Mısır Dışişleri, Senato seçimlerinde Seçim Kurulu ile koordinasyon sağlıyor

Yurt dışında yaşayan Mısırlıların oy kullanma sürecini izlemek için operasyon odaları tahsis edildi

Mısır Temsilciler Meclisi (AP)
Mısır Temsilciler Meclisi (AP)
TT

Mısır Dışişleri, Senato seçimlerinde Seçim Kurulu ile koordinasyon sağlıyor

Mısır Temsilciler Meclisi (AP)
Mısır Temsilciler Meclisi (AP)

Mısır Dışişleri Bakanlığı yurt dışında ikamet eden Mısırlıların, Senato seçimlerinde oy kullanma faaliyetlerini izlemek, yurt dışındaki diplomatik misyonların karşılaştığı her türlü sıkıntı ya da problemle ilgilenmek ve yurt dışındaki Mısır vatandaşlarından gelen şikayetleri Ulusal Seçim Kurulu’na iletmek için, Mısır’ın başkenti Kahire’de bulunan Dışişleri Bakanlığı merkezinde bir operasyon odası oluşturulduğunu duyurdu.
Ulusal Seçim Kurulu oy kullanma sürecinde insanların bir arada toplanmasını engellemek için yurt dışında ikamet eden Mısırlıların posta yoluyla oy kullanmasına karar verdi. Komisyonun bu kararı, gerek yurtdışında ikamet eden gerekse diplomatik misyon üyesi olan yurtdışındaki Mısırlıları, yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) korumak için alındı.
Yurt dışında yaşayan Mısırlılar için oy kullanma işlemi 9 ila 10 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecekken, ikinci tur seçimlerde oy kullanma işlemi önümüzdeki 6 Eylül’de başlayacak ve iki gün sürecek.
Dışişleri Bakanlığının resmi sayfasında dün yayınlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Bakanlık, Seçim Kurulu ile koordinasyon sağlayarak, yurtdışındaki Mısırlıların oy kullanmasına ilişkin kurul tarafından belirlenen adımları gösteren bir tanıtım videosunu bakanlığın resmi sayfasında ve yurtdışındaki heyetlerin sosyal medya sayfalarında yayınladı. Videoda 25 ila 31 Temmuz tarihleri içerisinde kurulun resmi web sitesine kaydolmaktan başlayarak, oy pusulasını çeşitli ülkelerde bulunan devlet postaneleri aracılığıyla diplomatik misyonlara göndermeye kadar olan süreç gösteriliyor. Bakanlığın yurt dışındaki temsilcilikleri, Senato seçimlerinin zaman ve icra çizelgesine göre kurul tarafından belirlenen süreye uygun olarak oy pusulalarının ve tüm mektupların 12 Ağustos’a kadar posta yoluyla ulaştırılmasını kolaylaştırmak için çeşitli ülkelerde bulunan devlet postaneleri ile koordinasyon sağladı. Bakanlığın yurt dışındaki temsilcilikleri 124 ülkede 140 seçim merkezinde alt komiteler oluşturdu.”
Mısır Ulusal Seçim Kurulu geçtiğimiz temmuz ayının sonunda yurt dışında yaşayan Mısırlıların Senato seçimlerinde oylarını posta yoluyla kullanmaları için beyanlarını kabul etti. Kurul “Web sitede kayıtlı olan her seçmen, kendi tescil numarasını aldı ve yurt dışında ikamet eden Mısırlıların ilk oylama günlerinde seçmenler, oy pusulasını (bireysel ve liste) kayıt numarasını kullanarak indirebilecek ve bunun ardından oy pusulaları basılacak, adaylar seçilecek, oy pusulaları küçük zarfların içerisine yerleştirilecek ve diğer belgelerle birlikte büyük bir zarfın içerisine yerleştirilecek. Bu işleminin ardından bu büyük zarf, oylamanın gizliliğini sağlamak için kapalı bir şekilde devlet postaneleri aracılığıyla diplomatik misyonlara gönderilecek” şeklinde bir açıklama yaptı.
Aynı bağlamda Kadınlar Ulusal Konseyi kadınların oylarını kullanırken karşılaşabilecekleri engellerin üstesinden gelmek amacıyla, Senato seçimlerinin yapıldığı günlerde kadınların ve genç kızların şikayetlerini dinlemek için bir operasyon odası ve bir yardım hattı tahsis edildiğini duyurdu. Böylece Mısır Bakanlar Kurulu’nun operasyon odası ile Ulusal Seçim Kurulu’nun operasyon odası arasında sürekli bir iletişim kurulması sağlanacak. Yurt içindeki vatandaşlar 11 ila 12 Ağustos tarihlerinde oylarını kullanabilecekken ülke içerisindeki ikinci tur seçimler 8 ila 9 Eylül tarihlerinde düzenlenecek. Nihai seçim sonuçlarının 16 Eylül’de ilan edilmesi bekleniyor.



