Tunus koronavirüs salgınında zor durumda

Nassaf bin Aliyye dün düzenlediği basın toplantısında (Şarku’l Avsat )
Nassaf bin Aliyye dün düzenlediği basın toplantısında (Şarku’l Avsat )
TT

Tunus koronavirüs salgınında zor durumda

Nassaf bin Aliyye dün düzenlediği basın toplantısında (Şarku’l Avsat )
Nassaf bin Aliyye dün düzenlediği basın toplantısında (Şarku’l Avsat )

Tunus Sağlık Bakanlığı’na bağlı Yeni ve Gelişen Hastalıklar Milli Gözlemevi Genel Müdürü Nassaf bin Aliyye, koronavirüs salgınının ikinci dalgasına girilmesinin ardından zorlu bir  durumun olduğunu açıkladı.
Nassaf bin Aliyye çarşamba günü düzenlediği basın konferansında, önümüzdeki dönemde özellikle normal influenza virüslerinin yayılma mevsimine girilmesi ile koronavirüs vakalarında artış gözleneceğini, bunun risk grupları için bir tehlike oluşturabileceğini söyledi.
Bin Aliyye, bu mevsimde koronavirüse karşı bir aşının bulunmuş olmayacağını belirterek, Sağlık Bakanlığının şu anda mevsimsel gribe karşı aşı üretmek için çalıştığını belirtti.
Koronavirüse yakalandığı doğrulanan vaka sayısının hızla artması ve Tunus'un 24 eyaletinden 16’sında salgının ortaya çıkmasıyla ilgili olarak Bin Aliyye, Koronavirüsle Mücadele Bilim Kurulu’nun iki tür bulaşma kaydettiğini söyledi.  Vakaların Ben Arus Fabrikası’na (Başkente yakın) benzer fabrikalarda kaydedildiğini, fabrikalarda vakaların artmasını önlemek için virüsün araştırıldığını ve Mesakin ve el-Kaf şehirlerinde aileler arasında vakalar bulunduğunu, bu alanlarda virüse karşı aktif bir araştırma çalışmaları olduğunu belirtti.
Bin Aliyye, sağlık yetkililerinin şu andaki önceliğinin gençlerin ve yaşlıların toplanmalardan kaçınma ve koruyucu önlemlere uyma zorunluluğu konusunda bilinçlendirilmesi ve virüse karşı en çok tehlikede olan grupların korunması olduğunu vurguladı.
Öte yandan Tunus’taki Pasteur Enstitüsü Müdürü el-Haşimi el-Vezir, enstitüde kuduza karşı bir aşı geliştirmek için çalışan bir sağlık ekibinin yanı sıra koronavirüs aşısı için de çalışıldığını ve bu projenin hala klinik öncesi aşamalarda olduğunu açıkladı.
El-Vezir dün düzenlediği basın konferansında, bir dizi ülkede koronavirüse karşı bir aşı geliştirmek için 9 program olduğunu belirtti. Konu ile ilgili olarak aşı programlarının “ileri aşamalara geldiğini, bazılarının ise son aşamalara ulaştığını” belirtti.. El-Vezir, Tunus’un dünyadaki aşı gelişmelerini takip ettiğini, Dünya Sağlık Örgütü ile koordineli olarak aşıya ulaşmak için çalıştığını belirtti.  

Tunus’ta 160 yeni koronavirüs vakası
Tunus Sağlık Bakanlığı, 148’i yerel vakalar 12’si göçmen olmak üzere 160 yeni koronavirüs vakası kaydedildiğini doğruladı. Sağlık kurumları eski vakalardan hala semptom taşıyan 41 kişinin testlerinin pozitif çıktığını belirtti.
Tunus’un 27 Haziran’da sınırlarını açtığını duyurmasından bu yana, 2 bin 181’i yerel ve 552’si göçmen olmak üzere virüsü taşıdığı doğrulanan 2 bin 762 vakanın kaydedildi, bu vakaların yüzde 78,9’unu oluşturuyor. Ayrıca salgın sebebiyle 30 kişinin daha hayatını kaybetmesinin ardından toplam ölüm sayısı 80 kişiye yükseldi.
Sağlık Bakanlığı virüse yakalanan 49 hastanın hastanelerde tedavi gördüğünü ve vakalardan 10’unun yoğun bakımda olduğunu belirtti. Aktif vaka sayısı ise 2 bin 254’e yükseldi. Semptomları olan hasta sayısı  370 kişi sınırında bulunuyor.



Almanya, "güvenlik gerekçeleriyle" Kuzey Irak'taki asker sayısını azaltıyor

Alman askerleri (DPA)
Alman askerleri (DPA)
TT

Almanya, "güvenlik gerekçeleriyle" Kuzey Irak'taki asker sayısını azaltıyor

Alman askerleri (DPA)
Alman askerleri (DPA)

Alman Silahlı Kuvvetleri, Ortadoğu'daki gerginliğin tırmanmasıyla birlikte "güvenlik gerekçeleriyle" Kuzey Irak'ta konuşlandırılan asker sayısını azaltacağını duyurdu.

