Trump’tan İsrail’in ilhak planına ‘şartlı’ yeşil ışık

Batı Şeria’nın El-Esifer köyündeki bir ev. Evin arkasında İsrail’in Yatir Yahudi yerleşimine ait İsrail bayrağı dalgalanıyor (AFP)
Batı Şeria’nın El-Esifer köyündeki bir ev. Evin arkasında İsrail’in Yatir Yahudi yerleşimine ait İsrail bayrağı dalgalanıyor (AFP)
TT

Trump’tan İsrail’in ilhak planına ‘şartlı’ yeşil ışık

Batı Şeria’nın El-Esifer köyündeki bir ev. Evin arkasında İsrail’in Yatir Yahudi yerleşimine ait İsrail bayrağı dalgalanıyor (AFP)
Batı Şeria’nın El-Esifer köyündeki bir ev. Evin arkasında İsrail’in Yatir Yahudi yerleşimine ait İsrail bayrağı dalgalanıyor (AFP)

Tel Aviv’deki siyasi kaynaklar, yaklaşık iki hafta önce İsrail’i ziyaret eden ABD'nin Orta Doğu Özel Temsilcisi Avi Berkowitz’in başkanlığındaki heyetin, ABD Başkanı Donald Trump’ın ilhak planına yeşil yakması için Netanyahu hükümetine birkaç talep ve şartın yer aldığı bir liste ilettiğini bildirdi.
İsrail devlet televizyonu Kan 11'in yayınladığı listede yer alan talepler arasında, Filistinlilerin Batı Şeria’da B ve C diye işaretlenen bölgelerde konut inşa etmesine izin verilmesi, Filistinlilerin ruhsatsız evlerine yönelik yıkım kararının durdurulması ve C bölgelerinin (idari ve güvenlik olarak İsrail’in kontrolünde) bir bölümünün B bölgelerine (idari açıdan Filistin yönetimi, güvenlik olarak İsrail’in kontrolünde) dönüştürülmesi yer alıyor.
Haberde, ABD yönetiminin ilettiği listede, yapımı devam eden yerleşimlerin inşasının 4 yıl süreyle durdurma talebinin bulunduğu belirtildi. Söz konusu yerleşimlerin tahliye edilmesi veya müstakbel Filistin Devleti’nin bir parçası olarak tanınması bekleniyor.
Kan 11 televizyonu, geçtiğimiz son günlerde ilhak planına ait detayların görüşülmesi amacıyla İsrail ve ABD’li yetkililer arasında bir dizi toplantılar gerçekleştiği bilgisini aktardı. Buna göre, yetkililer bu toplantılarda ilhakın yüzde 30 yerine yüzde 15 ile sınırlandırılması hususunda uzlaşı sağladı. ABD’li yetkililer toplantılarda ilhak planını desteklemek için ‘İsrail’de siyasi istikrarın sağlanması, bölünmelerin ve yeniden seçime gitme tehditlerinin son bulması’ şartını koştu.
ABD’li Yetkililer, İsrailli hükümetinden açık bir şekilde, Gazze’nin tamamı ve Batı Şeria topraklarının yüzde 70’inde Filistin Devleti’nin kurulmasını onaylamak da dahil ‘Trump’ın planını’ tamamıyla kabul etmesini talep etti.
Kan 11’in haberine göre, ABD’li yetkililer İsrail hükümeti içindeki ihtilafların boyutları karşısında şaşkınlığa uğrarken, ülkenin üç defa seçime girmesine rağmen İsrailli yetkililerin sık sık seçimden bahsettiklerini gözlemlediler.
Haberde, ABD’li yetkililerin, ilhak planıyla ilgili kararlar alınırken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Likud Partisi ile koalisyon ortağı Benny Gantz’ın Mavi-Beyaz İttifakı arasında görüş birliği sağlanmasını ve tarafların seçim vaatlerini bir kenara bırakmalarını istedikleri kaydedildi.
Kan 11’in Likud Partisi yetkililerinden aktardığına göre, Netanyahu, tüm bu taleplere rağmen Filistin Devleti’ni tanımamak ve başkanlığındaki mevcut hükümet eliyle ilhak planını yürürlüğe koymakta kararlı. Parti yetkilileri, Netanyahu’nun, asıl ihtilafların ABD yönetimi içerisinde yaşandığı kanaatine sahip olduğunu belirtiyorlar. Zira Netanyahu’ya göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve Danışmanı Jared Kushner bir yandan Yüzyılın Anlaşması’nı Arap ülkeleriyle uzlaşı içinde hayata geçirilmesini talep ederken, diğer yandan ilhak planını baltalamaya çalışıyor, ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman ise ilhak planının önümüzdeki başkanlık seçimlerinde Trump’a fayda sağlayacağı gerekçesiyle ilhakın bir an önce ve tek taraflı olarak gerçekleşmesini destekliyor.
‘Avrupa ve batılı dost ülkelerin’ yaptığı baskılar, İsrail’de hükümetin ilhak planına yönelik muhalefetin tabanını genişletiyor. Nitekim İsrailli güvenlik yetkilileri, ilhakın Filistin’in sert ve şiddetli tepkisine neden olacağı gerekçesiyle plana karşı çıkıyor. Netanyahu’nun koalisyon ortağı Benny Gantz da güvenlik yetkilileriyle benzer bir tutum benimsiyor. Gantz’ın bu tutumu nedeniyle ilhak planıyla ilgili eylem planı şimdiye kadar onaylanamadı. Netanyahu ile yaptığı anlaşma sonucu başbakan ile eşit yetkilere sahip olan Gantz, bu tutumuyla, kendisinin onayı olmadan ilhakın uygulanamayacağı mesajını veriyor.



