Şam, Rami Mahluf’a yakın oldukları şüphesiyle en az 15 subayı gözaltına aldı

Şam, Rami Mahluf’a yakın oldukları şüphesiyle en az 15 subayı gözaltına aldı
TT

Şam, Rami Mahluf’a yakın oldukları şüphesiyle en az 15 subayı gözaltına aldı

Şam, Rami Mahluf’a yakın oldukları şüphesiyle en az 15 subayı gözaltına aldı

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in işadamı kuzeni Rami Mahluf’un şirketlerinde çalışan kişileri hedef alan gözaltı furyasından haftalar sonra, rejimin istihbarat servisi, başkent Şam ve kırsal kesiminde farklı rütbelerden 15'ten fazla subayı gözaltına aldı.
Her ne kadar resmi suçlamalar dış taraflarla olan bağlar ve devlet hazinesinden fonların zimmete geçirilmesi üzerine olsa da Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), yeni gözaltına alınan kişilerin, ‘Rami Mahluf’a herhangi bir zarar gelmesi durumunda dünyayı yakmakla’ tehdit eden kişiler olduklarını aktardı.
Şarku’l Avsat’a konuşan SOHR Genel Müdür Rami Abdurrahman şunları söyledi:
“Yeni gözaltılar, Mahluf’a bağlı şirketler ve kurumlarda çalışanlara yönelik gerçekleşen gözaltı furyası çerçevesinde gerçekleşti. Son yıllarda rejimin saflarına savaşçı toplanmasına yardımcı olan el-Bustan Vakfı’nda yaklaşık 12 eski savaşçı gözaltına alındı. Suriye istihbarat servisleri, Rus polisinin eşlik ettiği baskınlarda özellikle Lazkiye’de olmak üzere çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.”
Bu gelişme ile geçtiğimiz Nisan ayında güvenlik otoritelerinin Mahluf’un Şam, Halep, Humus, Lazkiye ve Tartus'taki şirketlerine ve kurumlarına yönelik baskısının başlamasından bu yana tutuklanan Mahluf'la ilişkili yöneticilerin, çalışanların, teknisyenlerin ve savaşçıların sayısı arttı. Mahluf’un sahibi olduğu telekomünikasyon şirketi Syriatel’den 40, el-Bustan Vakfı’ndan ise 31 kişi olmak üzere şuna kadar Mahluf’la ilişkili toplam 71 kişi gözaltına alındı.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.