Sudan’da Beşir taraftarları yasa değişikliğini protesto etti

Hartum caddeleri dün gösterilere sahne oldu. (EPA)
Hartum caddeleri dün gösterilere sahne oldu. (EPA)
TT

Sudan’da Beşir taraftarları yasa değişikliğini protesto etti

Hartum caddeleri dün gösterilere sahne oldu. (EPA)
Hartum caddeleri dün gösterilere sahne oldu. (EPA)

Sudan’da devrik lider Ömer Beşir’i destekleyen yüzlerce gösterici ve bazı radikal İslamcı gruplar dün Cuma Namazı’nın ardından başkent Hartum caddelerinde protestolar düzenlediler. Yetkililer yollar ve köprüler üzerinde sıkı güvenlik önlemleri uygularken şehirlerarası trafiğe de kısıtlamalar getirildi.
Ordu, göstericilerin toplanma ihtimaline karşı başkentin merkezindeki Sudan Silahlı Kuvvetler Merkez Komutanlığı’nın karargahının önüne geniş çaplı askeri takviye yaptı. Karargaha çıkan ana caddeler de kapaıldı.
Ülkedeki siyasal İslam taraftarları ve radikal İslamcı grupların son günlerde sosyal paylaşım sitelerindeki hesaplarında hükümet tarafından onaylanan bazı kanun değişikliklerini protesto etmek için “Öfke Cuması” adı altındaki gösteriye davet eden yoğun çağrıları yayıldı. Göstericiler, Egemenlik Konseyi’ndeki askeri liderlere seslenerek Başbakan Hamduk’u devirmeleri yönünde sloganlar attılar.
Başbakan Hamduk ise bazı kanunlarda yapılan değişiklikleri “ülkenin adalet sisteminde reform yapma yolunda önemli bir adım” olarak nitelendirdi. Hamduk, Facebook ve Twitter hesaplarından yaptığı açıklamada yeni kanun değişikliğini, “Sudan halkının devriminin sloganını gerçekleştirmek için, hukukun üstünlüğü ilkesini garanti eden yasalar ve yargı kurumları aracılığıyla adalet sisteminde reform yapma yolunda önemli bir adım” olarak niteledi. Hamduk, “Sudan hukuk sistemindeki tüm bozuklukların düzeltilmesi tamamlanıncaya kadar” kanun değişikliklerinin ve düzenlemelerin devam edeceğini vurguladı.
Başkent Hartum Güvenlik Komitesi, yapılan gösteriler öncesinde perşembe akşam saatlerinden itibaren tüm köprüleri kapattı. Söz konusu tedbirler cuma günü boyunca devam etti. Şarku’l Avsat, Hartum merkezine uzanan ana caddelerin girişlerinde asker, polis ve trafik polisleri birimlerinden oluşan düzenli birliklerin yoğun bir biçimde konuşlandığını ve ordu karargahına uzanan yolların taşınabilir beton bloklarla kapatıldığını gözlemledi. Yetkililer, kararlaştırılan süre boyunca vatandaşların köprülerden geçmemeleri yönünde çağrıda bulunurken vatandaşları Hartum’u korumak için görevlendirilen güvenlik güçleriyle iş birliği yapmaya davet etti.
Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, anayasada belirtilen geçiş döneminin görevlerini yerine getirmek amacıyla Adalet Bakanlığı tarafından önerilen ve önemli değişiklikler olarak nitelenen yasa değişikliklerini onayladı. Ceza hukukuna etki eden başlıca değişikliler arasında dinden dönme ve sopa cezasının kaldırılması, gayrimüslimlerin alkol içmelerine izin verilmesi, kadınları sünnet ettirmenin cezalandırılması, yurt dışına seyahat ederken kadınların çocuklarına eşlik etmelerine izin verilmesi konuları yer alıyor. Anayasada yapılan değişiklikler Sudan kamuoyu, sivil toplum örgütleri ve kadın meselelerinde aktif olan kadın hakları savunucuları arasında güçlü bir destek gördü. Ancak bu adım, değişiklikleri, “İslam hukukundan ayrılma” olarak gören radikal İslamcı akımları öfkelendirdi ve hükümete sert eleştiriler yöneltildi.
Başbakan, Perşembe günü Ensâr es-Sünne el-Muhammediye” gurubundan bir heyet ile yaptığı görüşmede hükümetin İslam dininin mirasını ve değerlerini korumaya daha istekli olduğunu, İslam dininin herhangi bir emrine, yasağına ve hedefine halel getirmeden İslami tüm ilke ve pratiklerin uygulanmasına saygı gösterileceğini vurguladı.
Sudan Adalet Bakanı Nasruddin Abdulbari de hükümetin adımlarının geçiş dönemini düzenleyen anayasal hükümlerle uyumlu olduğunu belirterek ülkede insan haklarını ihlal eden tüm yasaları değiştirmek için çalışacağını vurgulamıştı.
Bakan Abdulbari “hükümetin adalet ilkesine bağlı olduğunu, herhangi bir esas üzerine insanlar arasında ayrımcılık yapmadığını, hiç kimsenin kendi düşüncelerini veya entelektüel eğilimlerini insanlara dayatma hakkı bulunmadığını ve bu durumun ülkede devam etmesinin mümkün olmadığını” söyledi.



