Türkiye’nin yeni tartışma konusu sosyal medya yasası Meclis’te kabul edildi

TBMM
TBMM
TT

Türkiye’nin yeni tartışma konusu sosyal medya yasası Meclis’te kabul edildi

TBMM
TBMM

Sosyal medya düzenlemesine ilişkin kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda muhalefetin itirazları ortasında AK Parti ve MHP’li milletvekillerinin oyları ile kabul edildi.
Yeni yasa, yabancı sosyal medya platformlarının, yetkililerin içerikle ilgili kaygılarını gidermek üzere Türkiye’de temsilci atamalarını gerektiriyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'ndan (YKS) önce YouTube üzerinden gençlerle video konferans buluşması sırasında bir grup genç kendisini ‘oy yok’ etiketiyle protesto etmişti.
Bunun yanı sıra Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın dördüncü kez baba olma sevincini Twitter hesabından paylaşması sonucu eşi Esra Albayrak hakkında gelen çirkin yorumların ardından söz konusu kanun teklifi hızla sunulmuştu.
Yeni yasa uyarınca, Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı, en az 1 kişiyi Türkiye’de temsilci olarak belirleyecek. Temsilci belirleme yükümlülüğünü yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcısına BTK Başkanı tarafından 10 milyon lira idari para cezası verilecek. 30 gün içinde yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde 30 milyon lira daha idari para cezası kesilecek.
Yükümlülüğün hala yerine getirilmemesi halinde BTK Başkanı tarafından Türkiye’deki gerçek ve tüzel kişilerin ilgili sosyal ağ sağlayıcısına yeni reklam vermesi yasaklanacak.
Reklam yasağı kararının yanı sıra sosyal ağ sağlayıcısının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50 veya 90 oranında daraltılabilecek.
Türkiye’de sosyal medya platformları, muhaliflerin kendilerini ifade etmeleri ve destekçilerine daha kolay ulaşabilmeleri için önemli bir araç olarak görülüyor.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Sözcüsü Liz Throssell, yasa kabul edilmeden önce yaptığı açıklamada “Türkiye’deki yetkililerin, devlete medya ortamı üzerinde daha fazla kontrol sağlamak için güçlü araçlar sağlayacak yeni bir sosyal medya tasarısı getirme hareketlerinden endişe duyuyoruz” dedi.
Ancak Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yasanın sansür uygulanmasına yol açmayacağını, sosyal medya platformlarıyla ticari ve yasal bağlantılar kuracağını söyledi.
CHP’li eski milletvekili Muharrem İnce, Twitter hesabından konuya ilişkin yorum yaparak, “Sosyal medya düzenlemesi için sabaha kadar çalışan Meclis özgürlüklerin fişini çekti. Sorunların konuşulmasını, yazılmasını, paylaşılmasını engellemek o sorunları ortadan kaldırmaz. Ne yaparsan yap elbet yap bir yol bulunur” ifadelerini kullandı.
Meral Akşener başkanlığındaki İYİ Parti, Ali Babacan liderliğindeki DEVA Partisi ve Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki Gelecek Partisi, söz konusu yasayı reddederek, ülkedeki özgürlüklerin sınırlandırılacağını iddia etti.
Twitter’da ise yasaya karşı çıkan kullanıcılar, ‘sosyal medyaya dokunma’ etiketi ile karara tepki gösterdi.

TBMM’de gergin anlar
Öte yandan, söz konusu yasa teklifi hakkındaki görüşmeler sırasında AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat ve HDP Şırnak milletvekili Hüseyin Kaçmaz arasında gerginlik yaşandı.
HDP’li Kaçmaz’ın Güneydoğu’da başlatılan operasyonları eleştirmesinin ardından Eronat tepki göstererek, “Bizim derdimiz Kürtler değil, şerefsiz PKK’dır. Operasyonlar da terör örgütü PKK’ya yönelik yapılıyor” dedi.
HDP’li milletvekilleri, Eronat’ın HDP’li Kaçmaz’a ‘şerefsiz’ dediğini savunarak, AK Partili milletvekiline kınama cezası verilmesini talep etti ancak bu talep kabul edilmedi.



Maduro: Venezuela'nın ABD tehditlerine karşı koymak için 5 bin uçaksavar füzesi var

 28 Ağustos 2025'te çekilen bir fotoğrafta, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro başkent Karakas'taki bir eğitim kampında askerlere hitap ediyor. (AFP)
28 Ağustos 2025'te çekilen bir fotoğrafta, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro başkent Karakas'taki bir eğitim kampında askerlere hitap ediyor. (AFP)
TT

Maduro: Venezuela'nın ABD tehditlerine karşı koymak için 5 bin uçaksavar füzesi var

 28 Ağustos 2025'te çekilen bir fotoğrafta, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro başkent Karakas'taki bir eğitim kampında askerlere hitap ediyor. (AFP)
28 Ağustos 2025'te çekilen bir fotoğrafta, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro başkent Karakas'taki bir eğitim kampında askerlere hitap ediyor. (AFP)

Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro, dün ülkesinin ABD askeri tehditlerine karşı koymak için 5 bin Rus yapımı uçaksavar füzesine sahip olduğunu duyurdu.

ABD'nin eylül ayında Venezuela açıklarında uyuşturucu kaçakçılığı için kullanıldığını iddia ettiği tekneleri hedef alan saldırılar düzenlemesinin ardından Maduro, "Dünyadaki her askeri güç Igla-S füzelerinin gücünü anlar ve Venezuela en az 5 bin Igla-S füzesine sahiptir" ifadesini kullandı.


