Suudi Arabistan’dan Libya hamlesi: Dışişleri Bakanı Mısır, Cezayir ve Tunus’u ziyaret etti

Fotoğraf (Şarku'l Avsat)
Fotoğraf (Şarku'l Avsat)
TT

Suudi Arabistan’dan Libya hamlesi: Dışişleri Bakanı Mısır, Cezayir ve Tunus’u ziyaret etti

Fotoğraf (Şarku'l Avsat)
Fotoğraf (Şarku'l Avsat)

Suudi Arabistan yönetimi, Libya’daki askeri gerginliği sona erdirmek ve siyasi bir çözüm için çalışmalara hız verdi. Bu kapsamda Libya’ya komşu ülkelerle yapılacak olan görüşmelere liderlik eden Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Abdullah bin Ferhan, ilk olarak Pazartesi günü Mısır ve Cezayir’i, ardından ise Tunus’u ziyaret etti.
Dün Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ile başkent Tunus’taki Kartaca Sarayı’nda bir araya gelen Bakan Ferhan, öncesinde ise Muradiye Sarayı’nda Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun ile görüşmüştü. 
Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın Tunus Cumhurbaşkanı’na selamlarını ileten Bakan Ferhan, Cumhurbaşkanı Said’in Suudi Arabistan’ı ziyaret edip Kral Abdulaziz ile görüşme gerçekleştirmesini dört gözle beklediğini vurguladı.
Söz konusu görüşmede iki dost ülke arasındaki yakın ilişkilerin gözden geçirildiğini belirten Bakan Ferhan, Cumhurbaşkanı Kays Said’e Suudi liderliğinin iki ülke arasındaki işbirliğini geliştirmeye hevesli olduğunu iletti. Cumhurbaşkanı Said’in de ortak ilişkileri ve işbirliğini ilerletmenin önemini vurguladığına değinen Bakan Ferhan, “Bu arzuları gerçekleştirmek için Tunus hükümetindeki meslektaşlarımız ile birlikte çalışacağız. Bu ikili ilişkinin iki kardeş halkın yararına olacağından eminiz” ifadelerini kullandı.
Suudi Arabistan ve Tunus’un bölge ve Arap dünyasının karşılaştığı birçok sorunla ilgili tutumları arasında ciddi bir yakınlaşma olduğunu sözlerine ekleyen Suudi bakan, Libya hakkında ise şu ifadeleri kullandı:
“Barışçıl bir çözüm sağlayacak, ülkenin istikrarını beraberinde getirecek, dış müdahale ve terörizmden koruyacak, aynı zamanda bölge güvenliğini koruyacak şekilde Libyalılar arasındaki bir çözüm için çabalamanın taşıdığı önem üzerine anlaştık. Bu minvalde, esas olarak tüm komşu ülkeler arasındaki uyumlu çabalar gösterilmesi gerekiyor. Bunu başarma yolundaki çabaları destekleyeceğiz.”
Bakan Ferhan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Tunus ziyaretine dair şu ifadeleri kullandı:
“Kral Selman bin Abdulaziz tarafından Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ile görüşmek üzere görevlendirildim. Kral Abdulaziz ve Veliaht Prens’in selamlarını iletmekten, bölgesel ve uluslararası sorunların ele alınmasında iki kardeş ülke arasındaki koordinasyonu sürdürmekten onur duyuyorum.”
Bakan Ferhan, aynı zamanda, “Tunus Cumhurbaşkanı’na Başbakan Hişam el-Meşişi’nin hükümet kurma yolunda başarı sağlaması yönündeki iyi dileklerimizi iletiyoruz” ifadelerinde bulundu.
Dün Cezayir’e resmi ziyarette bulunan Bakan Ferhan, ülkesi ile Cezayir arasında Libya dosyası üzerinde görüş ve fikir birliğinin bulunduğunu ifade etti.
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun ile bir araya gelen Suudi Bakan, görüşmede iki kardeş ülke arasındaki ilişkilerin, bölgesel ve uluslararası gelişmelerin gözden geçirildiğini bildirdi.
Cezayirli mevkidaşı Sabri Bukadum ile bir araya gelen Bakan Ferhan, görüşmelerde iki ülke arasındaki koordinasyon, işbirliği ve bölge güvenliğine yönelik önemli meselelerin ele alındığını açıkladı. Bakan Ferhan, açıklamalarına şu sözlerle devam etti:
“İlişkileri daha fazla ilerlemeye ve daha fazla koordinasyona yönelmenin önemli olduğu konusunda fikir birliği mevcut. Bu konu üzerine yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Diğer yandan, görüşmelerde bölgesel durumu tartıştık. Başta yoğun bir şekilde tartıştığımız Libya krizi olmak üzere özellikle de bölgenin karşı karşıya olduğu zorluklar hakkında Krallık ve Cezayir’de görüşlerin birbirine uyumlu olduğunu fark ettik.”
Riyad’ın Libya'nın istikrarı ve güvenliğini sağlayan sakinliğe ulaşma yolunda tüm komşu ülkelerle birlikte gösterdiği çabayı vurgulayan Bakan Ferhan, “bu konuda Suudi Arabistan ile Cezayir arasındaki koordinasyonun devamının oldukça önemli olduğunun” altını çizdi.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı’nın Libya’ya komşu ülkelere yaptığı ziyaretlerinin odak noktasını Libya meselesi teşkil ediyor. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Cezayir Cumhurbaşkanı ve Cezayir Dışişleri Bakanı ile görüşen Bakan Ferhan, tüm bu görüşmelerde Libya’ya komşu ülkelerin bu meseleyi çözüme ulaştırmada alacağı rolün önemini vurguladı.



