Bilim insanları kötü ter kokusunun gizemini çözdü

Kötü koku birçok kişi için sıkıntıdır. (Arşiv- Daily Mail)
Kötü koku birçok kişi için sıkıntıdır. (Arşiv- Daily Mail)
TT

Bilim insanları kötü ter kokusunun gizemini çözdü

Kötü koku birçok kişi için sıkıntıdır. (Arşiv- Daily Mail)
Kötü koku birçok kişi için sıkıntıdır. (Arşiv- Daily Mail)

Bilim insanları, ter kokusunun güçlü ve hoş olmayan kokusunun arkasındaki gizemi çözdü. İngiliz araştırmacılar kötü ter kokusuna, koltuk altında yaşayan bir mikrobun içindeki enzimlerin neden olduğunu tespit etti.
Araştırma, söz konusu enzimin koltuk altındaki bir başka mikrop grubuna transfer edilmesiyle yapıldı. Araştırmacılar, enzimin bu yeni mikrop grubunda da kötü koku ürettiğini fark etti.
New York Üniversitesi’nden uzmanlar bu mikropların insanlara primatlardan ‘miras kalmış olabileceğini’ söyledi. Çalışmanın daha etkili deodorantların üretilmesinin yolunu açacağı belirtiliyor.
Staphylococcus isimli bakterilerin içerisindeki taşıyıcı proteinlerin derinin üzerindeki kokusuz maddeyi emdiği, geriye ise kötü kokuya neden olan kısmın kaldığı keşfedilmişti.
Araştırma, Unilever şirketiyle ortaklaşa yürütülen çalışmayla ortaya çıktı.
Biyoloji Profesörü Gavin Thomas, koltuk altındaki enzimlerin ve kötü koku hakkındaki çalışmaların sürdüğünü bildirdi.
Araştırmada, 'koltuk altının farklı bir bakteri topluluğuna ev sahipliği yaptığı' ve hoş olmayan kokunun nedeninin “staphylococcus aureus” adı verilen bir bakteriden kaynaklandığı görülüyor. Araştırma, vücudun kokusunun modern insanların gelişiminden önce var olduğunu gösteriyor.
Unilever araştırmacısı Dr. Gordon James konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu araştırma gerçek bir açılıştı. Koltuk altında tanımlanan birkaç bakteride koku oluşturan büyük bir enzimin varlığını keşfetmek harikaydı” ifadelerini kullandı.
Guardian'a göre, insanların iki tür ter bezi var. Birincisi, vücudu kaplayan ve doğrudan cilde açılan epinefrin bezlerdir ki bunlar vücudun soğutma sisteminin önemli bir bileşenidir. İkincisi, saç foliküllerinde salgılanan, koltuk altı, meme ucu ve cinsel organlar gibi belirli yerlerde bulunan bezlerdir.



Apple, "etrafındaki dünyayı algılayabilen" akıllı gözlük geliştiriyor

(Reuters)
(Reuters)
TT

Apple, "etrafındaki dünyayı algılayabilen" akıllı gözlük geliştiriyor

(Reuters)
(Reuters)

Andrew Griffin 

Apple'ın bu yıl içinde hazır olabilecek akıllı gözlükler üzerinde çalıştığı yeni bir haberde bildirildi.

Bloomberg'e göre gözlükler, etraflarındaki dünyadan haberdar olmalarını sağlayan bir dizi sensör taşıyacak.

Haberde şirketin gözlükleri 2026'da piyasaya sürmeyi planladığı iddia ediliyor.

Bu da onları, Meta'nın Ray-Ban'le işbirliği içinde geliştirdiği popüler gözlükleriyle doğrudan rekabete sokacak. Bu gözlüklerde kamera, mikrofon, kulağa ses veren hoparlörler ve Meta'nın yapay zeka asistanıyla konuşmayı sağlayan bir bağlantı özelliği var.

Apple'ın gözlükleri, muhtemelen şirketin mevcut AirPods'una benzer şekilde çalışacak. Bu cihazlar sanal asistan Siri'yle konuşmak için kullanılabilen bir mikrofon içeriyor.

Ancak gözlüklerde, cihazın dünyayı görebilmesini ve muhtemelen bu bağlamı cevaplara dahil etmesini sağlayan en az bir kamera yer alacak.

Apple'ın aynı zamanda kamera içeren olası bir AirPods üzerinde de çalıştığını öne süren bazı söylentiler dolaşıyor ancak bunların piyasaya sürülüp sürülmeyeceği ve kameranın ne için kullanılacağı belirsizliğini koruyor.

Apple, sahibinin gözlük gibi taktığı artırılmış gerçeklik başlığı Vision Pro'yu çoktan piyasaya sürdü. Ancak bu cihaz ağır ve kameralar kullanarak dış dünyayı dışarıdaki bir ekrana yansıtıyor.

Meta'nın kendi gözlüklerinin yanı sıra böyle bir başlığı da var ve bu ikisini entegre ederek gerçek dünyayı gösteren ama aynı zamanda üzerine sanal bilgi ve nesneler yerleştirme olanağı da sunan hafif bir başlık üretmek istediğini açıkça belirtiyor.

Apple uzun zamandır öncelikli ilgi alanının sanal gerçeklikten ziyade artırılmış gerçeklik olduğunu ve Vision Pro başlığının amacının kullanıcıları dış dünyayla buluşturmak olduğunu ifade ediyor.

Independent Türkçe, independent.co.uk/tech