Trump: Wall Street Journal'ın ABD'nin Ukrayna'nın Rusya'da füze kullanmasına izin verdiği yönündeki haberi 'yanlış'

ABD Başkanı Donald Trump (EPA)
ABD Başkanı Donald Trump (EPA)
TT

Trump: Wall Street Journal'ın ABD'nin Ukrayna'nın Rusya'da füze kullanmasına izin verdiği yönündeki haberi 'yanlış'

ABD Başkanı Donald Trump (EPA)
ABD Başkanı Donald Trump (EPA)

ABD Başkanı Donald Trump dün akşamı yaptığı açıklamada, Wall Street Journal'ın (WSJ) ABD'nin Ukrayna'nın Rusya topraklarında uzun menzilli füzeler kullanmasına izin verdiğine dair haberinin "yanlış" olduğunu söyledi.

Trump, ABD'nin bu füzelerle, bunların nereden geldiğiyle veya Ukrayna'nın bunlarla ne yaptığıyla hiçbir ilgisi olmadığını ifade etti.

Trump, Truth Social'da, "Wall Street Journal'ın, ABD'nin Ukrayna'nın Rusya'nın derinliklerinde uzun menzilli füzeler kullanmasına izin verdiği haberi yalan haber!"dedi. Trump ayrıca, "ABD'nin bu füzelerle, nereden geldikleriyle veya Ukrayna'nın bunlarla ne yaptığıyla hiçbir ilgisi yok!" ifadesini kullandı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre WSJ daha önce ABD'li yetkililerin, Trump yönetiminin Ukrayna'nın Batılı müttefikler tarafından sağlanan belirli uzun menzilli füzeleri kullanmasına yönelik temel kısıtlamaları kaldırdığını ve bunun Kiev'in Rusya içindeki saldırılarını ve Moskova üzerindeki baskıyı artırmasına olanak sağladığını söylediğini belirtmişti.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın salı günü İngiltere'den tedarik edilen Storm Shadow füzesini kullanarak, Bryansk bölgesinde patlayıcı ve roket yakıtı üreten bir Rus fabrikasını vurduğunu duyurdu.

Saldırı "başarılı" olarak nitelendirildi ve Rus hava savunma sistemlerini deldiği belirtildi. WSJ, ABD'nin duyurulmayan bu hamlesinin amacının Ukrayna'nın füzeyi Rusya'da kullanabilmesini sağlamak olduğunu bildirdi. Bu değişiklik, Trump'ın ekim ayı başlarında Kremlin'e savaşı sona erdirmek için görüşmelere başlaması yönünde baskı yapma çabalarıyla aynı zamana denk geldi. Bu görüşmelerde, menzili bin 600 kilometreden fazla olan ABD yapımı Tomahawk füzelerinin Kiev'e tedarikini onaylama imasında da bulunulmuştu.


ABD, Rus petrol şirketleri Rosneft ve Lukoil'e yaptırım uyguluyor

Avrupa Birliği bayrakları Brüksel'deki Avrupa Komisyonu genel merkezinde dalgalanıyor (Arşiv-Reuters)
Avrupa Birliği bayrakları Brüksel'deki Avrupa Komisyonu genel merkezinde dalgalanıyor (Arşiv-Reuters)
TT

ABD, Rus petrol şirketleri Rosneft ve Lukoil'e yaptırım uyguluyor

Avrupa Birliği bayrakları Brüksel'deki Avrupa Komisyonu genel merkezinde dalgalanıyor (Arşiv-Reuters)
Avrupa Birliği bayrakları Brüksel'deki Avrupa Komisyonu genel merkezinde dalgalanıyor (Arşiv-Reuters)

ABD Hazine Bakanı Scott Beswent, dün Rusya'nın en büyük iki petrol şirketine yaptırımlar uygulanacağını açıkladı. Açıklamada, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'daki "anlamsız savaşı sona erdirmeyi reddetmesi" gerekçe gösterildi.

 Bessent, Rosneft ve Lukoil'e yönelik yaptırımların, ABD Başkanı Donald Trump'ın Moskova'nın Şubat 2022'de komşusunu işgal etmeye başlamasından bu yana devam eden çatışmayı sona erdirmeye çalışması nedeniyle, bu şirketlerin "Kremlin'in savaş makinesini finanse etmesinden" kaynaklandığını söyledi.

ABD Hazine Bakanı, Rusya Devlet Başkanı'nın Amerikalı mevkidaşıyla yaptığı görüşmelerde "dürüst" davranmaması nedeniyle ABD'nin Moskova'ya karşı şimdiye kadarki en büyük yaptırım paketlerinden birini uygulayacağını söyledi. Fox Business'a konuşan Bakan, "Başkan Putin masaya umduğumuz dürüst ve açık sözlü şekilde gelmedi," dedi ve Trump'ın "bu görüşmelerin seyrinden hayal kırıklığına uğradığını" ifade etti.

Aynı bağlamda, Avrupa Birliği’nin (AB) dönem başkanlığını yapan Danimarka'dan yapılan açıklamaya göre AB, Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşta Kremlin'in kaynaklarını kurutmayı amaçlayan on dokuzuncu önlem paketinin bir parçası olarak, Rus enerji kaynaklarına yönelik yaptırımları sıkılaştırma konusunda dün anlaşmaya vardı. 

Yıl sonuna kadar AB dönem başkanlığını yürütecek olan Danimarka'nın açıklamasına göre önlem paketi, Rusya'dan sıvılaştırılmış doğalgaz ithalatının tamamen durdurulmasını ve Moskova'nın Batı yaptırımlarını delerek petrol ihraç etmesini sağlayan Rus gizli filosuna karşı ilave önlemler içeriyor.