Akile Salih Libya konulu müzakerelere katılmak üzere Kahire’ye gitti

UMH’ye bağlı güçler geçtiğimiz ay Sirte yolundayken (Reuters)
UMH’ye bağlı güçler geçtiğimiz ay Sirte yolundayken (Reuters)
TT

Akile Salih Libya konulu müzakerelere katılmak üzere Kahire’ye gitti

UMH’ye bağlı güçler geçtiğimiz ay Sirte yolundayken (Reuters)
UMH’ye bağlı güçler geçtiğimiz ay Sirte yolundayken (Reuters)

Libya’nın doğusundaki Temsilciler Meclisi’nin Başkanı Akile Salih, stratejik Sirte şehrinde bir savaş patlak vermesini önlemek için siyasi bir çözüme ulaşmayı amaçlayan uluslararası ve bölgesel müzakereler çerçevesinde Mısırlı, ABD’li ve Batılı yetkililerle görüşmek üzere dün Kahire’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.
Şarku’l Avsat’a konuşan Libyalı kaynaklar, söz konusu müzakerelerde aynı zamanda başkent Trablus’ta bulunan Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Libya Ulusal Mutabakat (UMH) hükümetine alternatif yeni bir hükümet kurma olasılığının da tartışılacağını öne sürdü.
İsminin açıklanmasını istemeyen kaynaklara göre Salih’in görüşmeleri, ABD’nin Sirte’de askerden arındırılmış yeşil bir bölge kurma önerisini geliştirmeye ve petrol üretiminin yeniden başlamasına odaklanacak.
Aynı zamanda Salih, Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu’nun (LUO) Sirte ve Cufra şehirlerinden çekilmesi halinde UMH güçlerinin bu şehirlerde ilerlemeyeceğine dair ABD ve diğer ülkelerden garanti almak istiyor.
Libya’daki gelişmeler
UMH’ya bağlı Sirte ve Cufra Kurtuluş Operasyonları Odası Sözcüsü Tuğgeneral Abdul Hadi Dara, birkaç gün önce Sirte ve Cufra’ya iki askeri kargo uçağının indiğini iddia etti.
UMH’ye bağlı Ahlaki Rehberlik İdaresi Başkanı Tuğgeneral Naser el-Kayed ise LUO’ya bağlı milis ve paralı askerlerin Cufra ve petrol sahalarında askeri takviyeye devam ettiğini belirterek, kurulan hava savunma sistemleri ve bölgeye silah akışı göz önüne alındığında patlak verecek bir savaşın uzun süreli olacağına dikkat çekti.
Trablus’taki Mitiga Uluslararası Havaalanı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında kara ve hava sınırlarının kapatılması nedeniyle 5 aylık aranın ardından uçuşların yeniden başladığını duyurdu.
Libya Havayolları ve Libya’nın diğer hava yolu şirketi Afriqiyah Havayolları’na ait iki uçak dün İstanbul’a uçuş gerçekleştirdi.
UMH’ye bağlı Ulusal Petrol Kurumu Başkanı Mustafa Sanallah, Beyrut Limanı’nda meydana gelen patlamanın ardından petrol tesislerinin militarizasyonu, paralı askerlerin varlığı ve askeri tırmanışın, petrol limanlarında depolanan hidrokarbon ve kimyasal maddelerin Beyrut Limanı’ndan daha büyük bir felakete neden olabileceği konusunda uyardı.
Sanallah, söz konusu felaketin yaşanması halinde Libya’yı uzun yıllar petrol piyasasının dışına çıkaracak büyük hasara yol açacağı, diğer üretici ülkelere yüz milyarlarca dolar olarak tahmin edilen faydalar sağlayacak satış fırsatlarını kaçıracakları ve yeniden yapılanma için on milyarlarca dolar gerekeceğini de vurguladı.



Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
TT

Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)

130'dan fazla yardım ve sivil toplum kuruluşu (STK), faaliyetleri kaosa yol açan ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın (GHF) kapatılması için çağrı yaptı.

Oxfam, Save the Children ve Af Örgütü'nün de aralarında bulunduğu kuruluşların bugün yayımladığı ortak açıklamada, GHF'nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs'tan bu yana 500'den fazla Filistinlinin yardım bölgelerinde öldürüldüğüne dikkat çekiliyor.

Kuruluşlar, sivillere yönelik saldırılarda çoğunlukla çocukların öldürüldüğünü vurgulayarak, GHF'nin insani yardım çalışmalarının tüm normlarını ihlal ettiğini belirtiyor:

Gazze'deki Filistinliler imkansız bir seçimle karşı karşıya: Ya açlıktan ölecekler ya da ailelerini doyurmak için çaresizce yiyeceğe ulaşmaya çalışırken vurulacaklar.

İsrail askerlerinin erzak dağıtım bölgelerindeki Filistinli sivillere "rutin olarak" ateş açtığı, Washington ve Tel Aviv destekli vakfın Gazze'deki durumu daha da kötüleştirdiği ve faaliyetlerinin sonlandırılması gerektiği ifade ediliyor.

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

İsrail gazetesi Haaretz'in cuma günkü haberinde, kimliklerinin gizli tutulmasını isteyen İsrailli askerler, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilere ateş açma talimatı aldıklarını söylemişti. Askerler, Filistinlilerin orduya ait mevzilerden uzak tutulması için böyle bir emir verildiğini ancak "gereksiz yere ölümcül güç kullanmaktan endişe duyduklarını" belirtmişti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise iddiaları yalanlayarak "dağıtım merkezlerindekiler de dahil hiçbir sivile kasten ateş etme emri verilmediğini" savunmuştu. Başbakan Binyamin Netanyahu da gazeteyi orduya karşı dezenformasyonla suçlamıştı.

Diğer yandan İsrail ordusu, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilerin öldürülmesine dair soruşturma başlatıldığını da duyurmuştu. Ordudan dün yapılan açıklamada, GHF'nin yardım merkezlerine giden yollara yön ve uyarı levhaları yerleştirileceğini, sahalara erişimin iyileştirileceğini bildirmişti.

Independent Türkçe, BBC, Haaretz