Mısır’da terörle suçlanan 555 sanığın davası pazar gününe ertelendi

Fotoğraf (Arşiv_ Reuters)
Fotoğraf (Arşiv_ Reuters)
TT

Mısır’da terörle suçlanan 555 sanığın davası pazar gününe ertelendi

Fotoğraf (Arşiv_ Reuters)
Fotoğraf (Arşiv_ Reuters)

Mısır Askeri Mahkemesi dün, medyada “Sina vilayeti 4” olarak bilinen davada, “terör” niteliği taşıyan faaliyetler yürütmekle suçladığı 555 sanığın duruşmasının önümüzde pazar gününe ertelendiğini duyurdu. 
Savcılık sanıkları “Kuzey Sina’da işlenen 63 ayrı suçun yanı sıra DEAŞ’a bağlı 43 hücre kurmakla” suçlarken mahkeme, savunma davasını tamamlamak için duruşmanın ertelenmesine karar verdi.
Askeri Mahkeme’deki duruşma, 2017 ve 2018 tarihlerindeki iki ayrı davaya dayanıyor. Savcılık makamı davaları birleştirme ve davaları tek bir duruşma çatısı altında birleştirmek için askeri mahkemeye sevk etti.
Savcılığın yürüttüğü soruşturma ve Milli Güvenlik Kurumu’nun araştırmalarda “davadaki sanıkların işledikleri terör suçlarının, Kuzey Sina vilayetinde odaklandığı, ayrıca Irak ve Suriye devletlerindeki DEAŞ yapılanmasının örgüt liderleri ve kadrolarıyla kalıcı ve sürekli olarak irtibat kurmadan meydana geldiği” ifade ediliyor. Raporlarda, “grubun bazı üyelerinin, silah kullanımı ve patlayıcı yapımı konularında eğitim almak, milis savaşları ve sokak çatışmalarında deneyim kazanmak için örgütün Suriye’deki kamplarına katıldıkları, bu bilgi ve deneyimleri Mısır devletine, kurumlarına ve vatandaşlarına karşı düşmanca eylemlerde kullanmak üzere ülkeye döndükleri” belirtiliyor.
Yapılan araştırmalar ve soruşturmalarda “sanıkların, terör operasyonları düzenleme planlarının bir parçası olarak bir takım kamu kurum ve kuruluşlarını ve şahısları izlediği” öne sürülüyor. Yapılan tahkikatlarda ayrıca sanıkların izledikleri yerler arasında İçişleri Bakanlığı binasının ve Yeni Kahire’deki Polis Akademisi’nin bulunduğu, bunun dışında Süveyş Kanalı’ndan geçen ve Dimyat Limanı’na yanaşan bazı gemileri de takibe aldıkları belirtiliyor. Raporda “Sanıkların izledikleri yerler arasında Merc’deki Ezbet El Nakhl bölgesindeki bir kilise, Hurgada şehrindeki Anba Shenouda kilisesi ve Obour’daki St. Paul Kilisesi’nin bulunduğu” ifadeleri yer alıyor.
 Ceza Mahkemesi son demde “Birinci Terör Dairesi”ve “Bakanlar Kurulu Olayları” adlarıyla bilinen davada 12 sanığın yeniden yargılanmasının, savunmanın tamamlanması için içinde bulunduğumuz ağustos ayının 18’ine ertelenmesine karar verdi.
Mısır Başsavcılığı “davayla ilgili bir sanığın daha tutuklandığını”, hazırlanan iddianamede “2011 yılında meydana gelen olaylarda ölü ve yaralıların bulunduğu şiddet eylemlerine karıştığı tespit edilen 24 çocuğun Çocuk Mahkemesi’ne sevkine ek olarak 269 sanığın Kahire Ceza Mahkemesi’ne sevk edilmesinin” yer aldığını duyurmuştu. Soruşturmalarda sanıklara, “kamu güvenliğini ve asayişini ihlal eden toplantı yapmak, yetkili makamların ve güvenlik güçlerinin hükümet tesislerinin güvenliğini sağlama ve binalarını koruma görevini yerine getirmesini engellemek için güç ve şiddet kullanarak direnme, hükümet binalarını ve tesislerini kasten yakma, kamu ve özel mülkiyete saldırarak zarar verme” suçlamaları yöneltiliyor.
Soruşturmalara göre sanıklara yöneltilen suçlamalar arasında ayrıca “kamu tesislerini kapatmak, kesici ve delici silahlar taşımak, Molotof kokteyli ve yanıcı maddeler fırlatmak, İçişleri Bakanlığı binasını yakmak için saldırılar düzenlemek, Sağlık Bakanlığı’yla Yollar ve Köprüler Kurumu’na ait bazı araçları kundaklayarak imha etmek” de yer alıyor.



