Hong Kong hükümeti Kovid-19 testleri yapmak için yoğun bir kampanya başlatırken Fransa'dan Rusya’ya Avrupa ülkelerindeki birçok öğrenci, eğitim kurumlarının koronavirüsün odağı haline gelmemesi için maskeli ve steril malzemelerle donatılmış bir şekilde okullara yeniden döndüler.
Hong Kong'da yarım milyondan fazla insan, Çin anakarasından doktorların ve şirketlerin katılımından endişe etmelerine rağmen ücretsiz test kampanyasından yararlanmak için adını yazdırdı.
Okullar ve oyun alanları başta olmak üzere kent geneline yayılan 141 koronavirüs test noktasının yarısından fazlası dün (salı) çalışmalarının ilk gününde kapasitelerinin dolduğunu duyurdu.
Koronavirüs testlerine yönelik söz konusu girişim, yerel yönetim ve Pekin hakkında şüphelere yol açtı. Bazı vatandaşlar toplanan verilerin kullanılacağından endişe ederken diğerleri tartışmalı olan Ulusal Güvenlik Yasası uyarınca yakın zamanda göz altına alınan medya patronu Jimmy Lai’nin ardından durumu proteste etmek için test kampanyasına katılmayı reddetti.
Yoğun nüfuslu Hong Kong bölgesi, nispeten yüksek sayıda Kovid-19 vakaları ve ölümleri kaydetti. Ancak Temmuz ayında, özellikle katı izolasyon önlemlerinden muaf olan kurumlardaki vakalarla bağlantılı olarak vaka sayısında bir artışa tanık oldu. Yetkililer, geniş çapta bir test kampanyasının tespit edilemeyen vaka zincirlerinin kırılmasına izin vereceğini öne sürdü.
Avrupa
Avrupa’da Almanya, Kuzey İrlanda ve İskoçya'nın ardından dün (salı) Fransa, Belçika, Rusya ve Ukrayna’daki öğrenciler de okullarına döndüler.
Fransa’daki okullarda 11 yaşın üzerindeki öğretmen ve öğrencilerin maske takması zorunlu olurken, Yunanistan bu önlemi ana sınıflarından başlayarak tüm öğrencilere uyguluyor.
Okula dönüşün bölgelere bağlı olarak 4 Eylül’den 15 Eylül’e ertelendiği İspanya'da, altı yaşın üzerindeki öğrenciler her zaman maske takmak zorunda kalacak.
Diğer Avrupa ülkelerinin yaptığı gibi vatandaşlarına izolasyon tedbirleri uygulamayan İsveç, maske takmayı reddeden ülkelerden biri. Stockholm'de vatandaşların çoğu mağazalarda, ofislerde, otobüslerde ve hatta metroda maske takmıyor.
İsveç'in başkentinde maske satan bir süpermarkette yetkili olan Jenny Olson konuyla alakalı yaptığı açıklamada, "Onlar (yetkililer) dünyanın geri kalanından daha iyi bildiklerini düşünüyorlar" ifadesini kullandı.
Kuzey Amerika
Sağlık sisteminin yetersiz kaldığı ve hala bir eyaletten diğerine adaletsiz bir şekilde uygulandığı ABD, koronavirüs vakalarında 6 milyon sınırını aştı. Beyaz Saray, salgın durumunu azaltmak için yapılan test sayısını sınırlandırmaya çalışsa bile, salgın verilerine göre şu anda 183 bini aşan ABD’deki Kovid-19 kaynaklı ölümlerin sayısının Eylül ayında 200 bin sınırını aşması bekleniyor. Resmi sonuçlara göre salgın tüm dünyada 25,3 milyondan fazla kişiyi etkiledi. Ancak, özellikle şu anda günde en fazla vaka kaydeden ve ABD’yi geçen Hindistan gibi ülkelerde bu sayının daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Latin Amerika'da Peru, her yüz kişiden 87'sinin ölümüyle dünyada kişi başına ölüm oranının en yüksek olduğu ülke haline geldi.
Meksika'da bir dövmeci ise koronavirüsten iyileşen kişilere "Kovid-19’dan kurtuldu" ifadesini derilerine dövme yapmalarını teklif ediyor. Omi Debua AFP’ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Bu şekilde, birkaç yıl içinde çocuklarına ve torunlarına şunu söyleyecekler: ‘Bakın, 2020'de salgın ve ölümcül bir hastalık olan Kovid-19 salgınına yakalandım ve hayatta kaldım. İşte bu da dövmesi.”
Güney Amerika
Peru Doktorlar Birliği Başkanı Godofredo Talavera, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, "Hastane, sağlık merkezi, ilaç ve laboratuvarlara ihtiyacımız var. Birçok insan yatak ya da solunum cihazı olmadığı için hastaneye gitme korkusu yaşıyor ve evlerinde ölüyor” diye konuştu.
Kovid-19 kaynaklı 121 bine yakın ölümle ABD’den sonra salgından en çok etkilenen ikinci ülke olan Brezilya'da Amazon ormanında yaşayan Kızıldereli Kayapo kabilesinin reisi Raoni Metuktire koronavirüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı.