Beyrut Limanı’nda 4 Ağustos’ta yaşanan yıkıcı patlamayı soruşturmakla görevli Savcı Fadi Savvan, davada soruşturulmayı bekleyen 19 tutuklu hakkındaki tahkikatını sürdürüyor.
Savvan, soruşturma kapsamında liman güvenliğinden sorumlu üst düzey güvenlik görevlileri, işletme ve maliye bakanları ve ihmallere karışanların ifadelerini almaya başladı.
Savcı Savvan, dün (çarşamba) 9 saat boyunca davayla ilgili 4 sanığı sorguya çekti: Limandaki Operasyonlar Müdürü Samir Raad, Güvenlik İdaresi Başkanı Muhammed Ziyad el-Avf, Gümrük İdaresi’ndeki Başçavuş İlyas Şahin ve Başçavuş Halid el-Hatib.
Haklarında tutuklama emirleri çıkarılan sanıkların ardından mahkeme kararıyla tutuklananların sayısı 16'ya yükseldi.
Öte yandan soruşturma kapsamında ifadesine başvurulması için Suriye uyruklu 3 tutuklu ise Askeri İstihbarat Müdürlüğü'ndeki sorgularından önce Savvan'ın, ön soruşturmaların genişletilmesini istemesi üzerine yarın (cuma) Savvan tarafından ifadeleri alınacak.
Mahkeme tutuklanan Johny Georges tarafından yapılan tahliye talebini reddedip tutukluluğunun devamına karar verirken, yargının gelecek hafta Kara ve Deniz Taşımacılığı Genel Müdürü Abdulhafiz el-Kaissi ve liman güvenliğinden sorumlu 4 üst düzey güvenlik görevlisi de dahil olmak üzere tutuklanmayan 6 sanığı sorgulaması ve haklarında uygun kararı alması bekleniyor.
Şarku’l Avsat’ın adli kaynaklardan elde ettiği bilgilere göre yargı mensupları, Lübnan Merkez Bankası Özel Soruşturma Kurumu'na bir mektup göndererek liman davasındaki sanıklara ait tüm banka hesaplarının ayrıntılarını talep etti.
Şarku’l Avsat’ın, soruşturmaya eşlik eden kaynaklardan elde ettiği bilgilerde, Savcı Fadi Savvan'ın mevcut ve eski işletme ve maliye bakanları da dahil olmak üzere sorgulamalarda adı geçen diğer kişileri oturum tarihlerini usulüne uygun olarak bildirdikten sonra gelecek haftadan itibaren ifadeye çağıracağı kaydedildi.
Kaynaklar, savcının "bakanları başlangıçta tanık olarak dinleyeceğini, bunlardan herhangi biri için herhangi bir sorumluluk olduğuna dair delil varsa, konudan haberdar olduktan sonra onu bu sıfatla yargılayıp sorgulayacağını ve gerekirse kendisi hakkında derhal tutuklama kararı çıkarabileceğini" belirtti. Aynı kaynaklar konuyla alakalı yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Dosyada takip edilenlerin tümü için geçerli olanlar bakanlar için de geçerlidir. Bu konuda kimseye dokunulmazlık yoktur. Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun (60) maddesi açık ve nettir.”
Savcının Savvan’ın uzun soruşturmaların yanı sıra akşam saatlerini de patlama yerinde, çevresinde ve denizde saha araştırması yapan yabancı uzmanlarla arka arkaya toplantılar yapmaya ayırdığını aktardı.
Şarku’l Avsat’a açıklama yapan bir adli kaynak, “ABD soruşturma ekibinin İsrail'in limanı hedef almasının imkansız olduğu, limanda Hizbullah mühimmatının kesinlikle bulunmadığı, patlamaya kaynak işlemindeki kıvılcımını neden olduğu ve 12 No’lu depoda sıcaklığın yüksek olduğuna dair sonuçlara ulaştığına dair iddiaları” yalanladı.
Söz konusu kaynak, “Savcı bu konuda henüz herhangi bir sonuçla ilgili rapor sunmadı. Ne ABD ekibinden ne Fransa’dan ne de diğerlerinden de aldığı bilgi ve kanıtları nihayte erdirmedi” diye konuştu.
4 Ağustos'ta Beyrut Limanı'nda çıkan yangının 2 bin 750 ton amonyum nitrata sıçramasıyla meydana gelen korkunç bir patlamayla sarsıldı.
Patlamada en az 180 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 6 bin kişi yaralandı. Patlama sonucu 30-40 kişiyse hâlâ kayıp durumda.
Lübnan makamlarının açıklamalarına göre Beyrut Limanı'ndaki patlama, 9 ila 15 milyar dolar zarara yol açtı.
Uluslararası soruşturma talepleri
Lübnan’da muhalefet ülkede yargı bağımsızlığının bulunmadığı gerekçesiyle Refik Hariri suikastı sonrasında olduğu gibi uluslararası soruşturma talep ediyor.
Eski Başbakanlar Saad el-Hariri, Necib Mikati, Temmam Selam ve Fuad Sinyora ile (Dürzi) İlerlemeci Sosyalist Partisi lideri Velid Canbolat, bu çağrıları ilk dile getirenler arasında yer aldı.Daha sonra (Maruni Hristiyan) Lübnan Kuvvetleri Partisi Genel Başkanı Semir Caca ve Lübnan (Sünni) Müftüsü Abdullatif Deryan da uluslararası soruşturma isteyen gruba katıldı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, Beyrut'taki patlamanın ardından gerçekleştirdiği Lübnan ziyareti sırasında, "açık ve şeffaf bir uluslararası soruşturma" çağrısında bulunmuştu.