Irak’ta protestocular ile Sadr destekçileri arasında gerilim

Bağdat’taki Tahrir Meydanı'nda toplanan protestocular Sadr destekçilerinin Necef saldırısını kınadı (Arşiv-AP)
Bağdat’taki Tahrir Meydanı'nda toplanan protestocular Sadr destekçilerinin Necef saldırısını kınadı (Arşiv-AP)
TT

Irak’ta protestocular ile Sadr destekçileri arasında gerilim

Bağdat’taki Tahrir Meydanı'nda toplanan protestocular Sadr destekçilerinin Necef saldırısını kınadı (Arşiv-AP)
Bağdat’taki Tahrir Meydanı'nda toplanan protestocular Sadr destekçilerinin Necef saldırısını kınadı (Arşiv-AP)

Irak’ın Nasıriye kentinde gösterilerin merkezi olan El-Halbubi Meydanı’nda protestocular ile Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr’ın destekçileri arasında gerginlik yaşandığı bildirildi.
Zikar vilayetinin kent merkezi Nasıriye’de yaşanan gerginlikle ilgili Şarku’l Avsat’a bilgi veren aktivist Rad Muhsin, “(El-Halbubi Meydanı’ndaki) bir grup genç, Eski Kriz Masası Komutanı Cemil eş-Şammari başta olmak üzere protestocu katillerinin adalete teslim edilmesi taleplerini dile getirdiği sırada Sadr destekçilerinin Sadr’ın posterini açması iki taraf arasında çekişmeye neden oldu” dedi.
Muhsin, konuşmasının devamında şunları kaydetti:
“El-Halbubi Meydanı’ndaki protestocular, daha önce gösteriler sırasında hayatını kaybedenlerin faillerinin yargılanması talebiyle her hafta gösteri düzenliyor. Sadr destekçilerinin Sadr’ın posterini açması protestocular tarafından tepkiyle karşılandı ve bu durum iki taraf arasında gerginliğe yol açtı. Zira protestocular daha önce, gösteriler esnasında hiçbir siyasi parti liderinin posterinin meydanda açılmamasını şart koşmuştu. Gerginlik, sonuçları açısından hiç de hoş olmayacak bir yöne doğru evrilmek üzereydi. Ancak önemli bazı aktivistler, kanaat önderleri ve emniyet yetkililerinin araya girmesiyle meydandaki gerginlik yatıştı.”
Iraklı protestocular, Sadr destekçilerini, başkent Bağdat, Nasıriye ve Necef kentindeki gösteri meydanlarında yaşanan ‘protestocu cinayetlerinde parmağı olmakla’ suçluyor. İki taraf arasındaki gerilim çoğu zaman meydanlardan sosyal medya mecralarına da taşınıyor.
El-Halbubi Meydanı’ndaki protestocular tarafından Perşembe akşamı yapılan açıklama, Nasıriye kentinde Ekim gösterileri döneminde protesto cinayetlerine bulaştığı iddia edilen kişilerin isimleri paylaşıldı.
Muhsin’in aktardığına göre, meydandaki hoparlörden okunan açıklamada, merkezi hükümete “gösterilere baskın düzenleyen ve onlarca protestocuyu öldüren kişilerin isimlerini açıklama hususunda oyalama taktiğine son verme’ çağrısında bulunuldu. Açıklamada ayrıca Başbakan Mustafa el-Kazimi’den ‘ellerine protestocu kanı bulaşan herkesi adalete teslim etmesi’ talep edildi.
Iraklı güvenlik güçleri, Kasım 2019’un sonunda göstericilerin tabiriyle Nasıriye’de protestoculara karşı ‘katliam yaptı’. Nitekim söz konusu dönemde güvenlik güçlerinin göstericilere orantısız güç kullanarak yaptığı müdahale sonucu 70 kişi hayatını kaybederken, 225 kişi yaralanmıştı. Olayların yaşandığı sırada başbakanlık koltuğunda oturan Adil Abdulmehdi, yoğun baskılar üzerine Nasıriye’deki Kriz Masası Komutanı Cemil eş-Şammari’yi görevden almıştı. Ülkede son günlerde yapılan gösterilerde protestocu grupların Şammari’nin yargılanması yönündeki taleplerini dile getirmeye devam ettikleri görülüyor.
Öte yandan Zikar güvenlik kaynakları, Nasıriye’de bomba yüklü bir aracın ele geçirildiğini duyurdu. Kaynaklar, kentin batısındaki bir sokakta bulunan araçta yüklü miktarda C4 patlayıcı madde bulunduğunu aktardı.



