Latin Amerika, dünyada koronavirüs kaynaklı en fazla can kaybı yaşanan ikinci bölge olduhttps://turkish.aawsat.com/home/article/2387126/latin-amerika-d%C3%BCnyada-koronavir%C3%BCs-kaynakl%C4%B1-en-fazla-can-kayb%C4%B1-ya%C5%9Fanan-ikinci
Latin Amerika, dünyada koronavirüs kaynaklı en fazla can kaybı yaşanan ikinci bölge oldu
Brezilya’da koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden bir kişiyi defnederken koruyucu elbiseler giyen bir çalışan (Arşiv-Reuters)
Paris/Şarku’l Avsat
TT
TT
Latin Amerika, dünyada koronavirüs kaynaklı en fazla can kaybı yaşanan ikinci bölge oldu
Brezilya’da koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden bir kişiyi defnederken koruyucu elbiseler giyen bir çalışan (Arşiv-Reuters)
Fransız Haber Ajansı (AFP), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle 144 bin kişinin öldüğü Latin Amerika ve Karayipler’in, dünyada Avrupa'nın ardından en fazla koronavirüs kaynaklı can kaybı yaşanan ikinci bölge olduğunu bildirdi.
Bugün resmi olarak açıklanan verilere göre toplam 144 bin 758 kişinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği Latin Amerika ve Karayipler, toplam 144 bin 23 kişinin öldüğü ABD ve Kanada’yı geride bırakırken toplam 202 bin 505 kişinin öldüğü Avrupa'dan sonra dünyada en fazla koronavirüs kaynaklı can kaybının kaydedildiği ikinci bölge oldu.
Öte yandan ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi'ne göre tüm dünyada koronavirüs vaka sayısı 9,12 milyonu aşarken, iyileşenlerin sayısı da 1,7 milyonun üzerinde olduğu vurgulandı.
Nijerya'da bir pazara düzenlenen saldırıda en az 30 kişi öldühttps://turkish.aawsat.com/d%C3%BCnya/5226379-nijeryada-bir-pazara-d%C3%BCzenlenen-sald%C4%B1r%C4%B1da-en-az-30-ki%C5%9Fi-%C3%B6ld%C3%BC
Nijerya'da bir pazara düzenlenen saldırıda en az 30 kişi öldü
Nijerya'daki milisler üzerine ABD hava saldırısının yol açtığı yıkımdan (Arşiv - Reuters)
Nijerya polisi dün yaptığı açıklamada, Nijer eyaletinde silahlı kişilerin bir pazara düzenlediği saldırıda en az 30 kişi öldürdüğünü ve çok sayıda kişiyi de kaçırdığını bildirdi.
Polis sözcüsü Vasiu Ayo-Ogun, yerel halk tarafından haydut olarak bilinen silahlı kişilerin cumartesi günü saat 16:30 civarında Dimo köyündeki Kasvan Dagi pazarını basarak tezgahları yakıp gıda maddelerini yağmaladığını söyledi. “Saldırı sırasında 30'dan fazla kişi hayatını kaybetti ve birçok kişi de kaçırıldı. Kaçırılan kurbanları kurtarmak için çalışmalar devam ettiğini” belirtt.
Görgü tanıkları, silahlı kişilerin motosikletlerle geldiklerini ve rastgele ateş açtıklarını söyledi. Şiddetin, cuma günü Ajvara ve Burgo köylerinde başlayan bir dizi saldırının devamı olduğunu belirttiler. Kaçmaya çalışırken yaralanan Nijeryalı Dauda Şakuli, “Bu saldırılarda kadınlar ve çocuklar da zarar gördü. Saldırılar başladığından beri bölgede güvenlik güçleri yok. Şu anda cesetleri toplamaya çalışıyoruz” dedi.
Nijerya ordusu henüz yorum taleplerine yanıt vermedi.
Saldırı, silahlı kişilerin Nijerya'nın orta kesimindeki bir Katolik okulundan 300'den fazla öğrenci ve personeli kaçırmasından haftalar sonra gerçekleşti. Kaçırılanların tamamı yaklaşık bir ay sonra serbest bırakıldı.
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre bu tür şiddet, Nijerya'nın kuzeybatısı ve orta kesimlerinde artış gösterdi; silahlı gruplar kırsal bölgelerde toplu katliamlar ve adam kaçırmalar gerçekleştiriyor. Güvenlik güçleri, hız kesmeden devam eden şiddeti kontrol altına almakta zorlanıyor.
Nijerya Cumhurbaşkanı Bola Tinubu bugün, yetkililere failleri yakalamaları talimatını verdiğini söyledi. Tinubu yaptığı açıklamada, “Ayrıca, kaçırılanların serbest bırakılması için acil önlemler alınmasını ve özellikle ormanlara yakın olan savunmasız topluluklar çevresinde güvenlik operasyonlarının yoğunlaştırılmasını talimat verdim” dedi.
Tahran'ın merkezinde protestolar yeniden başladıhttps://turkish.aawsat.com/d%C3%BCnya/5226367-tahran%C4%B1n-merkezinde-protestolar-yeniden-ba%C5%9Flad%C4%B1
Tahran'ın kuzeydoğusundaki Nizamabad’da gece protestoları (X)
Tahran'daki çarşıda protestolar ikinci haftasına girerken yeniden başladı. Dün sabah dolaşıma giren videolarda, başkentin merkezinde Büyük Çarşı yakınlarında toplanan kalabalığın, protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullanıldığı ve yan yolların yoğun güvenlik önlemleri altında kapatıldığı görülüyordu.
