Körfez ülkelerinde koronavirüs... Suudi Arabistan’da iyileşen vaka sayısı 183 bini aştı

Suudi Arabistan, çalışanların tekrar işbaşı yapmasıyla iş yerlerini dezenfekte etme çalışmalarını sürdürüyor (SPA)
Suudi Arabistan, çalışanların tekrar işbaşı yapmasıyla iş yerlerini dezenfekte etme çalışmalarını sürdürüyor (SPA)
TT

Körfez ülkelerinde koronavirüs... Suudi Arabistan’da iyileşen vaka sayısı 183 bini aştı

Suudi Arabistan, çalışanların tekrar işbaşı yapmasıyla iş yerlerini dezenfekte etme çalışmalarını sürdürüyor (SPA)
Suudi Arabistan, çalışanların tekrar işbaşı yapmasıyla iş yerlerini dezenfekte etme çalışmalarını sürdürüyor (SPA)

Suudi Arabistan’da vaka oranlarında artışın görüldüğü normal hayata dönme sürecinden yaklaşık bir ay sonra, kritik vaka sayısında bir düşüş kaydedilmesiyle vaka eğrisi tekrar aşağı düşmeye başladı. Bunun yanı sıra günde 3 binin altında vaka kaydedilmesiyle vaka oranları bir istikrara kavuştu. Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı dün yaptığı açıklamada 2 bin 671 kişi de daha yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tespit edildiğini, 5 bin 488 kişinin iyileştiğini ve 42 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Böylece ülke genelinde toplam vaka sayısı 240 bin 474’e ulaşmış oldu. Hastalardan 183 bin 48’inin iyileştiği, 55 bin 101 aktif vaka olduğu ve bunlardan 2 bin 221’inin durumunun kritik olduğu bildirildi. Bunun yanı sıra toplam ölü sayısı 2 bin 325’e ulaştı.
Günlük vaka sayısının 4 bini aştığı günlerin ardından art arda beş gün boyunca 3 binden az vaka kaydedilmesiyle Suudi Arabistan’ın vaka eğrisi aşağı doğru düşmeye başladı. Kritik vakalara gelince, geçen salı günü durumu kritik olan kişi sayısı 2 bin 230 iken dün itibariyle bu sayı 2 bin 221’e düştü. Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Muhammed el-Abdulali yaptığı açıklamada ülke genelinde uygulanan Kovid-19 test sayısının 2 milyon 300 bini aştığını duyurarak “Kovid-19 salgını hala devam ediyor… Normal hayata dikkatli bir şekilde dönmeliyiz” ifadelerini kullandı.

- Bahreyn
Bahreyn’de İslami İşler Yüksek Kurulu camilerde kılınan namazların askıya alınma kararının geçerliliğini hala koruduğunu ve ilgili sağlık yetkilileri tarafından kararlaştırıldığı gibi salgının yayılma göstergelerinde gereken azalma sağlanana dek topluca yapılan ibadetlerin durdurulduğunu açıkladı. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada 5 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle Kovid-19 kaynaklı ölü sayısının 116’ya çıktığı duyuruldu. Bunun yanı sıra kapsamlı test uygulamaları yapmaya devam eden Bahreyn’de dün itibariyle toplamda 688 bin kişiye test yapılmış oldu.

- Kuveyt
Kuveyt Sağlık Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada 703 yeni Kovid-19 vakası tespit edildiği duyuruldu. Böylece ülke genelinde teyit edilen toplam vaka sayısı 56 bin 877’e ulaşmış oldu. Diğer taraftan 3 kişinin daha virüse yenik düşerek hayatını kaybettiği ve böylece toplam ölü sayısının 399’a ulaştığı bildirildi. 736 kişinin daha iyileşmesiyle iyileşen vaka sayısı ise 46 bin 897’ye çıkmış oldu.

- Umman
Umman Sağlık Bakanlığı dün yaptığı açıklamada 8 kişinin Kovid-19 yüzünden hayatını kaybettiğini ve böylece ülke genelinde hayatını kaybeden kişi sayısının 281’e çıktığını duyurdu. Bakanlık bin 679 kişiye daha Kovid-19 tanısı konulduğunu ve böylece toplam vaka sayısının 61 bin 247’ye çıktığını bildirdi. Aynı zamanda dün bin 51 vakanın iyileşmesiyle toplamda iyileşen kişi sayısı 39 bin 38’e ulaşmış oldu. Bakanlık son 24 saatte 4 bin 613 test yapıldığını belirtti.

