Libya’daki BM misyonu, siyasi diyalogu sürdürmek için temaslarını yeniden başlattı

Trablus’taki UMH unsurları, geçen pazartesi günü yoğun şekilde konuşlandı (Reuters)
Trablus’taki UMH unsurları, geçen pazartesi günü yoğun şekilde konuşlandı (Reuters)
TT

Libya’daki BM misyonu, siyasi diyalogu sürdürmek için temaslarını yeniden başlattı

Trablus’taki UMH unsurları, geçen pazartesi günü yoğun şekilde konuşlandı (Reuters)
Trablus’taki UMH unsurları, geçen pazartesi günü yoğun şekilde konuşlandı (Reuters)

Libya’daki Birleşmiş Milletler (BM) misyonu, Mareşal Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu (LUO) ve Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçleri arasında stratejik Sirte şehrine yönelik askeri gerginliğinin azalması sonrasında ülkede durmuş olan siyasi diyaloğu yeniden canlandırmak için diplomatik çabalarını yeniledi.
BM’nin Libya Özel Temsilcisi Stephanie Williams, Berlin Konferansı’nın çıktılarına göre siyasi diyaloğu canlandırma yollarını görüşmek üzere Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri, iki milletvekili, konsey karar vericileri ve diyalog komitesi başkanı ile video konferans aracılığıyla bir toplantı düzenlediğini belirtti. Williams, geçen pazartesi günü yaptığı açıklamada, Libyalı ve yabancı taraflarla yaptığı son görüşmenin sonuçlarını ele aldıklarını ifade etti.
21 Temmuz, iki taraf arasındaki karşılıklı askeri düzeyin önemli ölçüde azaldığına tanık oldu. Sirte- Cufra eksenlerinde veya ülkenin batısındaki Misrata şehrinin doğusunda başta olmak üzere, savaş cephelerinde herhangi bir askeri hareketlilik yaşanmadı.
Öte yandan UMH’ye bağlı Sirte ve Cufra'nın Güvenliğini Sağlama ve Koruma Operasyon Odası, bir mayının infilak etmesi sonucunda bir kişinin öldüğünü ve bir kişinin de yaralandığını açıkladı. Operasyon Odasının kaynaklardan aktardığına göre LUO’ya mensup emekli bir subay hafif yaralandı ve bir başka kişi de hayatını kaybetti.
UMH tarafından yürütülen Burkan el-Gadab (Öfke Volkanı) Operasyon Odası da başkentin güneyindeki Kasr bin Kaşir bölgesinde, Hafter milislerine bağlı Rus Wagner paralı askerlerinin kaçmadan önce yerleştirdikleri bir mayının infilak etmesi sonrasında iki kişinin yaralandığını belirtti.
UMH’ye bağlı bir güvenlik yetkilisine göre Mayınları Temizleme Odası, Selahaddin bölgesinde çok sayıda patlayıcının etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Aynı şekilde Hızlı Müdahale Ekibinin şu ana kadar 150 evde mayınları, bubi tuzaklarını ve savaş kalıntılarını temizlediğini belirtti.
Öte yandan Libya Temsilciler Meclisi Sözcüsü Abdullah Belihak, Mısır parlamentosunun sınırları dışındaki savaş cephelerine asker göndermeyi onaylama kararının, halkın meşru temsilcisi olan Libya parlamentosunu talebine cevaben geldiğini vurguladı. Belihak, Libyalı kardeşlerin, temsilcilerinin, Libyalı kabile liderlerinin ve belediye başkanlarının çağrılarına yanıt olarak, ‘iki ülkenin ortak güvenliğine yönelik tüm tehditleri ele almak’ ve Türkiye’nin Libya’daki dış emelleriyle mücadele etmek’ amacıyla Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşmelerde bulunduğunu söyledi.
Sözcü, Ankara’nın ‘Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını ve silah sevkiyatını yasaklayan uluslararası kararları ihlalini durdurmadığını ve silahlı milisleri desteklemek üzere hala silah ve teçhizat sevkiyatında bulunduğunu’ söylerken, Mısır parlamentosu kararının ‘güvenlik ve istikrarın sağlanmasına, milis projelerinin ve Türkiye ile diğer tarafların desteklediği kaosun önlenmesine katkıda bulunacağına’ dikkati çekti.



