Belarus'ta tüm tartışmalara rağmen seçimin galibi resmen Lukaşenko oldu

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko (AFP)
Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko (AFP)
TT

Belarus'ta tüm tartışmalara rağmen seçimin galibi resmen Lukaşenko oldu

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko (AFP)
Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko (AFP)

Belarus'ta çatışmalara neden olan devlet başkanlığı seçiminin galibi resmi sonuçlara göre mevcut Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko oldu.
Belarus’ta çatışmalara neden olan devlet başkanlığı seçim sonuçlarını Belarus Merkez Seçim Koordinasyon Merkezi resmen onayladı. Belarus’ta 9 Ağustos’ta yapılan devlet başkanlığı seçimlerini 5 dönem 26 yıldır başkanlık koltuğunda oturan Aleksandr Lukaşenko kazandı. Lukaşenko’nun resmi olmayan sonuçlara göre başkan olmasının ardından muhalifler sokağa inince çatışmalar yaşandı. Her geçen gün şiddeti artan çatışmalara rağmen Belarus Merkez Seçim Koordinasyon Merkezi bugün yaptığı açıklamayla seçim sonuçlarını resmiyete döktü. Buna göre mevcut devlet başkanı Aleksandr Lukaşenko yüzde 80.1 oranında oy aldı. Seçimlerden sonra güvenlik gerekçesiyle Litvanya’ya sığınan Svetlana Tihanovskaya yüzde 10.12, Anna Kanopatskaya yüzde 1.67, Andrey Dmitriyev yüzde 1.2 ve Sergey Çeçeren yüzde 1,14 oy aldı. Seçmenin yüzde 4.59’u sandıklarda boş oy kullandı.

Muhalif adaydan Lukaşenko’ya çağrı
Mevcut devlet başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun en güçlü rakibi olan ve seçimlerde 10.12 düzeyinde oy alan Svetlana Tihanovskaya güvenlik gerekçesiyle sığındığı Litvanya’dan bir açıklama yayınladı. Litvanya basını üzerinden Belarus lideri Lukaşenko’ya çağrı yapan muhalif aday uzlaşı mesajı gönderdi. Svetlana Tihanovskaya yaşanan çatışmalardan sonra sorunun çözümü için Lukaşenko hükümeti ile masaya oturabileceklerini söylerken, ayrıca Belarus sokaklarında yaşanan şiddetli çatışmalara değinerek her 2 tarafa itidal çağrısı yaptı.

Lukaşenko’dan genel grev tepkisi
Belarus’ta yaşanan bu gelişmelerin ardından resmen yeniden başkanlığı tescil edilen Aleksandr Lukaşenko bugün yeni bir açıklama yaptı. Ülkede her alanda muhalefetin genel grev çağrılarını değerlendiren Lukaşenko herkesin işe gitmeme konusunda özgür olduğunu, kimseyi zorla çalıştıramayacaklarını fakat genel grevin ancak ABD, Kanada, Rusya ve Almanya gibi ülkelere yarayacağını, üretimde yaşanacak olan eksikliklerin yabancı ülke mallarıyla giderilmesi gerekeceğini ve bu durumda Belarus ekonomisinde sorunlar yaşanabileceğini söyledi.



İngiltere üç ülkeye vize yasağı getirmeyi planlıyor

İngiltere İçişleri Bakanı Shabana Mahmood, dün BBC'ye verdiği röportajda (AFP)
İngiltere İçişleri Bakanı Shabana Mahmood, dün BBC'ye verdiği röportajda (AFP)
TT

İngiltere üç ülkeye vize yasağı getirmeyi planlıyor

İngiltere İçişleri Bakanı Shabana Mahmood, dün BBC'ye verdiği röportajda (AFP)
İngiltere İçişleri Bakanı Shabana Mahmood, dün BBC'ye verdiği röportajda (AFP)

İngiltere İçişleri Bakanı Shabana Mahmood, sığınmacı sistemindeki kapsamlı revizyonun parçası olarak insan hakları yasasını yeniden düzenlemeyi planlarken, yasadışı göçmenleri geri almayan üç ülkenin İngiltere vizesi almasını yasaklayacak.

tgy
İngiliz Kanalı'nı geçmeye çalışırken kurtarılan göçmenler, İngiliz Dover limanında bir tekneden iniyor (Arşiv- AFP)

Üç Afrika ülkesi (Angola, Namibya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti) turistlerin ve önemli kişilerin girişini yasaklayan vize yaptırımlarıyla karşı karşıya kalacak.

