Florida’daki Walt Disney World dört ayın ardından kapılarını yeniden açtı

Florida’daki Walt Disney Resort (DPA)
Florida’daki Walt Disney Resort (DPA)
TT

Florida’daki Walt Disney World dört ayın ardından kapılarını yeniden açtı

Florida’daki Walt Disney Resort (DPA)
Florida’daki Walt Disney Resort (DPA)

ABD’nin Florida eyaletinde bulunan ünlü eğlence mekanı Walt Disney World Resort, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle dört ay kapalı kalmasının ardından kapılarını sınırlı sayıda ziyaretçiler için yeniden açtı.

Walt Disney Word, ziyaretçileri güvence altına almak ve koronavirüsün yayılmasını önlemek için üst düzeyde önlemler aldı.

Walt Disney World Resort’daki Magic Kingdom ve Animal Kingdom parkları ziyaretçilere açılırken, tüm ziyaretçiler ve personel maske taktı, ateşleri ölçüldü ve sosyal mesafeye dikkat etmeleri yönünde sık sık anonslar yapıldı.

Karakterlerin geçit törenleri ve kalabalık oluşturan diğer aktivitelerin yanı sıra Mickey Mouse, Külkedisi ve diğer sevilen karakterlere yaklaşarak fotoğraf çektirmek askıya alındı.

Disney World’deki diğer parkların da önümüzdeki Çarşamba günü açılması bekleniyor.

Walt Disney World Resort Başkanı Josh D’Amaro, yöneticilerin salgın sırasında aşamalı bir yeniden açma planı geliştirdiklerini söyleyerek, “Bu, içinde bulunduğumuz yeni dünya ve bunun yakında değişeceğini sanmıyorum” dedi.

 



Kış uykusuna hazırlanan ayı, yaşlı çiftin evine daldı

Fotoğraf: (Temsili/Unsplash)
Fotoğraf: (Temsili/Unsplash)
TT

Kış uykusuna hazırlanan ayı, yaşlı çiftin evine daldı

Fotoğraf: (Temsili/Unsplash)
Fotoğraf: (Temsili/Unsplash)

ABD'de Kaliforniya-Nevada sınırına yakın bir yerde, kış uykusuna yatmadan önce yiyecek arayan ayının evlerine girmesi sonucu yaşlı bir çift yaralandı.

Nevada Yaban Hayatı Dairesi'ne göre, Nevada'ya bağlı Stateline'da Tahoe Gölü yakınlarındaki bir mülkte, 87 yaşındaki bir adam sabah 4.30 civarında garajına girdi ve yiyecek arayan ayıyla beklenmedik bir şekilde burun buruna geldi.

Adam geri çekilirken ayı elini tırmaladı ve onu evin içine kadar takip etti. Evin içine giren ayı 87 yaşındaki kadını da tırmaladı. Daire, ayının nihayetinde evden ayrıldığını açıkladı. Hayvanın evde ne kadar süre kaldığı henüz bilinmiyor.

"Hafif el yaralanmaları" yaşayan çift, hastanede tedavi altına alındı. Daha sonra taburcu edildiler.

Departmanın Av Bölümü Yöneticisi Shawn Espinosa yaptığı açıklamada, "Bu kişilerin olayı hafif yaralarla atlatmasından ve iyi olmalarından memnuniyet duyuyoruz" dedi.

Ayılar hâlâ hiperfaji döneminde, yani kış için yuvalarına girmeden önce mümkün olduğunca çok kalori biriktirdikleri bir evredeler. Ayıların yuvalarına ulaşmasını sağlamak için, bölge sakinlerinin cezbedici unsurları ortadan kaldırması büyük önem taşıyor.

Bakanlık, ayıların bulunduğu bölgelerde yaşayanları  benzer olayları önlemek için güvenlik önlemleri almaya çağırdı.

Bölge sakinleri çöp kutularını emniyete almaya teşvik edildi. Bakanlık, "Ayı olaylarının yaklaşık yüzde 90'ı açıktaki çöplerle başlıyor" diye uyardı.

