televizyonu ise Halep Sosyal İşler ve Çalışma Müdürlüğü’ne dayandırdığı haberinde, kentteki gerilimler nedeniyle yerinden edilenlerin sayısının yaklaşık 140 bine yükseldiğini bildirdi.

Geçtiğimiz ay Halep’te SDG ile hükümet güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanmış, olaylarda onlarca kişi hayatını kaybetmiş ya da yaralanmıştı. Taraflar, yaşanan şiddetin sorumluluğu konusunda karşılıklı suçlamalarda bulunmuştu.

Kuzeydoğu Suriye’nin geniş kesimlerini kontrol eden SDG, geçtiğimiz yıl 10 Mart’ta Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile bir anlaşma imzalamıştı. Anlaşma kapsamında, SDG’ye bağlı tüm sivil ve askeri kurumların yıl sonuna kadar devlet kurumları bünyesine entegre edilmesi öngörülüyordu. Ancak taraflar, anlaşmanın uygulanması konusunda kayda değer bir ilerleme sağlayamadı.


Lübnan ordusu: Silahların devletin elinde toplanması planı ‘etkin ve somut bir şekilde’ gerçekleştiriliyor

Mercuyun bölgesinde kimlik kontrolü yapan Lübnan askerleri (Reuters)
Mercuyun bölgesinde kimlik kontrolü yapan Lübnan askerleri (Reuters)
TT

Lübnan ordusu: Silahların devletin elinde toplanması planı ‘etkin ve somut bir şekilde’ gerçekleştiriliyor

Mercuyun bölgesinde kimlik kontrolü yapan Lübnan askerleri (Reuters)
Mercuyun bölgesinde kimlik kontrolü yapan Lübnan askerleri (Reuters)

Lübnan ordusu bugün yaptığı açıklamada, silahları devletin elinde toplama planının ilk aşamasının hedeflerine ulaştığını ve özellikle Güney Lübnan’da ‘sahada etkili ve somut bir şekilde’ ilerleme kaydedildiğini bildirdi.

Ordu, bölgedeki çalışmaların henüz devam ettiğini ve patlamamış mühimmat ve tünellerin temizlenmesi tamamlanana kadar süreceğini belirtti.

Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığına göre, ordunun planını Güney Lübnan’da İsrail sınırına yakın bölgelerde yıl sonuna kadar tamamlaması ve ardından diğer bölgelere geçmesi öngörülüyordu.

Ordu tarafından yapılan açıklamada, ilk aşamanın Litani Nehri güneyinde kontrol altına alınan toprakların yönetimini sağlamak üzerine odaklandığı ve hâlâ İsrail güçlerinin kontrolünde olan alanlar ile bölgelerin bu kapsama dahil edilmediği kaydedildi.

Açıklamada Hizbullah’a doğrudan atıf yapılmazken, 2024 yılında sona eren ve sadece Lübnan güvenlik güçlerinin silah taşımasına izin veren ateşkes anlaşmasına atıfta bulunuldu.