Hac ibadetleri sona eren hacılar, izolasyona geri dönüyor

Günlük olarak temizlenen Mescid-i Haram, çevre dostu dezenfektanlar ile sterilize ediliyor (SPA)
Günlük olarak temizlenen Mescid-i Haram, çevre dostu dezenfektanlar ile sterilize ediliyor (SPA)
TT

Hac ibadetleri sona eren hacılar, izolasyona geri dönüyor

Günlük olarak temizlenen Mescid-i Haram, çevre dostu dezenfektanlar ile sterilize ediliyor (SPA)
Günlük olarak temizlenen Mescid-i Haram, çevre dostu dezenfektanlar ile sterilize ediliyor (SPA)

Bu yılki hac ibadetleri, ikinci teşrik gününde üç cemrenin de taşlanmasının ardından veda tavafı ile sona eriyor. Protokollere ve önleyici tedbirlere tam iltizam sağlayarak ibadetlerini tamamlayan hacılar, tıbbi prosedürlerin bir parçası olarak ‘ev izolasyonuna’ tâbi tutulacak.
Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakan Yardımcısı Dr. Abdulfettah Maşşat, Şarku’l Avsat'a yaptığı açıklamada, hac programının 12. Zilhicce sabahının ilk saatleri ile beraber Mina’dan ikinci teşrik gününde küçük, orta ve büyük cemrelere taş atılarak başlayacağını, ardından ise hacıların hac ibadetlerini sona erdirip Mina’da kaldıkları yere geri döneceğini belirtti.
Taşlamalarını bitiren hacıların yerel saatle 16.00’da Mina’dan ayrılarak veda tavafı için Mescid-i Haram’a gideceklerini belirten Maşşat, ibadetlerini tamamlayan hacıların güvenlikleri için geliştirilen program dahilinde tıbbi muayeneden geçeceğini söyledi.
Agyad ve İbrahim el-Halil alanından gelecek hacıların son olarak gerçekleştireceği veda tavafı için gerekli tüm hazırlıklar yapılmış, Mescid-i Haram’a giriş ve çıkışları için batı meydanından Kral Fahd kapısı tahsis edilmiş durumda.
Teşrikin ilk günlerinde üç cemreyi taşlayan hacılar, hem kendi hem de hac hizmetlerinde çalışan personelin selameti için yüksek tedbirlere ve sosyal mesafeye uyum sağladı. Hac ve Umre Bakanlığı ise Kurban Bayramı vesilesiyle hacıları hatıra hediyesi ile sevindirdi.
Şeytan taşlama sırasında sosyal mesafe kurallarına uyulması için yerlere belirleyici şeritler konulmuş, hacıların geçecekleri yollar renkli işaretlerle belirlenmişti.
Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi (Haremeyn) İşleri Başkanlığının iki mescidi de sağlık açısından güvenli bir yere getirme yönündeki tedbir içerikli çabaları kapsamında, Mescid-i Haram’ın tüm alanlarında çevre dostu ve en kaliteli dezenfektanlar ile sterilizasyon işlemleri yoğun bir şekilde devam etti. Mescid-i Haram’ın günlük temizlik sayısı 10’a çıkarıldı.
Hacılar, kaldıkları yerde bulunan 390 elektronik ekran aracılığıyla, Din İşleri, İrşad ve Davet Bakanlığı plan ve programları kapsamında Mina’da kılınan namazların ardından belirli vakitlerde sağlık açısından farkındalığı sağlayacak bilimsel yayınlara kulak verdi.
Sağlık Bakanlığının ilgili taraflarla işbirliği içinde yürüttüğü çabalar, Rahman’ın misafirlerine uygulamalı planlar yoluyla hizmet etmede onur verici bir konum sağladı. Bu kapsamda, sağlık açısından güvenli bir hac için ibadetleri süresince hacılara eşlik edecek sağlık personeli görevlendirildi.
Komuta ve kontrol merkezi sistemi kapsamında, ibadetler sırasında olup bitenlerin kaydedilmesi için kutsal yerlere profesyonel kişiler tarafından takip edilen 6 bin 250 farklı kamera kuruldu. Bu kapsamda, güvenlik ve askeri alandaki yetkililer, bakanlıklar, hükümet ve sivil toplum kuruluşları ile çeşitli koordinasyonlar kuruldu.
Şeytan taşlama alanında son iki gündür ilk ve üçüncü katlar kullanıldı. Şeytan taşlama ibadetinin kolay ve mümkün olduğunca hızlı vakitte eda edilmesi yolunda en iyi hizmeti sunmak için tüm güvenlik, sağlık ve hizmet kurumlarının düzenlenmesi ve koordine edilmesi kapsamında, ilk gün ilk katta Akabe cemresi taşlanırken dün üçüncü katta ise üç farklı cemre taşlandı.
Suudi Arabistan liderliği, bu yılki hac ibadetinin dikkatli ve başarılı organizasyonu için İslam ülkesindeki birçok lider, başkan ve üst düzey yetkililerden övgüler aldı. Bu başarının Krallığın bu kutsal sorumlulukları üstlenme yeteneği ve hevesinin boyutunu yansıttığı vurgulandı.



