Libya’da kapsamlı bir siyasi girişim başlatma arayışları sürüyor

TT

Libya’da kapsamlı bir siyasi girişim başlatma arayışları sürüyor

Libya’nın başkenti Trablus’ta, Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) yakın milletvekilleri Libya krizini çözmek için yeni bir siyasi girişimi tartışarak, Libya Ulusal Ordusu (LUO) lideri Halife Hafter’in olası herhangi bir çözüme katılmasını reddederken, dün Sirte şehrine göreceli bir askeri gerginlik hakim oldu.
Uluslararası olarak tanınmayan Libya meclisinden ayrılan üyelerin oluşturduğu Trablus merkezli Temsilciler Meclisi (HoR) Sözcüsü Esad eş-Şirta, dün düzenlediği basın toplantısında, ülkenin yaşadığı iç çatışmayı sona erdirmek için kapsamlı bir siyasi girişim başlatmak üzere görüşmelere başladıklarını bildirdi.
Sözcü’ye girişim projesi, Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL) ile koordineli olarak geçiş aşamasını sona erdirmeyi, anayasa temelinde cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerini uygulamak için yeni ve kapsamlı bir siyasi girişim başlatılmasını hedefliyor.
Aynı zamanda, Libyalılara karşı işlenen suçların cezasız kalmaması şartıyla kapsamlı bir ulusal uzlaşma projesini tamamlamayı amaçlıyor.
Sahadaki gelişmeler
Askeri ve yerel kaynaklara göre LUO, UMH’ye bağlı güçlerin Sirte çevresine yeni bir sızma girişimini engelledi.
UMH güçleri, Sirte ve Cufra hattına doğru stratejik bir nokta olan bu bölgede herhangi bir hareket ilan etmedi.
Ancak LUO’ya bağlı haber ajansının askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde, LUO Hava Kuvvetleri’nin Vadi ve Misrata’nın doğusundaki Buncim bölgesindeki ‘düşman hedeflerini’ vurduğu öne sürüldü.
Doğu bölgesi ve Sirte şehri de dahil olmak üzere LUO’nun kontrolü altındaki bölgelerin işlerini yöneten geçici hükümetin İçişleri Bakanı İbrahim Buşenev, Merkezi Destek Genel İdaresi’ni şehrin güvenliğini sağlamakla görevlendirdi.
Temsilciler Meclisi Enerji ve Tabii Kaynaklar Komitesi Başkanı İsa el-Aribi, Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih’in, Kahire’deki son görüşmeleri sırasında ABD Büyükelçisi’nin yaptığı Sirte’nin İçişleri Bakanlığı’nın koruması altında olmasına ilişkin önerisine destek verdiğini dile getirdi.
Terörle Mücadele Gücü Destek Operasyonları Komutanı Abdulbasid Tika, UMH güçlerinin Sirte’nin batısındaki bölgelerde savaşa hazır olduğu belirtti.
İtalya, Trablus Büyükelçisi Giuseppe Buccino Grimaldi aracılığıyla UMH’ye iki ülke arasındaki göç muhtırasının değiştirilmesine ilişkin bir öneride bulundu.
İtalya, anlaşmayı yenileyerek, merkezler sistemini kademeli olarak aşmak, hukukun üstünlüğünü güçlendirmek ve göçmenlerin insan haklarını korumak için kısa ve orta vadede göçmenlerin durumunu iyileştirmeyi ve Birleşmiş Milletler’in göçmen işlerinin yönetimine katılımını hedefliyor.
UMH Dışişleri Bakanı Muhammed Seyyale, İtalya’nın Trablus Büyükelçisi Giuseppe Buccino Grimaldi ile düzensiz göç ve otoyol inşaatını içeren anlaşma konusunda görüştüğünü açıkladı.
Uluslararası Göç Örgütü (IOM), dün akşam Libya açıklarında 141 kaçak göçmenin kurtarıldığını duyurdu.
IOM, bu yılın başından bu yana 6 bin 989 kişinin kurtarıldığını, 123 göçmenin Libya kıyılarında hayatını kaybettiğini, 180 göçmenin ise kayıp olarak kabul edildiğini de bildirdi.



Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani, Avrupa heyetiyle bir araya gelerek Brüksel'e olası bir ziyareti görüştü

Suriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani Şam'daki başkanlık sarayında konuşuyor (AFP)
Suriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani Şam'daki başkanlık sarayında konuşuyor (AFP)
TT

Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani, Avrupa heyetiyle bir araya gelerek Brüksel'e olası bir ziyareti görüştü

Suriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani Şam'daki başkanlık sarayında konuşuyor (AFP)
Suriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani Şam'daki başkanlık sarayında konuşuyor (AFP)

Suriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani dün Şam'da, AB'nin Suriye Maslahatgüzarı Michael Unmacht ve Avrupa Birliği büyükelçilerinden oluşan heyetle bir araya geldi.

Şarku’l Avsat’ın Suriye Haber Ajansı'ndan (SANA) aktardığına göre iki taraf, başta Suriye'nin bazı bölgelerinde görülen yangın dalgası, bu felaketlerin üstesinden gelinmesi, halk ve çevre üzerindeki etkilerinin azaltılmasına yardımcı olmak üzere teknik ve insani destek sağlama mekanizması olmak üzere çeşitli konuları görüştü.

Eş Şeybani görüşmede, bölgede çevresel ve ekonomik güvenliği tehdit eden iklim değişikliği ve doğal afetler karşısında uluslararası dayanışmanın önemini vurguladı.

Toplantıda ayrıca Suriye tarafına Brüksel'i ziyaret etmesi ve siyasi diyalogları sürdürmesi için resmi davette bulunulması, Suriye'nin Akdenizde Birlik içerisindeki rolünün etkinleştirilmesinin önemi ve bölgesel kalkınma programlarının desteklenmesi gibi diğer öncelikli konular da ele alındı.

Taraflar ayrıca AB Konseyi'nin Suriye'ye ilişkin son kararları hakkında da görüş alışverişinde bulundu.