Savaş nedeniyle üç yıl aradan sonra ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi

Savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi (AFP)
Savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi (AFP)
TT

Savaş nedeniyle üç yıl aradan sonra ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi

Savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi (AFP)
Savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi (AFP)

Sivil Havacılık Otoritesi'ne göre savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı dün, Doğu Sudan'daki Port Sudan şehrinden Hartum Uluslararası Havalimanı'na indi.

Yetkililer yaptıkları açıklamada, Sudan Havayolları'na ait "yolcularla dolu" bir uçağın 1 Şubat 2026'da başkentteki havaalanına indiğini ve bunun "savaş nedeniyle askıya alınan bir dönemin ardından havaalanı operasyonlarının fiilen yeniden başladığının göstergesi" olduğunu belirtti.

Hartum Uluslararası Havalimanı'na bir yolcu uçağı iniş yaptı (AFP)Hartum Uluslararası Havalimanı'na bir yolcu uçağı iniş yaptı (AFP)


Cezayir, bin kilometrelik "stratejik" demiryolu hattını hizmete açtı

Cezayir Devlet Başkanı Abdulmecid Tebboune demiryolu hattının açılışında (Cezayir Televizyonu)
Cezayir Devlet Başkanı Abdulmecid Tebboune demiryolu hattının açılışında (Cezayir Televizyonu)
TT

Cezayir, bin kilometrelik "stratejik" demiryolu hattını hizmete açtı

Cezayir Devlet Başkanı Abdulmecid Tebboune demiryolu hattının açılışında (Cezayir Televizyonu)
Cezayir Devlet Başkanı Abdulmecid Tebboune demiryolu hattının açılışında (Cezayir Televizyonu)

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebboune dün, ülkenin güneyinden kuzeyine demir cevheri taşımak için Sahra Çölü üzerinden yaklaşık 1000 kilometrelik bir demiryolu hattının açılışını yaptı.

Tebboune, bu hattı "bağımsız Cezayir tarihinin en büyük stratejik projelerinden biri" olarak nitelendirdi. Cezayir devleti tarafından finanse edilen ve Çinli CRCC grubu tarafından Cezayir şirketleriyle iş birliği içinde hayata geçirilen proje, Cezayir'in güneybatısındaki Tinduf yakınlarında bulunan Gara Cebilet demir cevheri madenini, 950 kilometre kuzeydeki Bechar'a bağlıyor. Buradan demir cevheri, Oran'a (kuzeybatı) ve ardından bir çelik fabrikasına taşınacak.

Proje, Cezayir'in demir cevheri çıkarma kapasitesini artırmayı amaçlıyor; ülke, Afrika'da çelik üretiminde lider rol oynamayı hedefliyor. Ayrıca Tinduf bölgesinin kalkınmasına katkıda bulunması ve istihdam yaratması bekleniyor.

Gara Cebilet demir cevheri madeninin 3,5 milyar ton rezerv içerdiği tahmin ediliyor, ancak coğrafi konumu nedeniyle büyük ölçüde kullanılmamış durumda. Uzmanlar, bu madeni Cezayir'in hidrokarbonlara olan bağımlılığını azaltmayı amaçlayan ekonomik çeşitlendirme çabalarının önemli bir itici gücü olarak görüyor.

Bechar tren istasyonunda düzenlenen ve diplomatlar ile hükümet yetkililerinin katıldığı açılış töreninde, Cumhurbaşkanı Tebboune, "bu dev hattın sadece 20 ay gibi rekor bir sürede tamamlanmasını" memnuniyetle karşıladı. Devlet televizyonunda yayınlanan görüntülere göre, Tinduf bölgesinden gelen ilk yolcu trenini selamladıktan sonra, Gara Cebilet madeninden çıkarılan demir cevheri taşıyan bir trenin kalkış sinyalini verdi.

Bu hat üzerinde, iki yolcu trenine ek olarak, maden malzemesi taşıyan yirmi dört tren her iki yönde günlük olarak sefer yapacak ve azami hızı 160 km/saat olacak.

