Tunus koronavirüs salgınında zor durumda

Nassaf bin Aliyye dün düzenlediği basın toplantısında (Şarku’l Avsat )
Nassaf bin Aliyye dün düzenlediği basın toplantısında (Şarku’l Avsat )
TT

Tunus koronavirüs salgınında zor durumda

Nassaf bin Aliyye dün düzenlediği basın toplantısında (Şarku’l Avsat )
Nassaf bin Aliyye dün düzenlediği basın toplantısında (Şarku’l Avsat )

Tunus Sağlık Bakanlığı’na bağlı Yeni ve Gelişen Hastalıklar Milli Gözlemevi Genel Müdürü Nassaf bin Aliyye, koronavirüs salgınının ikinci dalgasına girilmesinin ardından zorlu bir  durumun olduğunu açıkladı.
Nassaf bin Aliyye çarşamba günü düzenlediği basın konferansında, önümüzdeki dönemde özellikle normal influenza virüslerinin yayılma mevsimine girilmesi ile koronavirüs vakalarında artış gözleneceğini, bunun risk grupları için bir tehlike oluşturabileceğini söyledi.
Bin Aliyye, bu mevsimde koronavirüse karşı bir aşının bulunmuş olmayacağını belirterek, Sağlık Bakanlığının şu anda mevsimsel gribe karşı aşı üretmek için çalıştığını belirtti.
Koronavirüse yakalandığı doğrulanan vaka sayısının hızla artması ve Tunus'un 24 eyaletinden 16’sında salgının ortaya çıkmasıyla ilgili olarak Bin Aliyye, Koronavirüsle Mücadele Bilim Kurulu’nun iki tür bulaşma kaydettiğini söyledi.  Vakaların Ben Arus Fabrikası’na (Başkente yakın) benzer fabrikalarda kaydedildiğini, fabrikalarda vakaların artmasını önlemek için virüsün araştırıldığını ve Mesakin ve el-Kaf şehirlerinde aileler arasında vakalar bulunduğunu, bu alanlarda virüse karşı aktif bir araştırma çalışmaları olduğunu belirtti.
Bin Aliyye, sağlık yetkililerinin şu andaki önceliğinin gençlerin ve yaşlıların toplanmalardan kaçınma ve koruyucu önlemlere uyma zorunluluğu konusunda bilinçlendirilmesi ve virüse karşı en çok tehlikede olan grupların korunması olduğunu vurguladı.
Öte yandan Tunus’taki Pasteur Enstitüsü Müdürü el-Haşimi el-Vezir, enstitüde kuduza karşı bir aşı geliştirmek için çalışan bir sağlık ekibinin yanı sıra koronavirüs aşısı için de çalışıldığını ve bu projenin hala klinik öncesi aşamalarda olduğunu açıkladı.
El-Vezir dün düzenlediği basın konferansında, bir dizi ülkede koronavirüse karşı bir aşı geliştirmek için 9 program olduğunu belirtti. Konu ile ilgili olarak aşı programlarının “ileri aşamalara geldiğini, bazılarının ise son aşamalara ulaştığını” belirtti.. El-Vezir, Tunus’un dünyadaki aşı gelişmelerini takip ettiğini, Dünya Sağlık Örgütü ile koordineli olarak aşıya ulaşmak için çalıştığını belirtti.  

Tunus’ta 160 yeni koronavirüs vakası
Tunus Sağlık Bakanlığı, 148’i yerel vakalar 12’si göçmen olmak üzere 160 yeni koronavirüs vakası kaydedildiğini doğruladı. Sağlık kurumları eski vakalardan hala semptom taşıyan 41 kişinin testlerinin pozitif çıktığını belirtti.
Tunus’un 27 Haziran’da sınırlarını açtığını duyurmasından bu yana, 2 bin 181’i yerel ve 552’si göçmen olmak üzere virüsü taşıdığı doğrulanan 2 bin 762 vakanın kaydedildi, bu vakaların yüzde 78,9’unu oluşturuyor. Ayrıca salgın sebebiyle 30 kişinin daha hayatını kaybetmesinin ardından toplam ölüm sayısı 80 kişiye yükseldi.
Sağlık Bakanlığı virüse yakalanan 49 hastanın hastanelerde tedavi gördüğünü ve vakalardan 10’unun yoğun bakımda olduğunu belirtti. Aktif vaka sayısı ise 2 bin 254’e yükseldi. Semptomları olan hasta sayısı  370 kişi sınırında bulunuyor.



Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
TT

Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)

Gazze'deki doktorlar, yakıt kıtlığı nedeniyle tek kuvöze birden fazla bebek yerleştirmek zorunda kalıyor.

Gazze’deki El Ehli Hastanesi’nin direktörü Fadel Naim, X hesabından yaptığı paylaşımda, El Helou Hastanesi’nde çekilen ve aynı kuvöze birden fazla bebeğin yerleştirildiği bir fotoğrafa yer verdi.  

Naim, “Bu trajik durum, Gazze’deki acımasız savaşın ve sağlık sistemini felç eden kuşatmanın doğrudan bir sonucudur” ifadelerini kullandı. 

İsrail ablukasının prematüre bebekler için “rutin bakımı ölüm kalım mücadelesine çevirdiğini” söyleyen doktor, “Hiçbir çocuk, yaşamını bombalar ve ambargoların belirlediği bir dünyaya doğmamalı” dedi.

Gazze’nin kuzeyindeki El Şifa Hastanesi’nin direktörü Muhammed Ebu Silmiya da CNN’e açıklamasında, yakıt sağlanmazsa hastanenin birkaç saat içinde hizmet dışı kalacağını belirtti. 

Dr. Silmiya, aralarında 22’si kuvözde olan bebeklerin de bulunduğu yüzlerce hastanın ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Nasser Tıp Merkezi de sadece 24 saatlik yakıt kaldığını belirterek, elektriği doğum ve yoğun bakım gibi kritik bölümlere yönlendirdiklerini duyurdu.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın medya kuruluşuyla paylaştığı bilgilere göre yakıtın yanı sıra jeneratörleri çalıştıracak yedek parçalar da bulunulamıyor. 

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Gazze’de “eşi benzeri görülmemiş bir insani krizin” yaşandığını bildirerek, ateşkes çağrısı yaptı ve insani yardımın derhal artırılması gerektiğini söyledi.

New York Times’ın irtibata geçtiği Britanyalı cerrah Victoria Rose da Gazze’de gördüklerini şöyle anlatıyor: 

Hastaneye diz kapakları, ayakları ya da elleri kopmuş çocuklar getiriliyordu.

Gazze’de 21 gün gönüllü görev yaptığını belirten Dr. Rose, daha önce iki kez bölgede çalıştığını fakat bu sefer durumun daha da kötü olduğunu söylüyor. 

Rose, 1 Temmuz’da tedavi ettiği tüm hastaların, ABD-İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı’na (GHF) ait erzak dağıtım bölgelerinde vurulduğunu söylediğini aktarıyor:

İnsanlar o kadar yoksulluğa düşmüş durumda ki, bir çuval pirinç ve biraz makarna için ölmeye hazırlar.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre, GHF’nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs’tan 2 Temmuz’a kadar en az 640 kişi erzak dağıtım merkezlerine giderken öldürüldü. 4 bin 500’den fazla kişinin de yaralandığı aktarılıyor. 

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

Independent Türkçe, CNN, New York Times