Mısır, Boko Haram’ın Kuzey Kamerun’daki etkinliğinin artacağı konusunda uyarıda bulundu

Arşiv
Arşiv
TT

Mısır, Boko Haram’ın Kuzey Kamerun’daki etkinliğinin artacağı konusunda uyarıda bulundu

Arşiv
Arşiv

Mısır'daki Dar el-İfta Gözlemevi, dün, Boko Haram hareketinin Kuzey Kamerun'da düzenlediği saldırıların terörist hareketin katı ideolojisini yayma çabaları kapsamında önümüzdeki dönemde artacağı uyarısında bulundu.
Boko Haram’ın şuanda da Kuzey Kamerun'a yönelik saldırılarını yoğunlaştırdığına değinen gözlemevi, hareketin yerinden edilmişlerin Kuzey Kamerun'daki kampına yönelik terör saldırısını kınadı. Saldırıda 16 kişi hayatını kaybetmiş, 8 kişi ise yaralanmıştı. Bölge halkı, örgütün kanlı saldırılarına ve baskılarına maruz kalıyor. Bölge halkı üzerinden terörist örgütün insan kaynağı, kendi tabiriyle ‘meşru cihad’ adı altında sürekliliğini sağlıyor. İslam dininin dünya ve ahirette en ağır ceza gerektiren en çirkin suç türlerinden saydığı insan öldürme, kaçırma, korkutma gibi her türlü saldırı eylemlerini yasakladığına değinen gözlemevi; uluslararası toplumu, tüm dünya ülkelerini ve uluslararası aktörleri dünya genelindeki terörizm, aşırılık yanlılığı ve militanlıkla yüzleşmek için gerekli önlemleri almaya çağırdı.
2016’nın Ağustos ayında Boko Haram örgütü tarafından tanınan DEAŞ, Ebu Musab el-Bernavi'nin kendi tabiriyle ‘Batı Afrika’daki İslam devleti’ liderliğine atandığını bildirmişti. İfta Gözlemevi tarafından yayınlanan raporda ise şu ifadeler kullanıldı:
“Boko Haram, Nijerya hükümetine karşı silahlı terörist operasyonlarına başladığı 2009'dan bu yana 20 binden fazla insanı öldürdü. Hareketin kuzey Nijerya'da sözde devlet kurma girişimleri, komşu Kamerun, Çad ve Nijer'e kadar uzandı. Bu da Birleşmiş Milletler verilerine göre Çad Gölü bölgesinde en az 20 bin insanın ölümüne, yaklaşık 3 milyon insanın yerinden edilmesine neden oldu.”
Afrika ülkelerinde bilinçlendirme çalışmalarının yoğunlaştırılması gerektiğine dikkati çeken gözlemevi, radikal ideolojiler ve aşırılık yanlısı gruplar tarafından servis edilen katı yaklaşımlarla mücadele yolunda bu ülkelere bilim adamlarının yollanması çağrısında bulundu.
Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib de söz konusu saldırıyı kınadı. Dün El-Ezher Üniversitesi Mezunları Derneği tarafından yapılan açıklamada, “İslam hukuku, kan döken ya da müminleri korkutanların bu dünya ve ahirette en ağır cezalar ile karşılaşacağını vurgular. Radikal ve terörist grupların masum insanlara yönelik saldırıları, Yüce Allah nezdindeki en büyük günahlardan biridir” ifadeleri kullanıldı.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.