Ulusal Demir ve Çelik Şirketi'nin (FERAAL) tahminlerine göre madenin ilk aşamasında yıllık dört milyon ton üretim yapması, 2030 yılına kadar yıllık 12 milyon tona ulaşması ve uzun vadede yıllık 50 milyon tona çıkması bekleniyor.

Şarku’l Avsat’ın Algiers Today gazetesinden aktardığına göre madenin işletilmesi, Cezayir'in demir cevheri ithalatını önemli ölçüde azaltmasına ve yıllık 1,2 milyar dolar tasarruf etmesine olanak sağlayacak.


Fuad Hüseyin: Trump'ın özel temsilcisi Mark Savaya'nın yerine Irak dosyasını Tom Barrack devraldı

ABD'nin Suriye Büyükelçisi Tom Barrack (Arşiv- AFP)
ABD'nin Suriye Büyükelçisi Tom Barrack (Arşiv- AFP)
TT

Fuad Hüseyin: Trump'ın özel temsilcisi Mark Savaya'nın yerine Irak dosyasını Tom Barrack devraldı

ABD'nin Suriye Büyükelçisi Tom Barrack (Arşiv- AFP)
ABD'nin Suriye Büyükelçisi Tom Barrack (Arşiv- AFP)

Irak Dışişleri Bakanı ve cumhurbaşkanı adayı Fuad Hüseyin, Mark Savaya'nın artık ABD Başkanı Donald Trump'ın Irak özel temsilcisi olarak görev yapmadığını ve yerine Tom Barrack'ın "Irak dosyasını yönettiğini" belirtti.

Hüseyin, Kurdistan 24 televizyonuna bugün verdiği röportajda, ABD'nin Nuri el-Maliki'nin başbakan adaylığına ilişkin tutumunun yeni bir durum yarattığını ifade etti.

Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) cumhurbaşkanlığı adayı Hüseyin, "Koordinasyon çerçevesi hâlâ Nuri el-Maliki'nin aday gösterilmesinde ısrar ediyor, ancak Amerika'nın son tutumu yeni bir durum yarattı ve Washington'un el-Maliki hakkındaki görüşünün geçici mi yoksa kalıcı mı olduğu belirsiz" ifadesini kullandı.

Bu değişiklik, Washington'un Irak siyasetinde İran etkisini sınırlama çabaları nedeniyle Washington ve Bağdat arasında artan gerilimlerin ortasında gerçekleşti.

Savaya, Iraklı-Amerikalı Hristiyan bir iş adamı ve Trump tarafından üst düzey görevlere atanan birkaç Arap-Amerikalıdan biri. Trump, Detroit'te ve ülke genelinde Arap ve Müslüman oylarını kazanmak için 2024 başkanlık kampanyasını yoğunlaştırmıştı.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre bir kaynak, Savaya'nın, eski Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin bir sonraki başbakanlık için aday gösterilmesini engelleyememesi de dahil olmak üzere, önemli durumları "yanlış yönettiğini" söyledi. Bu, Trump'ın Bağdat'ı açıkça uyardığı bir hamleydi.

Detroit'te bir kenevir işletmesi olan ve Trump ile yakın bağları bulunan Savaya'nın diplomatik deneyiminin olmaması göz önüne alındığında, elçi olarak seçilmesi sürpriz oldu. İki kaynak, atanmasından bu yana Irak'a resmi olarak seyahat etmediğini söyledi.

İki Iraklı yetkili, cuma günü Irak'ı ziyaret edip üst düzey yetkililerle görüşmeler yapmasının planlandığını ancak aniden bu görüşmeleri iptal ettiğini söyledi.

Bu olay, Trump'ın Irak'ı Maliki'yi başbakan olarak yeniden seçmesi halinde Washington'un petrol zengini ve ABD'nin yakın müttefiki olan bu ülkeye tüm desteğini keseceği konusunda uyarmasından günler sonra gerçekleşti.

ABD'nin görev süresi boyunca mezhep çatışmalarını körüklemek ve DEAŞ'ın yükselişine izin vermekle suçladığı Maliki, Irak'ın en büyük parlamento bloğu tarafından birkaç gün önce başbakanlığa aday gösterildi.