Lübnan’da krizler bitmiyor: Koronavirüs salgını önlenemiyor

1 Temmuz’da Beyrut’taki Refik Hariri Uluslararası Havalimanı’na ulaşan bir yolcu (EPA)
1 Temmuz’da Beyrut’taki Refik Hariri Uluslararası Havalimanı’na ulaşan bir yolcu (EPA)
TT

Lübnan’da krizler bitmiyor: Koronavirüs salgını önlenemiyor

1 Temmuz’da Beyrut’taki Refik Hariri Uluslararası Havalimanı’na ulaşan bir yolcu (EPA)
1 Temmuz’da Beyrut’taki Refik Hariri Uluslararası Havalimanı’na ulaşan bir yolcu (EPA)

Lübnan, son iki gün içinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısında ani bir artış kaydederken, son dönemde gözlenen günlük vaka oranındaki istikrar da bozuldu. Sağlık Bakanı Hamad Hasan vaka sayılarındaki artışı gurbetçilerin dönüşüne bağladı.
Lübnan Sağlık Bakanı Hasan yaptığı açıklamada, “Bugün göçmenlerin ülkeye dönüşüyle birlikte yaşadığımız sorun, Lübnan’ın tüm bölgelerine yayılan vakaların kaynağıdır” dedi ve “bu durum gözlemlediğimiz toplumsal farkındalığa da bağlı olmalı” dedi. Ayrıca, “Bir tehlike var, ancak ortak sorumluluk alarak ve herhangi bir kısıtlamaya gidilmeksizin bu tehlikenin hafif ve orta boyutlu olacağını” vurguladı. İçişleri Bakanlığı tarafından koronavirüs salgınının yayılımını sınırlamak için yeni tedbirler alma olasılığına ilişkin bir soruya verdiği yanıtta Hasan, “Yakında, Koronavirüs Salgınıyla Mücadele Ulusal Komitesi toplantısı yapacağız. Saha verilerini, bulaş sayılarını ve hastanelere yatırılan vaka sayılarını değerlendireceğiz” açıklamasında bulundu.
Halk Sağlığı Bakanlığı’na bağlı ekipler dün, Cibâl el-Botm,  Bazûriye ve Sıddîkîn gibi ülkenin güneyindeki birçok belde ve köyde salgından etkilenen kişilerle temasta bulunanlara yönelik olarak “BCR” testleri yaptı. Bu testler, Bazûriye Belediyesi’nin yeni koronavirüs vakaları nedeniyle “kasabanın bir sonraki duyuruya kadar karantinaya alındığını, eczaneler ve gıda kuruluşları hariç olmak üzere şehirdeki tüm ticarethaneler ve işletmelerin kapatıldığını” duyurmasının ardından geldi. Ayrıca ez-Zrariye Belediyesi de dışarıdan gelen bir çocukta koronavirüs testinin pozitif çıktığının izlenmesinin ardından, yarın Sağlık Bakanlığı’yla işbirliği içerisinde düzensiz testler yapılacağını duyurdu. Koronavirüs test sonucu pozitif çıkan çocuğun ev karantinasına alındığı, durumunun Sağlık Bakanlığı’yla birlikte izlendiğini, ayrıca beldede izlenen çok sayıda vaka olduğu bilgisine yer verildi.
Koronavirüs salgınında ikinci bir dalganın başlamasına yönelik endişeleri artıran birçok vakaya rağmen Sağlık Komitesi Başkanı Milletvekili Asım Araci, “halihazırda tanık olduğumuz şey, salgının ikinci dalgası değil. Eğer meydana gelecek olursa ikici dalga sonbahar başlangıcıyla birlikte başlayacak” ifadelerine yer verdi. Araci, “Bugün şahit olduğumuz durum, önleyici tedbirlere saygı duyulmaması ve gevşeklik gösterilmesi, havaalanlarının yeniden açılması, bazı kişilerin karantina tedbirlerine riayet etmemesi gibi birçok faktör nedeniyle son zamanlarda artan vakaların ilk dalganın devamı olduğudur. Belki salgının yayılması değil de psikolojik faktörün yokluğu vatandaş için yegane endişe haline geldi” ifadelerine yer verdi.
Araci Şarku’l Avsat’la yaptığı röportajda, sonbaharın yaklaşmasıyla beraber artan vaka sayılarını “elbette güven verici bir gösterge” olarak görmediğini, “fakat aynı zamanda endişeye de mahal bulunmadığını, bilakis koruyucu tedbirlere dikkatli ve sıkı bir şekilde” bağlı kalınması gerektiğini belirtti. Araci, gerçek tehlikenin, “yoğun bakım ünitesine girmesi gereken hasta sayısının artmasıyla birlikte, hastanelerdeki kapasite sorununun ortaya çıkması” olacağını ifade etti.
Sağlık Komitesi Başkanı Araci, bu bağlamda, “şu ana kadarki vakaların büyük bir yüzdesinin hala herhangi bir semptom göstermeyen vakalar” olduğunu ve “hala uluslararası olarak makul görülen rakamlarda seyreden vefat oranları eğer buna ilave edilecek olursa bunun iyi bir gösterge” olduğunu belirtti. Araci, Lübnan’da 2 bin 500, yoğun bakım ünitesi yatağı ve bin 500 solunum cihazı olduğu hatırlatarak, “ancak koronavirüs hastaları dışındaki hastalar tarafından kullanılan yatak ve cihazları düştüğümüzde elimizde yaklaşık olarak 500 yatak, 500 solunum cihazı kalmaktadır.” ifadelerine yer verdi.
Aynı bağlamda, Sağlık Bakanlığı’ndan bir kaynak, artan vaka sayıları konusunda vatandaşlara güven telkin ederek, “bunun havaalanının açılmasıyla beklenen bir şey olduğunu, korku ve endişe kaynağı teşkil etmediğini, ülkeye dönenler için alınan koruyucu tedbirlerin olması gerektiği şekilde takip edildiğini” ifade etti. Ancak “asıl korkulması gereken hususun, bazı insanlardaki önleyici tedbirlerden kaçma, uygun davranış bilinci ve farkındalıktan yoksunluk” olduğunu belirtti. Şarku’l Avsat’a açıklamalarda bulunan kaynak, önümüzdeki günlerde önlemlerin sıkılaştırılmasına ve tedbirlere uymayanların cezalandırılmasına şahit olunacağına işaret etti. Ayrıca bazı belediyelerin “Ceza Kanununun 604. maddesinin ‘İnsani hastalıklardan bir salgın hastalığının yayılmasında, kanunlara veya nizamlara uymada gevşeklik gösteren, ihmal eden veya dikkatsiz davrananların para cezasına ek olarak hapisle cezalandırılması’ hükmü doğrultusunda cezai yaptırımlar uygulamaya başlayacağını” vurguladı.



İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı sektördeki faaliyetlerini sonlandırdığını duyurdu

Filistinliler, 29 Mayıs 2025'te Gazze'nin merkezinde ABD destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'ndan aldıkları yardımı taşıyor (Reuters)
Filistinliler, 29 Mayıs 2025'te Gazze'nin merkezinde ABD destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'ndan aldıkları yardımı taşıyor (Reuters)
TT

İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı sektördeki faaliyetlerini sonlandırdığını duyurdu

Filistinliler, 29 Mayıs 2025'te Gazze'nin merkezinde ABD destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'ndan aldıkları yardımı taşıyor (Reuters)
Filistinliler, 29 Mayıs 2025'te Gazze'nin merkezinde ABD destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'ndan aldıkları yardımı taşıyor (Reuters)

ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’ndeki yardım dağıtım operasyonlarını sonlandırdığını duyurdu.

Kuruluş, altı hafta önce Washington’un arabuluculuğunda yürürlüğe giren ateşkesin ardından dağıtım merkezlerini kapatmıştı. Vakıf, yayımladığı son açıklamada görevini “kalıcı olarak” durdurduğunu ve misyonunu tamamladığını belirtti.

Vakıf Direktörü John Acrey, yaptığı yazılı açıklamada, “Gazze halkına yardımların ulaştırılmasında daha iyi bir yöntem olduğunu kanıtlama görevimizi başarıyla yerine getirdik” dedi.

Kısa süre faaliyet gösteren vakfın operasyonları büyük ölçüde gizlilik içinde yürütülmüştü. ABD ve İsrail destekli alternatif bir yapı olarak BM’ye bağlı UNRWA’nın yerine kurulmuş, ancak finansman kaynakları ya da yardım noktalarını yöneten silahlı yüklenicilerin kimlikleri kamuoyuyla hiç paylaşılmamıştı. Vakıf, amacının yardımların Hamas’a aktarılmasını engellemek olduğunu savunuyordu.

