Nasrallah, Lübnan'da yeni bir siyasi sözleşmeye olumlu bakıyor

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah (NNA)
Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah (NNA)
TT

Nasrallah, Lübnan'da yeni bir siyasi sözleşmeye olumlu bakıyor

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah (NNA)
Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah (NNA)

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Lübnan'ın “reform gerçekleştirebilecek bir hükümete” ihtiyacı olduğunu, Hizbullah’ın ise kurulacak hükümeti destekleyeceğini ifade etti. Nasrallah aynı zamanda parlamento bloklarının hükümet kurmak için çalışacak isimleri bugün kesinleştireceğine dair umutlu olduğunu söyledi.
Lübnan'ın güney sınırlarındaki durumla ilgili yeni bir denklemden bahseden Nasrallah, “İsrailliler, bizden birini öldürdükleri zaman bizim de onlardan birini öldüreceğimizi anlasınlar” dedi. Karşılık verme kararının Hizbullah açısından kesin olduğunu ve aceleye getirilmeyeceğini belirten Nasrallah, güneyde yer alan Habbariye köyündeki bir evin hedef alınması meselesinin de bir kenara yazıldığını vurguladı. 
Kerbela olayını anma ve yas törenleri vesilesiyle Aşura günü konuşması yapan Nasrallah, “İsrail tarafı, Meys el-Cebel’de yaptıklarıyla ve bölgeyi yakarak partiyi ateşe tutmak ve vereceği cevabı daraltmak istedi. İsraillilerin direniş operasyonundan korkarak haftalarca yürüttükleri eylemler başlı başına cezanın parçasıdır” ifadelerini kullandı.
Lübnan halkının isteklerini gerçekleştirme çağrıları hakkında ise şöyle söyledi:
“Lübnan halkının bağımsız veya tarafsız, teknokrat veya siyasi bir hükümet istediğini kim söyledi? Halkın taleplerini karşılamadan önce, ister binlerce kişilik gösteriler ve diğerlerinin tahrikleri ile, ister referandum veya güvenilir anketler ile bu talepler ve bu konuda itimat edilecek bir mekanizma belirlenmeli. İtimat edilmesi gereken her türlü mekanizmaya hazırız. Ancak bu noktada, dış müdahalelerin yolu kesilmelidir.”

Nasrallah: Hizbullah en büyük parti
Nasrallah aynı zamanda, “rakamlara göre Hizbullah’ın Lübnan’daki en çok kitleye sahip ve en büyük siyasi parti olduğunu, ancak Lübnan halkının tüm iradesini değil, onları temsil edenlerin iradesini ifade ettiğini” belirtti.

Macron’un çağrısı
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yeni bir siyasi sözleşme çağrısına değinen Nasrallah, tüm partilerin rızası olduğu taktirde Hizbullah'ın da bu davete destek verdiğini vurguladı. Bununla birlikte, “Ulusal tartışma ve diyaloğun Lübnanlı çeşitli grupların isteği ve rızası ile gerçekleşmesi koşuluyla, yeni bir siyasi sözleşme üzerinde uzlaşmak için her türlü sakin tartışmaya açığız” ifadelerine başvurdu.
Beyrut limanında gerçekleşen patlama ile ilgili ise, sıkı bir yargı takibi ihtiyacını vurgulayarak “Yargıdaki yetkililerin bu konuyu hesapsız bir şekilde takip etmesi gerekiyor” dedi.
Meclis’teki Güçlü Cumhuriyet Bloğu Milletvekili Vehbi Katişa da, Nasrallah'ın Lübnan'ın kuruluşunun 100. yılına değinmeyen konuşmasını eleştirdi. Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Seyyid Hasan, birçok iç, bölgesel ve uluslararası sorundan bahsettiği en az bir saatlik konuşmasında, yarın Büyük Lübnan Devleti kuruluşunun 100’üncü yılı olduğuna değinmeyi unuttu. Yoksa bu mesele onu ilgilendirmiyor mu?” ifadelerini kullandı.