Diğer tavsiyeler arasında araçlardan yiyecek, çöp ve diğer kokulu eşyaların kaldırılması, geceleri boş odalarda veya dışarıdayken kapı ve pencerelerin emniyete alınması ve arı kovanlarıyla tavuk kümeslerinin etrafına elektrikli çit çekilmesi yer alıyor.

Bakanlık, evlerine yaklaşan bir ayı görenlerin, tencere ve tavalara vurarak, açık bir pencereden bağırarak veya araba alarmını çalıştırarak ayıyı korkutmaya çalışmalarını önerdi.

"'Hey ayı!' veya 'Defol buradan ayı!' gibi sözlerle bağırmak, etrafınızdakileri olup bitenler konusunda uyarır" diye belirtildi.

Bu yöntemler, ayıların insanlara ve evlere karşı 'olumsuz şartlanmasını' sağlayabilir ve bu alanlara girmelerinin uygun olmadığını öğretebilir.

Independent Türkçe


Kaygı bozukluğu uzmanı, "hiçbir şey yapmamayı" öneriyor

Genellikle meydan okumaların görüntüleri çekilse de bir psikoterapist etrafta telefon yokken bunun gerçekleştirilmesini öneriyor (Pixabay)
Genellikle meydan okumaların görüntüleri çekilse de bir psikoterapist etrafta telefon yokken bunun gerçekleştirilmesini öneriyor (Pixabay)
TT

Kaygı bozukluğu uzmanı, "hiçbir şey yapmamayı" öneriyor

Genellikle meydan okumaların görüntüleri çekilse de bir psikoterapist etrafta telefon yokken bunun gerçekleştirilmesini öneriyor (Pixabay)
Genellikle meydan okumaların görüntüleri çekilse de bir psikoterapist etrafta telefon yokken bunun gerçekleştirilmesini öneriyor (Pixabay)

Brittany Miller ABD Yaşam Muhabiri 

Hareketsiz oturup kendinizi meşgul edecek hiçbir şey yapmamak bazen zor olabilir ama bazı uzmanlar sıkılmanın fayda sağlayabileceğini öne sürüyor.

Herhangi bir ekrana ve hatta kitaba kasten bakmamayı tercih eden katılımcıların oturup can sıkıntısı yaşarken kendilerini filme aldıkları "hiçbir şey yapmama" meydan okuması son zamanlarda sosyal medyada başladı.

Kaygı bozukluğu konusunda uzmanlaşan psikoterapist Niro Feliciano'ya göre bir ara verip, teknolojinin mevcudiyetiyle insanları sürekli maruz bıraktığı bilgi denizinden ayrılmanın faydaları olabilir.

Feliciano, Today.com'a verdiği röportajda "Zihinlerimiz sürekli çalışıyor" dedi.

Bu yüzden bu meydan okumayı harika buluyorum çünkü insanları zihinlerini sakinleştirecek şekilde eğitmeye zorluyor. Ve o dinginlik noktasını bulduğumuzda beyinde ve vücutta çok şey yaşandığını biliyoruz.

Feliciano, bildirimleri kontrol etmenin sürekli yeni bilgiler getirmesinin beynimize dopamin ya da başka bir deyişle "iyi hissetme" hormonu artışı sağladığını ve bunun her kullanıldığında kendisine yönelik iştahın daha fazla güçlenmesine neden olduğunu açıkladı.

"Sosyal medya, kısa mesaj bildirimleri ya da e-postamızı kontrol ederek sürekli olarak gelen yeni bilgilerden bu yüksek dopamin seviyelerini alıyoruz" diye devam etti.

Her ne olursa olsun bu bize bir doz dopamin veriyor çünkü hareketsizliğe tahammül edemiyoruz. Dopaminin yokluğunda neredeyse yoksunluğa giriyoruz.

Yeni trend, sosyal medyayı elimine ederek FOMO'yu yani "kaçırma korkusunu" ve böylece kaygı bozukluğunu azaltmayı sağlıyor.

Bu meydan okumadan sağlanacak faydaları en üst düzeye çıkarmak için Feliciano, telefonunuzdan tamamen uzak kalarak kendinizi meydan okumaya katılırken videoya almamanızı ve görüntüleri paylaşmamanızı öneriyor.

