Lübnan'da Canbolad ve Caca, Hariri’nin Başbakanlığına soğuk bakıyor

Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri
Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri
TT

Lübnan'da Canbolad ve Caca, Hariri’nin Başbakanlığına soğuk bakıyor

Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri
Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri

Lübnan’da yeni hükümet görüşmelerini takip eden kaynakların dile getirdiği iyimser ifadelere rağmen istişareler yerinde sayıyor. Bu çerçevede kaynaklar, durumun bir anlaşmaya varılamayacağını gösterdiğine dikkati çekerken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un gelecek ayının başında Beyrut’a ziyareti öncesinde bir kargaşa oluşturduğunu belirtiyor.
Birden fazla tarafla gerçekleştirilen siyasi görüşmeler çerçevesinde 22 Ağustos’ta Temsilciler Meclisi Başkanı Nebih Berri, Yardımcısı Vail Ebu Faur ve (Dürzi) İlerici Sosyalist Parti (İSP) Genel Başkanı Velid Canbolad arasında bir toplantı gerçekleştirildi. Bilgi sahibi kaynaklara göre Faur, toplantının ardından medya organlarına yaptığı açıklamada, İSP’nin Saad Hariri’nin yeniden Başbakan olmasına ilişkin Berri’nin önerisine olumlu bir yanıt vermediğini belirtti. Öte yandan Hizbullah’a yakın Al-Mayadeen TV kanalının aktardığına göre Ebu Faur, Berri ile görüşmesi sonrasında “Tavrımız belirleyicidir. Hükümetin başına Hariri ismini vermeyeceğiz” dedi.
Ebu Faur’un Berri ile toplantısı öncesinde İSP Genel Başkanı Velid Canbolad tarafından dikkate değer bir tavır ortaya koyulurken Canbolad, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Parlamento istişareleri neden kulislerdeki söylentiler yerine kurallara göre yapılmıyor, istenen parlamento blokları seçilmiyor ve seçim sonucuna saygı duyulmuyor?” ifadelerine yer verdi. Canbolad, “Sosyalist Parti’nin tavrına gelince, bu tavrın diğer hiçbir siyasi akımla ilgisi yoktur. Kimseye iyilik borçlu değiliz. Önceki seçimlerin sonuçları, kimsenin bizim için oy kullanmadığının en iyi kanıtıdır” değerlendirmesinde bulundu.
İlgili kaynaklar, özellikle de bu hususta, Berri ile her zaman koordinasyon sağlayan bir isim olarak Canbolad’ın esnekliği göz ardı edilmeden, Berri’nin ve genel olarak da Şii ikilinin tavrının, Hariri’nin Bakanlar Kurulu’nun başına geçmesinden yana olduğunu belirtti. Bu konudaki en belirsiz tavra ise Cumhurbaşkanı Mişel Avn’ın ve Meclis Başkanı ile görüşmesi sırasında Berri’nin ‘Hariri’nin dönmesi’ önerisine yanıt vermeyen (Maruni Hristiyan) Özgür Yurtsever Parti (ÖYH) Genel Başkanı Cibran Basil’in sahip olduğu ifade edildi.
Kaynaklar, ilerleyen günlerde siyasi pozisyonlarda esnekliklerin olabileceğine de dikkati çekti.
Öte yandan (Maruni Hristiyan) Lübnan Kuvvetleri Partisi (LK), ulusal birlik hükümetini reddedici tavrını sürdürürken, Milletvekili Pierre Ebu Asi de Cumhurbaşkanına karşı ileri bir duruş sergileyerek onu istifaya çağırdı. Ebu Asi, “Saad Hariri, artık kurtarıcı değildir. Koşullar, öneriler karşısında bizim yanımızdadır” dedi.
Bir televizyon kanalına konuşan Milletvekili, “Beyrut Limanı’nda yaşananlar bir ihmalin sonucudur. İlk sorumlusu ise haberdar olan, ama adım atmayan Cumhurbaşkanıdır” ifadelerini kullandı. Ebu Asi, Avn’ı ‘ölüm meleği’ olarak nitelendirirken, cumhurbaşkanlığına gelmesinden bu yana ölüm ve yıkımdan başka bir şey görmediklerini söyledi. Milletvekili, “Cumhurbaşkanı, sorumlu biri değil. Lübnan’ın tarihinde oldukça tehlikeli bir aşamadayız” diyerek, Cumhurbaşkanı Mişel Avn’a istifa çağrısında bulundu.
Milletvekili Pierre Ebu Asi, “Lübnan Kuvvetleri açısından çözüm, erken parlamento seçimleridir. Elektrik, yasal geçişler ve hükümet gündemlerinde olduğu gibi bugünden sonra (bakanların istediği gibi) rızaya dayalı reformlar geçerli değil” ifadelerini kullandı.
Ebu Asi, Hizbullah’a Selim Ayyaş’ı teslim etmesi çağrısı da yaparken, yeni hükümetteki varlıklarının da uluslararası topluma güven vereceğini vurguladı.
 