Kanal 12: Trump, Noel'den önce Sisi ve Netanyahu'yu bir araya getirerek Gazze planının ikinci aşamasına geçişi duyurmak istiyor

ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Beyaz Saray'da karşılarken (Arşiv - Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Beyaz Saray'da karşılarken (Arşiv - Reuters)
TT

Kanal 12: Trump, Noel'den önce Sisi ve Netanyahu'yu bir araya getirerek Gazze planının ikinci aşamasına geçişi duyurmak istiyor

ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Beyaz Saray'da karşılarken (Arşiv - Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Beyaz Saray'da karşılarken (Arşiv - Reuters)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yaklaşan ABD ziyareti kapsamında bazı ek görüşmeler yapılması bekleniyor. Netanyahu'nun 29 Aralık'ta ABD Başkanı Donald Trump ile Florida'daki tatil beldesinde bir araya gelmesi ve bazı üst düzey toplantılara katılması planlanıyor. İsrail televizyonu Kanal 12’nin haberine göre bu ziyaret, ABD yönetiminin Gazze Şeridi için bir barış planında ilerleme kaydetme çabalarının bir parçası.

Pazartesi günü yayınlanan habere göre Beyaz Saray, İsrail'in Gazze ile ilgili Kahire ile stratejik bir anlaşmayı onaylamasını sağlamak için Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Florida'daki toplantıya davet etmeye çalışıyor.

Netanyahu'nun Florida'da sekiz gün kalması ve Trump ile iki görüşme gerçekleştirmesi planlanıyor. Ayrıca ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Savunma Bakanı Pete Hegseth ile de görüşmeler yapacak.

Kanal 12, ABD'li yetkililerin Tel Aviv'e, Trump'ın Noel'den önce Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta sivil yönetim prototipini de içeren Gazze'deki barış planının ikinci aşamasına geçişi duyurmayı hedeflediğini bildirdiklerini aktardı.

Axios haber sitesi pazar günü, ABD’li ve İsrailli kaynaklara dayandırdığı haberinde, Beyaz Saray'ın iki yıldan fazla bir süre önce Gazze'de savaşın patlak vermesinden bu yana hiçbir temas kurmayan Sisi ve Netanyahu arasında bir zirveye aracılık etmeye çalıştığını bildirdi.

Ancak ABD'li yetkililer, Netanyahu'nun önce İsrail ile Mısır arasında stratejik bir doğalgaz anlaşmasını kabul etmesi ve Sisi'yi bir görüşmeye ikna edecek diğer adımları atması gerektiğini belirtiyor.

Axios, ABD'nin Lübnan ve Suriye dahil olmak üzere Arap ülkelerine teknoloji ve enerji gibi alanlarda ekonomik teşvikler sunarak İsrail ile ilişkiler kurmalarını sağlamayı amaçlayan benzer girişimleri değerlendirdiğini doğruladı.

ABD'li yetkililer, Gazze'deki ateşkesi istikrara kavuşturma ve barış sürecini ilerletme çabalarıyla paralel olarak bunu başarmayı umuyor.

Axios, ABD Başkanı Trump’ın danışmanı ve damadı Jared Kushner'in Netanyahu’ya İsrail’in ‘barış sürecinde ekonomik diplomasiye ve özel sektörün katılımına’ ihtiyacı olduğunu söylediğini aktardı.

Netanyahu, daha önce ekim ayında Mısır'ın Şarm eş-Şeyh kentinde düzenlenen ve Trump’ın desteğiyle koordine edilen Gazze’de Barış Zirvesi’ne katılmamıştı.


Şara, güçlü Suriye vaadini yineledi

Cumhurbaşkanı Şara, Beşşar Esed rejiminin düşüşünün yıldönümünü kutlamak için dün Şam'daki Emevi Meydanı'nda toplanan Suriyelileri selamlıyor (AP)
Cumhurbaşkanı Şara, Beşşar Esed rejiminin düşüşünün yıldönümünü kutlamak için dün Şam'daki Emevi Meydanı'nda toplanan Suriyelileri selamlıyor (AP)
TT

Şara, güçlü Suriye vaadini yineledi

Cumhurbaşkanı Şara, Beşşar Esed rejiminin düşüşünün yıldönümünü kutlamak için dün Şam'daki Emevi Meydanı'nda toplanan Suriyelileri selamlıyor (AP)
Cumhurbaşkanı Şara, Beşşar Esed rejiminin düşüşünün yıldönümünü kutlamak için dün Şam'daki Emevi Meydanı'nda toplanan Suriyelileri selamlıyor (AP)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, dün yaptığı açıklamada, ülkesinin herhangi bir mezhebe karşı ihlallerin tekrarlanmaması için çalışacağını belirtirken geçiş dönemi adaletinin sağlanması konusundaki kararlılığını bir kez daha vurguladı.

