Trump, salgında yeni bir aşamaya girildiğine ilişkin açıklamalarda bulunan Beyaz Saray Danışmanı’nı eleştirdi

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
TT

Trump, salgında yeni bir aşamaya girildiğine ilişkin açıklamalarda bulunan Beyaz Saray Danışmanı’nı eleştirdi

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump dün, salgında yeni bir aşamaya girildiği konusunda uyarıda bulunan Beyaz Saray Danışmanı Deborah Birx’e sert tepki göstererek açıklamalarını “acınası” olarak nitelendirdi.
AFP’ye göre Trump salgına verdiği yanıta ilişkin medyada gördüğü aşırı karamsarlıktan dolayı öfke duyuyor. Trump, Birx’in olumsuz bir tavır takınmak için baskıya boyun eğdiğini söyledi.
Trump, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda “Deborah oltaya geldi ve bize vurdu. Acınası” ifadelerini kullandı. Pazar günü CNN’e açıklamalarda bulunan Birx, Kovid-19 yüzünden yaklaşık 155 bin kişinin hayatını kaybettiği ABD’nin salgında “yeni bir aşamaya” girdiğini söyledi ve salgının ”olağanüstü boyutlarda” yayıldığına dikkati çekti. Birx “Kırsal bölgelerde yaşayan herkese sesleniyorum: bu virüse karşı güvende değilsiniz” dedi. Trump Birx’in açıklamalarının ABD Temsilciler Meclisi Demokrat Başkanı Nancy Pelosi’nin Birx’e yönelik eleştirilerde bulunmasından sonra geldiğini söyledi. Pelosi ve diğer Demokratlar, Trump’ın onayını almak için ifadelerini değiştirmeye hazır olduğunu düşündükleri kıdemli halk sağlığı uzmanı Birx’e eleştirilerde bulunmuştu.
Pelosi ABC’ye yaptığı açıklamada “Başkanın virüs hakkında yanıltıcı bilgiler verdiğini düşünüyorum ve O (Birx) başkan tarafından atandı bu yüzden güven duymuyorum. Hayır” ifadelerini kullandı.
Beyaz Saray Stratejik İletişim Direktörü Alyssa Farah Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’nin, Kovid-19 ile Mücadele Görev Gücü’nde en nitelikli halk sağlığı uzmanı Dr. Birx’e karşı halkın nezdinde tekrar tekrar güvensizlik söylentilerini artırma girişimi, büyük bir sorumsuzluk göstergesi” dedi.
Bununla birlikte Trump dün Twitter hesabından yaptığı paylaşımla yaklaşımını değiştirerek “Demek deli Nancy Pelosi, Dr. Deborah Birx hakkında korkunç şeyler söyledi ve aşılar ve tedaviler de dahil olmak üzere Çin Virüsü ile mücadelede gösterdiğimiz çok iyi işe karşı oldukça pozitif olduğu için ona saldırdı. Nancy’ye karşılık vermek için Deborah da oltaya geldi ve bize vurdu” dedi.
Diğer taraftan Kovid-19 ile Mücadele Görev Gücü’nün önde gelen üyelerinden Anthony Fauci, Beyaz Saray’dan ve hatta bazen Trump’ın kendisinden kötü bir muamele görüyor. Fauci’nin salgın hakkındaki gerçekçi değerlendirmeleri çoğu zaman Başkan tarafından reklamı yapılan daha iyimser tahminlerle çakışıyor. Trump Fauci’yi “endişe verici” bir şahıs olarak tanımladı ve kamuoyunu yanlış yönlendirdiğini söyledi. Geçtiğimiz hafta açıklamalarda bulunan Trump, halkın nezdinde doktorun desteklenme oranının kendisini destekleyenlerin oranından daha fazla olduğunu söylemişti.



Moskova Belediye Başkanı, başkente doğru gelen 31 İHA’nın düşürüldüğün duyurdu

Ukrayna askeri birlikleri arasında insansız hava aracı yaygınlaştı (EPA)
Ukrayna askeri birlikleri arasında insansız hava aracı yaygınlaştı (EPA)
TT

Moskova Belediye Başkanı, başkente doğru gelen 31 İHA’nın düşürüldüğün duyurdu

Ukrayna askeri birlikleri arasında insansız hava aracı yaygınlaştı (EPA)
Ukrayna askeri birlikleri arasında insansız hava aracı yaygınlaştı (EPA)

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, Rus hava savunmasının gece boyunca şehre doğru gelen 31 insansız hava aracını (İHA) düşürdüğünü söyledi.

Sobyanin, Telegram kanalında yaptığı açıklamada, İHA’ların yaklaşık üç buçuk saatlik bir süre içinde düşürüldüğünü belirtti.

Sobyanin, enkazı incelemek üzere acil durum ekiplerinin gönderildiğini belirtti. Olayla ilgili herhangi bir yaralanma veya hasar bildirilmedi.

Rusya Sivil Havacılık Otoritesi (Rosaviatsiya), Moskova bölgesindeki tüm havaalanlarında operasyonların askıya alındığını duyurdu.        

Rusya'nın ikinci büyük şehri St. Petersburg'daki Pulkovo Havalimanı, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, başkentten gelen uçuşların yönünün değiştirilmesiyle ilgili sorunlarla karşılaştığını belirtti. Ayrıca, orta Rusya'daki birçok havalimanı da iniş ve kalkışları askıya aldı.


