ABD’nin Ohio Valisi Kovid-19 testinin pozitif çıktığını duyurdu

ABD’nin Ohio Eyalet Valisi Mike DeWine (Arşiv-AP)
ABD’nin Ohio Eyalet Valisi Mike DeWine (Arşiv-AP)
TT

ABD’nin Ohio Valisi Kovid-19 testinin pozitif çıktığını duyurdu

ABD’nin Ohio Eyalet Valisi Mike DeWine (Arşiv-AP)
ABD’nin Ohio Eyalet Valisi Mike DeWine (Arşiv-AP)

ABD’de Ohio Valisi Mike DeWine dün (Perşembe) yaptığı açıklamada Başkan Donald Trump'ı Cleveland kentine geldiğinde karşılamadan önce gerekli güvenlik protokolünün bir parçası olarak test yapıldığını belirterek, Kovid-19 testinin pozitif çıktığını duyurdu.
Şarku’l Avsat’ın Reuters haber ajansından aktardığı habere göre, Twitter'da DeWine’ın hesabından yapılan açıklamada, Cumhuriyetçi Vali’nin şu ana kadar herhangi bir belirti göstermediği ve 14 gün evinde karantinada kalmak üzere Ohio’daki Columbus kentine döneceği bildirildi.
DeWey'in açıklamasında, eyaletteki ikinci yetkili John Aust'ının da testten geçtiği, ancak sonuçların pozitif çıkmadığı belirtildi.
Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Mark Meadows, Trump’ın Ohio ziyaretinin seyrinde büyük bir değişiklik olmayacağını açıklayarak Trump'ın karşılanması için alternatif düzenlemelerin yapıldığını bildirdi.
Beyaz Saray Sözcüsü Judd Deere tarafından yapılan açıklamada ise Trump’ın Vali DeWine’a acil şifalar dilediği belirtildi.



Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
TT

Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)

Hindistan'dann daha fazla kömür üretilen Çin'in Şansi bölgesi, yeşil bir gelecek istiyor.

Guardian’ın haberinde, “Çin’in kömür merkezi” diye nitelenen bölgenin geçen yıl toplamda çıkarılan 1,27 milyar ton kömürle Hindistan’ı geride bıraktığı belirtiliyor.

Çin’in elektrik ihtiyacını karşılamada önemli rol oynayan Şansi, ülkedeki karbon salımının da merkezi konumunda.

Pekin yönetimi 2060’a kadar net sıfır karbon hedefine ulaşmayı amaçlıyor. Bu kapsamda Şansi’de kömür sektöründeki yaklaşık 1,7 milyon işin 2030’a kadar yok olması bekleniyor. Bu durumun da bölge açısından “ekonomik bir saatli bomba” olduğu ifade ediliyor. 

Şansi’nin buna karşı çözüm stratejilerinden biri yeşil enerjiye geçişi hızlandırmak. LONGi şirketi, Datong’da güneş paneli fabrikası açtı, burada çalışanların yarısı eski kömür işçileri.

Meijin Energy de kömürün yan ürünü olan kok gazından hidrojen yakıtı üretmeye başladı. Şirketin hidrojen üretim bölümünden Ma Kai şunları söylüyor: 

Kok işlemi sırasında çıkan gazı eskiden doğrudan yakardık ya da salardık. Bu hem çevreye zararlıydı hem de kaynak israfıydı. Artık bunu değerlendiriyoruz.

Ancak Helsinki merkezli düşünce kuruluşu Enerji ve Hava Temizliği Araştırma Merkezi’nden Lauri Myllyvirta, “Kömürden kimyasal üretimiyle temiz enerji olur mu?” diyerek yönteme karşı çıkıyor. 

Bölgede kültürel turizmin canlandırılması da talep ediliyor. 2024’te Linfen’deki Şiaoşitian ve Guangşeng tapınaklarını ziyaret eden turist sayısı yüzde 335 arttı. Haberde, bu artışta ünlü video oyunu Black Myth: Wukong’un da katkısı olduğuna dikkat çekiliyor. 

Bunlara ek olarak Çin yenilenebilir enerji üretimini hızlandırıyor. Nisan itibarıyla ülkedeki rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi 1,500 gigawatt’a ulaştı. Ancak ülke hâlâ enerji ihtiyacının yüzde 60’ını kömürden karşılıyor. 

Independent Türkçe, Guardian, New York Times