Gazze Şeridi'nde fırtına nedeniyle 11 kişi hayatını kaybetti, birçok ev yıkıldı

Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta barınakları basan yağmur sularının içinden geçiyor (EPA)
Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta barınakları basan yağmur sularının içinden geçiyor (EPA)
TT

Gazze Şeridi'nde fırtına nedeniyle 11 kişi hayatını kaybetti, birçok ev yıkıldı

Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta barınakları basan yağmur sularının içinden geçiyor (EPA)
Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta barınakları basan yağmur sularının içinden geçiyor (EPA)

Gazze Şeridi'ni 24 saatten kısa bir süre içinde vuran fırtına ve derin alçak basınç sistemi, birçok evin çökmesi ve bölge genelinde çadırların sular altında kalması sonucu 11 Filistinlinin ölümüne birçok kişinin de yaralanmasına yol açtı.

Filistin Haber Ajansı'na (WAFA) göre yerel kaynaklar, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Lahiya'nın Bir el-Naja bölgesinde, yerinden edilmiş kişilerin barındığı bir evin çökmesi sonucu 5 Filistinlinin öldüğünü ve birçok kişinin de yaralandığını bildirdi.

 Gazze Şeridi'nin güneyinde Han Yunus'taki bir kampta yağmurlu bir günde yerinden edilmiş Filistinli kadın (Reuters)Gazze Şeridi'nin güneyinde Han Yunus'taki bir kampta yağmurlu bir günde yerinden edilmiş Filistinli kadın (Reuters)

Şarku'l Avsat'ın ulaştığı kaynaklar, bugün şafak vakti Gazze şehrinin batısındaki el-Rimal mahallesinde yerinden edilmiş kişilerin çadırlarının üzerine büyük bir duvarın çökmesi sonucu 2 vatandaşın öldüğünü, Gazze şehrinde aşırı soğuktan bir çocuğun, el-Şati kampında ise bir bebeğin hayatını kaybettiğini belirtti. Dün de el-Şati kampında bir duvarın çökmesi sonucu bir kişi hayatını kaybetti.

Dün el-Amadi bölgesindeki Ebu Cebel kampında bir çadırın çökmesi sonucu iki çocuk yaralandı; Han Yunus'un el-Mevasi bölgesindeki mülteci çadırında ise bir bebek aşırı soğuktan hayatını kaybetti.

Sivil savunma ekipleri, son birkaç saat içinde en az 10 evin çöktüğünü, son olarak da el-Kerame ve Şeyh Rıdvan mahallelerinde 2 evin yıkıldığını bildirdi.

Bu olumsuz hava koşulları ayrıca Han Yunus'un el-Mevasi bölgesindeki kampların tamamının sular altında kalmasına, Deyr el-Belah'taki el-Bassa ve el-Baraka'nın geniş alanlarının, Nuseyrat'taki Merkez Pazarı'nın ve Gazze Şehri'ndeki Yermuk ve liman bölgelerinin hasar görmesine yol açtı.

 Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta barınakları basan yağmur sularının içinden hayvanlarla çekilen arabalar geçiyor (EPA)Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta barınakları basan yağmur sularının içinden hayvanlarla çekilen arabalar geçiyor (EPA)

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA), dün yaptığı açıklamada, şiddetli yağmur ve ıslak çadırların, aşırı kalabalık Gazze Şeridi'ndeki kötüleşen sağlık ve yaşam koşullarını daha da kötüleştirdiğini belirterek, soğuk hava, yetersiz sanitasyon ve hijyen eksikliğinin salgın hastalık riskini artırdığını vurguladı. UNRWA, insani yardıma erişimin acilen kolaylaştırılması çağrısında bulundu.


Berri: Barack'ın Lübnan'ı Suriye'ye ilhak etme söylemi "kabul edilemez bir hata"

Lübnan Parlamento Başkanı Nebih Berri, ABD Büyükelçisi Michel Issa'yı kabul etti (Parlamento Başkanlığı)
Lübnan Parlamento Başkanı Nebih Berri, ABD Büyükelçisi Michel Issa'yı kabul etti (Parlamento Başkanlığı)
TT

Berri: Barack'ın Lübnan'ı Suriye'ye ilhak etme söylemi "kabul edilemez bir hata"

Lübnan Parlamento Başkanı Nebih Berri, ABD Büyükelçisi Michel Issa'yı kabul etti (Parlamento Başkanlığı)
Lübnan Parlamento Başkanı Nebih Berri, ABD Büyükelçisi Michel Issa'yı kabul etti (Parlamento Başkanlığı)

Lübnan Parlamentosu Başkanı Nebih Berri, ABD Büyükelçisi Tom Barrack'ın Lübnan'ın Suriye'ye ilhak edilmesi çağrısıyla ilgili zaman zaman yaptığı tehditleri kabul edilemez bir hata olarak nitelendirerek reddetti. Berri, "Hiç kimse Lübnanlıları tehdit edemez. Özellikle diplomatlar ve hele ki Büyükelçi Tom Barrack gibi bir isim tarafından Lübnanlılara bu şekilde hitap etmek, akıl almaz bir durumdur. Lübnan'ın Suriye'ye ilhak edilmesiyle ilgili söyledikleri ciddi ve kesinlikle kabul edilemez bir hatadır." dedi.