Şarku’l Avsat’ın İngiliz ajansı PA Media'dan aktardığına göre yasadışı göçmenlerin sınır dışı edilmesinde daha fazla iş birliği yapılmaması halinde, ülkelere bağlı iş adamlarının İngiltere'ye seyahat etmesi yasaklanacak.

y7
Göçmenler bir tekneyle Manş Denizi'ni geçiyor (Arşiv- AFP)

Times gazetesi, bu hamlenin Trump yönetiminde İç Güvenlik Bakanı olan Kristi Noem'den ilham alındığını bildirdi.

Mahmoud, "Britanya'da kurallara uyuyoruz. Suçluları ve kaçak göçmenleri geri almayan ülkelere yaptırım uygulanacağını söylediğimde ciddiydim" ifadelerini kullandı.

"Bugün yabancı hükümetlere mesajım açık: Vatandaşlarınızın geri dönüşünü kabul edin, yoksa ülkemize girme ayrıcalığınızı kaybedersiniz" diye ekledi.

Mahmoud, bugün Avam Kamarası'na yapacağı açıklamada, İngiltere'nin çatışma ve huzursuzluktan kaçanlara nasıl sığınma hakkı tanıdığını anlatacak.


İsrail, "duvar" ile Lübnan'a baskı yapıyor

Lübnan sınırındaki İsrail duvarında çalışan İsrailli işçiler (AFP)
Lübnan sınırındaki İsrail duvarında çalışan İsrailli işçiler (AFP)
TT

İsrail, "duvar" ile Lübnan'a baskı yapıyor

Lübnan sınırındaki İsrail duvarında çalışan İsrailli işçiler (AFP)
Lübnan sınırındaki İsrail duvarında çalışan İsrailli işçiler (AFP)

İsrail, güney Lübnan'da "duvarda ek inşaat çalışmaları" yürüterek Lübnan'a baskısını sürdürürken, UNIFIL güçleri cumartesi günü İsrail güçlerinin doğrudan ateşine maruz kaldıklarını bildirdi.

UNIFIL yaptığı açıklamada, bir İsrail Merkava tankının Lübnan topraklarındaki bir İsrail mevzisi yakınlarında güçlerine ateş açtığını ve olayı "Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı Kararı'nın ciddi bir ihlali" olarak değerlendirdiğini ifade etti.

UNIFIL'e göre, Lübnan'ın duvarla ilgili olarak Güvenlik Konseyi'ne şikayette bulunmasına rağmen İsrail, "duvarda ilave inşaat çalışmaları"na devam etti ve bunların bir kısmı Yavrun kasabasının güneydoğusundaki "Mavi Hat"ı geçti.

Lübnan-İsrail deniz müzakerelerinde Lübnan heyetine başkanlık eden emekli Tümgeneral Abdurrahman Şehitli, "Tel Aviv'in cephe hattında tahrip ettiği köyleri ilhak edeceğinden endişe ettik, bu duvarın inşa edilmesi ilhakı gerçekleştirmeyeceğini, ancak bölgenin özel güvenlik önlemlerine tabi tutulacağını, böylece İsrail'in bölgede söz sahibi olacağını gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.


Washington, Maduro liderliğindeki uyuşturucu çetesini "terör örgütü" ilan edecek

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro (AP)
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro (AP)
TT

Washington, Maduro liderliğindeki uyuşturucu çetesini "terör örgütü" ilan edecek

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro (AP)
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro (AP)

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, iki ülke arasındaki gerginliğin artması üzerine, ABD'nin Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro liderliğindeki bir uyuşturucu kartelini "yabancı terör örgütü" ilan etmeyi planladığını duyurdu.

Rubio yaptığı açıklamada, "Los Soles Karteli, aralarında Tren de Aragua ve Sinaloa kartellerinin de bulunduğu terör örgütü olarak tanımlanan diğer yabancı kartellerle iş birliği yaparak, Batı Yarımküre'deki terörist şiddet eylemlerinden ve ABD ile Avrupa'ya uyuşturucu kaçakçılığından sorumludur" ifadesini kullandı.