Fas’ta bayram namazı camilerde kılınmayacak

2. Hasan Camii'nde 16 Haziran’da kılınan namaz sırasında alınan koronavirüs tedbirleri. (AFP)
2. Hasan Camii'nde 16 Haziran’da kılınan namaz sırasında alınan koronavirüs tedbirleri. (AFP)
TT

Fas’ta bayram namazı camilerde kılınmayacak

2. Hasan Camii'nde 16 Haziran’da kılınan namaz sırasında alınan koronavirüs tedbirleri. (AFP)
2. Hasan Camii'nde 16 Haziran’da kılınan namaz sırasında alınan koronavirüs tedbirleri. (AFP)

Fas Vakıflar ve İslami İşler Bakanlığı tarafından cuma günü yapılan açıklamada koronavirüs kapsamında alınan tedbirler doğrultusunda Kurban Bayramı namazının namazgah ve camilerde kılınmasını izin verilmeyeceği, namazın evlerde kılınabileceği duyuruldu.
Bakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Vakıflar ve İslami İşler Bakanlığı olarak vatandaşlara salgından korunmak için Kurban Bayramı namazının namazgahlarda ve camilerde kılanamayacağını hatırlatıyoruz. Namaz evlerde kılınabilir, bu konuda bir engel yok. Namaz vakti güneşin doğuşundan yarım saat sonradan zeval vaktine kadardır.”
Vakıflar Bakanlığı ayrıca cuma namazları istisna olmak üzere camilerin kapılarının vatandaşlara açılmasına izin verildiğini de hatırlattı.
Daha önce de koronavirüsün yayılmasını engellemek için Ramazan Bayramı’nda da namazın toplulu halde kılınması yasaklanmıştı.
Diğer yandan Hapishaneler ve Yeniden Entegrasyon Genel Müdürlüğü, Kurban Bayramı’nın ikinci gününden itibaren her cezaevi kurumu için programlanan günler boyunca mahkum ailelerinin mahkumlara gıda malzemeleri getirmelerine izin verileceğini  duyurdu.
Genel Müdürlük konuya dair şu açıklamada bulundu:
“Koronavirüs salgını ile mücadele için bir dizi koruyucu ve ihtiyati önlemler alınmasını gerektiren mevcut istisnai şartlar göz önünde bulundurularak Kurban Bayramı’nın ikinci gününden itibaren her cezaevi kurumu için programlanan günler boyunca cezaevi kurumlarındaki tüm mahkumların ailelerinin gıda malzemeleri getirmelerine izin verilecektir.”
Açıklamada ayrıca ailelerin, mahkumları ziyaret edemeyecekleri, giysi, para ve gıda malzemesi dışında herhangi bir şey veremeyecekleri belirtildi.
Konuya dair açıklama yapan bir kaynak, söz konusu kararın Kurban Bayramı’na özel alındığını, erzak yasağından dini bayramların istisna tutulmasının gerekçesinin bunun dini bir yükümlülük olması, mahkumların psikolojik durumlarının,  aile bağlarının ve aile ilişkilerinin korunması çerçevesinde geldiğini kaydetti.
Kaynak, cezaevi kurumlarının gıda malzemelerini verebilmeleri için mahkumların ailelerine gerekli şartları haber vermek üzere iletişime geçileceğini ve gerekli tüm kolaylıkları sağlamak için çalışacaklarını belirtti.
Hapishaneler ve Yeniden Entegrasyon Genel Müdürlüğü tüm mahkum ailelerine bu sürece ciddi, sorumlu ve etkili bir şekilde katkıda bulunma ve mahkumların sağlığı için koronavirüse karşı koruyucu ve ihtiyati önlemlere tam olarak uyma çağrısında bulundu.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.