Sudan’da Beşir taraftarları yasa değişikliğini protesto etti

Hartum caddeleri dün gösterilere sahne oldu. (EPA)
Hartum caddeleri dün gösterilere sahne oldu. (EPA)
TT

Sudan’da Beşir taraftarları yasa değişikliğini protesto etti

Hartum caddeleri dün gösterilere sahne oldu. (EPA)
Hartum caddeleri dün gösterilere sahne oldu. (EPA)

Sudan’da devrik lider Ömer Beşir’i destekleyen yüzlerce gösterici ve bazı radikal İslamcı gruplar dün Cuma Namazı’nın ardından başkent Hartum caddelerinde protestolar düzenlediler. Yetkililer yollar ve köprüler üzerinde sıkı güvenlik önlemleri uygularken şehirlerarası trafiğe de kısıtlamalar getirildi.
Ordu, göstericilerin toplanma ihtimaline karşı başkentin merkezindeki Sudan Silahlı Kuvvetler Merkez Komutanlığı’nın karargahının önüne geniş çaplı askeri takviye yaptı. Karargaha çıkan ana caddeler de kapaıldı.
Ülkedeki siyasal İslam taraftarları ve radikal İslamcı grupların son günlerde sosyal paylaşım sitelerindeki hesaplarında hükümet tarafından onaylanan bazı kanun değişikliklerini protesto etmek için “Öfke Cuması” adı altındaki gösteriye davet eden yoğun çağrıları yayıldı. Göstericiler, Egemenlik Konseyi’ndeki askeri liderlere seslenerek Başbakan Hamduk’u devirmeleri yönünde sloganlar attılar.
Başbakan Hamduk ise bazı kanunlarda yapılan değişiklikleri “ülkenin adalet sisteminde reform yapma yolunda önemli bir adım” olarak nitelendirdi. Hamduk, Facebook ve Twitter hesaplarından yaptığı açıklamada yeni kanun değişikliğini, “Sudan halkının devriminin sloganını gerçekleştirmek için, hukukun üstünlüğü ilkesini garanti eden yasalar ve yargı kurumları aracılığıyla adalet sisteminde reform yapma yolunda önemli bir adım” olarak niteledi. Hamduk, “Sudan hukuk sistemindeki tüm bozuklukların düzeltilmesi tamamlanıncaya kadar” kanun değişikliklerinin ve düzenlemelerin devam edeceğini vurguladı.
Başkent Hartum Güvenlik Komitesi, yapılan gösteriler öncesinde perşembe akşam saatlerinden itibaren tüm köprüleri kapattı. Söz konusu tedbirler cuma günü boyunca devam etti. Şarku’l Avsat, Hartum merkezine uzanan ana caddelerin girişlerinde asker, polis ve trafik polisleri birimlerinden oluşan düzenli birliklerin yoğun bir biçimde konuşlandığını ve ordu karargahına uzanan yolların taşınabilir beton bloklarla kapatıldığını gözlemledi. Yetkililer, kararlaştırılan süre boyunca vatandaşların köprülerden geçmemeleri yönünde çağrıda bulunurken vatandaşları Hartum’u korumak için görevlendirilen güvenlik güçleriyle iş birliği yapmaya davet etti.
Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, anayasada belirtilen geçiş döneminin görevlerini yerine getirmek amacıyla Adalet Bakanlığı tarafından önerilen ve önemli değişiklikler olarak nitelenen yasa değişikliklerini onayladı. Ceza hukukuna etki eden başlıca değişikliler arasında dinden dönme ve sopa cezasının kaldırılması, gayrimüslimlerin alkol içmelerine izin verilmesi, kadınları sünnet ettirmenin cezalandırılması, yurt dışına seyahat ederken kadınların çocuklarına eşlik etmelerine izin verilmesi konuları yer alıyor. Anayasada yapılan değişiklikler Sudan kamuoyu, sivil toplum örgütleri ve kadın meselelerinde aktif olan kadın hakları savunucuları arasında güçlü bir destek gördü. Ancak bu adım, değişiklikleri, “İslam hukukundan ayrılma” olarak gören radikal İslamcı akımları öfkelendirdi ve hükümete sert eleştiriler yöneltildi.
Başbakan, Perşembe günü Ensâr es-Sünne el-Muhammediye” gurubundan bir heyet ile yaptığı görüşmede hükümetin İslam dininin mirasını ve değerlerini korumaya daha istekli olduğunu, İslam dininin herhangi bir emrine, yasağına ve hedefine halel getirmeden İslami tüm ilke ve pratiklerin uygulanmasına saygı gösterileceğini vurguladı.
Sudan Adalet Bakanı Nasruddin Abdulbari de hükümetin adımlarının geçiş dönemini düzenleyen anayasal hükümlerle uyumlu olduğunu belirterek ülkede insan haklarını ihlal eden tüm yasaları değiştirmek için çalışacağını vurgulamıştı.
Bakan Abdulbari “hükümetin adalet ilkesine bağlı olduğunu, herhangi bir esas üzerine insanlar arasında ayrımcılık yapmadığını, hiç kimsenin kendi düşüncelerini veya entelektüel eğilimlerini insanlara dayatma hakkı bulunmadığını ve bu durumun ülkede devam etmesinin mümkün olmadığını” söyledi.



