Trump'ın damadı Kushner: Yüzyılın Anlaşması, Netanyahu'ya istediği her şeyi yapma yetkisi vermiyor

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
TT

Trump'ın damadı Kushner: Yüzyılın Anlaşması, Netanyahu'ya istediği her şeyi yapma yetkisi vermiyor

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP

ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner, ABD'nin "Yüzyılın Anlaşması" olarak tanıtılan "Ortadoğu Barış Planı"nın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya Batı Şeria'da istediği her şeyi yapma yetkisi vermediğini söyledi.
Amerikan Newsweek dergisine konuşan Kushner, İsrail-Filistin çatışmasını çözme çabalarını "iyi niyetli" olarak nitelendirirken, "Ortadoğu Barış Planı"nın Filistinlilerin zor bir çizgiye çekmeye çalışmadığını ve Netanyahu'ya Batı Şeria'da istediği her şeyi yapma yetkisi vermediğini ifade etti.
Kushner, "İnsanlardan tepki alacağımın farkındayım. Ancak zorluklarla mücadele etmek doğal olarak çaba gerektiriyor ve ben de zor şeylere zaman ayırmayı tercih ediyorum" şeklinde konuştu.
Trump'ın danışmanı, "Önceki barış müzakerecilerinin çoğu amacın anlaşmayı yerine getirmek değil, umut vermek olduğunu söyledi. Ben de amacın anlaşmayı yapmak ve konuyu kapatmak olduğunu söyledim" ifadelerini kullandı.
Eski müzakerecilerin yolundan gitmeyi reddettiğini söyleyen damat Kushner, bunun başarıya engel olacağını, "çatışma ve barış süreci geçmişinin birer tuzak olduğunu" savundu.
Kushner, Trump tarafından ortaya atılan "barış planını", "İsrail daha güvenli mi? Evet Filistinlilere daha iyi bir hayat getiriyor mu? Evet." sözleriyle savundu.
Planın başarısızlık durumunda bunun sorumlusunun Filistin tarafı olacağını öne süren Kushner, "Bir uzlaşma istediklerini söylüyorlar ama aslar bir sonuca ulaştıracak teknik görüşmelere katılmak istemiyorlar" şeklinde konuştu.
Filistin makamları, ABD'nin Filistin sorununu ortadan kaldırma iddiasıyla ortaya attığı Yüzyılın Anlaşması sürecini reddediyor.

ABD ve İsrail'in "barış planı"
ABD Başkanı Trump, 28 Ocak'ta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da düzenlediği ortak basın toplantısında, tek taraflı sözde Orta Doğu barış planını kamuoyuna açıklamıştı.
Sözde barış planı kapsamında Kudüs'ün İsrail'in "bölünmez" başkenti olarak kabul edileceğini söyleyen Trump, planın bağımsız bir Filistin devleti ve Filistinliler için "son şans" olduğunu iddia etmişti.
ABD ve İsrailli yetkililerden oluşan ortak komisyonun, söz konusu bölgelerin "ilhakı" için Batı Şeria'da haritalandırma süreci başlatıldı.
İsrail'de uzun bir sürenin ardından kurulan koalisyon hükümetinin anlaşmasına göre, İsrail Başbakanı 1 Temmuz'dan itibaren Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi'nin "ilhakını" kabine veya meclisin onayına sunabilecek.



İsrail, erzak almaya giden Filistinlileri katlediyor: En az 60 kişi öldürüldü

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 55 bini geçti (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 55 bini geçti (Reuters)
TT

İsrail, erzak almaya giden Filistinlileri katlediyor: En az 60 kişi öldürüldü

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 55 bini geçti (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 55 bini geçti (Reuters)

İsrail askerleri, Gazze İnsani Yardım Vakfı'na (Gaza Humanitarian Foundation/GHF) ait yardım noktalarında Filistinlileri öldürmeye devam ediyor.

Gazze’deki sağlık yetkililerine göre İsrail askerleri, çarşamba günü düzenledikleri saldırılarda, çoğu ABD-İsrail ortaklığıyla yürütülen GHF’nin yardım dağıtım noktalarında erzak almaya çalışan en az 60 Filistinliyi öldürdü.

Sağlık yetkilileri, Gazze'nin merkezindeki Netzarim yakınlarında GHF tarafından işletilen gıda dağıtım merkezine yaklaşan en az 25 kişinin öldürüldüğünü, onlarca kişinin de yaralandığını aktarıyor.

Ayrıca Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah'ta yer alan diğer GHF dağıtım merkezine giden en az 14 Filistinlinin de İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu öldürüldüğü aktarılıyor. Salı günü de İsrail askerleri, GHF tesislerinin çevresinde 17 Filistinliyi öldürmüştü.

Tartışmalı yardım kuruluşunun faaliyetleri Gazze’deki kaosu körüklerken, New York merkezli hukuk grubu Anayasal Haklar Merkezi, GHF'nin "İsrail'in savaş suçlarına ve Filistinlilere karşı işlediği soykırıma suç ortaklığı yaptığını” söyledi.

Kuruluşun açıklamasında, GHF’nin yasal yaptırımlarla karşılaşabileceği belirtildi:

İsrail gıdaya erişimi hem tehlikeli ve potansiyel olarak ölümcül bir silah hem de zorla yerinden etme faaliyetlerinin bir aracı haline getirmek için GHF’yle işbirliği yaptı. Eğer GHF militarize yardım operasyonlarına devam ederse, ABD'de ya da başka ülkelerde yasal sonuçlarla yüzleşmeye hazır olmalıdır.

Diğer yandan GHF de Hamas militanlarının kuruluşa ait yardım otobüsüne çarşamba gecesi saldırı düzenlediğini savundu. Yardım kuruluşu, saldırıda 5 çalışanlarının öldüğünü ve bazı kişilerin kaçırılmış olabileceğini belirtti. Hamas ise iddialara henüz yanıt vermedi.

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. 

İsrail ordusuysa sivillere doğrudan ateş edilmediğini ve düzenin sağlanması için uyarı atışı yapıldığını öne sürüyor.

GHF'nin kurulmasına yardımcı olan ABD'li danışmanlık firması Boston Consulting Group, geçen hafta yardım kuruluşuyla bağlarını koparmıştı. GHF’nin CEO'su Jake Wood da tarafsızlık ve bağımsızlık ilkeleriyle uyumlu bir şekilde işini yapmasının imkansız olduğunu vurgulayarak 25 Mayıs'ta istifasını açıklamıştı.

Bunun ardından şirketin başına, ABD Başkanı Donald Trump’ın dini danışmanı olan ve İsrail yanlısı tutumuyla tanınan evanjelik lider Johnnie Moore atanmıştı.

Independent Türkçe, Guardian, Times of Israel, CNN