Lübnanlılar, başkent Beyrut’ta ‘Hesap Günü’ gösterisi için toplandı

Lübnanlılar Beyrut'taki Şehitler Meydanı'nda  toplandı (EPA)
Lübnanlılar Beyrut'taki Şehitler Meydanı'nda toplandı (EPA)
TT

Lübnanlılar, başkent Beyrut’ta ‘Hesap Günü’ gösterisi için toplandı

Lübnanlılar Beyrut'taki Şehitler Meydanı'nda  toplandı (EPA)
Lübnanlılar Beyrut'taki Şehitler Meydanı'nda toplandı (EPA)

Geçtiğimiz Salı günü Beyrut limanında yaşanan 154 kişinin hayatını kaybettiği ve 5 binden fazla insanın yaralandığı şiddetli patlamanın ardından Lübnanlılar bugün, siyasi otoriteden memnun olmadıklarını dile getirmek adına geniş katılımlı bir gösteri düzenledi.
Beyrut'ta meydana gelen patlamanın ardından binlerce kişi sokaklara döküldü. Beyrut'un merkezindeki Şehitler Meydanında toplanan protestocular patlamadan sorumlu tuttukları yöneticiler karşı sloganlar attı. Protestocular, parlamento binasına gireceklerini ve tüm siyasetçileri düşüreceklerini söyledi. Güvenlik güçlerinin parlamento binası yakınındaki kurduğu barikatı aşmaya çalışan protestoculara gaz bombasıyla müdahale edilmesi sonucu bazı protestocuların yaralandığı bildirildi. 
Beyrut’ta yaşanan şiddetli patlama sebebiyle 300 bini aşkın kişi evlerinin harap olmasıyla yerlerinden edildi. Batılı ve Arap ülkeler Lübnan’ı desteklerken, Birleşmiş Milletler’in (BM) desteğiyle yarın Fransa tarafından Lübnan için video konferans yöntemiyle bağış toplantısı gerçekleşecek.
Bu bağlamda Lübnan Sağlık Bakanlığı, Beyrut Limanı’nda meydana gelen patlamanın üzerinden 4 gün geçmesine rağmen 60’tan fazla kişinin kayıp olduğunu bildirdi.
Lübnan’da 17 Ekim’den bu yana kötü yönetime duyulan memnuniyetsizliğe karşı gösteriler düzenlenirken, çok sayıda eylemci bu gösterilerde hükümeti yolsuzluk yapmakla suçladı. Koronavirüs salgını nedeniyle eylemlerine bir süre ara veren Lübnanlılar, patlamanın ardından sokaklara dökülerek bugün yeniden bir araya geldi.
Vatandaşlar başkent şehir merkezinin yanında bulunan Şehitler Meydanı’ndaki şehit heykelinin üzerine sembolik olarak darağacı asarken, patlamadan sorumlu olanların cezalandırılmasını dile getirdi.
Yeni tip koronavirüs salgının da etkilediği ekonomik krizi çaresizce seyreden Lübnanlılar için Beyrut limanı patlaması büyük bir felaket oldu.
Gösteriler, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Beyrut ziyareti sırasında önerdiği ve ülkesi tarafından yarın öğleden sonra Birleşmiş Milletler ile işbirliği içinde geniş uluslararası ve Arap katılımıyla düzenlenecek Lübnan için uluslararası bir destek konferansının arifesinde geliyor.
Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel’in Lübnan’a destek konferansında üye ülkeleri temsil etmek üzere bugün Beyrut'a gelmesi bekleniyor.
Diğer yandan Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Beyrut’a gerçekleştirdikleri ziyaret sırasında Lübnan’da yardım için hazır olduklarını ifade etti.



Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
TT

Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)

130'dan fazla yardım ve sivil toplum kuruluşu (STK), faaliyetleri kaosa yol açan ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın (GHF) kapatılması için çağrı yaptı.

Oxfam, Save the Children ve Af Örgütü'nün de aralarında bulunduğu kuruluşların bugün yayımladığı ortak açıklamada, GHF'nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs'tan bu yana 500'den fazla Filistinlinin yardım bölgelerinde öldürüldüğüne dikkat çekiliyor.

Kuruluşlar, sivillere yönelik saldırılarda çoğunlukla çocukların öldürüldüğünü vurgulayarak, GHF'nin insani yardım çalışmalarının tüm normlarını ihlal ettiğini belirtiyor:

Gazze'deki Filistinliler imkansız bir seçimle karşı karşıya: Ya açlıktan ölecekler ya da ailelerini doyurmak için çaresizce yiyeceğe ulaşmaya çalışırken vurulacaklar.

İsrail askerlerinin erzak dağıtım bölgelerindeki Filistinli sivillere "rutin olarak" ateş açtığı, Washington ve Tel Aviv destekli vakfın Gazze'deki durumu daha da kötüleştirdiği ve faaliyetlerinin sonlandırılması gerektiği ifade ediliyor.

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

İsrail gazetesi Haaretz'in cuma günkü haberinde, kimliklerinin gizli tutulmasını isteyen İsrailli askerler, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilere ateş açma talimatı aldıklarını söylemişti. Askerler, Filistinlilerin orduya ait mevzilerden uzak tutulması için böyle bir emir verildiğini ancak "gereksiz yere ölümcül güç kullanmaktan endişe duyduklarını" belirtmişti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise iddiaları yalanlayarak "dağıtım merkezlerindekiler de dahil hiçbir sivile kasten ateş etme emri verilmediğini" savunmuştu. Başbakan Binyamin Netanyahu da gazeteyi orduya karşı dezenformasyonla suçlamıştı.

Diğer yandan İsrail ordusu, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilerin öldürülmesine dair soruşturma başlatıldığını da duyurmuştu. Ordudan dün yapılan açıklamada, GHF'nin yardım merkezlerine giden yollara yön ve uyarı levhaları yerleştirileceğini, sahalara erişimin iyileştirileceğini bildirmişti.

Independent Türkçe, BBC, Haaretz