Çin’deki bir otobüs, Kovid-19’un hava yolu ile bulaştığına dair yeni bir kanıt sunuyor

Şanghay’da maske takan bir adam (Arşiv-Reuters)
Şanghay’da maske takan bir adam (Arşiv-Reuters)
TT

Çin’deki bir otobüs, Kovid-19’un hava yolu ile bulaştığına dair yeni bir kanıt sunuyor

Şanghay’da maske takan bir adam (Arşiv-Reuters)
Şanghay’da maske takan bir adam (Arşiv-Reuters)

Dün yayınlanan bir araştırmaya göre kötü havalandırma sistemine sahip otobüsteki bir yolcu, çoğu kişinin kendisine yakın mesafelerde oturmamasına rağmen yaklaşık 20 kişiye birden yeni tip koronavirüs (Kovid-19) bulaştırdı.
AFP’ye göre sağlık yetkilileri, başta basit bir şekilde nefes alıp vermenin havaya bulaşıcı mikro damlacıklar gönderebileceği olasılığını göz ardı etmişlerdi, ancak uzmanların kendilerine baskı uygulaması ve kanıtların artması ile geri adım attılar.
ABD Tabipler Birliği tarafından çıkarılan JAMA Internal Medicine dergisinde dün yayınlanan bir makalede, virüsten korunmak için maske takmanın henüz bir rutin haline gelmediği Ocak ayında Çin’in doğusunda bulunan Ningbo şehrindeki bir Budist etkinliğine katılmak üzere iki otobüs içerisinde 50 dakika boyunca yolculuk yapan kişiler yakından incelenerek enfeksiyonun hava yolu ile bulaşıp bulaşmadığı araştırılıyor.
Araştırmacılar, otobüsteki bir yolcunun geçtiğimiz yıl virüsün ilk kez ortaya çıktığı Wuhan kentindeki insanlarla temas halinde olmasından ötürü ‘sıfır numaralı hasta’ (Patient Zero) olma ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyor. Araştırmacılar diğer yolcuların oturdukları yeri belirleyerek virüs kapıp kapmadıklarını kontrol etmek üzere bir inceleme yaptı. Bunun ardından daha sonra aynı otobüsteki 68 yolcudan 23’ünün enfekte olduğu teyit edildi.
Dikkat kesilmesi gereken nokta, otobüsün önünde ve arkasında oturan kişilerin virüs kapması; ki bu mesafe de otoritelerin ve uzmanların bulaşıcı damlacıkların yayılabileceğini söylediği 1 ila 2 metrelik mesafenin dışında kalıyor.
Buna ek olarak grup Budist etkinliğine gittiği sırada hasta yolcuda henüz öksürük gibi hastalık belirtileri görülmemişti. Aynı zamanda araştırmacılar, klimanın otobüsün içindeki havayı devridaim ettirdiğini ve bunun da virüsün yayılmasına sebep olduğunu belirtti.
Araştırmacılar virüsün adına atıfta bulunarak, “Araştırmalar, havanın devridaim ettiği kapalı ortamlarda SARS-CoV-2’nin oldukça bulaşıcı bir patojen olduğunu gösteriyor. Virüsün havadan bulaşma ihtimaline ilişkin ortaya koyduğumuz sonuç, halk sağlığı açısından oldukça önem taşıyor” ifadelerini kullandılar.
Virüs kapan her yolcunun nerede oturduğunu gösteren bir şemanın yer aldığı bu çalışma, Çin’in güneyinde bulunan Guangzhou şehrindeki bir restoranda virüsün yemek masaları arasında nasıl yayıldığına dair yapılan araştırma da dahil olmak üzere virüsün havadan bulaştığına ilişkin ek bir kanıt sayılıyor.