Lübnan Ordusu: Güneyde bir UNIFIL devriyesine saldıran altı kişi yakalandı

Birleşmiş Milletler barış gücü güçleri, Marjeyoun'un Bouayda bölgesinde UNIFIL gücüne ait araçlarla devriye geziyor (AFP)
Birleşmiş Milletler barış gücü güçleri, Marjeyoun'un Bouayda bölgesinde UNIFIL gücüne ait araçlarla devriye geziyor (AFP)
TT

Lübnan Ordusu: Güneyde bir UNIFIL devriyesine saldıran altı kişi yakalandı

Birleşmiş Milletler barış gücü güçleri, Marjeyoun'un Bouayda bölgesinde UNIFIL gücüne ait araçlarla devriye geziyor (AFP)
Birleşmiş Milletler barış gücü güçleri, Marjeyoun'un Bouayda bölgesinde UNIFIL gücüne ait araçlarla devriye geziyor (AFP)

Lübnan Ordusu bugün, Lübnan'ın güneyindeki el-Tayri-Bint Cebeli yolunda Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Gücü'ne (UNIFIL) ait bir devriyeye saldıran altı kişinin yakalandığını duyurdu.

Ordu "X" platformunda yayınlanan bir açıklamasında, UNIFIL gücüne yönelik saldırıda bir UNIFIL aracının hasar gördüğünü, ancak personel arasında herhangi bir yaralanma bildirilmediğini ifade etti.

Ordu, UNIFIL'e yönelik herhangi bir saldırının ciddiyetini vurgulayarak, olaya karışanların cezalandırılmasında hiçbir hoşgörü ve müsamaha gösterilmeyeceğini belirtti.

Ayrıca, UNIFIL'in Litani Nehri'nin güneyinde bulunan bölgedeki temel rolünü, ordu ile yakın koordinasyonunu ve istikrarın yeniden sağlanmasına aktif katkısını vurguladı.

UNIFIL dün yaptığı açıklamada, Güney Lübnan'daki devriyelerinden birine ateş açıldığını, ancak herhangi bir yaralanma bildirilmediğini duyurdu.

Bint Cubeyl yakınlarında devriye gezen üç motosikletli altı kişinin barış gücüne yaklaştığını ve içlerinden birinin aracın arkasına yaklaşık üç el ateş ettiğini açıkladı. Olayda yaralanan olmadı.


Arap ve İslam dünyası, İsrail'in Gazzelileri Mısır'a sürme niyetinden endişe duyuyor

Mısır ile Filistin toprakları arasındaki Refah sınır kapısı (Arşiv- Reuters)
Mısır ile Filistin toprakları arasındaki Refah sınır kapısı (Arşiv- Reuters)
TT

Arap ve İslam dünyası, İsrail'in Gazzelileri Mısır'a sürme niyetinden endişe duyuyor

Mısır ile Filistin toprakları arasındaki Refah sınır kapısı (Arşiv- Reuters)
Mısır ile Filistin toprakları arasındaki Refah sınır kapısı (Arşiv- Reuters)

Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya, Pakistan, Türkiye ve Katar, İsrail'in Gazze Şeridi sakinlerinin Mısır'a geçişine olanak sağlamak için Refah sınır kapısını tek yönlü açacağı yönündeki açıklamalarından derin endişe duyduklarını belirtti.

Sekiz ülkenin dışişleri bakanları yaptıkları açıklamada, Filistin halkını topraklarından çıkarma girişimlerini tamamen reddettiklerini vurgulayarak, ABD Başkanı Donald Trump'ın Refah sınır kapısının her iki yönde de açılması, bölge sakinlerine hareket özgürlüğünün garanti altına alınması, Gazze Şeridi halkından hiçbirinin ayrılmaya zorlanmaması, aksine topraklarında kalmaları ve vatanlarının inşasına katılmaları için uygun koşulların yaratılması, istikrarın yeniden sağlanması ve insani koşulların iyileştirilmesine yönelik bütünleşik bir vizyonun oluşturulması planına tam bağlılık gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Bakanlar, Başkan Trump'ın bölgede barışı sağlama konusundaki kararlılığına ilişkin takdirlerini yineleyerek, güvenlik ve barışın sağlanması ve bölgesel istikrarın temellerinin sağlamlaştırılması amacıyla, planının tüm yönleriyle, gecikme veya aksama olmaksızın uygulanmasının önemini vurguladılar.