Tetteh: Libyalı liderler "yol haritasını" uygulamakta başarısız oluyorlar

Tetteh'in Libya kriziyle ilgili Güvenlik Konseyine verdiği brifingden, (Konsey)
Tetteh'in Libya kriziyle ilgili Güvenlik Konseyine verdiği brifingden, (Konsey)
TT

Tetteh: Libyalı liderler "yol haritasını" uygulamakta başarısız oluyorlar

Tetteh'in Libya kriziyle ilgili Güvenlik Konseyine verdiği brifingden, (Konsey)
Tetteh'in Libya kriziyle ilgili Güvenlik Konseyine verdiği brifingden, (Konsey)

Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL) Başkanı ve Genel Sekreter Antonio Guterres Özel Temsilcisi Hanna Tetteh, ülkedeki başlıca siyasi paydaşları, uluslararası örgüt tarafından belirlenen siyasi sürecin gereklerini yerine getirmede "başarısız olmakla" suçladı.

Tetteh, dün Güvenlik Konseyi'ne verdiği brifingde, yol haritasının uygulanması için ilgili Libyalı paydaşlarla yapılan çabaların, özellikle Yüksek Ulusal Seçim Komisyonu'nun yeniden yapılandırılması ve seçimlere ilişkin anayasal ve yasal çerçevede önerilen değişikliklerin değerlendirilmesi konusunda önemli bir zorluk teşkil ettiğini belirtti. Ayrıca, Temsilciler Meclisi ve Yüksek Devlet Konseyi'ndeki egemenlik pozisyonları komiteleriyle devam eden çabaların henüz Yüksek Ulusal Seçim Komisyonu'nun yeniden yapılandırılmasıyla sonuçlanmadığını vurguladı. Tetteh, bu gecikmelerin iki kurum arasındaki güven eksikliğini gösterdiğini savundu.


"Sarı hat" Gazzeliler için bir ölüm tuzağı

Şiddetli yetersiz beslenmeden muzdarip Gazzeli kız Acvan, dün Han Yunus'taki el-Nasır Hastanesi'nde annesinden yiyecek alıyor (Reuters)
Şiddetli yetersiz beslenmeden muzdarip Gazzeli kız Acvan, dün Han Yunus'taki el-Nasır Hastanesi'nde annesinden yiyecek alıyor (Reuters)
TT

"Sarı hat" Gazzeliler için bir ölüm tuzağı

Şiddetli yetersiz beslenmeden muzdarip Gazzeli kız Acvan, dün Han Yunus'taki el-Nasır Hastanesi'nde annesinden yiyecek alıyor (Reuters)
Şiddetli yetersiz beslenmeden muzdarip Gazzeli kız Acvan, dün Han Yunus'taki el-Nasır Hastanesi'nde annesinden yiyecek alıyor (Reuters)