Hacılar, Teşrik günlerinin ikinci gününde Cemarat'a taş atmaya devam etti

TT

Hacılar, Teşrik günlerinin ikinci gününde Cemarat'a taş atmaya devam etti

Hacılar, Teşrik günlerinin ikinci gününde Cemarat'a taş atmaya devam etti

Hacılar, ruhani bir atmosfer içinde Mina’da hac ibadetlerini yerine getirmeye devam ediyor. Hacılar, ikinci teşrîk günü olan bugün (pazar), şeytan taşlamanın üç cemresini de kolaylıkla, düzenli ve güvenli bir şekilde tamamladı. Bu süreç, hacıların hareketlerini kolaylaştırmayı ve bu büyük ibadeti yerine getirirken onlara en üst düzeyde koruma ve hizmet sağlamayı hedefleyen planlı düzenlemeler çerçevesinde gerçekleşti.

İbadetini erken tamamlamak isteyen hacılar, Zilhicce ayının on ikinci günü olan bugün güneşin zevalinden sonra, Mina’da üç cemreyi –önce küçük, sonra orta, ardından büyük cemreyi– her birine yedi taş atarak tamamladıktan sonra, hac ibadetlerinin son adımı olan veda tavafını gerçekleştirmek üzere Mekke’deki Mescid-i Haram’a yöneldi. Öte yandan, hacıların tamamı Kurban Bayramı’nın dördüncü günü olan pazartesi günü (yarın) ibadetlerini tamamlamış olacak.

scdfgrt
Hac Güvenlik Kuvvetleri, Hacıların güvenliğini ve selametini sağlamak amacıyla tüm insan gücü, araç, ekipman ve teknolojik imkânları seferber etti. (Fotoğraf: Gazi Mehdi)

Hac Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Abdullah el-Kureyş, hacıların güvenliğini ve selametini sağlamak amacıyla insan gücü, araç, ekipman ve teknolojik imkânların tamamının seferber edildiğini vurgulayarak, hacıların ibadetlerini kolaylık, güvenlik ve huzur içinde yerine getirip ailelerine sağ salim dönmelerini sağlamayı hedeflediklerini ifade etti.

El-Kureyş, “Hac Güvenlik Kuvvetleri, Mina’dan erken ayrılmak isteyen hacıların hareket planlarını uygulaması için tam teşekküllü bir şekilde teyakkuz hâlinde. Aynı şekilde, Mescid-i Haram ve Cemarat alanında kalabalıkları yönetmek ve düzeni sağlamak üzere ikinci teşrîk gününde Hac Güvenlik Kuvvetleri olarak tüm hazırlıklar daha da artırıldı” ifadelerini kullandı.

El-Kureyş, Hac Güvenlik Kuvvetleri’nin, Mina’dan Mescid-i Haram’a doğru erkenden ayrılan hacıların taşınmasını kolaylaştırmak için araç trafiğini düzenleme ve yönetme görevini sürdürdüğünü belirtti. Ayrıca, Yol Güvenlik Devriyeleri’nin, hacıların Mekke'den çıkışlarını takip ettiğini ve tüm yollar üzerinde onların güvenliğini sağlamak için görev başında olduğunu ifade etti.

Hac Güvenlik Kuvvetleri Komutanı hacılara şu çağrıda bulundu: “Cemarata yönlendirme programlarına riayet edin, yanınızda eşya taşımayın. Ne Cemarat alanına ne de Mescid-i Haram’a giderken yanınızda bir şey götürmeyin. Cemreleri taşlarken, tavaf ve sa’y yaparken sükûnet ve itidal içinde olun. Yollarda ve girişlerde, Cemarat alanında ve Mescid-i Haram’da güvenlik görevlilerinin talimatlarına mutlaka uyun.”

fgthy
Hacılar, Teşrîk günlerinin ikincisinde Cemarat’a taş atıyor. (Fotoğraf: Gazi Mehdi)

Mina’dan Mescid-i Haram’a yapılan dönüş, hac ibadetinin en hassas ve en yoğun evrelerinden biri olup, bütünleşik ve titizlikle hazırlanmış bir operasyonel sistem dâhilinde yürütülüyor. Bu sistem, düzenli ring seferlerine dayanan ulaşım, aşamalı yönlendirme ve kalabalığın zaman ve mekâna göre dengeli dağıtılması esasına göre işliyor. Plan kapsamında, yayalardan tamamen ayrılmış özel ring otobüs güzergâhları tahsis edildi. Her biri 125 yolcu kapasiteli 100 körüklü otobüsle saatte 20 bin kişiye hizmet verilecek şekilde seferler düzenleniyor. Bu sayede ulaşım süresi yalnızca 20 dakikaya iniyor ve tavaf ibadetinin kısa sürede gerçekleştirilmesi kolaylaştırılıyor.

Öte yandan Medine’deki resmî kurumlar, hac ibadetini tamamlayarak Zilhicce’nin on ikinci günü otobüslerle ve Haremeyn Hızlı Treni seferleriyle kente gelmeye başlayacak olan hacıların ilk kafilelerini karşılamak için hazırlıklarını tamamladı. Ziyaretçilerin ve namaz kılmak isteyenlerin Ravza-i Mutahhara’ya girişlerini kolaylaştırmak için rehberlik ve düzenleme hizmetleri sağlanıyor. Bu süreç, resmî uygulamalar üzerinden yapılan ön rezervasyonlara ve kapasiteye göre yürütülüyor.