Filistinli bir yazarın katılmasına izin verilmemesinin ardından, Avustralya'nın önde gelen edebiyat festivali iptal edildi

Filistinli bir yazarın katılmasına izin verilmemesinin ardından, Avustralya'nın önde gelen edebiyat festivali iptal edildi
TT

Filistinli bir yazarın katılmasına izin verilmemesinin ardından, Avustralya'nın önde gelen edebiyat festivali iptal edildi

Filistinli bir yazarın katılmasına izin verilmemesinin ardından, Avustralya'nın önde gelen edebiyat festivali iptal edildi

Avustralya'nın en büyük yazarlar festivallerinden birinin organizatörleri, 180 yazarın etkinliği boykot etmesinin ardından bugün etkinliği iptal etti. Festival direktörü istifa ederek, Filistinli bir yazarı susturmaya ortak olmayacağını ve Sidney'deki toplu katliamın ardından protestoları yasaklama girişimlerinin ifade özgürlüğünü tehdit ettiği uyarısında bulundu.

Holokost'tan sağ kurtulan ebeveynleri olan Louise Adler, bugün yaptığı açıklamada, festival yönetim kurulunun Filistin kökenli Avustralyalı bir yazarın davetini iptal etme kararı almasının ardından, şubat ayında düzenlenecek Adelaide Kitap Festivali'ndeki görevinden istifa ettiğini söyledi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre Filistinli romancı ve akademisyen Randa Abdul Fettah, bu kararın “utanç verici, bariz bir anti-Filistin ırkçılığı ve sansür eylemi” olduğunu belirtti.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese bugün 22 Ocak'ı, geçen ay Sidney'deki Bondi Plajı'nda bir Yahudi kutlaması sırasında meydana gelen silahlı saldırıda hayatını kaybeden 15 kişiyi anmak için ulusal yas günü ilan etti.

Polis, saldırganların militan grup DEAŞ'tan ilham aldığını söylüyor. Olay, ülke çapında antisemitizmle mücadele çağrılarına, eyalet ve federal hükümetlerin nefret söylemi yasalarını sıkılaştırma girişimlerine yol açtı.

Festival yönetim kurulu bugün yaptığı açıklamada, Randa Abdul Fettah'ın “Bondi olayından kısa bir süre sonra” edebiyat etkinliğine katılması, kültürel hassasiyetleri göz ardı ettiği gerekçesiyle davetini iptal etme kararının “bu felaketin acısını yaşayan topluma saygıdan” alındığını duyurdu. Yönetim kurulu açıklamasında, “Ancak bu karar daha fazla bölünmeye yol açtı ve bunun için içtenlikle özür dileriz” denildi.

Yönetim kurulu, festivalin gerçekleştirilmeyeceğini ve kalan yönetim kurulu üyelerinin görevlerinden istifa edeceğini duyurdu.

Avustralya medyası, Yeni Zelanda eski Başbakanı Jacinda Ardern, İngiliz yazar Zadie Smith, Avustralyalı yazar Kathy Lette, ⁠ve Pulitzer Ödülü sahibi Amerikalı yazar Percival Evert ile eski Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis'in önümüzdeki ay Güney Avustralya'da düzenlenecek festivale katılmayacaklarını açıkladıklarını bildirdi.

Festival yönetim kurulu bugün, Randa Abdul Fettah'a “kararın sunulma şekli” nedeniyle özür diledi.

Açıklamada, “Bu, kimlik veya muhalefetle ilgili değil, Avustralya tarihinin en kötü terör saldırısının ardından ülkemizde ifade özgürlüğünün kapsamı konusunda ulusal söylemde yaşanan hızlı ve sürekli bir değişimle ilgilidir” denildi.

Adler daha önce The Guardian gazetesinde, konseyin kararının “ifade özgürlüğünü zedelediğini ve lobiciler ile siyasi baskılar kimin konuşma hakkına sahip olduğunu belirlediği, daha az özgür bir ulusu müjdelediğini” yazmıştı.