Alman ordusunun operasyon komuta merkezi, artan bölgesel gerginlikleri gerekçe göstererek dün, görev için varlığı gerekli olmayan personelin geçici olarak Kürdistan Bölgesi'nin başkenti Erbil'den çekileceğiniaçıkladı.

Askeri bir sözcü, yeniden konuşlandırılacak asker sayısını veya bölgede kalacak gücün büyüklüğünü belirtmekten kaçındı.

Şarku’l Avsat’ın Alman Der Spiegel dergisinden aktardığına göre bu adım, Amerika Birleşik Devletleri ve İran arasında potansiyel bir askeri gerilimin artması riskine yanıt olarak atıldı.

Dergi, Washington ve Tahran arasındaki devam eden ve artan gerilimler nedeniyle bu adımın gerekli olduğunu belirten bir parlamento brifingine atıfta bulunarak, Almanya'nın Kuzey Irak'taki askeri varlığını önemli ölçüde azaltmayı planladığını bildirdi.

Ortak Operasyonlar Komutanlığı ise bu adımı ihtiyati bir önlem olarak nitelendirerek, kalan personelle temel görevlerini yerine getirmeye devam edeceğini vurguladı.

Kararın, sahadaki çok uluslu ortaklarla yakın bir koordinasyon içinde alındığını belirten yetkili, Alman askerlerinin güvenliğinin en büyük öncelik olduğunu vurguladı.

Almanya, DEAŞ'ın yeniden ortaya çıkmasını önlemek amacıyla Irak güçlerine eğitim de dahil olmak üzere Irak'ı desteklemek için uluslararası bir misyona katılıyor.

Misyon Erbil'e odaklanmış durumda, ancak Der Spiegel'in haberine göre son zamanlarda yaklaşık 300 Alman askeri ülke genelinde, çoğunlukla Ürdün'de konuşlandırıldı.


CENTCOM, bir hafta içinde Suriye'deki DEAŞ hedeflerine karşı 5 hava saldırısı düzenlediğini duyurdu

ABD'ye ait bir Apache helikopteri, 14 Ağustos 2024'te gerçek mühimmatla yapılan eğitim tatbikatı sırasında (Reuters)
ABD'ye ait bir Apache helikopteri, 14 Ağustos 2024'te gerçek mühimmatla yapılan eğitim tatbikatı sırasında (Reuters)
TT

CENTCOM, bir hafta içinde Suriye'deki DEAŞ hedeflerine karşı 5 hava saldırısı düzenlediğini duyurdu

ABD'ye ait bir Apache helikopteri, 14 Ağustos 2024'te gerçek mühimmatla yapılan eğitim tatbikatı sırasında (Reuters)
ABD'ye ait bir Apache helikopteri, 14 Ağustos 2024'te gerçek mühimmatla yapılan eğitim tatbikatı sırasında (Reuters)

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) yaptığı açıklamada, güçlerinin 27 Ocak ile 2 Şubat tarihleri ​​arasında Suriye'deki DEAŞ hedeflerine karşı 5 hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. X platformu üzerinden dün yayınlanan açıklamada CENTCOM, DEAŞ’ın iletişim merkezlerini ve silah depolarını tespit edip imha ettiğini belirtti.

CENTCOM Başkanı Brad Cooper, “Bu saldırılar, DEAŞ’ın Suriye'de yeniden güçlenmesini önleme kararlılığımızın altını çiziyor… ABD'nin, bölgenin ve tüm dünyanın güven içinde yaşayabilmesi için DEAŞ’ın kalıcı olarak yenilgiye uğratılmasını sağlamak üzere Küresel Koalisyon ile koordineli olarak çalışıyoruz” dedi.  

CENTCOM açıklamasında, askeri operasyonlarının son iki ayda 50'den fazla DEAŞ üyesinin öldürülmesi veya yakalanmasıyla sonuçlandığı vurgulandı.


Irak, 350 bin Suriyeli mülteciyi kabul ettiği haberlerini reddediyor

Irak İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir güvenlik görevlisi
Irak İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir güvenlik görevlisi
TT

Irak, 350 bin Suriyeli mülteciyi kabul ettiği haberlerini reddediyor

Irak İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir güvenlik görevlisi
Irak İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir güvenlik görevlisi

Irak İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Irak'ın Suriyeli mültecilere sınırlarını açtığı ve 350 bin mülteciyi kabul edeceği yönündeki haberleri yalanladı.

Irak İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, "Bu haberleri kesinlikle yalanlıyoruz, ancak bilgi aktarımında doğruluğa ve haberlerin yalnızca resmi kaynaklardan alınmasına, kötü niyetli söylentilerden kaçınılması gerektiğini uyarıyoruz" denildi.

Şarku'l Avsat'ın DPA'dan aktardığına göre bakanlık açıklamasında ayrıca, "blog yazarlarının yanlış bilgi yaymaktan kaçınmaları ve yetkili kurumların resmi web sitelerini takip etmenin önemini" vurguladı.