Ateşkesin tam olarak sağlanması, sivillerin çektiği acılara son verilmesi, Gazze'ye insani yardımların kısıtlama veya engel olmaksızın ulaştırılmasının sağlanması, iyileştirme ve yeniden yapılanma çalışmalarına erken başlanması ve Filistin Yönetimi'nin sektördeki sorumluluklarını yeniden üstlenmesi için gerekli koşulların oluşturulması ve böylece bölgede yeni bir güvenlik ve istikrar aşamasının başlatılması gerektiğini vurguladılar.

Bakanlar, ülkelerinin, Güvenlik Konseyi'nin 2803 sayılı Kararı ve ilgili tüm Konsey kararlarının tam olarak uygulanmasını sağlamak ve uluslararası hukuk kararları ve iki devletli çözüm ilkesi uyarınca adil, kapsamlı ve sürdürülebilir bir barışa ulaşmak için elverişli bir ortam sağlamak amacıyla Amerika ve tüm ilgili bölgesel ve uluslararası taraflarla çalışmaya ve eşgüdüm sağlamaya hazır olduğunu teyit ettiler. Bu, işgal altındaki Gazze ve Batı Şeria toprakları da dahil olmak üzere 4 Haziran 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasıyla sonuçlanacaktır.


Katar: Gazze savaşını sona erdirme müzakereleri kritik bir aşamada

Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani, 23. Doha Forumu'nun ilk gününde konuşuyor (Reuters)
Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani, 23. Doha Forumu'nun ilk gününde konuşuyor (Reuters)
TT

Katar: Gazze savaşını sona erdirme müzakereleri kritik bir aşamada

Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani, 23. Doha Forumu'nun ilk gününde konuşuyor (Reuters)
Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani, 23. Doha Forumu'nun ilk gününde konuşuyor (Reuters)

Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani bugün yaptığı açıklamada, Gazze savaşıyla ilgili müzakerelerin kritik bir aşamada olduğunu açıkladı.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre Katar'daki Doha Forumu'nda düzenlenen bir panelde konuşan el Sani, arabulucuların ateşkesin bir sonraki aşamasına geçmek için birlikte çalıştıklarını ifade etti.

Başbakan, Gazze'de ateşkesin, İsrail'in Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesi olmadan tamamlanmayacağını açıkladı.

"Şu anda kritik bir noktadayız... Ateşkes olduğunu düşünemeyiz; ateşkes ancak İsrail'in tamamen çekilmesi ve Gazze'ye istikrarın geri dönmesiyle tamamlanır" ifadelerini kullandı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze'ye istikrar gücü kurulmasına ilişkin müzakerelerin sürdüğünü, gücün yetki ve angajman kurallarının da ele alındığını açıkladı.

Katar'daki Doha Forumu'nda konuşan Fidan, gücün temel amacının sınır boyunca İsrailliler ve Filistinliler arasında ayrım yapmak olduğunu belirtti.

Bugün Gazze'nin kuzeyinde, İsrail İHA'sının hedef alması sonucu bir Filistinli hayatını kaybetti, üç kişi de yaralandı. Filistin Bilgi Merkezi yerel kaynaklara dayanarak, "Gazze'nin kuzeyindeki el Atatra kavşağında İsrail'e ait bir İHA tarafından hedef alınanlardan bir şehit ve üç yaralının eş Şifa Hastanesi'ne getirildiğini" bildirdi.

Merkezden yapılan açıklamada, "10 Ekim'de ateşkes anlaşmasının başlamasından bu yana çoğunluğu çocuk, kadın ve yaşlılardan oluşan 369 vatandaşımız hayatını kaybetti, 920'den fazla kişi de yaralandı" denildi.