Ancak Filistinliler, yardım çalışanları ve sağlık yetkilileri, bu sistemin yardım almak isteyen sivilleri, İsrail askerlerinin bulunduğu kontrol noktalarından geçmek zorunda bırakarak hayatlarını riske attığını belirtiyordu.

Kurumun görevlerini, Gazze’deki ateşkesi denetlemekle sorumlu İsrail’deki ABD merkezli Sivil-Askerî Koordinasyon Merkezine devredeceğini açıklayan Acrey, “Vakıf haftalardır Koordinasyon Merkezi ve uluslararası kuruluşlarla bir sonraki adımlar konusunda temas hâlinde. Açıkça görülüyor ki bizim uyguladığımız modeli benimseyip genişletecekler” dedi.

Gazze İnsani Yardım Vakfı Mayıs ayı sonunda, İsrail’in üç ay boyunca gıda girişini durdurmasının ardından Gazze’de kıtlık eşiğine gelinmesi üzerine faaliyete başlamıştı. İsrail, BM’nin gıda dağıtım sisteminin yerine geçmesi hedeflenen bu özel kuruluşu, Hamas’ın büyük miktarda yardıma el koyduğu iddiasıyla savunmuştu; ancak BM bu iddiaları reddetmişti.

BM, söz konusu vakfın kurulmasına karşı çıkarak sistemin İsrail’e gıda dağıtımı üzerinde tam kontrol sağlayabileceğini ve Filistinlilerin yerinden edilmesine yol açabileceğini belirtmişti. Savaş süresince BM ve insani yardım kuruluşları, yüzlerce merkez üzerinden Gazze’ye gıda, ilaç, yakıt ve diğer ihtiyaçların ulaştırılmasına öncülük etmişti.

Vakıf, açıklamasında Gazze’de 3 milyonun üzerinde gıda paketi dağıttığını, bunun 187 milyon öğüne denk geldiğini duyurdu.


Hamas, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanının devam etmesi üzerine ‘etnik temizlik’ uygulamasını kınadı

Gazze Şeridi'nin orta kesiminde İsrail ordusunun bombaladığı bölgeyi inceleyen Filistinli bir kız çocuğu, 22 Kasım 2025 (Reuters)
Gazze Şeridi'nin orta kesiminde İsrail ordusunun bombaladığı bölgeyi inceleyen Filistinli bir kız çocuğu, 22 Kasım 2025 (Reuters)
TT

Hamas, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanının devam etmesi üzerine ‘etnik temizlik’ uygulamasını kınadı

Gazze Şeridi'nin orta kesiminde İsrail ordusunun bombaladığı bölgeyi inceleyen Filistinli bir kız çocuğu, 22 Kasım 2025 (Reuters)
Gazze Şeridi'nin orta kesiminde İsrail ordusunun bombaladığı bölgeyi inceleyen Filistinli bir kız çocuğu, 22 Kasım 2025 (Reuters)

Hamas Sözcüsü bugün yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'nin doğu bölgelerinde ve orta kesiminde ‘etnik temizlik’ yaptığını söyledi.

Sözcü Hazım Kasım, “İşgal güçleri, sarı hattın dışındaki sivilleri hedef alıyor. Bu sabahtan itibaren dört vatandaş öldürüldü, yıkım operasyonları yoğunlaştı ve doğu bölgelerinden vatandaşlar yerlerinden edildi” ifadelerini kullandı.

Şarku’l Avsat’ın Filistin resmi haber ajansı WAFA’dan aktardığına göre, bu sabah İsrail'in Gazze ve Han Yunus şehirlerini hedef alan bombardımanında dört Filistinli hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

dcgtrhy
Gazze şehrinde İsrail ateşiyle öldürülen Filistinli genç Ahmed el-Hevari'nin cenazesine katılan Filistinliler (Reuters)

Gazze Şeridi’ndeki Sivil Savunma Müdürlüğü Sözcüsü Mahmud Basal, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Bu sabah üç kişinin cenazesi hastanelere getirildi; ikisi Han Yunus’un doğusundaki Beni Suheyle kasabasında İsrail’e ait bir insansız hava aracı (İHA) tarafından, bir diğeri ise Gazze kentinin doğusundaki et-Tuffah mahallesinde İsrail tankının açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti” dedi.

