Hindistan’da günde 50 bin yeni koronavirüs vakası kaydediliyor

Hindistan Eski Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee koronavirüse yakalandı

Dün Amhedabad’da fotoğraf çekilen maskeli kızlar (AFP)
Dün Amhedabad’da fotoğraf çekilen maskeli kızlar (AFP)
TT

Hindistan’da günde 50 bin yeni koronavirüs vakası kaydediliyor

Dün Amhedabad’da fotoğraf çekilen maskeli kızlar (AFP)
Dün Amhedabad’da fotoğraf çekilen maskeli kızlar (AFP)

Hindistan medyasının Yeni Delhi'deki Askeri Hastane kaynaklarindan aktardığına göre, salı günü Hindistan Eski Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee koronavirüse yakalanmasının ardından hastaneye kaldırıldı.
Reuters haber ajansına göre, Sağlık Bakanlığının bir kez daha vaka sayılarında artış yaşanması ile günlük 50 bini aşan yeni koronavirüs vakası kaydettiği bir zamanda,  2012-2017 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı yapmış olan 84 yaşındaki Mukherjee’nin koronavirüse yakalandığına dair haberler alındı. Hindistan Başbakanı Narendra Modi ise Hindistan'ın virüsün üstesinden gelinebileceğini söyledi.
Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan’da 30 Temmuz’dan bu yana günlük 50 bin yeni koronavirüs vakası kaydediliyor.
On yıllar boyunca süren siyasi geçmişinde Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı görevlerini üstlenmiş olan Mukherjee, pazartesi günü Twitter hesabında, başka bir sebeple hastaneye gitmişken, yapılan testler sonucunda Kovid-19’a yakalandığının tespit edildiğini açıkladı.
Mukherjee, sağlık durumu ile ilgili bir detay vermeyerek “Geçen hafta benimle temas kuran herkesten kendilerini izole etmelerini ve test yaptırmalarını istiyorum.” İfadelerini kullandı.
Reutersın haberine göre, Hindistan'da nispeten az sayıda ölüm kaydedilmiş olsa da koronavirüs vaka sayısı 2,2 milyonu aşarak vaka sayısında ABD ve Brezilya’nın ardından dünyada üçüncü sırada yer alıyor.
Hindistan Başbakanı Narendra Modi, dün (Salı) ülkede koronavirüsten en çok etkilenen on eyalette virüs alt edilebilirse Hindistan’ın koronavirüsü yenebileceğini, aktif vakaların yüzde 80'inden fazlasının bu on eyalette kaydedildiğini söyledi.
Modi, eyalet başbakanları ile yapılan video konferansta “Bu on eyalette koronavirüs krizine karşı birlik ve çalışma vizyonumuz olduğu takdirde, Hindistan koronavirüs ile mücadelesinden galip çıkacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
Modi, virüse karşı mücadelede eyaletlerin rollerinin önemli olduğunu söyleyerek, günlük 700 bin test yapılan ülkede test sayılarını artırma çağrısında bulundu.
Modi: “Uzmanlar, vakaları virüsün ortaya çıkmasının ardından 72 saat içinde tespit edebilirsek, vaka sayılarının büyük oranda gerileyeceğini söylüyor” ifadelerini kullandı ve aktif vaka sayılarındaki gerileme ve 1,5 milyon insanın sağlığına kavuşması ile Hindistan'ın ilerleme kaydetmiş olduğunu sözlerine ekledi.
Ülkenin mali merkezi “Mumbai”in bulunduğu Maharaştra Eyaleti’nin, Tamil Nadu ve Andra Pradeş’in yanı sıra Hindistan’da en çok koronavirüs vakasının kaydedildiği eyalet olduğu belirtildi.



Guterres: Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya arasındaki yeni START anlaşmasının sona ermesi "kritik bir an"

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres (AFP)
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres (AFP)
TT

Guterres: Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya arasındaki yeni START anlaşmasının sona ermesi "kritik bir an"

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres (AFP)
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres (AFP)

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres dün, mevcut anlaşmanın sona ermesinin arifesinde, "uluslararası barış ve güvenlik için kritik bir anda", ABD ve Rusya'yı yeni bir nükleer silah kontrol anlaşmasını hızla imzalamaya çağırdı.

