BM, Şeyh Talal davasındaki 4 şikayeti kabul etti

BM, Şeyh Talal davasındaki 4 şikayeti kabul etti
TT

BM, Şeyh Talal davasındaki 4 şikayeti kabul etti

BM, Şeyh Talal davasındaki 4 şikayeti kabul etti

Birleşmiş Milletler, Katar hükümetine yöneltilen suçlamalar arasında bulunan insan hakları ihlaline yönelik 4 davaya bakmayı kabul etti. Söz konusu dosyaların çocuk hakları, işkence, keyfi gözaltı ve yargıda yolsuzluk olduğu belirtiliyor. Davalarda, Katar cezaevlerinde işkence gören Şeyh Talal al Sani'nin eşinin BM gözlemcilerine sunacağı raporlar için resmi bir tarih belirlenmesine hazırlanılıyor.
Katar kraliyet ailesi üyelerinden Şeyh Talal bin Abdulaziz Al Sani’nin eşi Esma Reyyan’ın BM’ye yaptığı şikayet, davanın kamuya ve Birleşmiş Milletler gözlemcilerine sunulması için tarih belirlenmesinin beklendiği sırada durmuştu.
Bu adım, Katar'ın eski hükümdarı Şeyh Ahmed bin Ali Al Sani’nin torunu olan Şeyh Talal’in ve ailesinin durumunun kötüleşmesinin ardından geldi.
Dört çocuğu ile birlikte Almanya’ya giderek orda yaşanan Esma Reyyan, Katar cezaevlerinde işkence gören eşinin davasıyla ilgili son gelişmeler hakkında Şarku’l Avsat’a açıklamalarda bulundu. Reyyan açıklamasında, oğullarının yanı sıra eşinin  de şeyh olarak değil vatandaş olarak Katar cezaevlerinde işkence ve açlığa maruz kaldığını vurguladı.
BM’nin 4 şikayeti kabul ettiğini belirten Reyyan, şikayetlerden ilkinin çocuklarla, diğer üçünün de işkence, keyfi gözaltı ve yargıda yolsuzluk gibi eşiyle ilgili olan konular olduğunu belirtti. Şikayetlerin uzmanlaşmış kurumlara yönlendirildiğini kaydetti.
Çocuklarla ilgili şikayeti hakkında yaptığı açıklamada hali hazırda okula gidemeyen çocuklarına dikkat çeken Reyyan, babalarının siyasi nedenlerle cezaevlerinde işkenceye maruz kaldıkları için çocukların sağlığının bozulduğunu ve bunun bir insan hakları ihlali olduğunu vurguladı.
Şikayet prosedürlerini durdurmayı kabul etmemesinin ardından Şeyh Talal ile iletişimin kesildiği bilgisinii veren Reyyan, “Şeyh Talal'dan şikayet prosedürlerini durdurması ve feragat etmesi için bir mektup aldım. Ancak Katar yetkililerine güvenemediğim için reddettim” dedi.
Söz konusu isteği kabul etmemesinin ardından Şeyh Talal’ın evinin basıldığını ve kendisinin üçüncü kez başka bir hapishaneye nakledildiğini belirten Reyyan, o dönemden bu yana kendisiyle iletişimin kesildiğini ve hali hazırda hangi hapishaneye götürüldüğünü bilmediğini vurguladı.



Hindistan Başbakanı, Suudi Arabistan'a resmi ziyarette bulunmak üzere Cidde'ye geldi

Mekke Vali Yardımcısı Prens Suud bin Mişal bin Abdulaziz, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’yi kabul etti. (SPA)
Mekke Vali Yardımcısı Prens Suud bin Mişal bin Abdulaziz, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’yi kabul etti. (SPA)
TT

Hindistan Başbakanı, Suudi Arabistan'a resmi ziyarette bulunmak üzere Cidde'ye geldi

Mekke Vali Yardımcısı Prens Suud bin Mişal bin Abdulaziz, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’yi kabul etti. (SPA)
Mekke Vali Yardımcısı Prens Suud bin Mişal bin Abdulaziz, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’yi kabul etti. (SPA)

Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve beraberindeki heyet Suudi Arabistan'a resmi bir ziyarette bulunmak üzere bugün Cidde'ye geldi.

Heyet, Kral Abdulaziz Uluslararası Havalimanı'nda Mekke Vali Yardımcısı Prens Suud bin Mişal bin Abdulaziz, Ticaret Bakanı Dr. Macid el-Kasabi, Cidde Valisi Salih bin Ali et-Turki, Mekke Polis Müdürü Tümgeneral Salih el-Cabiri, Suudi Arabistan'ın Hindistan Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Ahmed el-Ahmeri, Hindistan'ın Suudi Arabistan Büyükelçisi Dr. Suheyl İcaz Han ve Mekke Bölgesi Kraliyet Protokol Müdürü Ahmed Abdullah bin Zafer tarafından karşılandı.

sxadfrgty
Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Suudi Arabistan'a resmi bir ziyarette bulunmak üzere beraberindeki heyetle birlikte Cidde'ye geldi. (SPA)

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ülkesi ile Ortadoğu ve Avrupa arasında 2023 yılında başlatılan Ekonomik Koridor'un ‘gelecek yüzyıllar boyunca her türlü bağlantının geleceğini şekillendireceğini ve ticaret ve büyüme için ana katalizör olacağını’ söyledi. Koridoru, gelecek nesillere fayda sağlayacak olan 21. yüzyılın yeni İpek Yolu olarak tanımladı.

Modi bugün Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile ticaret, yatırım ve enerji ilişkilerini görüşmek üzere Suudi Arabistan'a yapacağı üçüncü ziyaret öncesinde Arab News'e verdiği demeçte, “Suudi Arabistan, Hindistan'ın en önemli ortaklarından biri, güvenilir bir dost ve stratejik bir müttefiktir. Stratejik Ortaklık Konseyi iki ülkenin asırlık ilişkilerinde bir dönüm noktası oldu ve başlangıcından bu yana iş birlikleri çeşitli alanlarda genişledi. Hindistan, halkının ve tüm dünyanın yararına barış, ilerleme ve refahın temellerini atmak için Suudi Arabistan'la birlikte çalışacaktır” ifadelerini kullandı.

Modi, Krallığı bölgesel istikrar için olumlu bir güç olarak gördüğünü belirterek, ‘Suudi Arabistan’ın bölgesel barış ve istikrarın korunmasına ilgi duyduğunu’ vurguladı.

sadfrgt
Mekke Vali Yardımcısı Prens Suud bin Mişal bin Abdulaziz, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’yi kabul etti. (SPA)

Hintli şirketlerin ve Suudi sanayisinin iki ülke arasındaki bağları güçlendirmek için çalıştığını ve bunun da yatırım ortaklıklarının güçlenmesine katkıda bulunduğunu kaydeden Modi, “Özellikle tarım ve gübre alanlarında ticaret kaynaklarını çeşitlendirme çabaları sonuç verdi. Enerji, ekonomik ortaklığımızın önemli bir ayağı oldu. Petrol rafinerileri ve petrokimya alanında ortak projeler uygulanabilir ve gelecekteki enerji ihtiyaçlarını karşılamak için yenilikçi çözümler bulmak için çalışılabilir” şeklinde konuştu.