Beyrut yaralarını iyileştirmeye devam ediyor

Beyrut Limanı patlamasında hayatını kaybeden itfaiyeci Jo Noon'un cenazesi (AFP)
Beyrut Limanı patlamasında hayatını kaybeden itfaiyeci Jo Noon'un cenazesi (AFP)
TT

Beyrut yaralarını iyileştirmeye devam ediyor

Beyrut Limanı patlamasında hayatını kaybeden itfaiyeci Jo Noon'un cenazesi (AFP)
Beyrut Limanı patlamasında hayatını kaybeden itfaiyeci Jo Noon'un cenazesi (AFP)

Lübnanlılar Beyrut Limanı’nda hayatını kaybedenlerin cenaze törenlerine devam ederken, politikacılar bir sonraki başbakanın üzerinde anlaşmak için siyasi temaslarda bulunuyor.
Siyasetçiler, Hassan Diyab başkanlığındaki hükümeti devirmeyi başaran öfkeli insanların taleplerine cevap verecek bir hükümet oluşumunun hızlandırılması için uluslararası toplumdan baskı görüyor.
4 Ağustos’ta meydana gelerek 171 kişinin hayatını kaybettiği ve 6 bin 500 kişinin yaralandığı patlama sonucunda büyük bir enkaz yığınına dönüşen Beyrut Limanı’nda kayıp arama çalışmaları devam ediyor.
Patlamada kaybolan kişilerin sayısı sürekli değişirken, cesedi veya vücut parçaları bulunanlara yapılan DNA testleri sürüyor.
Limandan yüzlerce metre uzaklıkta bulunan İtfaiye Müdürlüğü’nde patlamada hayatını kaybeden itfaiyecilerden Jo Noon (27) için bugün cenaze töreni düzenlendi.
Joe, patlamanın meydana geldiği 12 nolu depoda çıkan yangına koşan 10 itfaiye mensubu arasındaydı. Yetkililere göre itfaiyecilerin depoya varışından çok kısa bir süre sonra büyük patlama meydana geldi.
Beyrut İtfaiye Teşkilatı Başkanı Albay Nebil Hankarly, cenazenin ardından AFP’ye yaptığı açıklamada, “10 kişiden 4’ünü bulduk ve ailelerine teslim ettik. Diğer 6’sı hala kayıp ve ailelerine teslim edecek bir şeyler bulmak için enkazı araştırıyoruz” dedi.
Yetkililer, henüz hiçbir şeyin açığa çıkmadığı soruşturmalar kapsamında, limandaki sorumlular da dahil olmak üzere 20’den fazla kişiyi gözaltına aldı.
Patlamanın ardından Lübnan’a yardımlar gelmeye devam ederken, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas Beyrut’a gitti ve Beyrut’ta görev yapan Kızılhaç’a doğrudan 1 milyon Euro yardım ulaştırıldı.
Patlamanın ardından sokaklara yayılan protestolar ışığında hükümet Pazartesi günü istifa etti.
Cumhurbaşkanı Mişel Avn, yeni bir başbakan atamak üzere parlamento istişareleri için henüz bir tarih belirlemedi.
AFP’ye konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, genel bir kapsayıcı hükümet kurma eğilimi ile Meclis Başkanı Nebih Berri ve Dürzi lider Velid Canpolat arasında Saad Hariri’nin ismi üzerinde mutabık kalındığını iddia etti.
Söz konusu yetkili, ülkedeki önde gelen siyasi aktör Hizbullah’ın, geçtiğimiz Ekim ayı sonunda sokak baskısı altında istifa eden Hariri’nin geri dönmesini sorun etmediğini vurguladı.
Bu sızıntılar, politikacıların gerçeklikten tamamen koptuğunu gösteriyor. Çünkü Hariri’nin dönüşü sokakta büyük ölçüde reddedilebilir.
Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Özel Koordinatörü Jan Kubis, ülkede iktidar boşluğundan kaçınmaya ve hızlıca halkın taleplerine cevap vererek desteğini alacak bir hükümet kurmaya çağırdı.
Lübnan Temsilciler Meclisi’nde, patlamadan bu yana yarın yapılacak ilk toplantıda, Beyrut'ta 18 gün süre ile olağanüstü hal ilan eden kararnamenin yenilenmesi ele alınacak.
Yasaları incelemek ve değerlendirmekle ilgilenen bir sivil toplum kuruluşu olan Lübnan merkezli Legal Agenda, “Afet nedeniyle Beyrut’ta ilan edilen olağanüstü hal ilanı, fiilen şehirdeki iktidar dizginlerinin orduya teslim edilmesine, toplanma ve gösteri özgürlüklerinin ihlal edilmesine yol açıyor” şeklinde bir açıklama yaptı.



Binance’e Hamas davası açıldı: Kara para akladılar

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde çoğu kadın ve çocuk 70 bine yakın kişiyi katletti (Reuters)
İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde çoğu kadın ve çocuk 70 bine yakın kişiyi katletti (Reuters)
TT

Binance’e Hamas davası açıldı: Kara para akladılar

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde çoğu kadın ve çocuk 70 bine yakın kişiyi katletti (Reuters)
İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde çoğu kadın ve çocuk 70 bine yakın kişiyi katletti (Reuters)

Hamas'ın 7 Ekim 2023'te düzenlediği Aksa Tufanı operasyonunda yakınlarını kaybedenler, Filistinli örgütün kara para aklamasını sağladığı gerekçesiyle kripto devi Binance'e dava açtı.

306 ABD vatandaşının açtığı ve pazartesi günü kamuoyuyla paylaşılan davada, Hamas'ın saldırısında hayatını kaybeden, yaralanan veya rehin alınan kişilerin yakınları Binance'in yaptırımları deldiğini savunuyor. 

Davacılar, kripto borsasının Hamas, Hizbullah, Filistin İslami Cihad Örgütü ve İran Devrim Muhafızları'nın platform üzerinden 1 milyar dolardan fazla para transferi yapmasına göz yumduğunu iddia ediyor. 

Bu tutarın en az 50 milyon dolarının Gazze savaşını başlatan 7 Ekim 2023'teki saldırının ardından transfer edildiği belirtiliyor. 

ABD'nin Kuzey Dakota eyaletinde açılan davada, sözkonusu örgütlerin Binance'i kullanarak şüpheli hesaplar üzerinden kara para akladığı ileri sürülüyor. Bu örgütlerin hepsi ABD'nin yaptırım listesinde yer alıyor. 

Şikayette "CZ" diye de anılan Çinli iş insanı Changpeng Zhao'nun kurduğu kripto borsasına dair şu ifadeler yer alıyor: 

Binance yasadışı faaliyetler için kasıtlı olarak bir sığınak şeklinde faaliyet gösteriyor. Bugüne dek Binance'in temel iş modelini anlamlı biçimde değiştirdiğine dair hiçbir gösterge yok.

Şirketin açıklamasında davanın detaylarına ilişkin yorum yapılmazken "uluslararası alanda tanınan yaptırım yasalarına tam olarak uyulduğu" savunuldu. 

Kasım 2023'te ABD Adalet Bakanlığı, kara para aklamayı önleme ve yaptırım yasalarının ihlali nedeniyle Binance'le 4,3 milyar dolarlık bir uzlaşmaya varmıştı. Bu rekor tutar şirket tarafından kurumsal olarak ödendi. CZ ise aynı anlaşma kapsamında CEO'luk görevinden ayrılmış ve şirketten bağımsız olarak 50 milyon dolarlık kişisel para cezasını ödemeyi kabul etmişti.

Amerika'da yürütülen ceza yargılamasının ardından Zhao'ya gerekli kara para aklama kontrollerini uygulamadığı gerekçesiyle 4 ay hapis cezası verildi ve iş insanı bu cezasını tamamen çekerek tahliye edildi. Geçen ay ABD Başkanı Donald Trump tarafından açıklanan af kararıyla da yeniden CEO'luğa dönmesi önündeki engeller kaldırılmış oldu.

Independent Türkçe, Times of Israel, Reuter


BM uyardı: Gazze Şeridi beka tehdidiyle karşı karşıya

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarının yol açtığı yıkımdan bir kare (Reuters)
İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarının yol açtığı yıkımdan bir kare (Reuters)
TT

BM uyardı: Gazze Şeridi beka tehdidiyle karşı karşıya

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarının yol açtığı yıkımdan bir kare (Reuters)
İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarının yol açtığı yıkımdan bir kare (Reuters)

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından bugün yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi’nde yürüttüğü savaşın bölgenin ekonomisini mahvettiğini ve Filistin topraklarının ‘bekasını’ tehdit ettiğini belirterek, uluslararası ‘acil’ müdahale çağrısında bulundu.

BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından yayınlanan yeni bir raporda, Gazze'nin yeniden inşasının maliyetinin 70 milyar doları aşacağı ve onlarca yıl sürebileceğini belirtildi. Raporda, savaş ve ablukanın ‘Filistin ekonomisinde eşi benzeri görülmemiş bir çöküşe’ neden olduğu uyarısında bulunuldu.

Askeri operasyonların hayatta kalmanın her temel unsurunu önemli ölçüde zayıflattığı ifade edilen raporda, “Gazze Şeridi, gıdadan barınmaya ve sağlık hizmetlerine kadar insan eliyle yaratılmış bir uçuruma itildi” denildi.

Sistematik bir şekilde devam eden yıkımın, Gazze'nin kendini yaşayabilir bir alan ve toplum olarak yeniden inşa etme yeteneğini zedelediği belirtilen raporda, 7 Ekim 2023 tarihinde Hamas ve diğer Filistinli silahlı grupların İsrail'in güneyine düzenlediği saldırıda çoğu sivil olmak üzere bin 221 kişi ölürken İsrail, Gazze Şeridi’ne  iki yıl süren yıkıcı bir savaş başlattı.

cdvfgthy
Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye Mülteci Kampı’na geri dönen yerinden edilmiş Filistinlilerin görüldüğü havadan çekilmiş bir fotoğraf (AFP)

BM’nin güvenilir kabul ettiği Gazze Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre İsrail, Hamas'ın saldırısına misilleme olarak Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava ve kara saldırılarında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 69 bin 756 Filistinliyi öldürdü.

Savaş, Gazze Şeridi'nde büyük yıkıma ve BM’nin bazı bölgelerde kıtlık ilan etmesine neden olan bir insani krize yol açtı.

UNCTAD raporuna göre Gazze Şeridi'ndeki yıkımın boyutu, ard arda ekonomik, insani, çevresel ve sosyal krizleri tetikleyerek, bölgenin gelişme düzeyindeki düşüşü tam bir yıkıma dönüştürdü.

Raporda, çift haneli büyüme ve önemli dış yardım desteğine rağmen, Gazze'nin 7 Ekim 2023 öncesi refah düzeyine geri dönmesinin onlarca yıl sürebileceği vurgulandı.

UNCTAD, koordineli uluslararası yardım, havale işlemlerinin yeniden başlatılması ve ticaret, hareket ve yatırım kısıtlamalarını hafifletmeye yönelik önlemleri bir araya getiren kapsamlı bir kurtarma planı çağrısında bulundu.

Gazze halkı ‘ciddi ve çok boyutlu bir yoksullukla’ karşı karşıya kalırken, UNCTAD, Gazze'deki her bireye yenilenebilir ve koşulsuz aylık nakit transferi sağlayan kapsamlı bir acil temel gelir programının başlatılmasını istedi.

Raporda, Gazze ekonomisinin 2023-2024 döneminde yüzde 87 oranında küçüldüğü ve kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) 161 dolar gibi cüzi bir rakama gerilediği, bu rakamın da küresel olarak en düşük oranlardan biri olduğu belirtildi.

Öte yandan Batı Şeria'da durum o kadar vahim olmasa da raporda ‘şiddet, Yahudi yerleşim birimlerinin inşasındaki hız ve işçi hareketliliğine getirilen kısıtlamaların’ buranın ekonomisini vurduğu ve UNCTAD'ın verileri kaydetmeye başladığı 1972 yılından bu yana en kötü ekonomik gerilemeye yol açtığı ifade edildi.


Gazze Şeridi'nin güneyinde çadırlar sular altında kaldı: İnsani kriz derinleşiyor

Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deyr el-Belah'ta yerinden edilmiş Filistinliler için kurulan geçici kampta zor şartlarda yaşıyorlar (AFP)
Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deyr el-Belah'ta yerinden edilmiş Filistinliler için kurulan geçici kampta zor şartlarda yaşıyorlar (AFP)
TT

Gazze Şeridi'nin güneyinde çadırlar sular altında kaldı: İnsani kriz derinleşiyor

Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deyr el-Belah'ta yerinden edilmiş Filistinliler için kurulan geçici kampta zor şartlarda yaşıyorlar (AFP)
Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deyr el-Belah'ta yerinden edilmiş Filistinliler için kurulan geçici kampta zor şartlarda yaşıyorlar (AFP)

Gazze Şeridi’nin güneyinde yer alan Han Yunus kentinin Mevasi bölgesinde, bugün (Salı) sabah saatlerinde etkili olan yoğun yağışlar sonucu çok sayıda sığınmacı çadırı sular altında kaldı.

d
Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deyr el-Belah'ta yerinden edilmiş kişiler için kurulan geçici kampta, Filistinli çocuklar yağmurdan korunmaya çalışıyor (AFP)

Filistin Haber Ajansı WAFA bölgede çok sayıda çadırın yağmur suları nedeniyle zarar gördüğünü ve kullanılamaz hale geldiğini bildirdi. Kurtarma ekipleri su baskınından etkilenen çadır alanlarına müdahalelerini çeşitli noktalarda sürdürüyor.

csdfrg
Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deyr el-Belah'ta yerinden edilmiş Filistinliler için kurulan geçici kampta, yağmur sonrası eşyalarını düzenleyen Filistinli bir aile (AFP)

Gazze Şeridi genelinde şiddetli sağanak yağış ve fırtınalarla birlikte sığınmacı kamplarında ek olumsuzluklara yol açmaktadır.

Öte yandan, 15 Kasım’da meydana gelen yağışlar sırasında da binlerce çadırın su baskını nedeniyle zarar görmüştü.

sd
Filistinliler, sular altında kalan sokaklardan, eşek arabalarıyla geçiyor (DPA)