Mısırlılar yarın senatoyu seçecek

Ulusal Seçim Kurulu, Medya ve Göçmenler İdaresi seçime katılımı teşvik ediyor

TT

Mısırlılar yarın senatoyu seçecek

Mısırlı seçmenler, yurtdışındaki Mısırlıların dün (Pazar) oy kullanmaya başlamasının ardından, yarın (Salı) senato seçimlerinde oy kullanmak için sandığa gidecek.
Ulusal Seçim Kurulu Başkanı Müsteşar Laçin İbrahim, dün yaptığı basın açıklamasında, tüm vatandaşları Senato seçimlerine geniş bir katılım sağlamaya çağırdı. Yaptığı açıklamada Laçin, “Siyasi haklarını kullanmaları ve Mısır’ın aydınlık yönünü tüm dünyaya göstermeleri için Mısırlıları, koronavirüs salgın riskini azaltmak için sıkı bir biçimde uygulanan koruyucu tedbirlere bağlı kalmaya, yurtiçinde planlanan seçim günlerine yoğun ilgi göstererek katılım sağlamaya çağırıyorum” ifadelerine yer verdi.
Laçin, gençleri seçimlere katılmaya teşvik etmek için, “Gençler Mısır’ın bugünün, geçmişinin ve geleceğinin umududur. Onların senato seçimlerine yoğun ve aktif bir biçimde katılmaları ülkeleri ve geleceklerine olan hırslarını vurguluyor. Bu nedenle Mısır gençliğinin Senato seçimlerine yoğun bir şekilde katılım sağlayarak, tüm dünyaya güçlü bir mesaj vereceğine inanıyorum” dedi. Laçin, “Mısırlı kadınlar ailenin ve Mısır halkının direği oldukları gibi haklarını bildikleri ve bunlara düşkün oldukları için erkekleri seçimlere katılmaya teşvik edecek ve seçmenlere öncülük edecektir.” ifadelerine yer verdi. Laçin ayrıca, “Seçim Kurulu’nun koronavirüs salgınını önlemek için, sandık kurullarını seçim sürecinden önce bir defa, aynı gün seçimlerin bitiminden sonra ikinci defa olmak üzere sterilize edilerek sandık merkezlerinde gerekli tüm tedbirleri alacağını” vurguladı.
Ulusal Seçim Kurulu’na göre, Mısır’da aday ve seçmen olarak oy kullanma hakkına sahip 62 milyon seçmen bulunuyor.
Öte yandan, Vefd Partisi Başkanı ve Temsilciler Meclisi Anayasa ve Yasama Komisyonu Başkanı Bahauddin Ebu Şakka dün yaptığı basın açıklamasında, seçmenlerin iki gün sürecek olan Senato seçimlerinde mazeretsiz olarak oy kullanmaları konusunda uyararak, oy kullanmayanların, Siyasi Hakların Kullanımına Dair Kanunun hükümlerine göre para cezasına çarptırılacağına işaret etti. Ebu Şakka, “Seçim haklarına dair olan 57. madde hükmünce, adı seçmen kütüğüne kayıtlı olan kişilerin, herhangi bir mazeret olmadan seçimlerde veya referandumlarda oy kullanmaması halinde 500 cüneyhi (yaklaşık 30 dolar) geçmeyen para cezasına çarptırılacağını” vurguladı.
Konuyla ilgili olarak, Göç ve Yurtdışındaki Mısırlılar İşlerinden sorumlu Devlet Bakanı Nebile Makram, dün (Pazar) yurtdışındaki Mısırlıların senato seçimlerindeki oylamalarına yönelik düzenlediği basın toplantısında,  “oylama işleminin sadece hızlı posta yoluyla, Göç Bakanlığı tarafından ilgili makamlarla koordineli olarak ilk kez gerçekleştirildiğini” ifade etti.
Bakan, “Yurtdışındaki Mısır vatandaşlarının seçimlere katılımı için hızlı posta mekanizmasının belirlenmesinin, yurtdışındaki Mısırlı vatandaşların sağlığını korumak ve yeni tip koronavirüs salgınını önlemek için alınan ihtiyati tedbirlerin bir parçası olarak geldiğini” ifade etti. Bakan ayrıca, “Oy kullanmak şahsi bir eylemdir. Bu nedenle her vatandaşın kendi zarfını ayrı ayrı göndermesi gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.
Konuyla ilgili olarak Bakan, senato seçimlerini takip edecek olan Göç Bakanlığı’ndaki ünitenin, geçtiğimiz saatlerde, seçimlerde oy kullanma adımları ve yöntemleriyle ilgili bazı sorular ve merak edilen konulara dair çağrılar aldığını belirtti. Mısır Enformasyon Bakanı Usame Heykel, 2020 Senato seçimleri bağlamında basına yaptığı açıklamada, medyaya ve gazetecilere seslenerek, Siyasi Hakların Kullanılmasına Dair Kanun’un ortaya koyduğu kurallara uyulmasının gereğine işaret ederek, ikinci yasama organının (senato) demokratik yapının ve kalkınmanın temellerinden biri olduğunu belirtti. Heykel ayrıca, medya mensupları ve gazetecilere, seçim sürecinin Mısır’a ve halkına yaraşır şekilde görüntülenmesini sağlamada büyük bir görev düştüğünü ifade etti.
 