Trump, Venezuela kıyılarında bir petrol tankerine el konulduğunu duyurdu

ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
TT

Trump, Venezuela kıyılarında bir petrol tankerine el konulduğunu duyurdu

ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump, Washington ve Karakas arasındaki gerginliğin tırmanmasıyla birlikte, dün ABD'nin Venezuela kıyılarında bir petrol tankerine el koyduğunu doğruladı. Trump, "Venezuela açıklarında çok büyük bir petrol tankerine el koyduk; şimdiye kadar el konulan en büyük tanker" ifadesini kullandı.

Politico'nun haberine göre tanker Küba'ya gidiyordu ve Küba devlet petrol şirketi Cubametales tarafından Asya'daki aracılara satılmak üzere petrol taşıyordu.

İki ABD savaş uçağı çarşamba günü, ABD yönetiminin Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun iktidardaki günlerinin "sayılı" olduğunu ilan ettiği baskı kampanyasının başlangıcından bu yana Güney Amerika ülkesine en yakın nokta olarak kabul edilen bir noktada Venezuela Körfezi üzerinden uçtu.

Savunma Bakanı Pete Hegseth, Kongre liderlerine, uyuşturucu taşıdığından şüphelenilen bir tekneye düzenlenen ve ilk saldırıdan sonra teknenin enkazına tutunan iki kişinin ölümüne yol açan çifte saldırının videosunun tamamını yayınlamayı düşündüğünü bildirirken, kamuya açık uçuş takip siteleri, en geniş noktalarında yaklaşık 240 kilometre genişliğinde olan Venezuela Körfezi üzerinde uçan iki ABD Donanması F/A-18 savaş uçağının 30 dakikadan fazla bir süre su üzerinde daireler çizerek uçtuğunu kaydetti.

Bir savunma yetkilisi, uçuşu uluslararası hava sahasında yapılan “rutin bir eğitim uçuşu” olarak nitelendirdi ve uçakların silahlı olup olmadığını teyit edemediğini belirtti. Uçuşu, ABD uçaklarının yeteneklerini test etmek için tasarlanmış önceki tatbikatlara benzetti ve “provokatif olmadığını” vurguladı.

ABD ordusu daha önce de bölgeye B-52 Stratofortress ve B-1 Lancer bombardıman uçakları konuşlandırmış, Venezuela kıyılarına yakın uçuşlar gerçekleştirmişti; ancak F/A-18 savaş uçaklarının salı günü yaptığı gibi Venezuela topraklarına yakın uçuşlar yapmamıştı.


Musk, DOGE’dan pişman: “Bir daha uğraşmam”

Ocak ayında Musk liderliğinde kurulan DOGE, kasımda kapatılmıştı (Reuters)
Ocak ayında Musk liderliğinde kurulan DOGE, kasımda kapatılmıştı (Reuters)
TT

Musk, DOGE’dan pişman: “Bir daha uğraşmam”

Ocak ayında Musk liderliğinde kurulan DOGE, kasımda kapatılmıştı (Reuters)
Ocak ayında Musk liderliğinde kurulan DOGE, kasımda kapatılmıştı (Reuters)

Elon Musk, Hükümet Verimliliği Bakanlığı'nda (DOGE) geçirdiği süreyi değerlendirdi.

Musk, 2017-2019'ta İç Güvenlik Bakanlığı'nda basın sözcüsü yardımcısı olarak görev yapan Katie Miller'ın podcast'ine katıldı.

Teknoloji milyarderi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray Özel Kalem Müdür Yardımcısı Stephen Miller'ın eşiyle yaptığı söyleşide, DOGE'un tartışmalı federal bütçe kesintilerine dair şunları söyledi:

Biraz başarılı olduk. Bir dereceye kadar başarılı olduk. Hiç mantıklı olmayan, tamamen israfa yol açan birçok fonlamayı durdurduk.

Trump'ın seçim kampanyasına yaptığı desteklerle gündeme gelen Musk, ABD Başkanı tarafından DOGE'un başına getirilmişti.

Yönetimin ilk 5 ayında federal kurumlarda gerçekleştirdiği kesintilerle tartışma yaratan Tesla CEO'su, nisanda yaptığı açıklamada elektrikli otomobil şirketiyle ilgilenmek için DOGE'da geçirdiği süreyi azaltacağını duyurmuş, mayısta da görevden ayrılmıştı.

DOGE'un kesintileri nedeniyle binlerce federal çalışanın işine son verilmesi ABD'de tepki çekmişti. ABD'nin yanı sıra bazı Avrupa şehirlerinde de Tesla'ların kundaklandığı bildirilmişti.

Salı günü yayımlanan podcast'te Musk, bir daha DOGE gibi bir projenin başına geçmek istemediğini belirtti:

DOGE'la uğraşmak yerine, esasen şirketlerim üzerinde çalışmalıydım. Böylece ürettiğimiz arabaları kundaklamazlardı.

Space X CEO'su, DOGE'un başına geçtikten sonra katıldığı bir konferansta Nazi selamı verdiği iddiasıyla da yoğun eleştirilerin hedefi olmuştu.

Analistlere göre Tesla'nın net kârının bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 71 oranında düşmesinde, Musk'ın DOGE’a odaklanması büyük rol oynamıştı.

Teknoloji milyarderiyle ABD Başkanı'nın arası, Trump'ın tartışmalı vergi indirimi tasarısı nedeniyle bozulmuştu. Sosyal medya üzerinden atışmaların ardından ikili daha sonra "dostluk mesajları" paylaşmıştı.

Independent Türkçe, Reuters, Axios