Libya: Paralı askerler ülkede koronavirüsün yayılmasına neden oluyor

Mısrata
Mısrata
TT

Libya: Paralı askerler ülkede koronavirüsün yayılmasına neden oluyor

Mısrata
Mısrata

Libya’nın doğusundaki hükümetin Sağlık Bakanı Dr. Saad Akkub, Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) emrindeki başkent Trablus'ta bulunan paralı askerlerin, koronavirüsü (Kovid-19) ülkede yaydığını iddia etti. Akkub aynı zamanda, yurt dışında mahsur kalan vatandaşların dönüşünün ve güney sınırlarından yasadışı ülkeye göç edenlerin de salgın oranlarının artmasına katkıda bulunduğunu belirtti.
Akkub, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, "Türkiye tarafından getirilen paralı askerlerin çoğunun koronavirüs vakalarının en çok olduğu bölgelerden geldiğini" iddia etti. Akkub açıklamasında Libyalılarla temasları sonucu koronavirüsün bu kişilerden bazı Trablus ve Mısrata halkına, ardından başka şehirlere yayıldığına dikkat, çekti.
Bakanlığın güvenlik ve askeri kurumlarla koordineli olarak virüsün yayılmasını önlemek için tüm ihtiyati ve önleyici tedbirleri başından beri aldığına dikkati çeken Akkub , “Ancak hem yurtdışındaki vatandaşların dönüşü ve göç hareketleri, hem de devam eden "paralı asker" akışı nedeniyle geçen Nisan ayının sonundan itibaren vakalarda kademeli bir artış yaşandı. Sınırlarını kapatarak izole etmede hızlı davranan bölgelerde salgın durumu hala stabil. Bunun aksine açık bölgelerde ise salgın büyük oranda arttı” dedi.
Sağlık Bakanı, Libya'nın güneyindeki salgına yönelik özellikle Sebha kentiyle ilgili olarak açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:
“Güneyde nüfusu yarım milyonu aşan 7 belediye var ve iki temel nedenden dolayı bu bölgelerde 600 vakaya ulaşan bir artış var. Birincisi, güney sınırlarının yasadışı göç dalgalarına açılması ve Mısrata şehri veya Trablus’taki Mitiga Uluslararası Havaalanı üzerinden yurtdışında mahsur kalanların dönüşü.”
Koronavirüs hastalarına yönelik hükümetin imkanları hakkında bilgi veren Sağlık Bakanı, “Hükümetimizin kontrolündeki tüm şehirlere tüm ihtiyaçlar sağlanıyor. Ayrıca pozitif vakaları izole etmek için bin 200 özel yatağımız, 200'den fazla yapay solunum cihazımız ve pozitif vakalar için 15 sığınağımız var. Sağlık ekiplerinin dört devriyesi gün boyunca orada çalışıyor” açıklamasında bulundu.
Akkub, cezaevlerinin koronavirüs vakalarının yayılmasında odak nokta olduğuyla ilgili soruya cevaben şu ifadeleri kullandı:
“Sağlık Bakanlığı cezaevi mahkumlarının ve kaldıkları yerlerin yanı sıra devlet yetimhaneleri ve huzurevlerinin koşullarını takip ediyor. Bu kurumları denetlemekle ilgilenen çeşitli bakanlıklar arasında koordinasyon söz konusu. Bir mahkumdan şüphe duyulduğu takdirde hemen muayenelere tabi tutuluyor. Sosyal mesafe kuralına uyma ve kalabalığı önleme konusunda başından beri alınan kontrol ve tedbirler sayesinde cezaevlerinde şu ana kadar herhangi bir vaka kaydedilmedi. Bu durum yetimhaneler ve huzurevleri için de geçerli." 
Akkub, yabancı işçilerin ülkeye girişlerinde muayene edildiğini belirterek, “Libya sınırlarını geçen herkes, gerekli önleyici ve tıbbi tedbirleri alan İçişleri Bakanlığı'nın gözetim ve denetimi altında kontrol ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) tıbbi protokollerine bağlıyız ve Libya'nın batısında iyileşen hastalar için plazma tedavisine başladık ve kabul edilebilir sonuçlar elde ettik ancak uluslararası onay bekliyoruz” şeklinde konuştu.



Libya'da "askeri destek" bulmak için bir yarış sürüyor

Saddam Hafter, 29 Ocak'ta "106. Tugay- Özel Kuvvetler" mensupları arasında (Genel Komutanlık)
Saddam Hafter, 29 Ocak'ta "106. Tugay- Özel Kuvvetler" mensupları arasında (Genel Komutanlık)
TT

Libya'da "askeri destek" bulmak için bir yarış sürüyor

Saddam Hafter, 29 Ocak'ta "106. Tugay- Özel Kuvvetler" mensupları arasında (Genel Komutanlık)
Saddam Hafter, 29 Ocak'ta "106. Tugay- Özel Kuvvetler" mensupları arasında (Genel Komutanlık)

Libya'nın doğu ve batı cephelerindeki hareketler, seçim sürecine bir "yanıt" olmaktan veya hükümet kurumlarını parçalayan bölünmeyi sona erdirmeye yönelik gerçek niyetleri yansıtmaktan ziyade, eğitim ve hazırlık açısından askeri kapasiteleri silahlandırma ve güçlendirmeye yönelik belirgin bir çaba gösteriyorlar.