Tarabin aşiretinden Ebu Şebab'ın öldürülmesi Gazze'de karanlık bir dönemin sonu anlamına mı geliyor?

Yasir Ebu Şebab (Sosyal Medya)
Yasir Ebu Şebab (Sosyal Medya)
TT

Tarabin aşiretinden Ebu Şebab'ın öldürülmesi Gazze'de karanlık bir dönemin sonu anlamına mı geliyor?

Yasir Ebu Şebab (Sosyal Medya)
Yasir Ebu Şebab (Sosyal Medya)

Gazze Şeridi'ndeki Tarabin kabilesi, dün yaptığı açıklamada, üyelerinin her zaman Filistin halkının ve haklı davasının yanında olduğunu ve kabilenin adının, tarihini veya değerlerini temsil etmeyen konulara karıştırılmasına yönelik her türlü girişimi kesin bir dille reddettiğini belirtti.

İsrail kanalı i24NEWS’te yer alan açıklamada, kabilenin "yeminini bozup işgale bulaştığını" söylediği Yasir Ebu Şebab'ın öldürülmesinin, kendileri için "açık ve net bir duruşla kapatmaya çalıştıkları karanlık bir dönemin sonu" anlamına geldiği belirtildi.

Aşiret, "Filistin direnişinin tüm fraksiyonlarıyla tam bir uyum içinde olduğunu ve işgalin gündemine her ne pahasına olursa olsun hizmet eden herhangi bir grup veya milisi reddettiğini" vurguladı.

Aşiret, Gazze'deki tüm aileleri ve aşiretleri birlik olmaya ve "toplumsal veya ulusal yapıya müdahale etmeye çalışan herkesi reddetmeye" çağırarak, "Gazze'de ihanete veya işbirlikçilere yer olmadığını" vurguladı.

Filistin ve İsrail güvenlik kaynakları, İsrail kanalına, Gazze Şeridi'nin güneyindeki merkezi milislerin lideri Yasir Ebu Şebab'ın, liderliğini yaptığı milis gruplarıyla girdiği şiddetli çatışmada aldığı yaraları sonucu hayatını kaybettiğine dair yeni bilgiler aktardı.

Şarku’l Avsat’ın Kanal’ın internet sitesinden aktardığına göre kaynaklar, kavganın aşiret içindeki liderlik, yetki dağılımı ve nüfuz alanlarının paylaşımı konusundaki iç anlaşmazlıkların yanı sıra Ebu Şebab'ın İsrail ile iddia edilen iş birliğinden kaynaklanan artan gerginlik nedeniyle çıktığını belirtti. Kaynaklar, Ebu Şebab'ın bıçaklanma veya silahlı saldırıdan değil, darptan yaralandığını doğruladı.