Suriye ordusu, sivilleri Halep kırsalındaki silahlı grupların mevzilerinden uzak durmaya çağırdı

Suriye ordusuna ait araçlar (SANA)
Suriye ordusuna ait araçlar (SANA)
TT

Suriye ordusu, sivilleri Halep kırsalındaki silahlı grupların mevzilerinden uzak durmaya çağırdı

Suriye ordusuna ait araçlar (SANA)
Suriye ordusuna ait araçlar (SANA)

Suriye Ordusu Harekat Komutanlığı bugün sivillere Halep'in doğu kırsalındaki silahlı grupların bulunduğu bölgelerden uzak durmaları çağrısında bulundu.

Suriye Haber Ajansı (SANA), Harekat Komutanlığı'nın “Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Kürdistan İşçi Partisi (PKK) terörist milisleri ve rejim kalıntılarının bu bölgede güçlerini seferber etmeye devam etmeleri ve bu bölgenin Halep şehrini bombalayan İranlıların saldırılarının başlangıç noktası olması nedeniyle” kırmızı ile işaretlenen bölge, bu tarihten itibaren kapalı askeri bölge olarak kabul edilecektir."

xssfr
Suriye Ordusu Harekat Komutanlığı tarafından yayınlanan uyarı haritası (SANA)

Operasyon Komutanlığı yaptığı açıklamada, “Sivil halkımızı bu bölgedeki SDG mevzilerinden uzak durmaya çağırıyoruz. Bu bölgedeki tüm silahlı gruplar Fırat Nehri'nin doğusuna çekilmelidir... Hayatlarınızı kurtarın” ifadelerini kullandı.

Açıklama şu şekilde sona erdi: “Suriye Arap Ordusu, bu bölgede toplanan silahlı grupların burayı suç faaliyetleri için üs olarak kullanmasını önlemek için gerekli her şeyi yapacaktır.”


Kahire'de Gazze Yönetim Komitesi’ne ilişkin istişareler yapılıyor

Yerinden edilmiş Filistinli çocuklar, Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Lahiya'da, Hamas ve İsrail arasındaki sınır yakınlarında kurulan bir çadırda ders yapıyor (Reuters)
Yerinden edilmiş Filistinli çocuklar, Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Lahiya'da, Hamas ve İsrail arasındaki sınır yakınlarında kurulan bir çadırda ders yapıyor (Reuters)
TT

Kahire'de Gazze Yönetim Komitesi’ne ilişkin istişareler yapılıyor

Yerinden edilmiş Filistinli çocuklar, Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Lahiya'da, Hamas ve İsrail arasındaki sınır yakınlarında kurulan bir çadırda ders yapıyor (Reuters)
Yerinden edilmiş Filistinli çocuklar, Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Lahiya'da, Hamas ve İsrail arasındaki sınır yakınlarında kurulan bir çadırda ders yapıyor (Reuters)

Gazze'deki ateşkes anlaşmasına ilişkin yeni istişareler dün Kahire'de başladı. Filistinli bir kaynak dün Şarku'l Avsat'a, Halil el-Hayye başkanlığındaki Hamas heyetinin anlaşmanın ikinci aşamasını görüşmek üzere Kahire'ye geldiğini söyledi. Kaynak, Gazze yönetim komitesinin Kahire'deki istişareler turunda kesinleştirileceğini ve özellikle bazı üyelerdeki değişikliklere ilişkin son gelişmelerden sonra, üyelerin isimlerinin gruplara bildirileceğini vurguladı.

Filistinliler arasındaki anlaşmazlık dün arttı. Hamas sözcüsü Hazım Kasım, hareketlerinin Filistin sorununu çözme çerçevesinde olumlu ve ilerici tutumlar sergilediğini belirterek, Filistin Yönetimi liderliğini "ulusal uzlaşma yolunda ilerlemeye" çağırmasıyla tırmandı.

Ancak Fetih hareketinin sözcüsü Munther el-Hayek, Gazze işlerini yöneten herhangi bir komitenin meşruiyetini Filistin Yönetimi'nden alması gerektiğini vurgulayarak, “buna aykırı herhangi bir hareketin Gazze ile Batı Şeria arasındaki siyasi bölünmeyi sürdüreceği” uyarısında bulundu.