Suudi Arabistan’dan Libya hamlesi: Dışişleri Bakanı Mısır, Cezayir ve Tunus’u ziyaret etti

Fotoğraf (Şarku'l Avsat)
Fotoğraf (Şarku'l Avsat)
TT

Suudi Arabistan’dan Libya hamlesi: Dışişleri Bakanı Mısır, Cezayir ve Tunus’u ziyaret etti

Fotoğraf (Şarku'l Avsat)
Fotoğraf (Şarku'l Avsat)

Suudi Arabistan yönetimi, Libya’daki askeri gerginliği sona erdirmek ve siyasi bir çözüm için çalışmalara hız verdi. Bu kapsamda Libya’ya komşu ülkelerle yapılacak olan görüşmelere liderlik eden Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Abdullah bin Ferhan, ilk olarak Pazartesi günü Mısır ve Cezayir’i, ardından ise Tunus’u ziyaret etti.
Dün Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ile başkent Tunus’taki Kartaca Sarayı’nda bir araya gelen Bakan Ferhan, öncesinde ise Muradiye Sarayı’nda Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun ile görüşmüştü. 
Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın Tunus Cumhurbaşkanı’na selamlarını ileten Bakan Ferhan, Cumhurbaşkanı Said’in Suudi Arabistan’ı ziyaret edip Kral Abdulaziz ile görüşme gerçekleştirmesini dört gözle beklediğini vurguladı.
Söz konusu görüşmede iki dost ülke arasındaki yakın ilişkilerin gözden geçirildiğini belirten Bakan Ferhan, Cumhurbaşkanı Kays Said’e Suudi liderliğinin iki ülke arasındaki işbirliğini geliştirmeye hevesli olduğunu iletti. Cumhurbaşkanı Said’in de ortak ilişkileri ve işbirliğini ilerletmenin önemini vurguladığına değinen Bakan Ferhan, “Bu arzuları gerçekleştirmek için Tunus hükümetindeki meslektaşlarımız ile birlikte çalışacağız. Bu ikili ilişkinin iki kardeş halkın yararına olacağından eminiz” ifadelerini kullandı.
Suudi Arabistan ve Tunus’un bölge ve Arap dünyasının karşılaştığı birçok sorunla ilgili tutumları arasında ciddi bir yakınlaşma olduğunu sözlerine ekleyen Suudi bakan, Libya hakkında ise şu ifadeleri kullandı:
“Barışçıl bir çözüm sağlayacak, ülkenin istikrarını beraberinde getirecek, dış müdahale ve terörizmden koruyacak, aynı zamanda bölge güvenliğini koruyacak şekilde Libyalılar arasındaki bir çözüm için çabalamanın taşıdığı önem üzerine anlaştık. Bu minvalde, esas olarak tüm komşu ülkeler arasındaki uyumlu çabalar gösterilmesi gerekiyor. Bunu başarma yolundaki çabaları destekleyeceğiz.”
Bakan Ferhan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Tunus ziyaretine dair şu ifadeleri kullandı:
“Kral Selman bin Abdulaziz tarafından Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ile görüşmek üzere görevlendirildim. Kral Abdulaziz ve Veliaht Prens’in selamlarını iletmekten, bölgesel ve uluslararası sorunların ele alınmasında iki kardeş ülke arasındaki koordinasyonu sürdürmekten onur duyuyorum.”
Bakan Ferhan, aynı zamanda, “Tunus Cumhurbaşkanı’na Başbakan Hişam el-Meşişi’nin hükümet kurma yolunda başarı sağlaması yönündeki iyi dileklerimizi iletiyoruz” ifadelerinde bulundu.
Dün Cezayir’e resmi ziyarette bulunan Bakan Ferhan, ülkesi ile Cezayir arasında Libya dosyası üzerinde görüş ve fikir birliğinin bulunduğunu ifade etti.
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun ile bir araya gelen Suudi Bakan, görüşmede iki kardeş ülke arasındaki ilişkilerin, bölgesel ve uluslararası gelişmelerin gözden geçirildiğini bildirdi.
Cezayirli mevkidaşı Sabri Bukadum ile bir araya gelen Bakan Ferhan, görüşmelerde iki ülke arasındaki koordinasyon, işbirliği ve bölge güvenliğine yönelik önemli meselelerin ele alındığını açıkladı. Bakan Ferhan, açıklamalarına şu sözlerle devam etti:
“İlişkileri daha fazla ilerlemeye ve daha fazla koordinasyona yönelmenin önemli olduğu konusunda fikir birliği mevcut. Bu konu üzerine yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Diğer yandan, görüşmelerde bölgesel durumu tartıştık. Başta yoğun bir şekilde tartıştığımız Libya krizi olmak üzere özellikle de bölgenin karşı karşıya olduğu zorluklar hakkında Krallık ve Cezayir’de görüşlerin birbirine uyumlu olduğunu fark ettik.”
Riyad’ın Libya'nın istikrarı ve güvenliğini sağlayan sakinliğe ulaşma yolunda tüm komşu ülkelerle birlikte gösterdiği çabayı vurgulayan Bakan Ferhan, “bu konuda Suudi Arabistan ile Cezayir arasındaki koordinasyonun devamının oldukça önemli olduğunun” altını çizdi.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı’nın Libya’ya komşu ülkelere yaptığı ziyaretlerinin odak noktasını Libya meselesi teşkil ediyor. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Cezayir Cumhurbaşkanı ve Cezayir Dışişleri Bakanı ile görüşen Bakan Ferhan, tüm bu görüşmelerde Libya’ya komşu ülkelerin bu meseleyi çözüme ulaştırmada alacağı rolün önemini vurguladı.



Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Hillary Clinton’la Riyad’da görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton (SPA)
TT

Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Hillary Clinton’la Riyad’da görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, bugün (Çarşamba) eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’u kabul etti.

Prens Muhammed bin Selman, eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’u El-Yemame Sarayı’ndaki ofisinde kabul etti.

Clinton, 26–28 Ocak tarihlerinde Riyad’da düzenlenen 5. “Gayrimenkulün Geleceği” forumunda ana konuşmacı olarak yer aldı. Forum, “Ufuklar Genişliyor, Gayrimenkuller Büyüyor” sloganıyla gerçekleştirildi. Foruma hem yerel hem de uluslararası katılımcılar yoğun ilgi gösterdi.


Suudi Arabistan Enformasyon Bakanı: Krallık, Tahnun bin Zayed’i ağırlamayı reddetmedi

Suudi Arabistan Enformasyon Bakanı Selman el-Dusari (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Enformasyon Bakanı Selman el-Dusari (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Arabistan Enformasyon Bakanı: Krallık, Tahnun bin Zayed’i ağırlamayı reddetmedi

Suudi Arabistan Enformasyon Bakanı Selman el-Dusari (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Enformasyon Bakanı Selman el-Dusari (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan Enformasyon Bakanı Selman el-Dusari, bugün (Çarşamba) yaptığı açıklamada ülkesinin Abu Dabi Veliaht Yardımcısı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnun bin Zayed el-Nahyan’ı ağırlamayı reddettiği iddialarını yalanladı.

Dusari, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, “Suudi Arabistan’ın Şeyh Tahnun bin Zayed’i ağırlamayı reddettiği yönündeki haberler doğru değildir” ifadelerini kullandı.

Bakan Dusari ayrıca, Şeyh Tahnun bin Zayed’in izin almadan istediği zaman Suudi Arabistan’a gelebileceğini, buranın onun evi olduğunu ve krallığın liderlerinin de onun ailesi gibi olduğunu vurguladı.


Suudi Arabistan: İran’a karşı askerî faaliyetlerde hava sahamızı kullandırmayız

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (SPA)
TT

Suudi Arabistan: İran’a karşı askerî faaliyetlerde hava sahamızı kullandırmayız

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdülaziz, Riyad’ın Tahran’ın egemenliğine saygı ilkesine bağlı olduğunu vurgulayarak, Krallığın hava sahası ya da topraklarının, yönü ne olursa olsun İran’a karşı herhangi bir askerî faaliyette veya saldırıda kullanılmasına izin vermeyeceğini belirtti.

Veliaht Prens, salı günü İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’dan aldığı telefon görüşmesinde, anlaşmazlıkların diyalog yoluyla çözümüne yönelik her türlü çabayı desteklediklerini, bunun bölgesel güvenlik ve istikrara katkı sağlayacağını ifade etti.

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ise görüşmenin başında ülkesindeki son gelişmeler hakkında bilgi vererek, hükümetinin bu kapsamda yürüttüğü çalışmaları ve nükleer dosyaya ilişkin müzakerelerdeki son durumu aktardı.

Pezeşkiyan, Suudi Arabistan’ın İran’ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı yönündeki tutarlı tutumuna teşekkür ederken, Veliaht Prens’in bölgenin güvenliği ve istikrarı için yürüttüğü çaba ve girişimlere de takdirini dile getirdi.