Sudan: "İhracat yolu"nda çatışmalar şiddetleniyor

Hartum'u Batı Sudan'daki şehirlere bağlayan hayati öneme sahip "ihracat yolunu" gösteren bir harita
Hartum'u Batı Sudan'daki şehirlere bağlayan hayati öneme sahip "ihracat yolunu" gösteren bir harita
TT

Sudan: "İhracat yolu"nda çatışmalar şiddetleniyor

Hartum'u Batı Sudan'daki şehirlere bağlayan hayati öneme sahip "ihracat yolunu" gösteren bir harita
Hartum'u Batı Sudan'daki şehirlere bağlayan hayati öneme sahip "ihracat yolunu" gösteren bir harita

Omdurman ile el-Ubeyd arasında, batıda el-Faşir ve Bara şehirlerinden geçen ve yerel halkın "ölüm yolu" olarak adlandırdığı "ihracat yolu", Sudan ordusu ile "Hızlı Destek Kuvvetleri" arasında önemli bir çatışma ekseni haline geldi. En tehlikeli cephelerden biri olarak tanımlanan bu yol, malların ve ürünlerin ihracat limanlarına taşınması için ekonomik ve stratejik bir arter olmasının yanı sıra hayati bir askeri ikmal hattı olarak da kabul edilmektedir.

Yolda, hava saldırıları ve insansız hava araçlarının (İHA) kullanımı da dahil olmak üzere, şiddetli vur-kaç çatışmaları yaşandı ve bu durum, iki taraf arasında farklı bölümlerde kontrolün el değiştirmesine yol açtı.

Şu anda Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK), Kuzey Darfur'daki el Faşir'e kadar uzanan Kordofan şehirlerinin birçoğunu da içeren yolun batı kesimini kontrol ederken, ordu Omdurman yakınlarındaki bölgeleri ve el Ubeyd şehri ile çevresini kontrol ediyor. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre bu çatışma siviller üzerinde olumsuz sonuçların doğmasına neden oldu; malların hareketi aksadı ve ulaşım maliyetleri arttı. Bu durum ise yetkililerin temas bölgelerinden geçişi kısıtlamasına yol açtı.


Suriye Savunma Bakanlığı: Ateşkes 15 gün daha uzatıldı

Haseke'de Suriye Demokratik Güçlerine (SDD) ait bir kamyon, cephe hatlarına giden bir yolun üstünde duruyor. (AP)
Haseke'de Suriye Demokratik Güçlerine (SDD) ait bir kamyon, cephe hatlarına giden bir yolun üstünde duruyor. (AP)
TT

Suriye Savunma Bakanlığı: Ateşkes 15 gün daha uzatıldı

Haseke'de Suriye Demokratik Güçlerine (SDD) ait bir kamyon, cephe hatlarına giden bir yolun üstünde duruyor. (AP)
Haseke'de Suriye Demokratik Güçlerine (SDD) ait bir kamyon, cephe hatlarına giden bir yolun üstünde duruyor. (AP)

Suriye Savunma Bakanlığı bugün, Suriye Arap Ordusu'nun operasyonlarının tüm bölgelerinde ateşkesin 15 gün daha uzatıldığını duyurdu.

Bakanlık açıklamasında, ateşkes uzatmasının 24 Ocak 2026 saat 23:00 itibarı ile başlayacağını belirtti.

Bakanlık, uzatmanın "ABD'nin DEAŞ mahkumlarını SDG hapishanelerinden Irak'a transfer etme operasyonuna destek amacıyla" verildiğini belirtti.

Suriye Ordusu Operasyon Komutanlığı bugün yaptığı açıklamada, SDG’nin, Kandil Dağları'ndan Haseke vilayetine Kürdistan İşçi Partisi (PKK) milislerinden takviye birlikleri getirdiğini belirtti.

Şarku’l Avsat’ın resmi El-İhbariya TV kanalından aktardığına göre Komutanlık açıklamasında, "SDG, kontrolü altındaki bölgelerde, politikalarına karşı çıkan herkesi tutuklayarak, zorla yerinden ederek ve işkence ederek yaygın ihlallere devam ediyor" denildi.

Suriye Ordusu Operasyon Komutanlığı, SDG ve PKK milislerini provokasyonlarına devam etmemeleri ve yalan ve kurgulanmış görüntüler yaymamaları konusunda uyardı. Komutanlık, "Sahadaki durumu inceliyor ve operasyonel koşulları değerlendirerek bir sonraki adımımızı belirliyoruz" ifadelerini kullandı.

Suriye Ordusu Operasyon Komutanlığı, ilgili bakanlıklarla iş birliği içinde, çatışmalardan etkilenenlere destek ve yardım sağlamak amacıyla önümüzdeki saatlerde insani yardım koridorlarının açılacağını vurguladı.