- Katar
Katar Sağlık Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamalara göre Kovid-19 yüzünden bir kişinin daha hayatını kaybetmesiyle ülke genelinde toplam ölü sayısı 151’e ulaştı. 450 yeni vaka kaydedilmesiyle de toplam vaka sayısı 104 bin 983’e ulaştı. Aynı zamanda 477 kişinin daha iyileşmesiyle toplam iyileşen vaka sayısı da 101 bin 637’ye ulaştı.



Suudi Arabistan Veliaht Prensi FIFA Başkanı ile görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve FIFA Başkanı (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve FIFA Başkanı (SPA)
TT

Suudi Arabistan Veliaht Prensi FIFA Başkanı ile görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve FIFA Başkanı (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve FIFA Başkanı (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Başbakan Yardımcısı Muhammed bin Selman bin Abdülaziz, dün Riyad'daki El-Yamame Sarayı'ndaki ofisinde FIFA Başkanı Gianni Infantino ile bir araya geldi.

Görüşmede, FIFA ile spor alanındaki iş birliği alanları ve FIFA'nın gelişimi için umut vadeden fırsatlar ele alındı.

 Prens Muhammed bin Selman’ın Infantino ile görüşmesine el-Faysal ve el-Kasabi de katıldı (SPA)Prens Muhammed bin Selman’ın Infantino ile görüşmesine el-Faysal ve el-Kasabi de katıldı (SPA)

Toplantıya Spor Bakanı Prens Abdulaziz bin Turki el-Faysal, Ticaret Bakanı Dr. Mecid el-Kasabi, Kamu Yatırım Fonu Başkanı Yasir el-Rumeyyan, Kraliyet Sarayı Danışmanı Abdulaziz Tarabzuni ve Suudi Arabistan Futbol Federasyonu Başkanı Yaser el- Meshal de katıldı.


Suudi Arabistan ve Pakistan, tarihi ortaklıklarını güçlendirmek amacıyla ‘ekonomik iş birliği çerçevesi’ başlattı

Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Pakistan Başbakanı Muhammed Şahbaz Şerif’i kabul etti. (SPA)
Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Pakistan Başbakanı Muhammed Şahbaz Şerif’i kabul etti. (SPA)
TT

Suudi Arabistan ve Pakistan, tarihi ortaklıklarını güçlendirmek amacıyla ‘ekonomik iş birliği çerçevesi’ başlattı

Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Pakistan Başbakanı Muhammed Şahbaz Şerif’i kabul etti. (SPA)
Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Pakistan Başbakanı Muhammed Şahbaz Şerif’i kabul etti. (SPA)

Suudi Arabistan ve Pakistan, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerini güçlendirmek ve ortak çıkarlarını pekiştirmek amacıyla ekonomik iş birliği için ortak bir çerçeve başlatıldığını duyurdu.

Bu duyuru, Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile Pakistan Başbakanı Muhammed Şahbaz Şerif arasında dün Riyad'da gerçekleşen görüşmenin ardından bugün yayınlanan ortak bir bildiriyle yapıldı.

Bildiride, “Veliaht Prens Muhammed bin Selman ve Şahbaz Şerif, Suudi Arabistan ile Pakistan arasında yaklaşık seksen yıldır süren tarihi ortaklığın derinliği ve iki ülkenin liderlerini birleştiren yakın kardeşlik bağları ve İslami dayanışma temelinde, Suudi Arabistan ile Pakistan arasında bir ekonomik iş birliği çerçevesi başlatma konusunda anlaştılar. Bu çerçeve, iki ülkenin ortak ekonomik çıkarlarına dayanmakta ve ortak çıkarlarına hizmet edecek şekilde ticaret ve yatırım ilişkilerini güçlendirme konusundaki karşılıklı isteklerini teyit etmektedir” denildi.

Çerçeve, ekonomik, ticari, yatırım ve kalkınma alanlarında ‘iki ülke hükümetleri arasındaki iş birliğini desteklemeye, özel sektörün önemli rolünü güçlendirmeye ve enerji, sanayi, madencilik, bilgi teknolojisi, turizm, tarım ve gıda güvenliği gibi öncelikli sektörlerde iki ülke arasındaki ticari alışverişi artırmaya katkıda bulunacak’ bir dizi özel projenin tartışılmasını içeriyor.

