Batılı bir diplomata göre Lübnan’ın varlığı kriz nedeniyle tehdit altında

Fotoğraf AP arşiv
Fotoğraf AP arşiv
TT

Batılı bir diplomata göre Lübnan’ın varlığı kriz nedeniyle tehdit altında

Fotoğraf AP arşiv
Fotoğraf AP arşiv

New York ve Washington’dan Avrupalı diplomatlar, Lübnanlıların reform için hızlı davranmaması halinde Lübnan için ‘varoluşsal bir tehdit’ haline gelen finansal ve ekonomik krizin etkilerine karşı uyarıda bulundular. Diplomatlar, Lübnan’da konuşlu Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü’nün (UNIFIL) rolünü iyileştirmek için ‘pragmatik şekilde çalışmak’ istediklerini bildirdiler. Açıklama, Hizbullah tarafından desteklenen hükümetin bozulmayı önlemek için fiili adımlar atmaması ve Hizbullah’ın güneydeki UNIFIL operasyonu bölgesinde Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını ihlal etmesi ışığında, Lübnan’daki finansal ve ekonomik koşulların kötüleşmesine ilişkin şu ana kadarki en güçlü uluslararası uyarı oldu.
Şarku’l Avsat’ın Lübnan’la ilgili sorularına yanıt veren Avrupalı bir diplomat, Lübnan’ın ‘kalplerinde son derece büyük bir yere sahip olduğunu’ söylerken Lübnanlıların korkularını paylaşan çok sayıda ülkenin var olduğuna dikkat çekti. Avrupa ülkelerinin Lübnan ile tarihsel bağları ve daima yakın ilişkileri olduğunu belirten diplomat, Fransa’nın Sedir 1 (CEDRE) ve Sedir 2 konferanslarını düzenleyerek finansal ve ekonomik krize yönelik ‘tepki koordinasyonuna öncülük ettiğini’ vurguladı. Avrupalı diplomat, katılımcı tarafların ‘büyük bir finansal ve ekonomik krizden kaçınmak için mümkün olan her şeyi yapmayı sürdüreceğini’  vurguladığı açıklamasında “Top şimdi Lübnan’ın sahasında” dedi. Diplomat sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bazı reformlar ve kararlar Lübnanlılar tarafından alınmalı. Lübnan’daki toplumsal ve siyasi durum göz önüne alındığında istikrarsızlık, güvensizlik ve hatta Lübnan’ın varlığı üzerindeki etkileri son derece şiddetli olacak.”
Diplomat, UNIFIL ile ilgili olarak da çalışmanın 1701 sayılı karar uyarınca görev süresinin 1 yıl daha uzatıldığını belirttiği açıklamasını şöyle sürdürdü:
“UNIFIL, 1978 yılından bu yana var olan, son derece önemli bir barış koruma gücüdür. Yedinci bölüm uyarınca bir dönem ya da barış fırsatını uygulama süreci değildir. Yerel milislere ve diğer aktörlere karşı faaliyet göstermesi gerekmemektedir. Güney Lübnan’da güvenli bir alan sağlamak için vardır.”
Diplomat ayrıca UNIFIL’ın iyi bir iş çıkardığını vurguladı.
UNIFIL’ın görevlerini etkili bir şekilde yerine getirmesini sağlamaya veya bu görevlerin yerine getirilmemesi halinde koşulları yeniden gözden geçirmeye ilişkin olarak ABD’nin son tavrına da değinen diplomat konuya dair şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bazı ortaklarımız bir eleştiri yolu arıyorlar. UNIFIL’i, Hizbullah ve diğer gruplar konusunda daha aktif hale getirmek istiyorlar. Bu eleştirinin arkasındaki düşünce uygulansaydı, bu yönde ilerleyecek olduğumuzu sanmıyorum. UNIFIL’in faaliyetlerini iyileştirmek ve görevlerine saygı duymak için son iki yılda yaptıklarımızı devam ettireceğiz. ABD’li ortaklarımıza, Fransız, İspanyol ve İtalyan ordularının işlerini nasıl yaptıkları konusunda memnun olmamaları halinde uygulamaları bildireceğiz.”
Gerçekçi ve pratik bir önerinin UNIFIL’ın çıkarına olacağını belirten diplomat sözlerine şöyle devam etti:
“Ancak bazı ortaklarımızın istedikleri hedefe yöneleceklerini sanmıyorum. UNIFIL, İsrail’in yanı sıra Lübnan’ın da çıkarına hizmet ediyor. Burası, bir İsrailli generalin Lübnanlı bir generalle bir araya gelip görüşebileceği tek alandır. Sahada mevcut olan taraflar olarak Lübnan ve İsrail’in UNIFIL’in silinmesini veya yok olmasını istediğini sanmıyorum.”



Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen'deki tüm silahlı kuvvetler personelinin dönüşünün tamamlandığını duyurdu

Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı (Şarku’l Avsat)
Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı (Şarku’l Avsat)
TT

Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen'deki tüm silahlı kuvvetler personelinin dönüşünün tamamlandığını duyurdu

Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı (Şarku’l Avsat)
Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı (Şarku’l Avsat)

Birleşik Arap Emirlikleri Savunma Bakanlığı, terörle mücadele ekiplerinin kalan görevlerinin sona erdirilmesi yönündeki kararın uygulanması kapsamında, BAE Silahlı Kuvvetlerinin tüm unsurlarının Yemen'den dönüşünün tamamlandığını duyurdu.

Bakanlık, geri dönüş operasyonunun, kalan saha görevlerini sonlandırma düzenlemeleri çerçevesinde, ilgili ortaklarla koordineli olarak personelin güvenliğini sağlayacak şekilde gerçekleştirildiğini belirtti.

Bu duyuru, terörle mücadele ekiplerinin görevlerini sonlandırma kararının uygulanmasına yönelik adımların bir parçası olarak, onaylanan prosedürler ve gerekli koordinasyon doğrultusunda tüm personelin Yemen'den geri dönüşünün tamamlandığını teyit etmek amacıyla yapıldı.

Bakanlık, “son gelişmeler” çerçevesinde, ilgili ortaklarla koordineli olarak Yemen'deki terörle mücadele ekiplerinin kalan üyelerinin geri çekildiğini duyurmuştu.


Hadramut'taki "kampların teslimi" operasyonunda çatışmalar ve baskınlar yaşandı

"Vatan Kalkanı" operasyonlarının bir parçası olarak, Hadramut'taki kampların kontrolü ele geçirilecek ( Şarku’l Avsat)
"Vatan Kalkanı" operasyonlarının bir parçası olarak, Hadramut'taki kampların kontrolü ele geçirilecek ( Şarku’l Avsat)
TT

Hadramut'taki "kampların teslimi" operasyonunda çatışmalar ve baskınlar yaşandı

"Vatan Kalkanı" operasyonlarının bir parçası olarak, Hadramut'taki kampların kontrolü ele geçirilecek ( Şarku’l Avsat)
"Vatan Kalkanı" operasyonlarının bir parçası olarak, Hadramut'taki kampların kontrolü ele geçirilecek ( Şarku’l Avsat)

Yemen'in doğusundaki Hadramut Valiliği, Güney Geçiş Konseyi'nin kontrolündeki askeri kampları ve bölgeleri geri almak için başlatılan operasyonla kritik bir aşamaya girdi. Hadramut Valisi Salim el-Hanbaşi liderliğindeki "Vatan Kalkanı" güçleri, Suudi liderliğindeki koalisyonun hava saldırılarıyla desteklenerek konuşlanmaya başladı. Bu arada, Aydarus el-Zubeydi son kozunu oynayarak ayrılık ilan etmekle tehdit etti.