Öte yandan Berri, Basın Sendikası'ndan bir heyete, ilgili yasa konusunda yaşanan görüş ayrılıklarına rağmen, gelecek mayıs ayında yapılması planlanan parlamento seçimlerinin iptal edilmeyeceğini ya da ertelenmeyeceğini vurguladı.

Parlamento başkanlığından yapılan açıklamaya göre Berri'nin ABD'nin Beyrut Büyükelçisi Michel Issa'yı 24 saat içinde ikinci kez kabul etmesi dikkat çekiciydi; zira görüşmede "iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin yanı sıra genel durumdaki gelişmeler ve güncel olaylar" ele alındı.


İsrailli bakanlar eski Gazze yerleşiminde bayrak töreni düzenlenmesini talep etti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir (EPA)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir (EPA)
TT

İsrailli bakanlar eski Gazze yerleşiminde bayrak töreni düzenlenmesini talep etti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir (EPA)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir (EPA)

Aralarında Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki Likud Partisi’nden sekiz ismin de bulunduğu 11 İsrailli bakan, dün Savunma Bakanı Yisrael Katz’dan Hanuka Bayramı sırasında Gazze Şeridi’nde bayrak töreni düzenlenmesine izin verilmesini talep etti.

Aşırı sağcı ve yerleşim yanlısı Nahala Hareketi tarafından başlatılan girişim kapsamında yayımlanan mesajda, “Gazze’nin İsrail topraklarının bir parçası olduğunu gururla teyit etmenin zamanı geldi. Bu bölge yalnızca Yahudi halkına aittir ve derhal İsrail devletinin bir parçası hâline gelmelidir” ifadeleri yer aldı.

Mesajda ayrıca, etkinliğin temel amacının ‘İsrail’in 2005’te bölgeden çekilirken boşalttığı, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki eski Nisanit yerleşiminin kalıntıları üzerinde İsrail bayrağını göndere çekmek’ olduğu belirtildi.

dfrtg
İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir (Reuters)

Mesajın imzacıları arasında, aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile aralarında Ulaştırma Bakanı Miri Regev’in de bulunduğu sekiz Likud’lu bakan yer aldı.

Ayrıca, toplam 120 sandalyeli Knesset’ten 21 milletvekili de metne imza attı. İmzacı vekiller Ben-Gvir liderliğindeki Otzma Yehudit (Yahudi Gücü) Partisi ile Likud’a mensup.

Nahala Hareketi, ‘Nisanit’te bayrak töreni’ olarak duyurduğu etkinliğin, Gazze Şeridi’nde hâlen İsrail ordusunun kontrolündeki bölgede yapılacağını açıkladı.

Etkinliğin 18 Aralık’ta, sekiz gün süren Hanuka’nın beşinci gecesinde düzenlenmesi planlanıyor. Bayram bu yıl pazar günü başlayacak.

İsrail Savunma Bakanlığı, konuya ilişkin AFP’nin yorum talebine henüz yanıt vermedi.

jbhj
İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz (DPA)

İsrail ordusu çarşamba akşamı yaptığı açıklamada, ‘İsrail topraklarından Gazze Şeridi’ne geçen birkaç İsrailli sivilin gözaltına alındığını’ duyurdu.

Yerleşimciler ve Filistinlilere yönelik saldırılarla suçlanan aşırılık yanlılarına hukuki destek veren Honenu örgütü ise yaptığı açıklamada, ‘Çarşamba günü onlarca sağcı aktivistin, Nisanit’in kalıntıları üzerinde bir yerleşim kurulmasını talep etmek üzere Gazze sınır çitini aştığını’ belirtti.

10 Ekim’de İsrail ile Hamas arasında yürürlüğe giren kırılgan ateşkes kapsamında, İsrail ordusu Gazze Şeridi’nin yarısından fazlasında kontrol sağlamasına imkân veren bir hatta çekilmişti. Savaşın büyük yıkıma uğrattığı bölgede bu hat fiili kontrol sınırı olarak işliyor.

Geçtiğimiz kasım ayında Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi tarafından da desteklenen ABD’nin Gazze barış planı ise İsrail güçlerinin bölgeden kademeli olarak çekilmesini öngörüyor.