Suriye’de rejim güçleri ile muhalif silahlı gruplar arasında çatışma: 18 ölü

Dün Rus saldırılarından sonra İdlib'in bazı bölgelerinden kırsalından duman yükseliyor (AFP)
Dün Rus saldırılarından sonra İdlib'in bazı bölgelerinden kırsalından duman yükseliyor (AFP)
TT

Suriye’de rejim güçleri ile muhalif silahlı gruplar arasında çatışma: 18 ölü

Dün Rus saldırılarından sonra İdlib'in bazı bölgelerinden kırsalından duman yükseliyor (AFP)
Dün Rus saldırılarından sonra İdlib'in bazı bölgelerinden kırsalından duman yükseliyor (AFP)

Suriye rejim güçleri ile muhalif silahlı gruplar arasında Lazkiye’nin kuzeydoğusunda çıkan silahlı çatışmalarda iki taraftan 18 kişinin öldüğü bildirildi.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Lazkiye’nin kuzeydoğusundaki Cebelu’l Ekrad bölgesinde bulunan Haddade ve Tuffahiye köylerinde İranlı milisler tarafından desteklenen rejim güçleri ile silahlı muhalif gruplar arasında çatışma çıktığını aktardı.
Gözlemevi’nin açıklamasına göre, rejim güçleri Pazartesi sabah saatlerinde Rus uçaklarının eşliğinde bölgede ilerlemeye çalıştı. Muhalif grupların karşılık vermesi üzerine çatışmalar meydana geldi. Olayda rejim ordusundan 12 kişi ölürken, 4’ü Heyet Tahrir Şam (HTŞ) üyesi muhalif gruplardan 6 kişi hayatını kaybetti. Ağır kayıplar veren rejim güçleri Cebelu’l Ekrad’a bağlı El-Cub el-Ahmer bölgesine çekilmek zorunda kaldı.
Muhalif gruplardan bir yönetici, rejimin, Haddade köyünü stratejik öneminden dolayı kontrol altına almak istediğini söyledi. Yönetici, Haddade’nin kuzeyden Sehl el-Gab ve batıdan Hama’ya uzandığını ayrıca Halep-Lazkiye karayoluna (M4) yakın olduğunu sözlerine ekledi.

Türk kuvvetlerinden gerilimi azaltma bölgelerine yoğun askeri sevkiyat
Öte yandan rejim güçlerinin Rus hava desteğiyle saldırılarına devam ettiği bir ortamda Türk kuvvetleri, Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib gerilimi azaltma bölgesinde rejimin kontrolünde bulunan Serakib ilçesine füzeli saldırı gerçekleştirdi. Ayrıca Türk kuvvetleri gerilimi azaltma bölgelerine yoğun askeri sevkiyat gerçekleştirdi.

Yerinden edilenler 1 milyona ulaştı
Gözlemevi’nin aktardığına göre Rus savaş uçakları dün sabah saatlerinde muhaliflerin denetimindeki Binniş ilçesi ve çevresine 10’dan fazla füzeyle saldırı düzenledi. Saldırıda bir aileden 3 kişi hayatını kaybetti, en az 1 kişi yaralandı.
Türk kuvvetleri saldırının ardından Suriye’nin kuzeybatısındaki gözlem noktalarına mühimmat takviyesi gerçekleştirdi. Kefer Lusin Sınır Kapısı'ndan geçen 20 askeri araç bölgedeki Türk gözlem noktalarına yöneldi.
Şam yönetimini destekleyen Moskova ile muhalif grupları destekleyen Ankara 6 Mart’ta ateşkes imzalandı. Ateşkesin yürürlükte olmasına rağmen Birleş Milletlerin verilerine göre, rejimin Rus hava desteğiyle 3 aydır düzenlediği saldırılar nedeniyle yaklaşık 1 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Sahadaki aktivistlerden Ahmed Seyyid Ali, Rus uçaklarının Binniş ilçesine düzenlediği saldırı hakkında detay verdi.
Ali, İdlib semalarında uçan 3 Rus uçağının doğudaki Binniş ilçesini hedef aldığını belirterek, saldırılarda 1’i çocuk 4 sivilin hayatını kaybettiğini ve yaralıların olduğunu söyledi.
Rus hava saldırıları nedeniyle bölgedeki evlerin büyük bir kısmının artık kullanılamaz hale geldiğini kaydeden Ali, hava saldırılarına ilave olarak Serakib’de konuşlanan rejim güçlerinin de top atışları ve füzelerle karadan saldırdığını ve bölgedeki çok sayıda ailenin evini terk etmek zorunda kaldığını ifade etti.
Rejim ve Rus güçlerinin aralıksız 2 gün boyunca bölgeyi ateş altına aldığını aktaran Ali, rejim güçlerinin önceki gün İdlib’in güneyindeki Kefervaid, El-Bare, Kenesfere ve Fuleyfel bölgelerine 50’yi aşkın top mermisi ve füzeyle saldırdığını belirtti. Ali, saldırı sonucu ağır yaralanan 5 sivilin sınırdaki hastanelere kaldırıldığını, onlarca ailenin Türkiye sınırındaki çadır kamplara yöneldiğini bildirdi.
Rusya’dan Pazartesi yapılan açıklamada, Suriye savaş uçaklarının İdlib’de HTŞ’ye ait mühimmat deposunu imha ettiği bilgisine yer verildi.
Rus Sputnik haber ajansının aktardığına göre, Suriye uçakları, Rusya’nın terör örgütü listesine aldığı HTŞ’nin Binniş çevresindeki en büyük mühimmat deposunu tamamen imha etti.

