Türkiye’nin yeni tartışma konusu sosyal medya yasası Meclis’te kabul edildi

TBMM
TBMM
TT

Türkiye’nin yeni tartışma konusu sosyal medya yasası Meclis’te kabul edildi

TBMM
TBMM

Sosyal medya düzenlemesine ilişkin kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda muhalefetin itirazları ortasında AK Parti ve MHP’li milletvekillerinin oyları ile kabul edildi.
Yeni yasa, yabancı sosyal medya platformlarının, yetkililerin içerikle ilgili kaygılarını gidermek üzere Türkiye’de temsilci atamalarını gerektiriyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'ndan (YKS) önce YouTube üzerinden gençlerle video konferans buluşması sırasında bir grup genç kendisini ‘oy yok’ etiketiyle protesto etmişti.
Bunun yanı sıra Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın dördüncü kez baba olma sevincini Twitter hesabından paylaşması sonucu eşi Esra Albayrak hakkında gelen çirkin yorumların ardından söz konusu kanun teklifi hızla sunulmuştu.
Yeni yasa uyarınca, Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı, en az 1 kişiyi Türkiye’de temsilci olarak belirleyecek. Temsilci belirleme yükümlülüğünü yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcısına BTK Başkanı tarafından 10 milyon lira idari para cezası verilecek. 30 gün içinde yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde 30 milyon lira daha idari para cezası kesilecek.
Yükümlülüğün hala yerine getirilmemesi halinde BTK Başkanı tarafından Türkiye’deki gerçek ve tüzel kişilerin ilgili sosyal ağ sağlayıcısına yeni reklam vermesi yasaklanacak.
Reklam yasağı kararının yanı sıra sosyal ağ sağlayıcısının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50 veya 90 oranında daraltılabilecek.
Türkiye’de sosyal medya platformları, muhaliflerin kendilerini ifade etmeleri ve destekçilerine daha kolay ulaşabilmeleri için önemli bir araç olarak görülüyor.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Sözcüsü Liz Throssell, yasa kabul edilmeden önce yaptığı açıklamada “Türkiye’deki yetkililerin, devlete medya ortamı üzerinde daha fazla kontrol sağlamak için güçlü araçlar sağlayacak yeni bir sosyal medya tasarısı getirme hareketlerinden endişe duyuyoruz” dedi.
Ancak Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yasanın sansür uygulanmasına yol açmayacağını, sosyal medya platformlarıyla ticari ve yasal bağlantılar kuracağını söyledi.
CHP’li eski milletvekili Muharrem İnce, Twitter hesabından konuya ilişkin yorum yaparak, “Sosyal medya düzenlemesi için sabaha kadar çalışan Meclis özgürlüklerin fişini çekti. Sorunların konuşulmasını, yazılmasını, paylaşılmasını engellemek o sorunları ortadan kaldırmaz. Ne yaparsan yap elbet yap bir yol bulunur” ifadelerini kullandı.
Meral Akşener başkanlığındaki İYİ Parti, Ali Babacan liderliğindeki DEVA Partisi ve Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki Gelecek Partisi, söz konusu yasayı reddederek, ülkedeki özgürlüklerin sınırlandırılacağını iddia etti.
Twitter’da ise yasaya karşı çıkan kullanıcılar, ‘sosyal medyaya dokunma’ etiketi ile karara tepki gösterdi.

TBMM’de gergin anlar
Öte yandan, söz konusu yasa teklifi hakkındaki görüşmeler sırasında AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat ve HDP Şırnak milletvekili Hüseyin Kaçmaz arasında gerginlik yaşandı.
HDP’li Kaçmaz’ın Güneydoğu’da başlatılan operasyonları eleştirmesinin ardından Eronat tepki göstererek, “Bizim derdimiz Kürtler değil, şerefsiz PKK’dır. Operasyonlar da terör örgütü PKK’ya yönelik yapılıyor” dedi.
HDP’li milletvekilleri, Eronat’ın HDP’li Kaçmaz’a ‘şerefsiz’ dediğini savunarak, AK Partili milletvekiline kınama cezası verilmesini talep etti ancak bu talep kabul edilmedi.



Macron ve V. Ağa Han, Suriye'de geçiş sürecini desteklemek için anlaşma imzaladı

 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve V. Ağa Han daha önceki bir görüşmelerinde (Arşiv)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve V. Ağa Han daha önceki bir görüşmelerinde (Arşiv)
TT

Macron ve V. Ağa Han, Suriye'de geçiş sürecini desteklemek için anlaşma imzaladı

 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve V. Ağa Han daha önceki bir görüşmelerinde (Arşiv)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve V. Ağa Han daha önceki bir görüşmelerinde (Arşiv)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İsmaili Şiilerin İmamı V. Ağa Han dün, Suriye'deki geçiş sürecini ve aralık ayında bir kasırga nedeniyle harap olan Fransız toprağı Mayotte'nin yeniden inşasını desteklemek üzere anlaşmalar imzaladı.

Suriye'deki iş birliği, Suriye halkının sağlık, eğitim ve enerji alanlarındaki acil ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra 14 yıllık savaşın ardından tarihi mirasın restorasyonunu da amaçlıyor. Fransız bir diplomatik kaynak iş birliğinin Suriye toplumunun tüm bileşenlerinin çıkarına olacak şekilde ‘barışçıl ve kapsayıcı bir geçiş süreci’ çerçevesinde ‘Suriye'nin istikrara kavuşturulmasına’ yardımcı olacağını vurguladı.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, 8 Aralık 2024 tarihinde, şu anda Şam'da iktidarı elinde bulunduran Heyetu Tahriru’ş Şam (HTŞ) liderliğindeki silahlı muhalif gruplardan oluşan bir koalisyon tarafından yıldırım saldırısıyla devrildi. Ancak yeni hükümet, farklı bağlılıklara sahip silahlı grupların varlığı nedeniyle otoritesini ülke topraklarının tamamına yaymakta zorluklarla karşılaşıyor.

Suriye'de yaklaşık 200 bin İsmailî yaşıyor; Sağlık merkezlerinden oluşan bir ağa sahipler ve sekiz hastane, okul ve bir üniversite projesinde destekten faydalanıyorlar.

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre Fransa, Mayotte'nin yeniden inşası ve Hint Okyanusu'nda iş birliği için Ağa Han Kalkınma Ağı ile bir anlaşma imzaladı.

Anlaşma çevre koruma, tarım, su ve atık yönetimi gibi alanları kapsıyor. Mayotte Adası’nı vuran Chido Kasırgası’nda 40 kişi hayatını kaybetmiş ve Hint Okyanusu'ndaki en yoksul Fransız toprağında tahmini 3,5 milyar euroluk zarara yol açmıştı.

Geçtiğimiz şubat ayında Rahim el-Hüseyni, Lizbon'da 88 yaşında hayatını kaybeden zengin bir hayırsever olan babası IV. Ağa Han'ın yerine geçti. IV. Ağa Han, 2015 yılında Lizbon'da İsmaili Şiiler için küresel bir merkez kurmuştu.

IV. Ağa Han, dünya çapında 96 bin kişiyi istihdam ettiğini ve özellikle Asya ve Afrika'da kalkınma programlarını finanse ettiğini söyleyen devasa bir vakıf olan Ağa Han Kalkınma Ağı'nı kurdu.