Yeni START anlaşması bugün sona eriyor, bu da hem Moskova'yı hem de Washington'u nükleer cephanelikleri üzerindeki kısıtlamalardan resmen kurtarıyor.

Guterres yaptığı açıklamada, “Yarım yüzyıldan fazla bir süredir ilk kez, Rusya Federasyonu ve Amerika Birleşik Devletleri'nin stratejik nükleer cephaneliklerine ilişkin bağlayıcı sınırlamaların olmadığı bir dünyayla karşı karşıyayız” dedi.

NPO START anlaşması ve diğer silah kontrol anlaşmalarının "tüm halkların güvenliğini kökten iyileştirdiğini" ifade etti.

"On yıllarca süren kazanımların bu şekilde sona ermesi, nükleer silah kullanım riskinin son on yılların en yüksek seviyesinde olduğu bir dönemde, daha kötü bir zamana denk gelemezdi," diye devam etti.

Guterres, Washington ve Moskova'yı "gecikmeden müzakere masasına dönmeye ve alternatif bir çerçeve üzerinde anlaşmaya" çağırdı.

Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri, dünyanın nükleer savaş başlıklarının yüzde 80'inden fazlasını kontrol ediyor, ancak silah kontrol anlaşmaları giderek aşınıyor.

İlk olarak 2010'da imzalanan Yeni START anlaşması, her bir tarafın 1.550 stratejik savaş başlığı konuşlandırmasıyla sınırlandırılmıştı; bu, 2002'de getirilen önceki sınıra göre yaklaşık yüzde 30'luk bir azalmaydı.

Anlaşma ayrıca her iki tarafın da diğer tarafın nükleer cephaneliğinde yerinde incelemeler yapmasına izin veriyordu, ancak bu işlemler COVID-19 pandemisi sırasında askıya alındı ​​ve o zamandan beri yeniden başlatılmadı.


Amerika kıtasında görülen kızamık salgını, PAHO'nun salgın uyarısı yayınlamasına neden oldu

Meksika'da bir kişiye kızamık aşısı yapılıyor (Reuters)
Meksika'da bir kişiye kızamık aşısı yapılıyor (Reuters)
TT

Amerika kıtasında görülen kızamık salgını, PAHO'nun salgın uyarısı yayınlamasına neden oldu

Meksika'da bir kişiye kızamık aşısı yapılıyor (Reuters)
Meksika'da bir kişiye kızamık aşısı yapılıyor (Reuters)

Pan Amerikan Sağlık Örgütü (PAHO), Meksika'nın en yüksek vaka sayısını bildirmesiyle birlikte, Amerika kıtasında kızamık vakalarında yaşanan artışın ardından dün yeni bir epidemiyolojik uyarı yayınladı. Örgüt, son vakaların %78'inin aşılanmamış kişiler arasında olduğunu belirterek, acil aşılama kampanyaları çağrısında bulundu.

Bu uyarı, Kanada'nın geçen kasım ayında kızamıktan arınmış ülke statüsünü kaybetmesinin ardından geldi; bu durumun ABD ve Meksika için de yakında yaşanabileceği öngörülüyor.

Her iki hükümet de ülkelerindeki salgını kontrol altına almak için iki aylık bir uzatma talep etmiş olsa da durum Trump yönetiminin ocak ayında Dünya Sağlık Örgütü'nden (PAHO'nun ana kuruluşu) çekilmesiyle daha da karmaşık hale geldi.

Mevcut veriler, Kuzey Amerika'daki üç ev sahibi ülkede 2026 Dünya Kupası'nın başlamasına sadece birkaç ay kala, artış eğiliminin devam ettiğini gösteriyor.