Bu gelişmeler "Geçiş Konseyi"nin tek taraflı askeri eylemlerinin bir sonucu olarak ortaya çıkmış olsa da Suudi Arabistan'ın Yemen Büyükelçisi Muhammed El Cebir, bu gerilimden Aydarus el-Zubeydi'yi sorumlu tutarak, bunun güney davasını kişisel çıkarlar için kullanmanın tehlikelerini yansıttığını ve güney vilayetlerinin istikrarını ve siyasi kazanımlarını tehdit ettiğini söyledi.

Aynı bağlamda, Birleşik Arap Emirlikleri dün, Yemen'deki askeri varlığına son verdiğini açıkladı ve tüm tarafları gerilimi azaltmaya ve uluslararası toplumun desteklediği siyasi yollara başvurmaya çağırdı. Bu açıklama, Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi'nin salı günü Birleşik Arap Emirlikleri'nin 24 saat içinde ülkeden ayrılması yönündeki talebinin ardından geldi.

Saha kaynakları Şarku’l Avsat’a, "Vatan Kalkanı" operasyonunun ilerleyişinin devam ettiğini, el-Haşa bölgesindeki "37. Zırhlı Tugay karargahının" ele geçirildiğini ve Seyun şehrine doğru hareket edildiğini doğruladı. Operasyon, sivil güvenliğin sağlanması ve bölge sakinleri arasında can kayıplarının önlenmesi çağrıları eşliğinde, Vadi Hadramut'un geri kalan şehirleri üzerindeki kontrolün sağlanması hazırlığı kapsamında gerçekleştiriliyor.

Hadramut valisi, dün akşam, operasyonların başlamasından bu yana diğer kampların kontrolünü ele geçirdikten sonra, eyaletin kabilelerinin Birinci Askeri Bölge'nin de güvence altına alındığını duyurdu.

Güney Geçiş Konseyi, kampların geri alınması sürecinin devam etmesi halinde, ayrılık ilan etme tehdidinde bulunarak karşılık verdi. Kendi kaderini tayin hakkıyla sona erecek iki yıllık bir geçiş dönemi ilan etti ve ayrıca iki yıl sonra yürürlüğe girecek anayasal bir bildiri de duyurdu; ancak diyaloga yanıt gelmemesi veya kendisine bağlı güçlere karşı bir saldırı olması durumunda her an yürürlüğe girebileceği tehdidinde bulundu.


İsrail, Refah geçişinin Filistin tarafında bir “denetim noktası” kurmayı planlıyor

Gazze'deki Filistinlilere yardım taşıyan kamyonlar (EPA)
Gazze'deki Filistinlilere yardım taşıyan kamyonlar (EPA)
TT

İsrail, Refah geçişinin Filistin tarafında bir “denetim noktası” kurmayı planlıyor

Gazze'deki Filistinlilere yardım taşıyan kamyonlar (EPA)
Gazze'deki Filistinlilere yardım taşıyan kamyonlar (EPA)

İsrail Kanal 12, İsrail güvenlik birimlerinin önümüzdeki günlerde Refah sınır kapısının her iki yönde de yeniden açılması için siyasi düzeyden talimat almaya hazırlandığını bildirdi.

Şarku'l Avsat'ın Kanal 12’den aktardığına göre, Başbakan Binyamin Netanyahu yarın güvenlik istişareleri yapacak ve bu istişarelerde ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşmede vardığı tavizleri sunması bekleniyor; gündemin en önemli maddesi ise sınır geçişlerinin yeniden açılması konusu olacak.

İsrail'in güvenlik endişelerine karşılık olarak, Gazze Şeridi'ne giriş çıkışları izlemek amacıyla Refah sınır kapısının Filistin tarafında bir kontrol noktası kurmayı planladığı, bir İsrail haber kanalı tarafından bildirildi.

Kanal, kontrol noktasının kara kuvvetleri tarafından mı yoksa elektronik olarak mı işletileceği konusunda bilgi vermedi.