Geçici “Milli Birlik” hükümetinin başkanı Abdülhamid Dbeybe, Ankara ile olan ilişkilerini güçlendirmek için çalışıyor. Geçtiğimiz hafta sonu, hükümeti, Nisan 2019'da Trablus'a yönelik “Milli Ordu” savaşından bu yana süregelen iş birliği çerçevesinde, güçlerini artırmak için Türkiye ile yeni askeri iş birliği arayışına girdi; ayrıca Ukrayna'dan “insansız hava araçları” temin ettiği yönünde de işaretler verdi.

Bu arada, Libya Ulusal Ordusu’nun komutanı Mareşal Halife Hafter, yalnızca Rus müttefikine güvenmekle kalmadı, aynı zamanda Pakistan ile de iş birliğini genişletti. Batı Libya'da görev yapmış eski bir askeri yetkili Şarku’l Avsat’a, Hafter'in oğlu Saddam'ın Pakistan ile yaptığı büyük silah anlaşmasının sonucunu beklediğini ifade etti.


Tunus, olağanüstü hal uygulamasını 2026 yılının sonuna kadar uzattı

Tunus polisi (AFP)
Tunus polisi (AFP)
TT

Tunus, olağanüstü hal uygulamasını 2026 yılının sonuna kadar uzattı

Tunus polisi (AFP)
Tunus polisi (AFP)

Tunus Cumhurbaşkanlığı ülkedeki olağanüstü halin 31 Aralık 2026'ya kadar uzatılmasına ilişkin bir kararname yayınladı.

Alman Basın Ajansı'na (DPA) göre, bugün yürürlüğe girecek olan uzatma, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Ülkede olağanüstü hal, 24 Kasım 2015'te başkentin merkezinde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’na düzenlenen ve 12 güvenlik görevlisinin ölümüne neden olan saldırının "DEAŞ" örgütü tarafından üstlenilmesinden bu yana on yıldan fazla bir süredir devam ediyor.


Şara, cumhurbaşkanlığı görevini üstlenmesinin yıldönümünde şunları söyledi: Geleceği adalet ve kalkınma ile birlikte inşa edeceğiz ve Suriye'yi hak ettiği yere geri döndüreceğiz

Suriye Devlet Başkanı Ahmed el Şara (Reuters)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed el Şara (Reuters)
TT

Şara, cumhurbaşkanlığı görevini üstlenmesinin yıldönümünde şunları söyledi: Geleceği adalet ve kalkınma ile birlikte inşa edeceğiz ve Suriye'yi hak ettiği yere geri döndüreceğiz

Suriye Devlet Başkanı Ahmed el Şara (Reuters)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed el Şara (Reuters)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed el-Şara, göreve başlamasının yıldönümünde Suriye haber ajansı SANA'ya göre bugün yaptığı açıklamada, Suriyelilerin "Suriye'yi hak ettiği yere geri getirecek kapsamlı bir kalkınmayla geleceği birlikte inşa edeceklerini" söyledi.

“X” platformunda yaptığı bir paylaşımda el-Şara şunları söyledi: “Suriye Arap Cumhuriyeti başkanlığı görevini üstlenmemin üzerinden bir yıl geçti. Bu süre zarfında, Suriye halkının her alanda gösterdiği fedakarlıkları ve sabrı hatırlıyorum ve Allah'tan bu emanete layık olmamı diliyorum.”

Şöyle devam etti: “Geleceği birlikte, sarsılmaz bir adalet, kalıcı istikrar ve kapsamlı bir kalkınma ile inşa edeceğiz; bu da Suriye'yi hak ettiği yere geri getirecek ve halkının özlemlerini karşılayacaktır.”

Şarku’l Avsat’ın SANA’dan aktardığına göre, 29 Ocak 2025'te Şam'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda, "askeri operasyon komutanlığı ve Suriye devrimci güçlerinin geniş katılımıyla" Suriye devriminin zaferini ilan eden bir konferans düzenlendi.

SANA’nın haberine göre"konferans, Ahmed el-Şara'nın Cumhurbaşkanı olarak atanmasını, tüm askeri grupların ve devrimci siyasi ve sivil organların feshedilmesini ve devlet kurumlarına entegre edilmesini ilan ederek önemli bir dönüm noktası oldu."

Konferansta ayrıca 2012 anayasasının iptali, tüm istisnai yasaların askıya alınması, Beşşar Esed rejiminin ordusunun dağıtılması ve "Suriye ordusunun ulusal temeller üzerine yeniden inşası" ilan edildi.

Alınan kararlar arasında, Esed rejiminin güvenlik aygıtının dağıtılması ve yeni bir güvenlik kurumunun kurulmasının yanı sıra, Halk Meclisi, Arap Sosyalist Baas Partisi, Ulusal İlerici Cephe partileri ve bunlara bağlı örgüt, kurum ve komitelerin feshedilmesi ve herhangi bir isim altında yeniden kurulmalarının yasaklanması da yer alıyordu.