Orgeneral Burhan: HDK'nın lağvedilmediği hiçbir çözümü kabul etmeyeceğiz

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan (Arşiv-Reuters)
Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan (Arşiv-Reuters)
TT

Orgeneral Burhan: HDK'nın lağvedilmediği hiçbir çözümü kabul etmeyeceğiz

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan (Arşiv-Reuters)
Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan (Arşiv-Reuters)

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan dün yaptığı açıklamada, Hızlı Destek Kuvvetleri’nin (HDK) lağvedilmesini ve silahlarının elinden alınmasını öngörmeyen hiçbir çözümü kabul etmeyeceklerini söyledi. Öte yandan HDK, Batı Kordofan eyaletinde, Sudan ordusunun son kalesi olan Babnusa kentindeki 22. Piyade Tümeni'nin kontrolünü ele geçirdiğini iddia ettiği videolar yayınladı.

Darfur Valisi Minni Arko Minnawi liderliğindeki Sudan Kurtuluş Ordusu üyelerinden hayatını kaybedenler için düzenlenen anma töreninde bir konuşma yapan Orgeneral Burhan, savaşta, özellikle Darfur'un Faşir kentinde Sudan halkının kanının dökülmesinin kendilerine tek bir seçenek bıraktığını, onun da HDK'nın ortadan kaldırılması olduğunu söyledi. Orgeneral Burhan, “HDK’nın lağvedilmesini ve silahlarının elinden alınmasını öngörmeyen hiçbir çözümü kabul etmeyeceğiz” dedi. “HDK'dan intikam almalıyız” diye devam eden Orgeneral Burhan, HDK üyelerinin ‘Sudan'da yaşamayı hak etmediklerini’ belirtti.

dfvbg
Darfur Valisi ve Sudan Kurtuluş Hareketi lideri Minni Arko Minnawi, Sudan'ın kuzeyindeki bir mülteci kampını ziyaret ederken, 26 Kasım 2025 (AFP)

Orgeneral Burhan, ABD Başkanı Donald Trump’ın Afrika ve Arap meseleleri konusunda üst düzey danışmanlığını yapan Massad Fares Boulos ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres’in Özel Temsilcisi Ramtane Lamamra başta olmak üzere Sudan'ı ziyaret eden bazı uluslararası temsilcilere tutumunu bildirdiğini ifade etti.

Malik Akkar’ın konuşması

Öte yandan Sudan Geçiş Dönemi Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Malik Akkar, Sudan'ın ulusal birliği gerektiren ‘büyük zorluklarla’ karşı karşıya olduğunu belirterek, geçiş dönemi adaletinin gerçek ulusal uzlaşmayı sağlamanın tek yolu olduğunu belirtti.