2026 yılının ilk üç haftasında, Pan Amerikan Kızamık Örgütü (PAHO), yedi ülkede bin 31 yeni kızamık vakası doğruladı; bu, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 43 katlık şaşırtıcı bir artış anlamına geliyor.

Şu ana kadar ölüm vakası kaydedilmemiş olsa da vaka yoğunluğu yüksek kalmaya devam ediyor; Meksika 740 vakayla başı çekerken, onu 171 vaka ile Amerika Birleşik Devletleri ve 67 vaka ile Kanada takip ediyor.

Geçen yıl komşu Chihuahua ve Teksas eyaletlerinde yaşanan büyük salgınların ardından, Meksika'nın batısındaki Jalisco eyaleti bu yıl ülkedeki en yüksek vaka sayısını kaydetti.

Amerika Birleşik Devletleri'nde halk sağlığı çalışmaları, vakaların hızla arttığı Güney Carolina'ya kaydı.

Buna karşılık, Meksika hükümeti haftalarca halkı iki dozluk aşıyı yaptırmaya çağırdı.

Yetkililer, havaalanları ve otobüs terminalleri gibi yoğun trafik merkezlerinde seyyar aşı klinikleri kurarken, başkentin belediye başkanı Clara Brugada bu hafta 2 bin yeni aşı ünitesini hizmete açtı.


ABD istihbaratı, yayınlanmasının üzerinden 60 yıl geçtikten sonra "Dünya Gerçekleri Kitabı"nın yayımını durdurdu

"Dünya Gerçekler Kitabı" o kadar faydalı olduğunu kanıtladı ki, diğer federal kurumlar da onu kullanmaya başladı (Amazon)
"Dünya Gerçekler Kitabı" o kadar faydalı olduğunu kanıtladı ki, diğer federal kurumlar da onu kullanmaya başladı (Amazon)
TT

ABD istihbaratı, yayınlanmasının üzerinden 60 yıl geçtikten sonra "Dünya Gerçekleri Kitabı"nın yayımını durdurdu

"Dünya Gerçekler Kitabı" o kadar faydalı olduğunu kanıtladı ki, diğer federal kurumlar da onu kullanmaya başladı (Amazon)
"Dünya Gerçekler Kitabı" o kadar faydalı olduğunu kanıtladı ki, diğer federal kurumlar da onu kullanmaya başladı (Amazon)

CIA, 60 yılı aşkın bir sürenin ardından dün, popüler referans kılavuzu olan Dünya Bilgi Kitabı'nın (World Factbook) yayınını durduracağını açıkladı.

Kurumun internet sitesinde yayınlanan açıklamada, bilgi kitabının sona erdirilmesinin belirli bir nedeni açıklanmadı, ancak karar, Direktör John Ratcliffe'in kurumun temel misyonlarına hizmet etmeyen programları sona erdirme sözünün ardından geldi.

Dünya Bilgi Kitabı (World Factbook), ilk olarak 1962'de istihbarat görevlileri için gizli bir basılı kılavuz olarak yayınlandı. Kitap, ekonomileri, orduları, kaynakları ve toplumları da dahil olmak üzere yabancı ülkelerin ayrıntılı, sayısal bir profilini sunuyordu. Faydası o kadar büyüktü ki, diğer federal kurumlar da kullanmaya başladı ve on yıl içinde gizliliği kaldırılmış bir versiyonu halka sunuldu.

1997'de çevrimiçi ortama geçtikten sonra, The Factbook hızla gazeteciler, genel kültür meraklıları ve akademik araştırmacılar için popüler bir kaynak haline geldi ve yıllık milyonlarca ziyaretçi çekti. Beyaz Saray, Başkan Donald Trump'ın ikinci döneminin başlarında CIA ve NSA'deki personel sayısını azaltmaya yönelmişti; bu da iki kurumun daha az kaynakla daha fazla iş yapmasına neden olmuştu.

CIA, "Dünya Gerçekleri Kitabı"nın yayımının durdurulması kararıyla ilgili olarak dün gönderilen yorum talebine yanıt vermedi.