İsrail, Gazze Şeridi'nden çekilme haritasında işaretlenen "sarı hat’ı", yaklaşan herkesi öldüren, ancak "ölüm tuzağı" olarak tanımlanabilecek bir yere dönüştürdü. Son 24 saat içinde, 10 Ekim'de imzalanan barış planına göre Gazze Şeridi'ni ikiye bölen "sarı hata" yaklaşık 200 metre mesafede bulunan Han Yunus'un doğusundaki Beni Suheyla kasabasında dört Filistinli öldürüldü.

Filistin kaynakları Şarku’l Avsat’a, İsrail'in "sarı hattı" fiilen "ölüm tuzağına" çevirdiğini ve orada Gazzelileri soğukkanlılıkla öldürdüğünü söylüyor.

Birleşmiş Milletler Gazze'deki kıtlığın sona erdiğini ilan etti, ancak Şeritteki nüfusun büyük çoğunluğu hala yüksek düzeyde gıda güvensizliğiyle karşı karşıya.


Suriye Cumhurbaşkanı, Sezar Yasası kapsamındaki yaptırımların kaldırılması nedeniyle halkını tebrik etti ve yeniden inşa aşamasının başladığını duyurdu

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara (AFP)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara (AFP)
TT

Suriye Cumhurbaşkanı, Sezar Yasası kapsamındaki yaptırımların kaldırılması nedeniyle halkını tebrik etti ve yeniden inşa aşamasının başladığını duyurdu

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara (AFP)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara (AFP)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara dün yaptığı açıklamada, ABD’nin Suriye’ye uyguladığı yaptırımları tamamen kaldırmasını memnuniyetle karşıladığını belirterek, bu adımın yıllar süren savaşın ardından ülkeye yatırımların geri dönmesinin önünü açacağını söyledi.

Şara, sosyal medya platformu X üzerinden yayımladığı ve bu platformdaki ilk paylaşımı olan görüntülü mesajında, “Bugün Allah’ın izniyle, ardından sizlerin 14 yıl süren çabası ve sabrı sayesinde Suriye yaptırımsız ilk gününe uyanıyor” ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump’a teşekkür eden Şara, “Suriye halkının çağrısına yanıt veren ABD Başkanı Donald Trump’a, Suriye halkının fedakârlıklarını takdir eden ve yaptırımların kaldırılması yönündeki talebine olumlu yaklaşan Kongre üyelerine özel teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Şara, konuşmasında, “Suriye devrimi sürecinde fedakârlık yapan ve sabreden herkese, kimyasal silahlara maruz kalanlara, ülkesini terk etmek zorunda kalanlara, denizlerde hayatını kaybedenlere ve bu toprakları kanlarıyla sulayan şehitlere teşekkür ediyorum. Bu büyük zafer, Suriye üzerindeki kısıtlamaların tamamen kaldırılmasıyla taçlandı” ifadelerine yer verdi.

Şara ayrıca, Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’a, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani’ye de teşekkür etti.

Suriye Dışişleri Bakanlığı daha önce yaptığı açıklamada, yaptırımların kaldırılmasını ‘yeniden inşa ve kalkınma sürecine giriş kapısı’ olarak nitelendirmiş, ülke içinde ve dışında yaşayan tüm Suriyelileri ulusal toparlanma çabalarına katkı sunmaya çağırmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan ve Türkiye’den gelen talepler doğrultusunda Suriye’ye yönelik yaptırımların uygulanmasını iki kez askıya almıştı. Ancak Şera, yaptırımların ABD’deki hukuki sonuçlarından çekinen yatırımcıların Suriye’den uzak durmasını önlemek amacıyla, bu yaptırımların tamamen sona erdirilmesi için çaba göstermişti.

ABD Kongresi, çarşamba günü, Beşşar Esed döneminde Sezar Yasası kapsamında uygulamaya konulan yaptırımların nihai olarak kaldırılmasını onayladı.