Egemenlik Konseyi Basın Ofisi, Akkar'ın Darfur'da ‘barış ve barış içinde  bir arada yaşama’ konulu bir etkinlikte yaptığı konuşmada, sosyal barış ve barış içinde bir arada yaşamanın gerçek siyasi dönüşümün temeli olduğunu ve başkalarını kabul etmek, çeşitliliğe saygı duymak, nefret söylemini ve bölgeselciliği reddetmek ve Sudan'ın herkes için olduğu inancına dayanmadıkça hiçbir ulusal projenin başarılı olamayacağını söylediğini bildirdi. Konuşmasında ayrıca, “Geçiş dönemi adaleti, gerçek ulusal uzlaşmayı sağlamak ve vatandaşlar ile devlet arasındaki güveni yeniden tesis etmek için tek yoldur” diyen Akkar, hükümetin ‘hesap verebilirlik ve telafiyi sağlayan, çatışmaların etkilerini ele alan, trajedilerin tekrarlanmamasını sağlayan ve daha istikrarlı gelecek için sağlam bir temel oluşturan’ adil ve şeffaf bir sürece bağlı olduğunu vurguladı.

HDK’nın suçlamaları

Diğer yandan HDK, 22. Piyade Tümeni karargahını almayı başardığını ve Batı Kordofan eyaletindeki Babnusa şehrinin kontrolünü tamamen ele geçirdiğini duyurdu.

HDK tarafından dün yapılan açıklamada, ilan edilen ‘insani ateşkes’ taahhüdü bir kez daha vurgulanırken, ordunun ve müttefik grupların bunu Kuzey ve Batı Kordofan'daki bazı kasaba ve köylere ‘tekrar tekrar saldırılar düzenlemek’ için kullandığı öne sürüldü. Açıklamada, ‘Uluslararası Dörtlü’ ülkeleri ile bölgesel ve uluslararası kuruluşlara ‘bu saldırıları kınamaları’ çağrısı yapıldı.

dfgt
Darfur'dan Çad'ın doğusunda yerinden edilmiş kişiler için kurulan çadırların önünde oynayan çocuklar, 29 Kasım 2025 (Reuters)

Başkent Hartum’dan yaklaşık 700 kilometre uzaklıkta yer alan Babnusa, ülkenin batı, orta ve kuzey eyaletlerini birbirine bağlayan en büyük demiryolu merkezlerinden biri.

Çatışmalar ve saldırılar

Öte yandan Sudan ordusu, Abdülaziz el-Hilu liderliğindeki Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey (SPLM-N) güçleriyle yaşanan çatışmaların ardından Güney Kordofan eyaletindeki bir dizi kasabaya ilerlerken, bölgenin batısında Babnusa kentindeki ordu üssü çevresinde şiddetli çatışmalar yeniden başladı.

Ordu tarafından resmi bir açıklama yapılmazken, orduya yakın platformlar pazar günü, SPLM-N güçlerinin Nuba Dağları bölgesindeki dar bir şeritte bulunan Sanadra, Damra ve Tabsa beldelerine konuşlandırıldıkları görüntüleri yayınladı.

Bu yeni ilerleme, Sudan ordusunun Hilu'nun kontrolündeki bir kale olan Kauda şehrini hedef alan insansız hava araçlarıyla (İHA) hava saldırısı düzenlemesinden birkaç saat sonra gerçekleşti. Saldırıda 46'dan fazla kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.

Güney Kordofan

SPLM-N'nin HDK ve Sudan Kurucu İttifakı'ndaki diğer askeri gruplarla güçlerini birleştirmesinin ardından, son aylarda Güney Kordofan eyaletinin geniş bir bölgesinde şiddetli çatışmalar yeniden başladı.

Sudan Kurucu İttifakı güçleri, Güney Kordofan şehirlerinin çevresindeki tüm bölgeleri etkin bir şekilde kontrol ederken, ticarete sıkı kontroller uyguluyor ve bölgesel başkent Kadugli'de kuşatma altında bulunan Sudan ordusu ve müttefik silahlı gruplara giden yolları ve ikmal hatlarını kesiyor.