Han Yunus’taki Nasır Hastanesi, iki ölü ve biri ağır olmak üzere üç yaralıyı kabul ettiğini duyurdu. Gazze kentindeki Şifa Hastanesi’nin Müdürü Dr. Muhammed Ebu Selmiye de et-Tuffah mahallesinde sivillere yönelik tank ateşi nedeniyle bir ölü ve çok sayıda yaralının hastaneye ulaştığını doğruladı.

Gazze'deki bir güvenlik kaynağı AFP'ye, ‘işgal uçaklarının bu sabah Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus ve Refah'ın güneydoğusundaki bölgelere birkaç hava saldırısı düzenlediğini’ söyledi. Kaynak, İsrail ordusunun ‘ez-Zeytun, Şucaiyye ve et-Tuffah (Gazze şehrinin doğusu) mahallelerinde ve Han Yunus ile Refah'ta savaş sırasında hasar gören onlarca binayı ve evi yıkmaya devam ettiğini’ belirtti.

İsrail güçleri, Refah şehrinin büyük bir kısmını ve Han Yunus'un doğu bölgelerini kontrol altında tutuyor. İsrail, 7 Ekim 2023'teki saldırının ardından Gazze Şeridi'ne savaş açtı. O günden bu yana, Birleşmiş Milletler'in (BM) güvenilir bulduğu Gazze Şeridi’ndeki Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki savaşında en az 69 bin 756 kişi hayatını kaybetti.


Mısır Temsilciler Meclisi seçimlerinin ikinci aşamasında oy verme işlemi başladı

Şarkiyye vilayetine bağlı Fakus şehrinde bir seçim komitesinin girişi (Facebook)
Şarkiyye vilayetine bağlı Fakus şehrinde bir seçim komitesinin girişi (Facebook)
TT

Mısır Temsilciler Meclisi seçimlerinin ikinci aşamasında oy verme işlemi başladı

Şarkiyye vilayetine bağlı Fakus şehrinde bir seçim komitesinin girişi (Facebook)
Şarkiyye vilayetine bağlı Fakus şehrinde bir seçim komitesinin girişi (Facebook)

Mısırlılar bugün, 2025 Temsilciler Meclisi seçimlerinin ikinci aşamasında oy kullanmaya başladı.

İki gün sürecek seçimler, 73 seçim bölgesi ve 5 bin 287 alt komiteden oluşan 13 vilayette gerçekleştiriliyor. Şarku’l Avsat’ın Kahire el-İhbariyye televizyonundan aktardığına göre, bu aşamada bin 316 aday bireysel sistem altında yarışıyor ve Kahire ile Kuzey, Orta ve Güney Delta ve Doğu Delta'nın iki seçim bölgesinde bir liste yer alıyor.

Mısır Ulusal Seçim Komisyonu, vatandaşlara seçimlere katılım çağrısında bulunarak, sürecin bütünlüğünü sağlama ve seçmenlerin iradesini tam şeffaflık içinde sandığa yansıtma konusundaki kararlılığını vurguladı.

Seçimlerin ikinci aşamasına dahil olan vilayetler, Ulusal Seçim Komisyonu’nun verilerine göre Kahire, Kalubiyye, Dakahliye, Garbiye, Menufiye, Kafr eş-Şeyh, Şarkiye, Dimyat, Port Said, İsmailiye, Süveyş, Güney Sina ve Kuzey Sina’dan oluşuyor.

gju
Parlamento seçimlerinin ilk turunda oy verme merkezlerinin önünde bekleyen Mısırlı kadınlar (Gençlik Partisi Koordinasyon Komitesi)

Temsilciler Meclisi seçimlerinin ikinci aşaması, ilk turda 19 seçim bölgesindeki sonuçların ‘önemli ihlaller’ gerekçesiyle iptal edilmesinin ardından geliyor. Bu ihlaller arasında sandıkların önünde yapılan usulsüz propaganda ile adaylara oy sayım tutanaklarının nüshalarının verilmemesi gibi durumlar yer aldı. Gözlemciler bu adımı ‘emsalsiz’ olarak nitelendirdi.

Bu seçim bölgelerindeki sonuçların iptal edilmesi, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin ‘azami şeffaflık’ sağlanması için yaptığı doğrudan çağrının ardından gerçekleşti.