Bildiride, iki tarafın şu anda bir dizi ortak ekonomik proje üzerinde çalıştığı belirtildi. Bu projeler içinde, iki ülke arasında enerji alanında iş birliği için bir mutabakat zaptı imzalanmasının yanı sıra, Suudi Arabistan ile Pakistan arasında bir elektrik bağlantı projesi için mutabakat zaptı imzalanması da yer alıyor.

Bu çerçeve, iki ülkenin kardeşçe ilişkilerini güçlendirme ve çeşitli ekonomik, ticari ve yatırım alanlarında sürdürülebilir bir ortaklık kurma konusundaki ortak vizyonlarını teyit etme çabalarının bir uzantısı olarak, iki ülkenin liderlerinin ve halklarının beklentilerini karşılayacak ve ortak çıkarlarına hizmet edecek şekilde ortaya çıktı. Bildiriye göre, iki ülkenin liderleri ayrıca, Suudi Arabistan-Pakistan Yüksek Koordinasyon Konseyi toplantısının düzenlenmesini sabırsızlıkla bekliyor.


Rumeyyan: Geleceğe Yatırım Girişimi kapsamında son dokuz yılda 250 milyar dolarlık anlaşma imzalandı

TT

Rumeyyan: Geleceğe Yatırım Girişimi kapsamında son dokuz yılda 250 milyar dolarlık anlaşma imzalandı

Rumeyyan: Geleceğe Yatırım Girişimi kapsamında son dokuz yılda 250 milyar dolarlık anlaşma imzalandı

Geleceğe Yatırım Girişimi Vakfı Başkanı Yasir er-Rumeyyan, Geleceğe Yatırım Girişimi Konferansı'nın (FII) önceki edisyonlarında yapılan anlaşmaların değerinin son dokuz yılda yaklaşık 250 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Er-Rumeyyan, geçen yıl dünyanın bir değişim yaşadığını ve yatırımcıların ve şirketlerin hedeflerinin mevcut fırsatlarla birlikte arttığını vurguladı.

Er-Rumeyyan bu açıklamayı bugün, İki Kutsal Caminin Hizmetkârı Kral Selman bin Abdulaziz'in himayesinde Riyad'daki Kral Abdulaziz Uluslararası Konferans Merkezi'nde düzenlenen ve 30 Ekim'e kadar devam edecek olan FII’nın dokuzuncu edisyonunun açılış konuşmasında yaptı.

frgt
Geleceğe Yatırım Girişimi Vakfı Başkanı Yasir er-Rumeyyan, Geleceğe Yatırım Girişimi Konferansı'nın (FII) açılışında konuşma yaptı. (Şarku’l Avsat)

Er-Rumeyyan, küresel GSYİH'nın toplamının 111 trilyon dolardan fazla olduğunu söyledi. Dünyanın refah için yeni bir modele ve uluslararası iş birliğine ihtiyacı olduğunu ifade eden er-Rumeyyan, FII’nın dünya liderlerini ve karar vericileri bir araya getirerek iş birliği yapmalarını ve değişim için çaba sarf etmelerini sağlama rolünü vurguladı. Er-Rumeyyan ayrıca, FII’nın dokuzuncu edisyonunda, dünya liderlerinin refaha ulaşma çabalarını birleştirecek önemli bir duyurunun yer alacağını bildirdi.

Yapay zekânın küresel adalet üzerindeki etkisine ilişkin endişelerin arttığını belirten er-Rumeyyan, eşitsizliğin sadece ekonomik bir uçurum değil, aynı zamanda insanın hırsını ve hedeflerine ulaşma yeteneğini engelleyen bir faktör olduğunu açıkladı.

Suudi Arabistan'a akan yabancı yatırımların geçen yıl yüzde 24 artarak 31,7 milyar dolara ulaştığını açıklayan er-Rumeyyan, hükümetlerin ve özel sektörün küresel refahı sağlamak için ortak olarak çalışması gerektiğini belirtti.

FII, 250 panel oturumu aracılığıyla 8 binden fazla katılımcı ve 650 seçkin konuşmacıyı bir araya getiriyor. Bu da Riyad’ın, dünyanın dört bir yanından liderleri ve yenilikçileri buluşturan, vizyonları geleceğin yatırımlarını şekillendirecek pratik stratejilere dönüştüren önde gelen küresel bir merkez olarak konumunu güçlendiriyor.