Oturup hiçbir şey yapmamak konseptiyle zorlanabilecek olanlara, pencereden dışarı bakmak için birkaç dakika ayırarak veya normalden daha uzun süre duş alarak başlamaları öneriliyor.

Feliciano, "insanları hayal kurma" ve "zihinlerinin gezinmesine izin verme" konusunda "cesaretlendirmek" istediğini de sözlerine ekledi.

İster okul ister iş için olsun telefonunuzu yanınızda bulundurmanız kesinlikle gerekliyse telefon bildirimlerini susturarak, renkli ekran tarafından cezbedilmemek için gri tonlama modunu açıp ekranı siyah beyaz yaparak ve uyurken telefonunuzu yatağınızdan uzak tutarak "hiçbir şey yapmama" meydan okumasının avantajlarından yararlanabilirsiniz.

Independent Türkçe, independent.co.uk/life-style


Santorini depremlerinin sırrı çözüldü

Atina yönetimi, adada marta kadar olağanüstü hal ilan etmişti (Reuters)
Atina yönetimi, adada marta kadar olağanüstü hal ilan etmişti (Reuters)
TT

Santorini depremlerinin sırrı çözüldü

Atina yönetimi, adada marta kadar olağanüstü hal ilan etmişti (Reuters)
Atina yönetimi, adada marta kadar olağanüstü hal ilan etmişti (Reuters)

Bilim insanları, Yunanistan'ın Santorini Adası'nı sarsan depremlerin nedenini belirledi. 

Birleşik Krallık, Fransa ve Yunanistan'dan bilim insanlarının yaptığı incelemelerin sonuçları hakemli dergi Science'ta dün yayımlandı. 

Araştırmacılar Santorini, Yamurgi (Amorgos) ve Anafiye (Anafi) adalarının altında şubatta başlayan ve yaklaşık üç ay süren sismik aktiviteyi inceledi. 

Bilim insanları, yapay zekadan da faydalanarak bölgenin zemininin üç boyutlu bir modelini geliştirdi. 

İncelemelerde, yerkabuğunda yatay olarak yaklaşık 20 kilometre yol alan 25 binden fazla depremin, yeraltı kanallarından akan erimiş kayaçların etkisiyle tetiklendiği belirlendi. 

Depremlerin, Santorini'nin yaklaşık 8 kilometre açığında yer alan aktif denizaltı yanardağı Kolumbo'nun altından, Santorini ve Anydros adaları arasındaki 30 kilometrelik bir kanal boyunca magmanın yatay hareketiyle oluştuğu tespit edildi. Bu magma hareketinin deniz tabanının yaklaşık 10 kilometre altında gerçekleştiği belirtildi. 

Araştırmacılar, kabuktan geçen magma hacminin 200 bin olimpik yüzme havuzunu doldurabilecek büyüklükte olduğunu söylüyor. "Magma intrüzyonları" diye de bilinen bu olayın, kaya katmanlarını parçalayarak binlerce sarsıntıya yol açtığı ifade ediliyor. 

Araştırmanın başyazarı jeofizikçi Anthony Lomax, her bir sarsıntıyı sanal sensör olarak kullanıp bunları yapay zekayla modellediklerini söylüyor. Sonuçların, magmanın hareketiyle eşleştiğini belirtiyor. 

Baş araştırmacılardan Stephen Hicks de magmanın mevcut durumuna dair şunları söylüyor: 

Magmanın birkaç saat ila birkaç gün içinde yüzeye çıkıp patlayabileceğini biliyoruz. Ancak sismik hareketlilik şu anda durulduğu için eriyik maddenin nihayetinde kabuğun derinliklerinde sıkışıp soğuduğundan neredeyse eminiz.

Art arda meydana gelen depremler nedeniyle turistik adadan en az 11 bin kişi tahliye edilmişti. 

Santorini Yanardağı'nın 3 bin küsur yıl önce patlamasıyla bugün sadece bir kısmı su üstünde kalan adada yaklaşık 15 bin kişi yaşıyor. En son 1956'daki büyük depremle sarsılan ada yılda 3,4 milyon turisti ağırlıyor. 

Independent Türkçe, BBC, Phys.org, Reuters