Ajans, ordunun "tüm Suriye toplumu için koruyucu kalkan olacağını, Suriye topraklarının birliğini koruyacağını ve sınır ötesi tüm terörist projelere karşı duracağını" belirtti.

Bugün erken saatlerde Suriye Enformasyon Bakanı Hamza el-Mustafa, ateşkes anlaşması kapsamında SDG'ye verilen sürenin dolduğunu ve hükümetin sonraki adımlarını değerlendirdiğini söyledi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı ise "tüm seçeneklerin masada olduğunu, aynı zamanda hukukun uygulanması ve ülkenin birleştirilmesi için gerilimin azaltılması ve diyalog yolunun izlendiğini" ifade etti.


Witkoff ve Kushner, Gazze Şeridi'nin geleceğini görüşmek üzere İsrail'de

ABD'li elçiler Steve Witkoff ve Jared Kushner Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na katıldı. (AP)
ABD'li elçiler Steve Witkoff ve Jared Kushner Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na katıldı. (AP)
TT

Witkoff ve Kushner, Gazze Şeridi'nin geleceğini görüşmek üzere İsrail'de

ABD'li elçiler Steve Witkoff ve Jared Kushner Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na katıldı. (AP)
ABD'li elçiler Steve Witkoff ve Jared Kushner Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na katıldı. (AP)

Bilgi sahibi iki kaynak, ABD’li temsilciler Steve Witkoff ve Jared Kushner’in, Gazze Şeridi başta olmak üzere bölgesel gelişmeleri görüşmek üzere bugün İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu ile bir araya gelmek için ülkede bulunduğunu bildirdi. Aynı gün Gazze’de iki yeni şiddet olayı yaşandığı açıklandı. Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığına göre, bölgedeki gelişmeler uluslararası kamuoyunun gündeminde yer almaya devam ediyor.

ABD, perşembe günü, sıfırdan inşa edilecek ‘yeni bir Gazze’ planını duyurdu. Planın, konutlar, veri merkezleri ve sahil şeridinde tatil tesislerini kapsadığı belirtildi. Bu girişimin, İsrail ile Hamas arasında, sık sık ihlallerle sekteye uğrayan ateşkes anlaşmasını ilerletme amacı taşıyan ABD Başkanı Donald Trump’ın çabaları kapsamında gündeme geldiği ifade edildi.

Öte yandan Gazze Şeridi’ndeki Sağlık Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada, biri kuzeyde olmak üzere iki ayrı olayda, aralarında iki çocuğun da bulunduğu üç kişinin İsrail ateşi sonucu hayatını kaybettiğini duyurdu. Bakanlığın verilerine göre, savaşın başlamasından bu yana Gazze Şeridi’nde hayatını kaybedenlerin sayısı 71 bin 654’e ulaştı.

Netanyahu’nun ofisinden bir sözcü, taraflar arasında bir toplantı yapılacağını doğruladı ancak görüşmenin içeriğine ilişkin ayrıntı paylaşmadı.

İsrail’in yürüttüğü savaş nedeniyle Gazze Şeridi’nin büyük bölümü yıkıma uğradı. ABD destekli Gazze Yönetim Komitesi Başkanı Ali Şaas, perşembe günü yaptığı açıklamada, Refah Sınır Kapısı’nın bu hafta açılacağını söyledi. Kapı, nüfusu iki milyonu aşan Gazze halkı için fiilen bölgeye giriş ve çıkışın tek yolu konumunda bulunuyor.

Reuters’a konuşan üç kaynağa göre İsrail, Mısır üzerinden Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze’ye dönecek Filistinlilerin sayısını sınırlamak istiyor. Bu çerçevede, Gazze Şeridi’nden çıkan Filistinlilerin sayısının, bölgeye girenlerden fazla olması hedefleniyor.

Refah Sınır Kapısı’nın, Trump’ın savaşı sona erdirmeye yönelik planının ilk aşamasında açılması öngörülüyordu. ABD, bu ay planın ikinci aşamasına geçildiğini açıklamıştı. Söz konusu aşamada İsrail’in Gazze’den asker çekmesi ve Hamas’ın bölgenin yönetiminden çekilmesi bekleniyor. İsrail ordusu, 2024 yılından bu yana sınır kapısının Filistin tarafını kontrol ediyor.