Şam'daki Konferans Sarayı'nda Esed rejiminin düşüşünün birinci yıldönümü kutlamaları sırasında yaptığı konuşmada Şara, bir yıl önce Şam'a geldiğinde giydiği yeşil askeri üniformasıyla kalabalığın karşısına çıktı.

Despotizm ve zulüm dönemiyle tarihi bir kopuşu ve adalet, iyilik, vatandaşlık ve bir arada yaşama temelli yeni bir şafağı ilan eden Şara, halkın bilgi ve hesap verme hakkı ile ardından hesaplaşma veya uzlaşma hakkının devletin istikrarının temeli olduğunu ve ihlallerin tekrarlanmayacağının garantisi olduğunu vurguladı.

Çok sayıda destekçisinin önünde yaptığı konuşmada Şara, ‘güçlü bir Suriye’ inşa etmek ve ‘halkının fedakarlıklarına layık’ bir gelecek için Suriyelilerin ortak çabasının önemini vurguladı. Şara, Suriye halkına karşı suç işleyen ve yasaları ihlal edenlerin hesap vermesi, mağdurların haklarının korunması, adaletin sağlanması ve halkın bilgi, hesap verebilirlik ve şeffaflık haklarının korunması için geçiş dönemi adaleti ilkesine bağlı kalmaya devam ettiğinin altını bir kez daha çizdi.

Öte yandan ABD Kongresi uzun süren tartışmaların ardından Suriye’ye uygulanan Caesar (Sezar) Yasası yaptırımlarını kalıcı olarak kaldırma kararı aldı. Böylece, beş yılı aşkın bir süredir Esed rejimine uygulanan ağır yaptırımların yükü altında ezilen ülke için geçmişin sayfaları kapatıldı ve umut dolu yeni bir sayfa açıldı.

ABD Temsilciler Meclisi İçtüzük Komisyonu, gelecek yıl için nihai savunma bütçe tasarısının metnini yayınladı. Tasarıda, yaptırımları bağlayıcı koşullar olmadan veya yeniden uygulanması için koşullar eklemeden kaldıran bir hüküm yer alıyordu.

Bazı muhalif temsilcilerin yaptırımları koşulsuz olarak kaldırmaya ikna etmek için aylarca süren yoğun siyasi çabaların ardından yaptırımlar kaldırıldı.


Gözler Gazze anlaşmasının ikinci aşamasında

Hamas mensupları dün, Mısırlı bir ekibin Kızılhaç mensuplarıyla birlikte Gazze Şehri'nde son İsrail rehinesinin cesedini aradığı bölgeyi güvenlik altına aldı (AFP)
Hamas mensupları dün, Mısırlı bir ekibin Kızılhaç mensuplarıyla birlikte Gazze Şehri'nde son İsrail rehinesinin cesedini aradığı bölgeyi güvenlik altına aldı (AFP)
TT

Gözler Gazze anlaşmasının ikinci aşamasında

Hamas mensupları dün, Mısırlı bir ekibin Kızılhaç mensuplarıyla birlikte Gazze Şehri'nde son İsrail rehinesinin cesedini aradığı bölgeyi güvenlik altına aldı (AFP)
Hamas mensupları dün, Mısırlı bir ekibin Kızılhaç mensuplarıyla birlikte Gazze Şehri'nde son İsrail rehinesinin cesedini aradığı bölgeyi güvenlik altına aldı (AFP)

Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına geçilmesi yönünde ortak bir çaba içinde, dolaylı müzakerelerin ileri aşamasına geçilmesinin önünü açmak için "daha ciddi" görüşmelerin devam ettiği belirtiliyor. Hamas hareketi içindeki bilgili kaynaklardan gelen açıklamalara göre beklenen görüşmelerin, bu ay sonu veya gelecek ay başında yapılması bekleniyor.

Şarku'l Avsat'a bilgi veren kaynaklar, Kahire'de düzenlenecek kapsamlı bir Filistin ulusal toplantısı için hazırlıkların sürdüğünü, önemli ve acil konularda anlaşmaya varıldığını belirtti.

Fetih Sözcüsü Abdülfettah Devle ise özel açıklamasında, Gazze Şeridi'ni yönetecek bir komitenin kurulmasına ilişkin duyurunun "yakında yapılmasının muhtemel" olduğunu belirterek, beklenen oluşumun Filistin vizyonuyla uyumlu olmasının önemini vurguladı. Devle, "belgelenmiş ve resmi bir anlaşma yayınlanana kadar" belirli bir tarih vermedi.