Suudi Arabistan Jeoloji Araştırmaları Kurumu: Arap Körfezi'nde 4,34 büyüklüğünde deprem kaydedildi

Suudi Arabistan Jeoloji Araştırmaları Kurumu: Arap Körfezi'nde 4,34 büyüklüğünde deprem kaydedildi
TT

Suudi Arabistan Jeoloji Araştırmaları Kurumu: Arap Körfezi'nde 4,34 büyüklüğünde deprem kaydedildi

Suudi Arabistan Jeoloji Araştırmaları Kurumu: Arap Körfezi'nde 4,34 büyüklüğünde deprem kaydedildi

Suudi Arabistan Jeoloji Araştırmaları Kurumu, Ulusal Sismik İzleme Ağı istasyonlarının bu sabah (00:27:09) Arap Körfezi'nde, Hafci'nin 160 kilometre kuzeydoğusunda bir deprem kaydettiğini ve depremin büyüklüğünün Richter ölçeğine göre 4,34'e olduğunu duyurdu.


Katar, Pakistan ve Afganistan'ın acil ateşkes konusunda anlaştığını duyurdu

Doha'daki Pakistan-Afganistan görüşmelerinden (Katar Dışişleri Bakanlığı)
Doha'daki Pakistan-Afganistan görüşmelerinden (Katar Dışişleri Bakanlığı)
TT

Katar, Pakistan ve Afganistan'ın acil ateşkes konusunda anlaştığını duyurdu

Doha'daki Pakistan-Afganistan görüşmelerinden (Katar Dışişleri Bakanlığı)
Doha'daki Pakistan-Afganistan görüşmelerinden (Katar Dışişleri Bakanlığı)

Katar Dışişleri Bakanlığı, Pakistan ve Afganistan'ın, daha önce varılan ateşkes sonrasında Pakistan'ın düzenlediği hava saldırılarında en az 10 kişinin ölmesinin ardından Doha'da yapılan görüşmelerde acil ateşkes sağlanması konusunda anlaştıklarını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, iki tarafın görüşmelerde "derhal ateşkes sağlanması ve iki ülke arasında kalıcı barış ve istikrarın güçlendirilmesi için mekanizmaların kurulması" konusunda mutabık kaldığı belirtildi.


Suudi Arabistan Medya Düzenleme Kurumu, kardeş ülkeler hakkında hakaret içeren paylaşımlarda bulunanları ifadeye çağırdı

Suudi Arabistan Medya Düzenleme Kurumu (Kurumun internet sitesi)
Suudi Arabistan Medya Düzenleme Kurumu (Kurumun internet sitesi)
TT

Suudi Arabistan Medya Düzenleme Kurumu, kardeş ülkeler hakkında hakaret içeren paylaşımlarda bulunanları ifadeye çağırdı

Suudi Arabistan Medya Düzenleme Kurumu (Kurumun internet sitesi)
Suudi Arabistan Medya Düzenleme Kurumu (Kurumun internet sitesi)

Suudi Arabistan Medya Düzenleme Kurumu, tespit edilen bazı paylaşımlarda mezhepçi ifadeler ve kardeş bir devlete hakaret içeren söylemler yer alması üzerine, ihlalleri gerçekleştiren kişileri ifadeye çağırdı. Bu paylaşımlarda, Görsel ve İşitsel Medya Yasası’nın hükümlerine (özellikle de beşinci maddenin yedinci fıkrasına) aykırı içerikler yer aldı. Söz konusu yasada, ‘Arap, İslam ya da dost ülkeler hakkında küçük düşürücü ifadelere yer verilmemesi’ gerektiği açıkça belirtiliyor.

Bu karar, Suudi Arabistan ve Irak milli futbol takımları arasındaki maçın ardından bazı tezahüratların yol açtığı kınama dalgasının ardından alındı. Suudi Arabistan, salı günü Cidde'de Irak ile oynadığı maçta golsüz berabere kalarak grup aşamasını zirvede tamamladı ve 2026 FIFA Dünya Kupası'na katılmaya hak kazandı.

İçerik düzenlemelerine uyum

Suudi Arabistan Medya Düzenleme Kurumu, yasa ve yönetmeliklerde belirtilen medya içeriği düzenlemelerine uyulması gerektiğini defalarca vurguladı ve bu düzenlemelerin ihlali durumunda ihlal edenlerin yasal sorumluluğa tabi tutulacağını belirtti.

Medya Düzenleme Kurumu, daha önce yasa dışı içeriklerin yeniden paylaşılmasının, ihlal edenlere yönelik cezaları belirleyen elektronik yayıncılık düzenlemelerinin uygulanmasına yol açacağı konusunda uyarıda bulunmuş ve yasa dışı içeriklerin dolaşımının durdurulmasının vatandaşları ve toplumu koruduğunu ifade etmişti.

Bu adım, Kurumun sosyal medya ağları ve dijital platformlarda yasa dışı içerik yayınlamanın tehlikeleri konusunda bireylerin farkındalığını artırmaya yönelik bilinçlendirme çabalarının bir parçası olarak atıldı.

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu 2023 yılında, Medya Düzenleme Kurumu'nun rol ve görevlerini genişletmek için yeni bir düzenlemeyi onayladı. Böylece kurum, tüm görsel, işitsel ve yazılı medya türlerinden, bireylerin, şirketlerin ve kurumların reklam faaliyetlerinden ve medyada ve sosyal medya platformlarında yer alan tüm dijital medya içeriklerinden sorumlu kurum haline geldi.

Medya Düzenleme Genel Kurumu, 2012 yılında kurulan Görsel-İşitsel Medya Kurumu'nun yerini aldı. Kurum, mali ve idari bağımsızlığa sahip ve organizasyonel olarak Enformasyon Bakanlığı'na bağlı.