Abbas, İsrail'in Gazze Şeridi'ni ayırma veya yeniden işgal etme planlarını reddetti

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas (Reuters)
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas (Reuters)
TT

Abbas, İsrail'in Gazze Şeridi'ni ayırma veya yeniden işgal etme planlarını reddetti

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas (Reuters)
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas (Reuters)

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas dün yaptığı açıklamada, Filistin Yönetimi'nin İsrail'in Gazze Şeridi'ni Kudüs de dahil olmak üzere Batı Şeridi'nden ayırma veya Şeridi yeniden işgal etme ya da herhangi bir bölümünü ilhak etme planlarını kabul etmeyeceğini belirtti.

Şu anda İtalya'yı ziyaret eden Abbas, Gazze Şeridi'nde güvenlik veya askeri çözümlerin olmadığını, Şeridin Filistin devletinin ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı.

Filistin Haber Ajansı, Abbas'ın İtalyan Dışişleri Bakanı'na işgal altındaki Filistin topraklarındaki son gelişmeler, Gazze Şeridi'ndeki ateşkesin güçlendirilmesi çabaları ve Başkan Donald Trump'ın planının ikinci aşamasının uygulanması hakkında bilgi verdiğini bildirdi. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre bu aşama, Hamas yönetiminin sona erdirilmesi, İsrail'in çekilmesi, yeniden yapılanma ve yerinden edilmenin önlenmesini içeriyor.


Suriye'nin güneyindeki Dera kırsalında meydana gelen patlamada 33 kişi yaralandı

Dera ve Süveyda arasındaki otoyolda gıda malzemeleri yüklü kamyonlardan oluşan bir konvoy (AP)
Dera ve Süveyda arasındaki otoyolda gıda malzemeleri yüklü kamyonlardan oluşan bir konvoy (AP)
TT

Suriye'nin güneyindeki Dera kırsalında meydana gelen patlamada 33 kişi yaralandı

Dera ve Süveyda arasındaki otoyolda gıda malzemeleri yüklü kamyonlardan oluşan bir konvoy (AP)
Dera ve Süveyda arasındaki otoyolda gıda malzemeleri yüklü kamyonlardan oluşan bir konvoy (AP)

Güney Suriye'deki Dera vilayetinin sağlık müdürlüğü dün yaptığı açıklamada, Dera kırsalının batısındaki Abidin kasabasında bir düğün merasimi sırasında meydana gelen ve kaynağı bilinmeyen patlamada 33 kişinin yaralandığını duyurdu.

Dera Sağlık Müdürü Ziyad el-Mehamid, yaralılar arasında çocukların da bulunduğunu söyledi.

Dera Ulusal Hastanesi 19, Tafas Ulusal Hastanesi 6 ve el-Şecere kasabasındaki sağlık merkezi 8 yaralıyı tedavi altına aldı.

Abidin kasabası sakinleri Alman Basın Ajansı'na (DPA) şunları söyledi: “Ne olduğunu bilmiyoruz. Patlayıcı bir cihaz mıydı yoksa bir top mermisi miydi? Bazıları düğün kutlaması sırasında patlayan bir el bombası olduğunu söyledi ve çoğunluğu çocuk olmak üzere yüzlerce insan toplanmıştı.”

Suriye medyası, İsrail ordusuna ait bir devriyenin batı Dera kırsalındaki patlama bölgesine doğru ilerlediğini bildirdi, ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

Bu arada, Suriye devlet televizyonu, güneydeki Süveyda vilayetinde silahlı grupların el-Mezra kasabasında İç Güvenlik Güçlerine ait bir aracı silahlı insansız hava aracıyla (SİHA) hedef aldığını bildirdi.

Bir güvenlik kaynağı televizyon kanalına, "isyancı grupların bombardımanı ateşkes anlaşmasının ihlali anlamına geliyor ve güvenlik güçleri bu ihlallere kararlı bir şekilde karşılık verecektir" ifadelerini kullandı.


İsrail, Güney Lübnan’ı hedef aldı

Lübnan ve İsrail sınırındaki Ras el-Nakura bölgesinde bulunan bir Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Gücü merkezi (AFP)
Lübnan ve İsrail sınırındaki Ras el-Nakura bölgesinde bulunan bir Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Gücü merkezi (AFP)
TT

İsrail, Güney Lübnan’ı hedef aldı

Lübnan ve İsrail sınırındaki Ras el-Nakura bölgesinde bulunan bir Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Gücü merkezi (AFP)
Lübnan ve İsrail sınırındaki Ras el-Nakura bölgesinde bulunan bir Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Gücü merkezi (AFP)

Lübnan’ın resmî haber ajansı Ulusal Haber Ajansı (NNA), bugün (Cuma) Güney Lübnan’daki Vezzani ve Mecidiye çevresinin İsrail topçuları tarafından hedef alındığını bildirdi.

Ajansa göre, İsrail’e ait bir insansız hava aracı Ras el-Nakura bölgesinde bir balıkçı teknesinin yakınına ses bombası bıraktı; olayda yaralanan olmadı. Aynı bölgede İsrail’e ait bir savaş botu da ülkenin kara sularına doğru makineli tüfekle ateş açtı.