Çin’in Hubey eyaletinin Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hayatının her alanını etkiledi.
Milyonlarca insan evlerine kapandı, binlerce işletme çalışmalarına ara verdi.
Eğitim de salgından payını aldı ve birçok ülke yüz yüze eğitimi sonlandırdı.
Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Dr. R. Erdem Erkul, dünyanın en iyi üniversitesinin salgın sürecinde ne yaptığı ve gelecek dönem için nasıl bir plan hazırladığına dair bir derleme yaptı.
Erkul üniversitelerin planlamalarına ilişkin şunları kaydetti:
1- Harvard
Nisan ayından itibaren uzaktan eğitim veren okul, önümüzdeki dönem için bir hibrit model hazırlıyor. Yüksek önlemler altında, bazı derslerin sınıflarda bazı derslerin de online olarak yapılması planlanıyor. Ayrıca, sınıfta yapılacak dersleri online platforma taşıyarak öğrencilere de tamamen uzaktan eğitimi seçme imkânı tanıyacak.
2- Massachusetts Institute of Technology (MIT)
2 Ağustos’ta yayınladığı açıklama ile okulun pandemideki 2. Faza geçerek bu dönem itibariyle açılacağını duyurdu. Bu tedbir fazında 3 ana değişiklik yaşanacak.
a) Tüm ofis ve laboratuvarlarda maksimum yüzde 50 oranında kısmı erişim başlatılacak.
b) MIT sağlık merkezi akademik ve idari binalara erişim sağlayan MIT topluluğu üyeleri için düzenli viral testleri uygulayacak.
c) Dış mekân kampüs kullanımı, MIT güvenlik protokollerine kayıtlı olan, en fazla 25 kişilik gruplar ile sınırlandırılacak.
3- Stanford
Stanford, güz döneminde neredeyse tüm derslerinin uzaktan eğitim ile sağlanacağını duyurdu.
4- Berkeley
Berkeley, akademik yaşamdan ziyade oluşturduğu önemli bir platform ile değerli bir fayda sağlıyor. “Caring for Families” adlı yeni bir web sitesi açıyor. Birbirlerini desteklemek için ebeveynden ebeveyne çevrimiçi bir bağ kurulacak.
5- Oxford
Oxford, güz döneminde yine yüksek önlemler altında yüz yüze ve uzaktan eğitim karması bir sistem ile kapılarını öğrencilerine kısmen de olsa açacak. MIT’de olduğu gibi sürekli testler uygulanıp sıkı takip sistemi oluşturulması planlanıyor.
6- Caltech
Caltech, Stanford gibi güz dönemi boyunca uzaktan eğitim verecek. Üniversiteye güvenli geri dönüş için kış ya da bahar döneminin daha elverişli olduğu vurgulandı.
7- Columbia
Columbia de hemen hemen tüm derslerini klasik tam dönem şeklinde yapacak. Üniversite bu zorlu dönemde öğrencilerine büyük kolaylık sağlıyor. Akademik takvimi yeniden şekillendirerek 2021 yaz dönemine daha erken girecek olan öğrenciler, hem yaz okulunda ders alıp hem de staj, yaz istihdamı ya da diğer mevsimsel aktivelere katılabilecek zamana sahip olacaklar.
8 – Princeton
Princeton, pandemi etkilerinin öğrenciler için gerçekten anlamlı bir kampüs içi deneyimini engellediğini düşündüğü için tüm güz döneminin uzaktan eğitim ile yapılmasına karar verdi.
9 - Cambridge
Cambridge öğretimin, yüz yüze ve online sunumun bir karışımı ile verileceğini ve birçok ders online olarak verileceğini duyurdu. Mümkün olduğu durumlarda seminerler, pratikler ve denetimler yüz yüze verilecek olup ve daha küçük gruplar için derslerin bu temelde verilmesi mümkün olabilir şeklinde açıklamada bulundu.
10- Washington
Washington Üniversitesi derslerin 30 Eylül'de planlandığı gibi hibrit bir yaklaşımla başlatacak. Stüdyo, klinik ve laboratuvar kursları gibi uygulamalı kurslara ve birinci sınıf lisans ve lisansüstü öğrencilerine yönelik kurslara öncelik vererek, mümkün olduğunca çok sayıda yüz yüze kurs sunmaya çalışacağını duyurdu.
Independent Türkçe'nin haberine göre, Erkul öte yandan pandeminin ilk kez ortaya çıktığı ülke olan Çin'de tüm üniversitelerin bu dönem itibariyle açıldığı bilgisini verdi.
“Çin'in en iyi üniversitelerinden Tsinghua, Pekin ve Zhejiang Üniversiteleri belirli önlemler ile birlikte açılma kararı verdi” diyen Erkul, “Dünyanın en iyi 69. ve Güney Kore'nin de en iyi üniversitesi olarak kabul edilen Korea Üniversitesi, 2021 bahar dönemi itibariyle kapılarını uluslararası öğrencilere de açmayı planlıyor. Daha önce akıllı kampüs tasarımıyla dikkat çeken üniversite, şu anda uluslararası kayıt başvuruları almaya başladı” bilgisini paylaştı.
Avrupa
Avrupa'nın en iyi üniversitelerinin başından gelen ETH Zurich yaz dönemi final sınavlarını kampüste yapma kararı aldı.
Güz döneminde de sağlık koşullarının izin verdiği ölçüde öğrencilerin yüz yüze eğitim alabilmeleri için tüm gayretler gösteriliyor.
Japonya'nın en iyi üniversitesi Tokyo Üniversitesi minimum kısıtlamanın olduğu 0.5 level önlemlere geçti.
Bu periyotta öğrenciler derslere hem yüz yüze hem de uzaktan katılabilecek ve derslere, seminerlere, eğitimlere (10) katılabilecek kişi sayısı sınırlandırılacak.