Çin’den ‘ABD’nin Tayvan’a heyet gönderme’ haberine tepki: Washington barışı tehlikeye atıyor

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin (Reuters)
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin (Reuters)
TT

Çin’den ‘ABD’nin Tayvan’a heyet gönderme’ haberine tepki: Washington barışı tehlikeye atıyor

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin (Reuters)
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin (Reuters)

ABD’nin Tayvan’a üst düzey bir heyet göndereceği yönünde çıkan haberlerin ardından Çin, Washington’u ‘barışı tehlikeye atmakla’ suçladı.
Çin, Tayvan’ı topraklarının bir parçası olarak görürken, Tayvan ile yabancı yetkililer arasında herhangi bir temasın olmasına karşı çıkıyor.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Çin, ABD ve Tayvan arasındaki resmi temaslara şiddetle karşı çıkıyor” dedi.
Pekin’deki ABD Büyükelçisi’ne protesto notası verildiğini aktaran Wenbin, “Washington, Çin-ABD ilişkilerini ve aynı şekilde Tayvan Boğazı’ndaki istikrar ve barışı baltalamaktan kaçınmalıdır” dedi.
ABD medyasında bugün çıkan haberlerde üst düzey yetkililerin yer aldığı bir ABD heyetinin yakın zamanda Tayvan’ı ziyaret edeceği bildirilmişti.
Tayvan’ın başkenti Taipei’deki ABD Ticaret Ofisi’nden yapılan açıklamada, ABD Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanı Alex Azar’ın başkanlığında üst düzey bir heyetin yakın zamanda Tayvan’ı ziyaret edeceği belirtildi.
Tayvan’daki Amerikan Enstitüsü, Azar’ın 6 yıldan beri Tayvan’ı ziyaret eden ilk kabine üyesi olmasının yanı sıra, bu ziyaretin 1979 yılından bu yana ABD’li bir kabine yetkilisi tarafından düzenlenecek ‘en yüksek düzeyli’ ziyaret olarak kayıtlara geçeceğini aktardı.



Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
TT

Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)

Hindistan'dann daha fazla kömür üretilen Çin'in Şansi bölgesi, yeşil bir gelecek istiyor.

Guardian’ın haberinde, “Çin’in kömür merkezi” diye nitelenen bölgenin geçen yıl toplamda çıkarılan 1,27 milyar ton kömürle Hindistan’ı geride bıraktığı belirtiliyor.

Çin’in elektrik ihtiyacını karşılamada önemli rol oynayan Şansi, ülkedeki karbon salımının da merkezi konumunda.

Pekin yönetimi 2060’a kadar net sıfır karbon hedefine ulaşmayı amaçlıyor. Bu kapsamda Şansi’de kömür sektöründeki yaklaşık 1,7 milyon işin 2030’a kadar yok olması bekleniyor. Bu durumun da bölge açısından “ekonomik bir saatli bomba” olduğu ifade ediliyor. 

Şansi’nin buna karşı çözüm stratejilerinden biri yeşil enerjiye geçişi hızlandırmak. LONGi şirketi, Datong’da güneş paneli fabrikası açtı, burada çalışanların yarısı eski kömür işçileri.

Meijin Energy de kömürün yan ürünü olan kok gazından hidrojen yakıtı üretmeye başladı. Şirketin hidrojen üretim bölümünden Ma Kai şunları söylüyor: 

Kok işlemi sırasında çıkan gazı eskiden doğrudan yakardık ya da salardık. Bu hem çevreye zararlıydı hem de kaynak israfıydı. Artık bunu değerlendiriyoruz.

Ancak Helsinki merkezli düşünce kuruluşu Enerji ve Hava Temizliği Araştırma Merkezi’nden Lauri Myllyvirta, “Kömürden kimyasal üretimiyle temiz enerji olur mu?” diyerek yönteme karşı çıkıyor. 

Bölgede kültürel turizmin canlandırılması da talep ediliyor. 2024’te Linfen’deki Şiaoşitian ve Guangşeng tapınaklarını ziyaret eden turist sayısı yüzde 335 arttı. Haberde, bu artışta ünlü video oyunu Black Myth: Wukong’un da katkısı olduğuna dikkat çekiliyor. 

Bunlara ek olarak Çin yenilenebilir enerji üretimini hızlandırıyor. Nisan itibarıyla ülkedeki rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi 1,500 gigawatt’a ulaştı. Ancak ülke hâlâ enerji ihtiyacının yüzde 60’ını kömürden karşılıyor. 

Independent Türkçe, Guardian, New York Times