Mısır’da senato seçimleri için adaylık işlemleri hız kazandı

Fotoğraf Reuters arşiv
Fotoğraf Reuters arşiv
TT

Mısır’da senato seçimleri için adaylık işlemleri hız kazandı

Fotoğraf Reuters arşiv
Fotoğraf Reuters arşiv

Mısır’da siyasi partiler, cumartesi gününe kadar devam edecek adaylık başvurularının alınmaya başlamasıyla birlikte senato üyesi olabilmek için adaylık çalışmalarını yoğunlaştırdılar.
Mısır Ulusal Seçim Kurulu Başkanı Laşin İbrahim dün yaptığı açıklamada "belgelerini bireysel sistemde gönderen adayların sayısının başvuruların alınmasının ilk gününde (iki gün önce) bağımsız üyeler, partiler ve parti listelerinden 254 adaya ulaştığını" belirtti.
İbrahim açıklamasında, "Taleplerin karşılanmasının ilk gününün, Ulusal Seçim Kurulu’nun bu süreci düzenlemek için aldığı kararlar göz önünde bulundurularak tüm mahkemelerde kolayca ve rahat bir şekilde geçtiğini" söyledi.
Mısır’da 300 senato üyesinin üçte ikisi seçimle, geri kalanı ise cumhurbaşkanı tarafından atanıyor. Mısır anayasasına göre Kurul üyeliği 5 yıl sürüyor.
Sisteme göre Temsilciler Meclisi çoğunluğu Ulusun Geleceği Partisi’nden olmak üzere 10'un üzerinde Mısır partisinden oluşuyor. Senato seçimleri 100 adaydan oluşan birleşik bir liste aracılığıyla düzenlenecek. Bunun yanı sıra sınırlı sayıda sandalyeye sahip diğer küçük partiler de dahil edilecek. 
Senato adaylığı başvuruları önümüzdeki cumartesi gününe kadar devam edecek. Yurt dışında ikamet eden Mısırlılar için oylama 9 Ağustos günü başlayacak ve iki gün sürecek. Oylama Mısır’daki vatandaşlar için ise 11-12 Ağustos tarihlerinde yapılacak.
Selefi eğilimli Nur Partisi, adaylarını Buhayre Valiliği'nde bireysel sistemdeki koltuklara yönlendirdiğini ve yaklaşık 8 valilikte de aynı (bireysel) sistemde adaylarını yerleştirmeyi amaçladığını duyurdu.
Ulusal Seçim Kurulu’na bağlı Adaylık Başvuru Komisyonları adaylık başvurularını 27 Mısır valiliğindeki merkez mahkemelerde, yoğun güvenlik ve sağlık tedbirleri çerçevesinde almaya devam ediyor.
İkinci tur seçimler yurt dışında yaşayan Mısırlılar için 6 - 7 Eylül, yurt içindeki vatandaşlar için de 8 - 9 Eylül tarihlerinde düzenlenecek. Nihai seçim sonuçlarının 16 Eylül’de ilan edilmesi bekleniyor.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.