Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian dün yaptığı açıklamada, ülkesinin Türk yetkililerin eski Ayasofya Katedrali'ni camiye dönüşme kararından üzüntü duyduklarını söyledi.
Fransız Bakan açıklamasında, Danıştay’ın Ayasofya Müzesi’ni statüsünü değiştirme kararının ardında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ayasofya’nın yetkisini Diyanet İşleri Başkanlığı’na devretmesi kararından üzüntü duyduğunu kaydetti. Verilen kararın, Türkiye’nin modern ve laiklik statüsünü sorgulamaya ittiği vurgulandı.
Le Drian açıklamasında, “UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde listelenen dini özgürlük, hoşgörü ve çeşitliliğin sembolü olan dini, mimari ve tarihi mücevherin bütünlüğünü korumalıyız” ifadeleri kullandı.
Fransızlar, Türk makamlarının Ayasofya’yı camiye dönüştürme kararını kınayan tepkiler verdi.
Erdoğan dün Ayasofya’nın camiye dönüştürüldüğünü açıklamasının ardından 24 Temmuz’da ilk Cuma namazının kılınacağını söyledi.
Erdoğan'ın açıklaması, ülkenin en yüksek idare mahkemesi olan Danıştay’ın 1934'te Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürüldüğü kararın iptal etmesinin ardından geldi.
İstanbul’un 1453’te fethedilmesiyle Bizans İmparatorluğu’nun eski başkentinin adı İstanbul olarak değiştirildi. Aynı yıl içerisinde katedral olan Ayasofya, camiiye dönüştürüldü. 1934 yılına kadar cami statüsünde olan Ayasofya, 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün imzası olan bir kararla müzeye dönüştürüldü.
Ayasofya, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Dünya Mirası Listesinde yer almaktadır ve İstanbul'un en önemli turistik yerlerinden biridir.
Fransa, Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi kararından ‘üzgün’
https://turkish.aawsat.com/home/article/2383326/fransa-ayasofya%E2%80%99n%C4%B1n-camiye-d%C3%B6n%C3%BC%C5%9Ft%C3%BCr%C3%BClmesi-karar%C4%B1ndan-%E2%80%98%C3%BCzg%C3%BCn%E2%80%99
Fransa, Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi kararından ‘üzgün’
İnsanlar camiye dönüştürülme kararından sonra İstanbul'da Ayasofya önünde toplandı (Reuters)
Fransa, Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi kararından ‘üzgün’
İnsanlar camiye dönüştürülme kararından sonra İstanbul'da Ayasofya önünde toplandı (Reuters)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة
Reform UK Partisi'nin Londra Belediye Başkan Adayı Laila Cunningham, parti lideri Nigel Farage ile Southwark'taki Glaziers Hall'da düzenlenen basın toplantısında (DPA)
Reform UK Partisi'nin Londra Belediye Başkan Adayı Laila Cunningham, Londra'da düzenlenen seçim mitinginde konuşma yapıyor. (EPA)
ABD saldırıları sonrasında Natanz uranyum zenginleştirme tesisindeki kraterleri gösteren uydu görüntüsü (Arşiv – Reuters)
Kum şehrinin dışındaki Fordo Nükleer Tesisi’nin girişi (Arşiv – IRNA)
Haziran 2025'te ABD'nin saldırısına uğramadan önce Natanz Nükleer Tesisi’ndeki uranyum zenginleştirme salonunda bulunan santrifüjler (İran Atom Enerjisi Kurumu)
Tahran'ın 270 kilometre güneyinde bulunan Natanz Nükleer Tesisi (Arşiv – AFP)
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'ndan (UAEA) bir müfettiş, 20 Ocak 2014 tarihinde Natanz Nükleer Tesisi’nde bir denetim gerçekleştiriyor. (Arşiv – AFP)
İsfahan’da bulunan Natanz uranyum zenginleştirme tesisinin iç görünümü (Reuters)