SPLM-N daha önce eyaletin ikinci büyük şehri Dilling'e giden ana yolda bulunan Karkal ve Daşul bölgelerinin kontrolünü ele geçirmişti.

Sudan'daki temas hatları, sınırlı topçu bombardımanı ve orduya ait İHA’ların HDK mevzilerine düzenlediği saldırılar dışında geçtiğimiz hafta nispeten sakin geçerken, kuzey ve batı Kordofan'daki ana çatışma noktaları sakinliğini korudu.


İsrail, Lübnan'a yönelik tehditlerini artırıyor

Papa 14. Leo, Beyrut şehir merkezinde Lübnanlı dini toplulukların liderlerinin arasında konuşmasını yapıyor (Reuters)
Papa 14. Leo, Beyrut şehir merkezinde Lübnanlı dini toplulukların liderlerinin arasında konuşmasını yapıyor (Reuters)
TT

İsrail, Lübnan'a yönelik tehditlerini artırıyor

Papa 14. Leo, Beyrut şehir merkezinde Lübnanlı dini toplulukların liderlerinin arasında konuşmasını yapıyor (Reuters)
Papa 14. Leo, Beyrut şehir merkezinde Lübnanlı dini toplulukların liderlerinin arasında konuşmasını yapıyor (Reuters)

İsrail, Lübnan'a yönelik tehditlerini artırdı. İsrail ordusu, kuzeyde konuşlandırılan kuvvetlerinin "yüksek düzeyde savunma ve operasyonel hazırlık" içinde olduğunu duyurdu. İsrail ordusunun Kuzey Komutanlığı Komutanı Rafi Milo, "Düşmanın ilk saldırmasını bekleyemeyiz; inisiyatifi ele alıp herhangi bir tehdide karşı ilk savunma hattını oluşturmalıyız" dedi.

İsrail tehditleri karşısında, Lübnan'daki İslam ve Hristiyan mezheplerinin liderleri ülkelerinin davasını Papa 14. Leo'ya emanet ettiler. Onunla yaptıkları diyalogda, bir arada yaşama, siyasi istikrar ve barış vurgusu yaptılar. Yüksek İslam Şii Konseyi Başkan Yardımcısı Şeyh Ali el-Hatib, "Lübnan meselesini sizin ellerinize bırakıyoruz ki dünya, ülkemizin başta İsrail saldırganlığı olmak üzere biriken krizlerden kurtulmasına yardımcı olsun" ifadesini kullandı.

Papa, onlara "barışçıl" olmaları, hoşgörüsüzlüğe karşı çıkmaları, şiddeti yenmeleri ve dışlanmayı reddetmeleri çağrısında bulundu.


İsrail ordusu: El Halil yakınlarında araçla saldırı olayı yaşandı, geniş çaplı insan avı başlatıldı

Batı Şeria'daki İsrail askerleri (DPA)
Batı Şeria'daki İsrail askerleri (DPA)
TT

İsrail ordusu: El Halil yakınlarında araçla saldırı olayı yaşandı, geniş çaplı insan avı başlatıldı

Batı Şeria'daki İsrail askerleri (DPA)
Batı Şeria'daki İsrail askerleri (DPA)

İsrail ordusu dün akşam yaptığı açıklamada, el Halil yakınlarında bir araçla saldırı gerçekleştiğini ve askerlerin saldırgana ateş açarak karşılık verdiğini, geniş çaplı bir insan avı başlatarak karşılık verdiğini duyurdu.

Ordu, Batı Şeria'da el Halil yakınlarındaki Yehuda Kavşağı'na araçlı saldırı ihbarı üzerine bölgeye birlik gönderildiğini belirtti.

Batı Şeria'daki İsrail askerleri (Reuters)Batı Şeria'daki İsrail askerleri (Reuters)

Açıklamada, "Askerler, saldırının failini bulmak için geniş çaplı arama çalışmaları yürütüyor ve ayrıntılar daha sonra açıklanacak" ifadelerine yer verildi. Yerel basında yer alan bazı haberlere göre olayda bir kadın asker yaralandı.

Araçla gerçekleştirilen saldırının sonuçları ve faili hakkında henüz bir açıklama yapılmadı.