İran'daki protestolarda 3 binden fazla kişi öldü... ve internet hizmetinde kısmi bir iyileşme yaşandı

Tahran'da düzenlenen protestolar sırasında yanmış bir otobüs (Reuters)
Tahran'da düzenlenen protestolar sırasında yanmış bir otobüs (Reuters)
TT

İran'daki protestolarda 3 binden fazla kişi öldü... ve internet hizmetinde kısmi bir iyileşme yaşandı

Tahran'da düzenlenen protestolar sırasında yanmış bir otobüs (Reuters)
Tahran'da düzenlenen protestolar sırasında yanmış bir otobüs (Reuters)

İnsan hakları örgütü HRANA bugün yaptığı açıklamada, İran'ı saran protestolarda 3 binden fazla kişinin öldüğünü, sekiz günlük internet kesintisinin ardından ise ülkede internet kullanımında "kısmi iyileşme" kaydedildiğini duyurdu.

Birçok bölge sakini, başkent Tahran'ın son dört gündür nispeten sakin olduğunu söyledi. Güvenlikleri için kimliklerinin açıklanmasını istemeyen bölge sakinleri, şehrin üzerinde insansız hava araçlarının (İHA) uçtuğunu gördüklerini bildirdi. Ancak Reuters perşembe veya cuma günleri büyük çaplı protestoların belirtisi olmadığını bildirdi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre birkaç bölge sakini, başkent Tahran'ın son dört gündür nispeten sakin olduğunu belirtti. Güvenlikleri için isimlerinin açıklanmasını istemeyen sakinler, şehir üzerinde insansız hava araçlarının (İHA) uçtuğunu ancak perşembe veya cuma günleri büyük çaplı protestoların hiçbir belirtisinin olmadığını söyledi.

Hazar Denizi kıyısındaki kuzey şehirlerinden birinde yaşayan bir kişi, oradaki sokakların da sakin göründüğünü belirtti.

28 Aralık'ta ekonomik zorluklar nedeniyle başlayan protestolar, o zamandan beri İran'da dinî yönetime son verilmesini talep eden yaygın gösterilere dönüştü ve geçen haftanın sonlarında yaygın şiddet olaylarıyla doruğa ulaştı.

İnternet izleme grubu NetBlocks, X platformunda yaptığı bir paylaşımda, "200 saatlik kesintinin ardından İran'da internet bağlantısında bu sabah çok hafif bir artış gözlemlendi" dedi. İnternet bağlantısının normal seviyelerin yaklaşık yüzde 2'si civarında olduğunu belirtti.

Yurtdışında yaşayan bazı İranlılar, sosyal medyada bugün erken saatlerde İran'da yaşayan kullanıcılara mesaj göndermeyi başardıklarını söylediler.

ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın protestocuları idam etmesi halinde "çok sert önlemler" alınacağı tehdidinde bulunmuş, ardından Tahran liderlerinin toplu idam fikrinden vazgeçtiğini açıklamıştı.

Sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Trump, "Dün yapılması planlanan tüm idamların (800'den fazla) İran yönetimi tarafından iptal edilmesini büyük saygıyla karşılıyorum. Teşekkür ederim!" ifadelerini kullandı.

İran bu infazları gerçekleştirme planlarını açıklamamış, iptal ettiğini de söylememişti.

İran'dan dönen Hintli öğrenciler, ülkede kaldıkları süre boyunca büyük ölçüde oldukları yerlerde mahsur kaldıklarını ve aileleriyle iletişim kuramadıklarını söylediler.

 Uluslararası Havalimanı'na geldi (Reuters)Hindistan vatandaşları, Tahran'dan kalkan ticari bir uçakla Indira Gandhi Uluslararası Havalimanı'na geldi (Reuters)

Tahran'daki bir üniversitede üçüncü sınıf tıp öğrencisi, "Sadece şiddet içeren protestolarla ilgili hikayeler duyduk. Bir adam elinde yanan sopayla arabamızın önüne atladı ve bağırarak yerel dilde bir şeyler söyledi, gözlerinde açıkça öfkeyle tepki vardı" dedi.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, ticari uçuşların devam ettiğini ve Yeni Delhi'nin Hint vatandaşlarının güvenliğini ve rahatlığını sağlamak için adımlar atacağını bildirdi.


Rusya, İran-İsrail gerilimini azaltmaya yönelik bir adım attı

İranlılar, Tahran'da bir sokakta Farsça "Bu bir protesto değildir" yazan tabelanın önünden geçiyor (EPA)
İranlılar, Tahran'da bir sokakta Farsça "Bu bir protesto değildir" yazan tabelanın önünden geçiyor (EPA)
TT

Rusya, İran-İsrail gerilimini azaltmaya yönelik bir adım attı

İranlılar, Tahran'da bir sokakta Farsça "Bu bir protesto değildir" yazan tabelanın önünden geçiyor (EPA)
İranlılar, Tahran'da bir sokakta Farsça "Bu bir protesto değildir" yazan tabelanın önünden geçiyor (EPA)

Moskova, İran-İsrail gerilimini azaltmak için diplomatik çabalarını yoğunlaştırırken, bir yandan da İranlı yetkililerin yeni protestoları önlemek için sıkı güvenlik önlemleri aldığı bir dönemde, ABD'nin olası gerilim artırma endişelerini gidermeye çalışıyor.

Kremlin dün yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu telefonla ayrı ayrı arayarak arabuluculuk rolünü sürdürme ve durumun doğrudan bir çatışmaya dönüşmesini önlemek için siyasi ve diplomatik çabaları yoğunlaştırma teklifinde bulunduğunu duyurdu.

Bu gelişme, İsrail'in Mossad istihbarat teşkilatının direktörü David Barnea'nın ABD başkanlık özel temsilcisi Steve Wittkoff ile görüşmek üzere Washington'a gelmesinin sonrasında yaşandı.

Trump dün, İran hükümetine protestoculara yönelik çarşamba günü planlanan 800 infazın tamamını iptal ettiği için teşekkür etti.

Beyaz Saray, Tahran'a yönelik uyarıların geçerliliğini koruduğunu, ABD ordusunun ise olası gelişmelere karşı bölgedeki hazırlığını güçlendirmeye devam ettiğini belirtti. Şarku’l Avsat’ın Axios'tan aktardığına göre İsrailli yetkililer, açıklanan ertelemeye rağmen, ABD'nin birkaç gün içinde İran'a karşı askeri bir harekat düzenlemesini bekliyor.

Bu durum, Başkan Trump'ın protestoların bastırılmasıyla bağlantılı ölümlerin azaldığını belirten açıklamalarının ardından ABD'nin saldırı düzenleyeceği yönündeki endişelerin azalmasıyla eş zamanlı olarak geliyor; Beyaz Saray ise "tüm seçenekler masada" diyerek, gerilimi azaltma ve baskıyı sürdürme arasında değişen çeşitli olasılıklara açık bir ortam yarattı.


Trump: Venezüela petrolü şu anda Amerika Birleşik Devletleri'ne sevk ediliyor

Venezuela petrolü artık Amerika Birleşik Devletleri'ne sevk ediliyor (AP)
Venezuela petrolü artık Amerika Birleşik Devletleri'ne sevk ediliyor (AP)
TT

Trump: Venezüela petrolü şu anda Amerika Birleşik Devletleri'ne sevk ediliyor

Venezuela petrolü artık Amerika Birleşik Devletleri'ne sevk ediliyor (AP)
Venezuela petrolü artık Amerika Birleşik Devletleri'ne sevk ediliyor (AP)

ABD Başkanı Donald Trump, “Venezuela'nın petrolünün şu anda ABD'ye taşındığını” vurgulayarak, “Venezuela'nın petrolünü elde etmek için kimseye danışmaya gerek duymadığını” belirtti.

Venezuela'nın 303 milyar varil ile dünyanın en büyük petrol rezervine sahip olduğu biliniyor. Ancak, on yıllardır süren kötü yönetim ve yetersiz yatırımlar nedeniyle üretim günlük 900 bin varilin altına düştü.