Kaynaklar, Ebu Şebab'ın İsrail güvenlik güçlerinin yardımıyla acilen Gazze dışına tedavi için nakledildiğini, ancak Beerşeba'daki Soroka Hastanesi'ne kaldırılırken aldığı yaralar nedeniyle yolda hayatını kaybettiğini belirtti. Yardımcısı Gassan el-Dahini'nin milislerin komutasını otomatik olarak devralması bekleniyor.


Hamas, yurtdışındaki liderlerine yönelik Arap olmayan bir ülkede suikast girişimi bekliyor

İsrail'in Doha'daki Hamas liderlerine yönelik saldırısında hasar gören bina (Reuters)
İsrail'in Doha'daki Hamas liderlerine yönelik saldırısında hasar gören bina (Reuters)
TT

Hamas, yurtdışındaki liderlerine yönelik Arap olmayan bir ülkede suikast girişimi bekliyor

İsrail'in Doha'daki Hamas liderlerine yönelik saldırısında hasar gören bina (Reuters)
İsrail'in Doha'daki Hamas liderlerine yönelik saldırısında hasar gören bina (Reuters)

Hamas içinde, İsrail'in Filistin toprakları dışında bazı Hamas liderlerini hedef alan yeni bir suikast operasyonu düzenleyeceği beklentisi var.

Hareket içindeki üst düzey kaynaklar Şarku'l Avsat'a, özellikle önde gelen Hizbullah yetkilisi Heysem Tabatabai'nin suikastının ardından, liderliğe yönelik olası saldırılar konusunda endişelerin arttığını söyledi.

Bir kaynak, "hareketin liderliğinin Arap olmayan bir ülkede hedef alınacağına dair değerlendirmeler var" dedi, ancak hangi ülkede hedef alınacağını belirtmedi.

Şarku'l Avsat, yurt dışındaki Hamas liderlerine olası suikastları önlemek veya en azından zararlarını en aza indirmek için kişisel güvenlik ve ihtiyati tedbirlerle ilgili bir iç talimat belgesi dağıtıldığını öğrendi.

Belgede, "Belirli bir yerde yapılan toplantıların iptal edilmesi, farklı yerlerde yapılan periyodik olmayan toplantıların benimsenmesi gerektiği" belirtildi.

Talimatta liderlerden, "cep telefonlarını toplantı yerinden en az 70 metre uzakta tamamen izole etmeleri ve saat de dahil olmak üzere tıbbi veya diğer elektronik cihazların toplantı yerlerine girmesini engellemeleri" isteniyor.

Bu arada Gazze'deki kaynaklar, Hamas karşıtı silahlı milis grubunun lideri Yaser Ebu Şebab'ın dün öldürülmesinin, Tarabin aşiretinden iki kişinin arasında çıkan aşiret çatışması sırasında gerçekleştiğini bildirdi.

Şarku'l Avsat'a bilgi veren kaynaklar, Ebu Şebab'ın öldürülmesine katılan iki kişinin el-Dabari ve Ebu Sunayme ailelerine mensup olduğunu, her iki ailenin de Ebu Şebab ile birlikte Tarabin kabilesine mensup olduğunu belirtti.


Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn: İsrail’le görüşmeler olumlu hedef ikinci bir savaşı önlemek

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (Reuters)
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (Reuters)
TT

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn: İsrail’le görüşmeler olumlu hedef ikinci bir savaşı önlemek

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (Reuters)
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (Reuters)

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, bugün (Perşembe) yaptığı açıklamada, Lübnan ile İsrail arasında yürütülen ateşkes izleme mekanizmasına ilişkin görüşmelerin olumlu geçtiğini ve temel hedefin ikinci bir savaşın önüne geçmek olduğunu söyledi. Avn, mekanizmanın 19 Aralık’ta yeniden toplanacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Avn, Baabda Sarayı’nda düzenlenen kabine toplantısında, ABD’de eski Beyrut Büyükelçisi olan Simon Karam’ın, Meclis Başkanı Nebih Berri ve Başbakan Nevvaf Selam ile yapılan istişareler sonucu sivil bir üyenin katılımı amacıyla heyet başkanlığına getirildiğini belirtti.

İlk doğrudan temas: UNIFIL’de tarihi toplantı

İsrail’in büyük çaplı bir tırmanış başlatabileceğine dair endişeler sürerken, Lübnanlı ve İsrailli iki sivil temsilci Çarşamba günü UNIFIL karargâhında ateşkes mekanizması komitesinin toplantısına katıldı. Bu adım, iki ülke arasında on yıllardır görülmeyen ilk doğrudan görüşme olarak kaydedildi.

dfrgt
İki Lübnan askeri, 28 Kasım 2025'te Güney Lübnan'daki Alma el-Şaab köyündeki bir Lübnan askeri noktasından, İsrail askeri karakolu Hanita'ya (solda) ve geçen yıldan bu yana İsrail güçlerinin işgal ettiği beş tepeden biri olan Labouneh'e (sağda) bakıyor (AP)

Hükümet toplantısı sonrası konuşan Enformasyon Bakanı Paul Morkos, Avn’ın “İlk oturumun çok üretken olması beklenemezdi ancak 19 Aralık’ta başlayacak sürecin yolunu açtı” sözlerini aktardı. Avn, görüşmelerin amacının hiçbir toplumsal grubu hedef almak değil bütün Lübnan’ı korumak olduğunu vurguladı.

fgthy
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn (Reuters)

Avn, “Şu ana kadar tepkiler olumlu. Bunu ikinci bir savaşın gölgesini Lübnan’dan uzaklaştırmak için kullanmalıyız” dedi. Müzakerenin tek yol olduğuna işaret eden Avn, “Lübnan’ın egemenliğinden taviz yok” diye konuştu.

Görüşmelerin çerçevesi: Sadece güvenlik

Cumhurbaşkanı Avn, Simon Karam’a verilen talimatların “tamamen güvenlik başlıklarına” odaklandığını belirterek bunları şöyle sıraladı:

İsrail saldırılarının durdurulması

İşgal altındaki noktalardan çekilme

Sınırların belirlenmesi

Esirlerin serbest bırakılması

Avn, yarın Beyrut’a gelecek BM Güvenlik Konseyi temsilcilerine, “müzakerelerin başarısı için İsrail’in olumlu ve ciddi tutum takınması yönünde baskı yapılması” çağrısında bulunacağını söyledi.

vfg5th
4 Aralık 2025'te Güney Lübnan'ın Cbaa kentinde İsrail bombardımanında hasar gören bir bölgedeki enkazın yanında bir sivil savunma kamyonu duruyor (Reuters)

Cumhurbaşkanı, heyetin ayrıca yıl sonuna kadar Hizbullah’a ait askeri tesislerin sökülmesi planının ilk aşamasını tamamlaması beklenen Lübnan ordusunun çalışmalarını yerinde incelemek üzere güneye gideceğini belirtti.

Toplantıya Simon Karam ile İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi’nin dış politika direktörü Yury Resnick katılırken, ABD’li arabulucu Morgan Ortagus da hazır bulundu. ABD ve Fransa gelişmeyi memnuniyetle karşıladı.

Ekonomik iş birliği yok

Enformasyon Bakanı Morkos, görüşmelerin ekonomik iş birliği veya barış anlaşması gibi başlıkları kapsamadığını belirterek şunları söyledi: “Naqura görüşmeleri yalnızca güvenlik odaklıdır.”