Bu karar, başkent ve birkaç şehrin mahallelerinde gece boyunca devam eden protestoların ardından alındı. Protestolarda lastikler yakıldı, yollar kapatıldı ve yöneticileri kınayan sloganlar atıldı. Eğitim Bakanlığı, üniversitelerin dersleri uzaktan yapmasına izin verme kararı aldı. Aktivistler bu kararı güvenlik gerekçeleriyle ilişkilendirdi. Haberlere göre internette yaygın kesintiler yaşandı.
İnsan hakları örgütleri en az 16 kişinin öldüğünü ve yüzlerce kişinin gözaltına alındığını bildirirken, yetkililer 12 kişinin öldüğünü bildirdi ve protestoları “sınırlı” olarak nitelendirdi.
Diğer yandan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran'ın bir dönüm noktasında olduğunu belirterek, “İran halkının kaderini kendi ellerine alacağı bir anın eşiğinde olduğumuz çok muhtemel” ifadelerini kullandı.
Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan: Donald Trump bir zorbahttps://turkish.aawsat.com/d%C3%BCnya/5226161-londra-belediye-ba%C5%9Fkan%C4%B1-sadiq-khan-donald-trump-bir-zorba
Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan: Donald Trump bir zorba
Fotoğraf: Reuters
Londra Belediye Başkanı, ABD Başkanı Donald Trump'ın kendisi için "korkunç, acımasız, iğrenç" demesinden sadece birkaç hafta sonra, Trump'ın kendisine karşı uzun süredir devam eden çıkışları nedeniyle onu "zorba" diye niteledi.
Sör Sadiq Khan ayrıca, Trump'ı Birleşik Krallık'a (BK) "kin" kusmakla suçladı. Trump, Müslüman siyasetçinin şehirde "çok fazla" göçmen bulunduğu için başarılı olduğunu iddia etmişti.
Başkan Trump'ın kendisine "takıntılı" olduğunu da iddia eden Sör Sadiq, "ister oyun alanında ister Beyaz Saray'da olsun, bir zorbayla başa çıkmanın en iyi yolunun ona karşı durmak olduğunu" 9 yaşındayken öğrendiğini söyledi:
Bir zorbanın karşısında sinecek olursanız daha fazla saygı kazanamazsınız.
Politico'ya verdiği röportajda, "Ve birisi şehrime, vatandaşlarımıza, değerlerimize, yaşam tarzımıza saldırdığında, birisi bir inancın mensupları hakkında belirli genellemeler yaptığında, bence onlara karşı durmak zorunludur" dedi.
Ayrıca Zohran Mamdani, New York belediye başkanı seçildiğinde Trump'ın odağını ona çevireceğini düşündüğünü de şaka yollu söyledi.
Seçim öncesinde Trump onu "komünist" diye nitelendirirken, Mamdani de başkanın faşist olduğunu öne sürmüştü.
Ancak Oval Ofis'teki olağanüstü bir görüşmede, iki politikacı hakaretleri gülerek geçiştirmiş ve bir tür yakınlık geliştirmiş gibi görünmüştü.
Sör Sadiq, Trump'ın odağını New York'un yeni belediye başkanı Zohran Mamdani'ye çevireceğini düşündüğünü şaka yollu söyledi (AP)
Sör Sadiq şaka yollu şöyle dedi:
Başkan Trump'ın bana karşı duyduğu düşmanlığı, nefreti ve kini göz önünde bulundurduğunuzda, Zohran seçildiğinde Başkan Trump'ın benim yerine onu hedef alacağını varsaymıştım.
Ancak Khan, ilk görüşmelerinin gerçek bir fikir birliğinden ziyade bir tür "taktik diplomasi" olduğunu öne sürdü.
Trump'ın BK'deki göç politikasına yönelik eleştirilerine gelince, yorumlarını "sadece bana değil, aynı zamanda göçmen politikası ve seçimlerin nasıl yapıldığı ve kazanıldığı konusunda ülke hakkında genellemeler içeren bir nefret" diye nitelendirdi.
Gerçekten de takıntılı olduğunu düşünüyorum. Ve korkunç şeyler söylediği birçok dönem oldu ve ben de cevap vermedim çünkü dedikoduya ve bu zavallı isim takma işine karışacak kadar vaktim yok.
Geçen ay Trump, Sör Sadiq'le uzun süredir devam eden çekişmesini yeniden alevlendirmiş ve şehrin, ebeveynleri Pakistan'dan gelen ilk Müslüman belediye başkanı hakkında şunları söylemişti:
Çok sayıda insan [BK'ye] geldiği için seçiliyor. Şimdi ona oy veriyorlar.
Ayrıca onu "korkunç, acımasız, iğrenç bir belediye başkanı" diye nitelemiş ve "berbat bir iş" yaptığını söylemişti.
Mayısta Galler, İskoçya ve İngiliz belediye meclislerinde yapılacak seçimlerde İşçi Partisi'nin ağır kayıplar yaşayacağı öngörülürken, Sör Sadiq, partisinin Londra'daki başarısından ders çıkarabileceğini belirterek, "Önderlik etmekten ve onların beni takip etmesinden oldukça memnunum" dedi.
Ancak Keir Starmer'ın geleceğiyle ilgili spekülasyonlar artarken, İşçi Partisi lideri olmak istemediğini ısrarla vurguladı. "Hayır, hayır, hayır, hayır. Hiçbir niyetim, planım yok, İşçi Partisi lideri veya başbakan olmak da istemem" dedi.
Independent Türkçe
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة