Mısır Senato seçimlerinde oylama süreci sona erdi

Fotoğraf (Reuters)
Fotoğraf (Reuters)
TT

Mısır Senato seçimlerinde oylama süreci sona erdi

Fotoğraf (Reuters)
Fotoğraf (Reuters)

Mısır'da senatosu seçimleri, iki gün boyunca açık olan sandıkların kapanmasının ardından dün sona erdi. Yerel İnsan Hakları Örgütleri seçimlere katılım oranını “zayıf” olarak nitelendirdi.
Tunus’ta Meclisteki 200 sandalyede yer alabilmek için bireysel ve parti listelerinden 700’den fazla aday yarışırken Cumhurbaşkanı 100 üyeyi seçimler olmadan kendisi atıyor.
Seçimlerde yaklaşık 63 milyon vatandaş oy kullanma hakkına sahipti. Senato seçimleri sonuçlarının 19 Ağustos’ta duyurulmasına karar verildi.
Mısır Hükümeti Bakanları dün, seçmenlerin sandığa gitmesini teşvik etmek için gün boyunca oy kullanmaya devam ettiler. Mısır Cumhurbaşkanı  seçimlerin ilk günü oyunu kullanmıştı.
Mısır’daki İnsan Hakları Ulusal Konseyi, seçimlerin ilk gününe dair raporunda “Konsey tarafından düznlenen saha turlarında seçmenlerin katılım oranının zayıf olarak gözlemlendiği, katılım oranlarının ortalamanın altında kaldığı” ifade edildi. Ancak Konsey bu durumu “gündüz hava sıcaklığının yükselmesi, trafiğin sıkışık olması ve bireysel adayların çok fazla olması sebebiyle seçmenelerin adayları tanımakta zorluk yaşaması” gibi sebeplere bağladı.
Resmi verilere göre seçimler “18 bin savcının (asıl ve yedek) katılımı ile tam adli gözetim altında, 120 bin çalışanın iş birliği ile yürütülüyor. Ulusal Seçim Kurulunun onayladığı protokollere göre onlarca uluslararası ve yerel sivil toplum kuruluşunun ve Arap Birliği'nin yanı sıra 163 uluslararası ve yerel medya organı tarafından da takip ediliyor.”
İnsan Hakları Ulusal Konseyi, “Ulusun Geleceği Partisi” üyelerinden bazılarının Gize’de, komitelerin önünde partinin adaylarına oy verilmesi için seçmenleri yönlendirdiklerini” duyurdu.
"Senato" seçimlerinde kapalı listeye ayrılmış 100 sandalyeden yer kazanabilmek için tek liste bulunuyor. Liste, parlamentonun çoğunun sahibi olan “Mısır'a Destek Koalisyonu” tarafından belirleniyor. “Ulusun Geleceği Partisi” de sınırlı bir temsile sahip olan diğer partilerin yanı sıra senato sandalyelerinin büyük bir kısmına sahip.
Seçimlerin gözlem sürecinde yer alan “Arap  Parlamentosu” heyeti “Seçimlerin adil ve sorunsuzca sürdürülmesi, oylama sırasında vatandaşların sağlığının korunması için maske takma ve sosyal mesafe kurallarının takip edilmesi, ihtiyati önlem uygulamalarının  sıkılaştırılması ile seçmenlerin oy kullanılan komitelere dahil olmaları ve oy kullanma haklarına katılımları” konularına dikkat çekti.
Mısır Silahlı Kuvvetleri ve İçişleri Bakanlığı, personellerinin 27 valiliğe dağılmış 14 binden fazla alt komitede yürütülen seçimlerin güvence altına alınması için katılım gösterdiğini duyurdu.
Geçen yıl ülke anayasasında yapılan değişikliklerle görevi eski haline getirilen Senato, diğer görevlerinin yanı sıra danışmanlık rolü de üstleniyor. Ayrıca kuruluş maddelerinde belirlenen birçok alanda da görüşü alınıyor. Mısır anayasasına göre Senato üyeliği 5 yıl sürüyor.
Ulusal Seçim Kurulu “Koronavirüs salgını gölgesinde gerçekleşen oy kullanma sürecinde  tıbbi maske takılması kuralına uyulması da dahil olmak üzere koruyucu önlemlerin” alındığını bildirdi.
Yurt dışında ikamet eden Mısırlılar oylarını geçen pazar ve pazartesi günü posta yoluyla kullandılar.



Yemen Liderlik Konseyi Başkanı el-Alimi, Savunma Bakanı’nı görevden aldı

Yemen Savunma Bakanı Orgeneral Muhsin ed-Daari (Şarku’l Avsat)
Yemen Savunma Bakanı Orgeneral Muhsin ed-Daari (Şarku’l Avsat)
TT

Yemen Liderlik Konseyi Başkanı el-Alimi, Savunma Bakanı’nı görevden aldı

Yemen Savunma Bakanı Orgeneral Muhsin ed-Daari (Şarku’l Avsat)
Yemen Savunma Bakanı Orgeneral Muhsin ed-Daari (Şarku’l Avsat)

Yemen Liderlik Konseyi Başkanı ve Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Reşad el-Alimi, yayımlanan başkanlık kararıyla Savunma Bakanı Korgeneral Muhsin ed-Daari’yi görevden alarak emekliye sevk etti.

Siyasi ve askeri kaynaklara göre ed-Daari’nin görevden alınması, Güney Geçiş Konseyi (GGK) güçlerinin başta Hadramut ve Mehra olmak üzere kurtarılmış bazı vilayetlerde gerçekleştirdiği asker gerilim karşısında yetersiz kaldığı ve birlikleri disiplin altına almak, devlet otoritesi dışında fiilî durumlar oluşturulmasını engellemek için kararlı adımlar atamadığı gerekçelerine dayandırdı.

Kararın, kurtarılmış vilayetlerde devlet otoritesini güçlendirmek ve askerî ile güvenlik alanlarında düzeni yeniden tesis etmek amacıyla, hızlanan siyasi ve güvenlik gelişmeleri çerçevesinde alınan bir dizi önlemin parçası olduğu belirtildi.

El-Alimi, çarşamba akşamı da GGK’nin isyan girişimlerine destek verdikleri gerekçesiyle Hadramut, Mehra ve Aden’de bazı askerî ve sivil yetkilileri görevden almıştı.

Bu kapsamda Aden Valisi ve Devlet Bakanı Ahmed Lamlis görevden alınarak soruşturmaya sevk edilirken, yerine Abdurrahman el-Yafii atandı. Ayrıca İkinci Askerî Bölge Komutanı Korgeneral Talib Bargash ile Mehra’da el-Ghayda Ekseni Komutanı ve askerî polis tugayı komutanı Tümgeneral Muhsin Mersaa görevden alınıp soruşturmaya gönderildi.

Kararlarda, Tümgeneral Muhammed el-Yemini’nin İkinci Askerî Bölge Komutanlığına, Tuğgeneral Salim Baslum’un aynı bölgenin kurmay başkanlığına, daha önce Mukalla’daki askerî polis şubesinin komutanı olan Albay Murad Bahila’nın rütbesi tuğgeneralliğe yükseltilerek İkinci Bölge askerî polis tugayı komutanlığına atanması yer aldı. Ayrıca Salim Kedde el-Ghayda Ekseni Komutanlığına rütbesi tuğgeneralliğe yükseltilerek atanırken, Tuğgeneral Halid el-Kathami de Cumhurbaşkanlığı Özel Muhafızları 2. Tugayı Komutanlığına getirildi.


Suriye ordusu Halep'in bazı mahallelerinde sokağa çıkma yasağı ilan etti... SDG sivilleri hedef almamaları konusunda uyarıda bulundu

 Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinden ayrılmak için araçlarla yollara dökülen Suriyeliler (AP)
Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinden ayrılmak için araçlarla yollara dökülen Suriyeliler (AP)
TT

Suriye ordusu Halep'in bazı mahallelerinde sokağa çıkma yasağı ilan etti... SDG sivilleri hedef almamaları konusunda uyarıda bulundu

 Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinden ayrılmak için araçlarla yollara dökülen Suriyeliler (AP)
Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinden ayrılmak için araçlarla yollara dökülen Suriyeliler (AP)

Suriye resmi haber ajansı SANA, ordunun bugün Halep’te Şeyh Maksud, Eşrefiye ve Beni Zeyd mahallelerinde saat 13.30’dan itibaren ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan ettiğini bildirdi. Yasağın, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) unsurlarına yönelik saldırılar kapsamında uygulamaya konulduğu belirtildi. SDG ise operasyona karşı uyarıda bulunarak, bunun sivilleri evlerinden zorla göç ettirmeye yönelik bir girişim olduğunu savundu.

Şarku’l Avsat’ın SANA’dan aktardığına göre, Suriye Ordusu Harekât Komutanlığı, sivillere SDG’ye ait tüm noktalardan uzak durmaları çağrısında bulundu ve sokağa çıkma yasağının başlamasıyla birlikte SDG mevzilerine yönelik ‘nokta atışı operasyonlar’ başlatılacağını duyurdu.

Suriye devlet televizyonu da ordunun, Eşrefiye ve Şeyh Maksud’da beş bölgeyi gösteren haritalar yayımladığını ve bu bölgelerde yaşayanlardan, hedef alınacakları gerekçesiyle derhal tahliye olmalarını istediğini aktardı.

SDG, yayımladığı açıklamada, Suriye Ordusu Harekât Komutanlığı’nın, sivillerin yaşadığı mahalleleri hedef alma tehdidini ‘doğrudan bir yıldırma, zorla yerinden etme girişimi ve savaş suçu’ olarak nitelendirdi.

Açıklamada, sivillere, mülklere ve sivil altyapıya gelebilecek her türlü zarardan Suriye hükümeti ile ona bağlı kurumların sorumlu tutulacağı vurgulandı.

Suriye devlet televizyonu ise Halep Sosyal İşler ve Çalışma Müdürlüğü’ne dayandırdığı haberinde, kentteki gerilimler nedeniyle yerinden edilenlerin sayısının yaklaşık 140 bine yükseldiğini bildirdi.

Geçtiğimiz ay Halep’te SDG ile hükümet güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanmış, olaylarda onlarca kişi hayatını kaybetmiş ya da yaralanmıştı. Taraflar, yaşanan şiddetin sorumluluğu konusunda karşılıklı suçlamalarda bulunmuştu.

Kuzeydoğu Suriye’nin geniş kesimlerini kontrol eden SDG, geçtiğimiz yıl 10 Mart’ta Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile bir anlaşma imzalamıştı. Anlaşma kapsamında, SDG’ye bağlı tüm sivil ve askeri kurumların yıl sonuna kadar devlet kurumları bünyesine entegre edilmesi öngörülüyordu. Ancak taraflar, anlaşmanın uygulanması konusunda kayda değer bir ilerleme sağlayamadı.


Lübnan ordusu: Silahların devletin elinde toplanması planı ‘etkin ve somut bir şekilde’ gerçekleştiriliyor

Mercuyun bölgesinde kimlik kontrolü yapan Lübnan askerleri (Reuters)
Mercuyun bölgesinde kimlik kontrolü yapan Lübnan askerleri (Reuters)
TT

Lübnan ordusu: Silahların devletin elinde toplanması planı ‘etkin ve somut bir şekilde’ gerçekleştiriliyor

Mercuyun bölgesinde kimlik kontrolü yapan Lübnan askerleri (Reuters)
Mercuyun bölgesinde kimlik kontrolü yapan Lübnan askerleri (Reuters)

Lübnan ordusu bugün yaptığı açıklamada, silahları devletin elinde toplama planının ilk aşamasının hedeflerine ulaştığını ve özellikle Güney Lübnan’da ‘sahada etkili ve somut bir şekilde’ ilerleme kaydedildiğini bildirdi.

Ordu, bölgedeki çalışmaların henüz devam ettiğini ve patlamamış mühimmat ve tünellerin temizlenmesi tamamlanana kadar süreceğini belirtti.

Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığına göre, ordunun planını Güney Lübnan’da İsrail sınırına yakın bölgelerde yıl sonuna kadar tamamlaması ve ardından diğer bölgelere geçmesi öngörülüyordu.

Ordu tarafından yapılan açıklamada, ilk aşamanın Litani Nehri güneyinde kontrol altına alınan toprakların yönetimini sağlamak üzerine odaklandığı ve hâlâ İsrail güçlerinin kontrolünde olan alanlar ile bölgelerin bu kapsama dahil edilmediği kaydedildi.

Açıklamada Hizbullah’a doğrudan atıf yapılmazken, 2024 yılında sona eren ve sadece Lübnan güvenlik güçlerinin silah taşımasına izin veren ateşkes anlaşmasına atıfta bulunuldu.