Türkiye’den ABD’li şirket ve SDG arasındaki petrol anlaşmasına tepki
Diğer taraftan Türkiye Dışişleri Bakanlığı, dünkü (pazartesi) açıklamasında, ABD’li bir petrol şirketi ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında imzalanan petrol sözleşmesini sert sözlerle eleştirdi. Açıklamada sözleşmenin ‘uluslararası hukuku hiçe saydığı’ ifade edildi.



Gazze'de bombalamalardan hasar gören binaların çökmesi sonucu dört Filistinli hayatını kaybetti

Filistinli yerinden edilmiş bir kadın, Gazze şehrinde İsrail bombardımanı sonucu yıkılan bir binada yaşıyor (AFP)
Filistinli yerinden edilmiş bir kadın, Gazze şehrinde İsrail bombardımanı sonucu yıkılan bir binada yaşıyor (AFP)
TT

Gazze'de bombalamalardan hasar gören binaların çökmesi sonucu dört Filistinli hayatını kaybetti

Filistinli yerinden edilmiş bir kadın, Gazze şehrinde İsrail bombardımanı sonucu yıkılan bir binada yaşıyor (AFP)
Filistinli yerinden edilmiş bir kadın, Gazze şehrinde İsrail bombardımanı sonucu yıkılan bir binada yaşıyor (AFP)

Gazze şehrinde İsrail bombardımanı sonucu hasar gören binalar ve evler, şiddetli rüzgar ve yağmur nedeniyle çöktü ve dört kişi hayatını kaybetti.

Filistin Haber Ajansı'nın (WAFA) bugün bildirdiğine göre, yerel kaynaklar, "Gazze şehrinin batısındaki dağ evlerinin yakınında bulunan Organza Salonu binasının bir bölümünün çökmesi sonucu 15 yaşındaki Rimas Bilal Hamuda'nın öldüğünü ve böylece çökme alanındaki şehitlerin sayısının üçe yükseldiğini" belirtti.

zxcsdfg
Yerinden edilmiş bir Filistinli çocuk Gazze şehrinde su kabını doldurmaya çalışıyor (AFP)

Wafa haberine şöyle devam etti: "Vatandaş Vefa Şerir (33 yaşında) da, Gazze şehrinin batısında, el-Sevra Caddesi yakınlarında, İsrail bombardımanı sonucu hasar gören bir evin duvarının fırtınalı hava koşulları nedeniyle yıkılması sonucu şehit oldu."


El-Alimi, Yemen'in güneyindeki yasadışı hapishanelerin kapatılması emrini verdi

Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı, Riyad'da iki Alman yetkiliyi kabul etti (Saba)
Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı, Riyad'da iki Alman yetkiliyi kabul etti (Saba)
TT

El-Alimi, Yemen'in güneyindeki yasadışı hapishanelerin kapatılması emrini verdi

Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı, Riyad'da iki Alman yetkiliyi kabul etti (Saba)
Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı, Riyad'da iki Alman yetkiliyi kabul etti (Saba)

Yemen Başkanlık Liderlik Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi dün, Aden, Lahj ve el-Dhale vilayetlerindeki tüm yasadışı hapishanelerin kapatılmasını emretti ve devletin yetkisi dışındaki silahlı gruplara destek verilmemesi konusunda uyarıda bulundu.

El-Alimi'nin talimatları arasında tüm yasadışı hapishanelerin ve gözaltı merkezlerinin kapatılması ve yasadışı olarak gözaltında tutulanların derhal serbest bırakılması yer alıyordu. Bu görevi yerine getirmek için güvenlik ve askeri kurumları Savcılık ve Adalet Bakanlığı ile koordinasyon kurmakla görevlendirdi.

Bu hamle, feshedilen Güney Geçiş Konseyi'ne bağlı güçlerin devletin yetkisi dışında hapishaneler işlettiği yönündeki insan hakları suçlamalarıyla birlikte geldi.

El-Alimi ayrıca, devlete tabi olmayan silahlı grupları desteklemenin terörle mücadeleye katkıda bulunmadığını, aksine terörü yeniden ürettiğini ve terör ortamını genişlettiğini belirterek, güvenlik kaosu ve devlet kurumları dışında silahların yasallaştırılmasının Yemen'in, bölgenin ve uluslararası su yollarının güvenliği için en büyük tehdidi oluşturduğunu vurguladı.


