Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien yaptığı açıklamada, İsrail ile ilişkileri normalleştirme hususunda daha çok Arap ve Müslüman ülkenin Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) izinden gitme olasılığı taşıdığını söyledi.
O’Brien ve Trump’ın kıdemli danışmanı ve aynı zamanda damadı Jared Kushner, BAE ve İsrail arasındaki resmi ilişkilere ilişkin son rötuşları yapmak üzere Abu Dabi’de yapılacak görüşmelerin arefesinde Kudüs’te İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi. O’Brien, Netanyahu’nun konutunda gerçekleştirilen görüşmenin ardından gazetecilere verdiği demeçte, “Diğer Arap ve Müslüman ülkelerinin yakında BAE’nin adımlarını takip edip İsrail ile ilişkilerini normalleştireceğine inanıyoruz” dedi. O’Brien bu ülkelerin isimlerini vermedi ancak İsrailli yetkililer bu ülkelerin Umman, Bahreyn ve Sudan olduğuna açıkça işaret etti.
Trump yönetimi, İsrail’in İran konusunda duyduğu endişelerin aynısını paylaşan diğer Arap ülkelerini bölgede barışı sağlama çabalarına katılmaya ikna etmeye çalışıyor. Netanyahu ve O’Brien’ın yanında duran Kushner, BAE ile yapılan anlaşmanın bu doğrultuda “öne doğru atılmış çok büyük bir adım” olduğunu söyledi ve “Bunu size Holokost’tan sağ kurtulan iki kişinin torunu olarak söylüyorum; bu konuda bir rol oynamak ben ve ailem için ifade edebileceğimden çok daha fazla anlam taşıyor” dedi.
İsrail Bölgesel İşbirliği Bakanı Ofir Akunis, İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN’a verdiği röportajda, ülkesinin BAE ile ilişkileri normalleştirme anlaşmasının imza törenini eylül ayı ortasında Washington’da gerçekleştirmeyi planladığını söyledi.
FKÖ: ABD Başkanlık seçimlerine hazırlık
İsrail tarafından işgal edilen Batı Şeria’daki Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi Üyesi Hanan Aşravi, Kushner ve ekibinin Beyaz Saray’da yapılması planlanan imza törenine “mümkün olduğunca çok sayıda Arap ve Müslüman lideri katılmaya ikna ederek” 3 Kasım’da yapılacak olan ABD başkanlık seçimleri öncesinde Trump’a daha fazla oy kazandırmaya çalıştığını” söyledi.
BAE cumartesi günü yaptığı açıklamada İsrail’e uygulanan ekonomik boykot yasasını kaldırdığını duyurmuştu. Her iki tarafın yetkilileri de savunma, tıp, tarım, turizm ve teknoloji alanlarında işbirliği yapmayı dört gözle beklediklerini ifade etmişti. Netanyahu da konuya ilişkin gazetecilere verdiği demeçte, “miladını doldurmuş boykotu” yürürlükten kaldırma kararının ticaret, turizm ve yatırım fırsatlarının kapılarını ardına kadar araladığını söylemişti.
BAE ve İsrail tarafından dün yapılan açıklamalarda, BAE Gıda ve Su Güvenliğinden Sorumlu Devlet Bakanı ile İsrail Tarım Bakanı’nın cuma günü telefonda görüştüğü ve “gıda ve su güvenliğine ilişkin projelerde işbirliği yapma taahhüdünde bulundukları” belirtildi.
Körfez ülkelerinden biri olan BAE, gıda ihtiyacının yüzde 80 ila 90’lık bir kısmını ithalat yoluyla karşılıyor. BAE, geçtiğimiz yıllarda tarım teknolojisi yatırımlarına ve yurtdışındaki tarım arazisi yatırımlarına teşvik sağlamak için önemli adımlar atmıştı.