Hamas Gazze'nin kontrolünü devretmeye hazır

Gazze'deki Hamas savaşçıları (Arşiv fotoğrafı - Reuters)
Gazze'deki Hamas savaşçıları (Arşiv fotoğrafı - Reuters)
TT

Hamas Gazze'nin kontrolünü devretmeye hazır

Gazze'deki Hamas savaşçıları (Arşiv fotoğrafı - Reuters)
Gazze'deki Hamas savaşçıları (Arşiv fotoğrafı - Reuters)

Hamas , Gazze Şeridi’nin kontrolünü Filistinli teknokrat bir komiteye devretmeye hazır olduğunu açıkladı.

Hamas liderliği, Mısır, Katar ve Türkiye'deki arabuluculara, Gazze Şeridi'nin kontrolünü Filistinli teknokrat komiteye devretmeye tamamen hazır olduğunu bildirdi. Komitenin oluşumunun ayrıntıları kısa süre önce kararlaştırılmıştı. Ancak anlaşma, komitenin Filistin Yönetimi'ne tam bağlı olması konusunda bazı sorunlar nedeniyle hâlâ tam olarak sonuçlanamadı. Filistin Yönetimi, komitenin tamamen kendi sorumluluğu altında olmasında ısrar ediyor.

Hamas kaynakları Şarku’l Avsat'a, hareketin liderliğinin, arabulucular ve ABD'nin ikinci aşamaya geçmeyi amaçlayan diplomatik çabalarının hızlanması doğrultusunda, Gazze Şeridi'ndeki bağlı devlet kurumlarına bu adımı uygulamaya tam olarak hazırlıklı olmaları için açık ve kapsamlı talimatlar verdiğini bildirdi.

Kaynaklar, Hamas liderliği ve Gazze'deki hükümet yetkililerinin, Gazze Şeridi'ndeki iktidarı teknokrat komiteye derhal devretmek için hazırlıklara başladığını belirterek, şunları kaydetti “Bu komitenin görevlerini üstlenmesi, Filistin Yönetimi ve İsrail tarafından belirlenen koşullara bağlıdır. Filistin Yönetimi, komitenin, fraksiyonlar veya hatta ABD Başkanı Donald Trump tarafından açıklanacak barış konseyinin yürütme organı gibi başka hiçbir referans veya denetime tabi olmaksızın, tamamen kendi hükümetine bağlı olmasını isterken, İsrail ise Gazze Şeridi'ni yöneten herhangi bir Filistin organını reddediyor.”

Hamas'a yakın kaynaklar, “arabulucuların Filistin Yönetimi'nin şartlarını çözmek için çalışacaklarını, ABD'nin ise İsrail'i bu komiteyi bir gerçek olarak kabul etmeye zorlayabileceğini” tahmin ederek, “Fetih'in de katılacağı kapsamlı bir Filistin toplantısı düzenlenecek ve bu toplantıda ikinci aşama ve Filistin davasının geleceği ile ilgili tüm çözülmemiş konular üzerinde anlaşmaya varılmasının hedeflendiğini” belirtti.

Kaynaklar, bir yandan Hamas ve Filistinli gruplar, diğer yandan Mısırlı arabulucu arasında komitenin çalışmaları ve yapısı konusunda anlaşmaya varıldığını doğrularken, Filistin Yönetimi'nin komitenin birçok çalışma noktası hakkında hala çekinceleri olduğunu ifade etti. Bu konu, yakın zamanda Mısırlı yetkililer ve Filistinli Başkan Yardımcısı Hüseyin eş-Şeyh arasında görüşüldü ve bu görüşme, bu konuda daha kapsamlı bir anlaşmanın yolunu açabilir. Özellikle yaklaşan gruplar toplantısında.

Hamas sözcüsü Hazım Kasım, hareketin Filistin sorununu çözme çerçevesinde olumlu ve ilerici tutumlar sergilediğini belirterek, Filistin Yönetimi liderliğini bu tarihi ana yanıt vermeye ve ulusal uzlaşma yolunda ilerlemeye çağırdı. Kasım şunları söyledi: “Hiçbir Filistinli parti belirsizlik durumundan yararlanamaz veya ulusal birliği engelleyemez, bu nedenle Filistin Yönetimi liderliği, halkımızın Gazze Şeridi'nde yaşadığı felaketten yararlanabileceğini düşünüyorsa yanılmaktadır.”

Fetih sözcüsü Munther el-Hayek yaptığı açıklamada, Gazze'nin yönetimi için düşünülen herhangi bir komitenin meşruiyetini Filistin Yönetimi'nden alması ve hükümetinin bir üyesi tarafından yönetilmesi gerektiğini vurguladı. Hayek, “buna aykırı herhangi bir hareketin Gazze ile Batı Şeria arasındaki siyasi bölünmeyi sürdüreceği” uyarısında bulundu.